tarta - 42848 przepisów (strona:701/2857)

Pieczeń siekana 119

mięsa wołowego – (zrazowa), 1 sucha kajzerka, bulion wołowy do namoczenia bułki, 100 g słoniny, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, jajko do posmarowania pieczeni, bułka tarta do obsypania pieczeni, Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana(...)bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować go rozmąconym jajkiem i oprószyć bułka tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny. zastawa

królestwo garów
Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami 157

prawdę pyszna i szybko zniknęła z talerzy. składniki: 700 g cebuli 1 łyżka masła 1,7 l bulionu 1 czubata łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1 szklanka kluseczek tartych Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko brązowej barwy ale żeby się nie przypaliła. Następnie podsmażoną cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać(...)tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut. Potem dodać tarte kluski i  gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Polecam też: Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim

Monia miesza i gotuje
Treściwa zupa koperkowa z pulpetami 141

natki pietruszki - bułka tarta - ząbek czosnku - olej - bulion Przygotowanie: Mięso myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości ok. 2-3 łyżek. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpety tej samej wielkości, podsmażamy na patelni z obu stron.  Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem

Kulinarne życie
Puszyste leniwe pierogi 139

przepisu, tak je polubiliśmy że już nie zmieniam. Puszyste leniwe pierogi Składniki: - 500 g sera białego - 200-250 g mąki - 2 łyżki masła - 3 jajka - masło i bułka tarta do polania - cukier do posypania - sól Przygotowanie: Ser mielimy w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy w misce wbijając po jednym żółtku i stale ucierając dodajemy(...)ukośnie. Zagotowujemy wodę z solą i przekładamy przygotowane pierogi. Po wypłynięciu sprawdzamy jednego czy jest gotowy, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, po zarumienieniu polewamy pierogi i posypujemy cukrem według uznania.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Zapiekany makaron z białym serem 200

makaron z białym serem Składniki: - 350 g makaronu (najlepiej świderki) - 500 g sera białego - 200 ml śmietany 18% - 2 żółtka - 1 op. cukru waniliowego - cukier - sól - masło - bułka tarta Przygotowanie: Makaron gotujemy w posolonej wodzie według(...)opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ugotowany i lekko przestudzony makaron mieszamy delikatnie z masą serową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy według uznania cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy

Kulinarne życie
Ekspresowe ciasto kokosowe 139

cukru - 1 jajko - 40 g mąki - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę Dodatkowo: - 25 g wiórków kokosowych do posypania - masło - bułka tarta Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Po wystudzeniu mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem. Dodajemy jajko, mąkę, proszek(...)pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ananasa do ciasta, jeszcze raz mieszamy i przekładamy całość do foremki o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na koniec oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Tarta kurkowa 138

Sezon grzybowy więc czas na pyszną tartę z kurkami. Tarta kurkowa Składniki: - 500 g kurek - 1 ciasto francuskie - 300 g boczku wędzonego - 2 jajka - 200 ml śmietany 18% - ½ pęczka szczypiorku - masło - olej(...)pieprz - sól Przygotowanie: Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę na tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej

Kulinarne życie
Kotlety z kaszy jęczmiennej 139

obiad, kotlety z kaszy jęczmiennej Składniki: - kasza jęczmienna 200 g - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1/3 pęczka szczypiorku - 100 g żółtego sera - 1 jajko - pieprz - masło - bułka tarta - olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy do miękkości, można rozgotować, aby była miększa. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)czosnek drobno siekamy, szczypiorek kroimy. Cebulę szklimy na maśle. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną gorącą kaszę przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, zeszkloną cebulkę, pieprz i pół łyżki masła, czosnek, szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Po wystygnięciu dodajemy jajko, całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem 195

ziemniaków ugotowanych w mundurkach -2-4 kiszone ogórki -2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki -6 jajek -cebula -szczypiorek -ząbek czosnku -czosnek niedźwiedzi -sól, pieprz, pieprz ziołowy -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane w mundurkach, w osolonej wodzie ziemniaki studzimy i obieramy a gdy wystygną kroimy w dość dużą kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę. Na drobno(...)cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Z mięsa formujemy placki. Plackami wykładamy dna i brzegi foremek. Uzupełniamy warzywami. W wersji bez mięsa warzywa wkładamy bezpośrednio do foremek. W wersji z mięsem na wierzch wykładamy całe

Maminek kulinarny
Tarta cytrynowa z białymi michałkami 426

mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować

DefinicjaSmaku
kluski ziemniaczane z mielonym w sosie pomidorowym i parmezanem... 185

MIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, sok pomidorowy 1 litr/gęsty, cebula 1 większa, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw(...)płynie - do smaku, śmietana kremówka 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, parmezan starty - ile potrzeba mielone z łopatki wymieszać dokładnie z jajkiem, pieprzem, kucharkiem, czosnkiem wyciśniętym w prasce, tartą bułką, bułką odciśniętą z mleka na kleistą masę, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety mielone i odkładać na talerz na tłuszczu po kotletach podsmażyć cebulę p0okrojoną w kostkę

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone inaczej czyli kotlety z zieloną soczewicą 222

zmielone) szklanka zielonej soczewicy jajko czerstwa bułka mleko lub woda do namoczenia bułki 2 cebule 3 ząbki czosnku sól łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę przepłukać zimną wodą, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, delikatnie posolić i gotować na małym ogniu przez około(...)wodzie. Do zmielonego mięsa dodać zblendowaną soczewicę, usmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, doprawić solą i dobrze wyrobić ręką. Rękoma formować kotleciki, obtoczyć z każdej strony bułką tartą i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Smacznego

na moim stole...
TARTA CYTRYNOWA Z MIĘTĄ 167

200g masła 82% tłuszczu 2 łyżki  mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Ciasteczka mielimy na pył. Dodajemy miód i roztopione wcześniej masło. Całość mieszamy. Wykładamy na formę do tarty. Ważne jest aby mocno dociskając ciasteczka do dna i ścianek. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki. Cytrynę należy sparzyć we wrzątku. Następnie z jednej ścieramy skórkę . Pozostałe cytryny wyciskam(...)zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ja krem od czasu do czasu mieszam aby szybciej ostygł. Wystudzoną masę wlewamy na spód tarty. Ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Możemy każdą porcję udekorować listkami mięty

KuchcikoweLove
Kluski leniwe – pierogi leniwe 203

jabłka. Drukuj Kluski leniwe – pierogi leniwe Składniki 400 gr sera białego (dałam półtłusty z kostki) 1 jajko 175-200 gr mąki pszennej 2 łyżeczki masła szczypta soli Bułka tarta, masło, cukier do polania i posypania Wykonanie Z sera, jajka, mąki i masła zarabiamy ciasto. Solimy je. Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy mąką. Ciasto powinno być zwarte. Dzielimy(...)ciasto na 3 części, formujemy z nich wałeczki i tniemy je pod kątem. Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4 min. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy bułkę tartą Polewamy masłem kluski i posypujemy cukrem. Dodatkowe informacje Jeśli lubicie, można wierzch posypać dodatkowo cynamonem 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kluski-leniwe-pierogi-leniwe/ BosowKuchni Artykuł Kluski leniwe – pierogi leniwe pochodzi

Mieszam w Garnku
Placek ze śliwkami 162

Placek śliwkowy, czy też inaczej tarta śliwkowa na blaszce, potrafi w styczniu przypomnieć nam minione, ciepłe, jesienne dni. Przepis na blaszkę 25x40. SKŁADNIKI Na spód: 250 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g zmielonych migdałów 65 g cukru pudru 125 g zimnego masła 2 jajka Na warstwę wierzchnią: 750 g śliwek mrożonych

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania