tłuszcz - 4436 przepisów (strona:143/296)

Amoniaczki 187

było rzadkie (rzadsze niż na kluski). W chłodzie je zostawić na 30 minut.  Ciasto porcjami wałkować na grubość 1/3 cm i wykrawać ciasteczka. Ciastka rozkładać na blaszkę, nasmarowaną tłuszczem. Smarować białkiem i posypywać cukrem. Ciasteczka nakłuć widelcem w wielu miejscach.Ze składników wyszły mi 3 duże blachy. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec na jasno złoty kolor.Przepis zaciągnięty

Moje pyszne gotowanie
Ciasto z gorzką czekoladą a'la brownie 232

świat, ciasto czekoladowe, choć mimo gorzkiej czekolady dość słodkie, ale rozpływające się w ustach. Jednym słowem obłędne, najlepiej smakuje z mocnym espresso ;)Składniki:2 tabliczki gorzkiej czekoladykostka masła zawartość tłuszczu 83%1/2 szklanki mąki1 i 1/2 szklanki cukru5 jajekSposób przyrządzenia:Kostkę masła roztapiamy i rozpuszczamy w nim 2 tabliczki czekolady. Studzimy.Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę. Do całości

upichcic
Racuchy na jogurcie 206

oleju na rumiany kolor. Smażyć należy na małym ogniu, bo inaczej szybko się spalą, a w środku będą surowe. Najlepiej ułożyć racuszki na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Placuszki można podawać w konfiturami, owocami, cukrem pudrem, czy syropem klonowym

upichcic
Wieprzowina ras el hanout 206

patelnię, wlewamy oliwę i wkładamy mięso, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Szybko obsmażamy (maksymalnie kilka minut) i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu w identyczny sposób obsmażamy pokrojone w kawałeczki marchew, pietruszkę i seler. Przełożyć na mięso. Na wierzchu wyłożyć pokrojony w plasterki por. Naczynie przykryć i wstawić na około 40 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 195

ogniu przez 10-15 minut.Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody lub...bez niczego ;)  Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina oliwy. Sosu nie zagęszczamy niczym, a zioła i zielony pieprz dobrze wpływają na trawienie.Smacznego!Dzisiejszym przepisem chciałabym rozpocząć cykl postów pod tytułem "Odchudzamy nasze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 377

rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który łatwo można zebrać. Składniki galarety:około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw,żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu,ugotowane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 225

jednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono tam najbardziej jak to możliwe warunki zbliżone do warunków naturalnych. Ryba charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, brakiem ostrego, charakterystycznego dla ryb zapachu i brakiem drobnych ości. Sporo osób unika ryb własnie z powodu ości. W przypadku tilapii nie grozi nam mało apetyczne wydłubywanie z ust ości ;)śliczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nieloty, czyli gołąbki dla leniwych 389

odmierzam ją objętościowo, na oko ;) kapusty powinno być 2/3  masy mięsnej. Formujemy dowolnej wielkości klopsy lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem.Składniki sosu:4 średnie mocno dojrzałe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie lub grubo świeżo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jestem! 141

olej. (Można oczywiście ugnieść ciasto ręcznie - powinno być dosyć miękkie). Rozwałkowałam, szklanką wykroiłam krążki, które smażyłam na patelni z małą ilością oleju (patelnia powinna być teflonowa wtedy bez tłuszczu - niestety moja została wyrzucona ze względu na to, że nie służyła mi jak powinna). Idealne z bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem...Warto spróbować!przepraszam za jakość zdjęcia

NA MOIM TALERZU
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 277

lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni. Smacznego

Kolizje Smaków
Ciasto z biszkoptami i makiem 243

jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki.   Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.   Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem.Na dno wykładamy masę z makiem.   Na niej układamy biszkopty.   Na biszkopty nakładamy po troszku dżemu.   Przykrywamy masą z kakao.   Na niej

Maminek kulinarny
Kiszka ziemniaczana 214

koniec podsmażone skwarki z boczku i dokładnie mieszamy.   Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.   Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.    Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni

Maminek kulinarny
Placuszki serowe 369

patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem lub ze świeżymi owocami

Smakowity Blog Kulinarny
Chlebek bananowy 183

pszennej1 szklanka cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cynamonuPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni C. Foremkę wielkości 10 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodajemy jajka, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy do momentu połączenia się składników w masę

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 209

curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem. Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z chipsami z kiełbasy, pestkami dyni, pokrojoną papryczką chilli i listkami świeżej bazylii

Smakowity Blog Kulinarny