tiramisu - 2015 przepisów (strona:102/135)

CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA 241

moja najmłodsza Córcia (przy pomocy najstarszej) w prezencie dla taty. Ciacho, tak zauroczyło wszystkich swym smakiem, że powstało także na kolejną uroczystość. Wszyscy orzekli, że to polska (delikatniejsza) wersja tiramisu. Polecam, nie tylko wielbicielom kawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych

Smaczne Zdrowe
KREM DYNIOWY O SMAKU KAWOWYM 180

serka mascarpone ● 50 cl śmietany kremówki ● 250 g drobnego cukru ● 1 laska wanilii ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 60 g płatków migdałowych ● ok. 6 łyżek likieru kawowego (lub o smaku tiramisu)    Wykonanie:   Zetnij wierzchołki dyni. Wydrąż miąższ z dyni, usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę. Ugotuj przez około 15 minut w gotującej wodzie, po czym odcedź. W międzyczasie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Gołąbki w sosie dyniowym 190

roku eksperymentuje z przepisami z dodatkiem dyni :) Na blogu znajdziecie m.in. przepis na rewelacyjną zupę dyniową przygotowaną na mleczku kokosowym lub idealnie kremowe tiramisu . Dzisiaj zachęcam do przygotowania gołąbków w sosie dyniowym. Będziecie zaskoczeni smakiem poniższego sosu - lekko pomidorowego, a zarazem delikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób

Ugotować
Domowa przyprawa do dyni – Pumpkin Pie Spice 211

Pumpkin Pie Spice) to kompozycja mielonych przypraw, takich jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawę tę stosujemy w wielu jesiennych potrawach z dynią. Ja używam jej do wyjątkowego Dyniowego Tiramisu, które to gorąco Wam polecam! Składniki przyprawy do dyni: 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych goździków   Przygotowanie: Wszystkie

Moja Delicja
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 164

półproduktów np. warzyw w puszce i gotowego ciasta francuskiego, szybszych i sprytniejszy wersji dań np. risotto robione w piekarniku, czy potraw typu zrób to sam (jak np. zdekonstruowane tiramisu czy sałatka caprese), o ile oczywiście są smaczne. Ma być świeżo, co oznacza sezonowe składniki i pomysłowe odświeżanie starych przepisów. Świeżość to też elegancja i estetyka podania, ale w prostocie

Ugotowane pozamiatane
Idealny biszkopt kawowy 444

Pyszne ciasto z dużą ilością kawowy :) Idealnie nadaje się do tortów z masą kawową, orzechową, kajmakową, czy do tortu tiramisu :D  Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka kakao

Kulinarna (nie)codzienność
Słodki zielnik Lary 123

myśleliście żeby dodać jałowiec do tiramisu albo liście laurowe do creme brulee, a może zainteresują Was ciasteczka z majerankiem takie cuda znajdziecie książce autorstwa Lary Gessler "Słodki Zielnik Lary". Książka wydana przez córkę Magdy Gessler? Pewnie córcia chce zrobić łatwą kasę na nazwisku rodziców - pomyślałam sobie jak tylko usłyszałam o jej ukazaniu się. Byłam do niej bardzo sceptycznie nastawiona

Cynamonowe szczęście
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 214

wypróbuję już niedługo na Lawendowy creme brulee z kozim serem czy lawendowy fudge z solą morską.  Jałowiec znamy go jako dodatek do mięs a tu proszę przepisy na tiramisu z jałowcem czy słodka jałowcówka.  Do wykorzystania melisy w przepisach przekonuje nas Laura następującymi przepisami rozgrzewającym naparem na dobry sen czy najdelikatniejszy mus z melisy z wodą z kwiatu

Kuchnia na wzgórzu
Tiramisu z ciasteczkami Brześć. 195

Witajcie: ) uwielbiamy tiramisu i często je robię, dzisiaj w troszkę innej wersji z dodatkiem ciasteczek maszynkowych od firmy Brześć . Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową myślę że każdy z Was znajdzie u nich coś pysznego dla siebie :) http://brzesc.pl/pl/oferta/ciasteczka/maszynowe Zapraszam :)  Składniki : 500 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 3,4 łyżki cukru pudru do smaku 300 ml śmietanki

Sama słodycz i szczypta chili
Włoska szarlotka z sosem karmelowym 164

jest pełna smaku i po prostu pyszna! :) Przy okazji Festiwalu Włoch, który trwa właśnie na blogu, nie może zabraknąć przepisów na desery. Te najpopularniejsze to panna cotta czy tiramisu, ale mało kto wie, że Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką

Cooking Monster
Matchamisu, czyli Deser Herbaciany 177

uwielbiamy Tiramisu to już od dawna wiadomo. A to, że uwielbiam herbaty, a Matcha mogłabym dodawać do prawie wszystkich deserów to też od dawna wiadomo :) Tym razem postanowiłam połączyć mój ulubiony deser z ulubioną herbatą. Młody jak zobaczył powiedział, że jestem mistrzem, bo potrafię zrobić deser, który wyglądem przypomina spleśniały :) To się nazywa otucha, ale mi się jakoś

Blondynka Gotuje
DESERY 136

Krem raffaello Pudding chia z mango Placki z jabłkami Pancakes Tiramisu Domowe lody waniliowe

Biały fartuszek
Pancakes z serka mascarpone 148

różnego rodzaju przepisów na dania obiadowe, torty, kremy i wypieki z tym serkiem... a co to właściwie jest za serek? Mascarpone to kremowy ser typu włoskiego. Stanowi podstawę deseru Tiramisu. Wywodzi się z Lombardii, położonej w północnej części Włoch. Dawniej wytwarzano go domowymi sposobami, w niewielkich ilościach tylko zimą lub jesienią, obecnie przez cały rok. Jego cechą charakterystyczną jest

Poranek na słodko
Omlet a'la tiramisu. 196

OMLET A'LA TIRAMISU /1 porcja/ /PRZEPIS WŁASNY/ 100 g mascarpone 40 g mąki z zielonych bananów (może być gryczana, pszenna lub inna) ok. 40 ml espresso 100 % Arabica 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin płaska łyżka konfitury malinowej bio + dowolny jogurt

Poranek na słodko
Tiramisu owocowe 129

Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm). 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g) 1 kg sera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu

Bullio