jajka na twardo skorupki z 5 jajek pęczek szczypiorku 150 g pieczarek 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia łyżka masła bułka tarta Do wykonania tego dania potrzebujemy większej liczby skorupek niż jaj na twardo, dlatego polecam zbierać skorupki przy okazji użycia jajek na twardo do innych potraw. Jajka po ugotowaniu pokroić ostrym(...)misce wymieszać jajka, pieczarki, drobno posiekany szczypiorek i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do skorupek nakładać przygotowaną masę. Farsz lekko docisnąć łyżką. Wierzch jajek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło. Jajka usmażyć (tylko od strony farszu). Podawać na ciepło. Najwygodniej jeść je małą łyżeczką. W przypadku kiedy chcecie podać jajka następnego dnia, po wyjęciu
BullioGorąco polecam! Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej 3 jajka 1 czerstwa bułka 1/2 szklanki mleka 1 mała cebulka 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku tarta bułka mąka pszenna sól pieprz olej Rybę zmielić w maszynce o dużych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulkę drobno posiekać(...)Wymieszać rybę z dwoma jajkami, koperkiem, szczypiorkiem i cebulką. Dodać odciśniętą bułkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i każdy obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Gotowe kotlety ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki minimum na 30 minut. Smażyć na średnim ogniu, aż staną się złoto-brązowe. Smacznego! Przepis znalazłam tutaj
kuchnia doskiryżu * suszona bazylia * sól i pieprz * 2 łyżki bułki tartej * woda * chili w proszku * malutka łodyga z pomidorów * 2 łyżki siemienia lnianego * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany * puszka pomidorów z puszki (pokrojonych) * 4 łyżki przecieru Mięso mielone przyprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzu i suszonej bazylii oraz dodajemy bułkę tartą. Formujemy średniej wielkości pulpety. W średnik garnku
Klasyka GotowaniaWykonanie: Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy niewielką ilością soli. Na zimną ( dzięki temu się wytopi a nie od razu usmaży ) patelnię wykładamy boczek. Przesmażamy. Wylewamy jajka. Mieszamy. Pod koniec dodajemy tarty ser. Jeszcze chwilkę smażymy mieszając, aż ser się rozpuści. Wykładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyłyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny (lub masła) 1 duża łyżka smalcu Nadzienie: 1,2 kg jabłek cukier waniliowy cynamon 1 łyżka bułki tartej cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, śmietanę, smalec, cukier puder, żółtka, jajko i proszek do pieczenia. Składniki siekamy i szybko zagniatamy(...)waniliowy (ilość zależy od kwaśności jabłek i upodobań). Mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią rozwałkowaną większą część ciasta. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy je rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta (łatwo będzie je rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Wierzch ciasta również nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy
Trzeci talerzłyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka chilli lub jeśli lubicie łagodnie słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatkowo : tarty żółty ser i szczypiorek do posypania Składniki na sałatkę , kroimy na małe kawałeczki , dowolnego kształtu i wielkości . Fasolkę płukamy z zalewy na sitku , żeby nie barwiła pozostałych składników , odsączamy(...)solimy ) , fasoli , kukurydzy , papryki , tuńczyka , cebuli ogórka – kolejność możecie zmienić , wedle fantazji Składniki z listy sos, mieszamy ze sobą w misce i polewamy ,grubą warstwą ,wierzch sałatki . Wykańczamy tartym serem i szczypiorkiem. Sałatka raczej do spożycia na świeżo, bo drugiego dnia, może puścić sok i zacząć nieapetycznie pływać – ja tego bardzo nie lubię . Gotowe – smacznego
Ogrodnik w podróżykilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 300g pieczarek 150g sera cheddar 1 duży por sól, pieprz, papryka słodka(...)150ml śmietany 18% sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy
Szefowa kuchnidodatkiem buraczka - mają wtedy piękny kolor; z ziołami, koperkiem lub - jak ostatnio u mnie - z pietruszką. Te z pietruszką ugotowane i podane ze zrumienioną na maśle bułką tartą smakują wspaniale(...)Składniki: 0,5kg ziemniaków "z wczoraj" 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko gałka muszkatołowa sól pieprz garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej Dzień wcześniej ugotować i utłuc ziemniaki (lub wykorzystać te, które zostały po obiedzie). Następnego dnia ziemniaki jeszcze raz utłuc, dodać jajko, wsypać mąkę pszenną (jedną łyżkę zostawić do podsypywania
Obiad gotowySkładniki: - fasolka szparagowa zielona z Hortex (450g) - 100g masła - 2 łyżki bułki tartej - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Fasolkę szparagową zieloną gotujemy na parze. Solimy, kiedy rozmarznie i lekko zmięknie. 2. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy na nim bułkę tartą. 3. Łączymy ugotowaną na parze fasolkę z podsmażoną bułką. Podałam z pieczonymi ćwiartkami kurczaka
Od łyżki do widelcaopakowaniu. Brokuły gotuję ok 5 min. Odcedzam. Można podzielić na mniejsze części. Przygotowuję sos. Do miski wlewam mleko, dodaję pastę curry tikka masala ( można dodać innej) przyprawy i tarty ser. Mieszam. Wszystkie składniki przekładam do dużej miski, dodaję papryczki jalapeno. Następnie zalewam sosem. Mieszam. Przekładam do brytfanny lub naczynia do zapiekania. Piekę w 200 stopniach
Gotowanie Patkiklopsiki (około 24 sztuki): mięso wołowo - wieprzowe 500 g cebula ząbek czosnku (opcjonalnie) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki natki pietruszki jajko sól pieprz mąka Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć ze sobą: mięso, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz oraz podsmażoną cebulę. Dobrze zagnieść tak, aby wszystkie
Karola gotujebułki tartej ● 30 g masła lub margaryny ● olej słonecznikowy ● sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Umyj i osusz zioła, oberwij z nich listki, grubo posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, i drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Zmiksuj razem parmezan, czosnek, bułkę tartą i masło posiekane
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaczosnku 1 łyżka imbiru 3 łyżki białego pieprzu 1 łyżka mielonej gorczycy 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka kurkumy 3 łyżki musztardy 2 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta olej do głębokiego smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka typu: skrzydełka, udka lub pałki obgotowujemy w osolonym wrzątku. Kurczaka obtaczamy w mące, następnie w cieście i bułce tartej. Smażymy na rumiano, na głębokim tłuszczu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G KitchenSkładniki 400 g mielonego mięsa jajko 2 łyżki bułki tartej cebula ok 10 suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, wędzona papryka puszka pomidorów łyżka śmietany 50 ml Pliska Honey 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą, suszonymi pomidorami, bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i uformować klopsiki. Gotować
Gaździnka warzyłyżka masła sól pieprz Farsz: 100 g młodego szpinaku kilka suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól pieprz Panierka: 3 jajka bułka tarta Sos czosnkowo-orzechowy: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu „Winiary” 1 płaska łyżka czosnku granulowanego 2 łyżki orzeszków ziemnych sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować(...)pieprzem. Z ciasta formować podłużne placuszki robiąc na środku, wzdłuż wgłębienie. Nałożyć trochę farszu i zlepić boki tworząc paluchy. Każdy paluch maczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Panierkę delikatnie docisnąć i czynność powtórzyć. Gotowe paluchy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Sos czosnkowo-orzechowy: Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni i zmielić. Dodać jogurt naturalny, majonez
Oryginalny smak