Nuggetsy Rybne 257łatwiej "przemycić" rybkę na obiad. Nuggetsy Rybne - Składniki: 3-4 filety z białej ryby vegeta koperek suszony pieprz panierka: ok. 2/3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki bułki tartej jajko + ok. 3 łyżki mleka olej do smażenia Nuggetsy - Sposób przygotowania: Ryby pokroić w nieregularną dużą kostkę i i każdy kawałek pokryc przyprawami(...)Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki ryby najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor. Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. sos słodko-kwaśny
Słodka Strona
Tortilla z Krewetkami 261dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) łyżeczka kaparów duży pomidor lub ok. 6 pomidorków koktajlowych majonez 50 ml sosu sojowego szczypta soli ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej duże jajko Tortilla z Krewetkami - Sposób przygotowania: Krewetki wrzucamy do ok. 1 l wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i 50 ml sosu sojowego. Gotujemy 2-3 minuty(...)ugotowaniu hartujemy je w zimnej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie krewetki obieramy i oczyszczamy. Każdą krewetkę obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia - powinno to trwać nie dłużej niż ok. 1-2 minuty z każdej ze stron. Paluszki krabowe kroimy na mniejsze
Słodka Strona
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 367sól pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Moje posty
Słodka Strona
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 438sól pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Sposób przygotowania: Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Moje posty
Słodka Strona
Kotlety grzybowe 244cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masa grzybowa dała się formować. Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmy cebulkę. Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe. Podajemy np. z frytkami i surówką z białej
Maminek kulinarny
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 226Nakładamy farsz i formujemy krokiety. Gotowe do obsmażania. Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej. Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem i obsmażamy z obu stron. Obsmażone gotowe są do jedzenia. Nadmiar możemy zamrozić. Smacznego! Pozdrowienia dla Beatki. Bardzo dziękujemy
Maminek kulinarny
Szpinak z białym serem mozzarella- spinaci con mozzarella 235SKŁADNIKI 1 kg szpinaku ( świeży lub mrożony ) 150 g białego sera mozzarella sól olej z oliwek por 4 łyżki tartego sera Parmezan SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na głębokiej patelni lekko podsmażyć pokrojony kawałek pora z 4 łyżkami oleju z oliwek. Dodać szpinak, sól, szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Do ugotowanego szpinaku dodać pokrojony w kostkę biały(...)mozzarella , mieszać aż do rozpuszczenia się sera. Całość posypać tartym serem Parmezan. SMACZNEGO
zielonacukinka
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 465ząbki czosnku - 400 ml passaty pomidorowej - tymianek, oregano *sos beszamelowy: - niecałe 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 50 g tartego parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć(...)naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracji
Quiche z cukinią 226Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i przełożyć do natłuszczonej formy na tartę. Poprzycinać wystające brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Tak przygotowane ciasto ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie groch/fasol
Gospodyni Miejska
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 294ząbek czosnku, • kilka gałązek tymianku, • szczypiorek, • szczypta gałki muszkatołowej, • oliwa do smażenia, • 5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego p ecorino, • sól i pieprz biały do smaku. Przygotowanie: Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem(...)dodać masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu. Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem
SzczyptaSmaQ
Makaron z pomidorowym pesto 327makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki tartego parmezanu 7 orzechów brazylijskich 7-8 dużych listków bazylii 1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie) 4 łyżki oliwy z oliwek (lub zalewy z pomidorów) sól morska listonic_type(...)makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki tartego parmezanu 7 orzechów brazylijskich 7-8 dużych listków bazylii 1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie) 4 łyżki oliwy z oliwek (lub zalewy z pomidorów) sól morska'; document.write(" "); Makaron
Poezja smaku
660. Orzechowa owsianka pieczona w orzechowej "skorupce". 222pieczona orzechowa owsianka* w słoiku po maśle orzechowym z miodem i truskawkami *z tartymi orzechami I nawet zepsuta pogoda za oknem tak bardzo mi nie przeszkadza po takim śniadaniu. Przepis: 50g płatków owsianych + 120ml wrzątku do zalania 2 łyżki startych orzechów(ok.12g) jajko 30g jogurtu naturalnego 20ml mleka szczypta proszku do pieczenia/sody oczyszczonej(...)aromat + najważniejsze słoik po maśle orzechowym!! :D Płatki mieszam z solą, zalewam wrzątkiem, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki. Rano. Mokre składniki ze sobą miksuję. Płatki mieszam z tartymi orzechami i resztą składników. Przelewam do szklanego słoiczka po maśle orzechowym i piekę ok.40-45min* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. *przez ostatnie kilka(?) minut piekłam z górną grzałką
More food, love and dreams
POMIDORY POD PIERZYNKĄ 239przepis na proste podanie pomidorów napewno zaskoczy smakiem Składniki: 3 pomidory 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/3 szklanki tartego żółtego sera lub mozzarelli( ja użyłam mozzarelii tartej) sól, pieprz - do oprószenia 1 ząbek czosnku Wykonanie Pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu. Oprószamy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy
Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 239zmieniać dodatki żeby zawsze smakował inaczej Składniki: pól kg piersi z kurczaka 2 garscie fasolki szparagowej 2 marchwie sól pieprze zioła prowansalskie 1 jajko 1,5 szklanki bułki tartej Wykonanie: Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki marchewkę. Odlewamy wodę(...)minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę. Zwijamy po długości, spinamy wykłaczkami. Kazdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej i zmażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na pozostałej marchewce i fasolce
Z Majeczką w kuchni
Szarlotka 456łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu 2- 3 łyżki bułki tartej Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia