budowanie odporności poprzez produkty żywieniowe oraz suplementację: Często podaję kiszonki Czy Wasze dzieci lubią ogórki kiszone? U mnie jest tak: jedno lubi kiszone, drugie lubi tylko małosolne, a trzecie nie lubi wcale.. ale za to lubi wyjadać z pojemnika kiszoną kapustę Czy mi to pasuje? Oczywiście! Niech każde z nich wybierze to, co lubi, byleby były to kiszonki. Dlaczego(...)który jest przeciwutleniaczem i działa wzmacniająco na odporność, poprawiając przy tym kondycję skóry i wzroku.Warzywa białe (np. czosnek, cebula, por) działają antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, zaś warzywa zielone (brokuł, szpinak, natka pietruszki) to źródła żelaza i kwasu foliowego, działają m. in. wspomagająco w walce z chorobami, a dodatkowo zwiększają poziom energii, obniżając przy tym poziom złego cholesterolu we krwi
Wiszniówkatakiej wyciskarki jest naturalnie mętny – bogaty w błonnik nierozpuszczalny, w którym znajduje się najwięcej składników odżywczych. Sokowirówka trze, wyciskając – jak sama jej nazwa wskazuje – sok poprzez użycie siły tarcia i szybkość obrotów ostrzy, przy okazji niszczy enzymy, witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, a sok z niej jest dużo bardziej klarowny i mniej zasobny. Soki robiłam dokładnie wg planu(...)bardziej nawodnić, czyli uzyskać z nich więcej soku , jeśli się je wcześniej namoczy w świeżej zimnej wodzie. Nie działa to na seler naciowy czy ogórka, ale świetnie ożywi pietruszkę, szpinak, paprykę czy jarmuż, a nawet ciężką do wyciskania twardą marchewkę. Na soki wybrałam długą odmianę buraków – są zdecydowanie bardziej kruche, słodkie i bardzo, bardzo soczyste. Buraki okrągłe są dla mnie
Karo in the Kitchenktórych żyły nasze babcie. Dla nich słodycze to był rarytas pojawiający się faktycznie rzadko, a teraz są to produkty na wyciągnięcie ręki i na każdą kieszeń. Po trzecie wprowadź regularność posiłków Przeglądając dzienniczki żywieniowe moich najmłodszych pacjentów widzę, że dużym problemem jest brak regularności w spożywaniu posiłków. Zamiast trzech zbilansowanych, głównych posiłków i jednej/dwóch przekąsek w ciągu dnia, dzieci(...)można także w bardzo łatwy sposób ulepszyć. Przykładowo do ulubionej zupy pomidorowej można dorzucić soczewicę lub kaszę. Do owsianki dodać siemię lniane, a do owocowego koktajlu dodać np. liście szpinaku. Możliwości jest wiele, a kilka inspiracji znajdziecie na moim blogu, tu kilka przykładów: pieczone pulpeciki brokułowe, owocowy koktajl na kefirze, pulpeciki z kalafiora, chrupiące placki z batatów , czekoladowy krem jaglany
Natka Pietruszkijakiś czas możemy sobie pozwolić na rozpustę. Tak, bo ten deser… ZOBACZ PRZEPIS Drożdżowy wieniec wielkanocny ze szpinakiem i bakaliami Wieniec drożdżowy nie jest bardzo znanym wielkanocnym wypiekiem, jednak wygląda niezwykle efektownie! Do ciasta dodałam szpinak, dlatego przybrało ono piękny,… ZOBACZ PRZEPIS Sernik z kaszy jaglanej z brzoskwiniami i kokosem Czy udało Wam się zrobić sernik(...)jest zazwyczaj robiony z biszkoptu, kremu kokosowego i startego kokosa. Jest to bardzo elegancki deser, który idealnie sprawdzi się na weselach, chrzcinach, urodzinach i innych specjalnych okazjach. Kokosowa tarta z truskawkami to kolejny deser, który zyskał dużą popularność na całym świecie. Ta pyszna tarta jest robiona z kruchego ciasta, kremu kokosowego i truskawek. Krem kokosowy sprawia
Via GustoJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lata 20 ;-) Nie wszyscy to doceniają – musimy się przyznać, że jedno z nas (nie powiemy które), do tej pory czasem krzywi się na widok zieleniny typu szpinak lub jarmuż. W tym menu pokażemy Wam doskonałe patenty na przyrządzenie jarmużu dla takich niejadków. Jarmuż pieczony lub prażony jest równie zdrowy, a zasmakuje każdemu – nawet wybrednym dzieciom Jarmuż czasem można(...)placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane
Niedzielny kucharzzastanawiać się nad marnotrawstwem" - mówi 34-letni filmowiec. Jednym z bohaterów filmu jest szef kuchni, który także należy do tej grupy. Przyrządza naprawdę świetne danie - łososia nadziewanego szpinakiem i fetą. Wszystkie składniki... pochodziły właśnie z kontenerów. U nas w Polsce zaczyna dziać się podobnie (niestety). Mój tato niegdyś pracował jako ochroniarz w ogromnym hipermarkecie dość(...)akcja, gangsterskie porachunki... Dużo się dzieje, mieszanka po prostu wybuchowa. Dzień 16. " KELNERKA " Historia młodej kobiety, mężatki, która pracuje w malutkiej restauracyjce. Jest mistrzynią w wypieku wszelkich tart, któe serwowane są w tym miejscu i podbija serca każdego klienta. Jej mężem jest tyran, skupiony wyłącznie na sobie facet, który życie zamienił w koszmar. Dziewczyna nie kocha
W kuchni Karmel-itkiwykładamy do piekarnika/ Takie pieczenie zapobiega spływaniu boków ciasta. Pieczemy około 10 - 15 minut, następnie zdejmujemy papier i jeszcze chwilę dopiekamy do uzyskania złocistego koloru. Jeśli jest to tarta do zapiekania należy wystudzić przed nałożeniem nadzienia. Ciasto kruche piecze się w dobrze nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia dużych placów wynosi około 30 minut, a drobnych ciasteczek(...)pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci
Ciastka - domowe słodkości