tego jest dziecinnie łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz
Wielki apetytPasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz
Wielki apetytdań wielkanocnych podawanych na zimno. Sos ma ciekawy słodko- ostry smak który świetnie komponuje się z faszerowanym kurczakiem i wędlinami. składniki na 3 porcje 4 jajka ugotowane na twardo 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 2 łyżki powideł śliwkowych sok z połowy cytryny czarny pieprz szczypta soli przepis Ugotowane na twardo(...)ostudzone i obrane ze skorupek jajka kroimy w plasterki a następnie drobno siekamy. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez, tarty chrzan, wlewamy sok z cytryny i dodajemy powidła, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, na końcu do sosu wrzucamy posiekane jajka i jeszcze raz wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos podajemy
Smakowite Daniazłoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą i cynamonem oraz ostrą papryką warzywa mieszamy na jednej patelni, kurczaka smażymy, dodajemy do warzyw. Farszem nadziewamy naleśniki, zawijamy, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy na patelni lub w piekarniku. Możemy posypać tartym serem twardym dojrzewającym SMACZNEGO
Luźna Kuchniaczym zastąpić tradycyjną panierkę. Szybko wpadłam na pomysł, by zamiast bułki tartej dać otręby owsiane. Smak kotletów okazał się całkiem inny, zupełnie oryginalny i zdecydowanie przypadł mi do gustu :) Szczerze polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 4 Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka 2 garści mąki 2 garści otrębów owsianych Masło do smażenia
Kolizje Smakówsoli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolić Sok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczaka Po drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona, cebula, 2 ząbki czosnku, Kumin (nie mogło go zabraknąć), kostka rosołowa Po trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełka Naszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy
Smaki BrazyliiPolecam! Składniki: 200-300 g makaronu (dowolnego - u mnie kokardki) 1/2 słoiczka czarnych oliwek 1 duża pierś z kurczaka przyprawa gyros olej Sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 czubata łyżka mąki 1 czubata łyżka masła sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty ser (najlepiej parmezan) Dodatkowo: kilka plasterków sera żółtego na wierzch zapiekanki Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować al dente
Kuchnia domowa Anipojedyncze filety z kurczaka Farsz : 1 marchewka 1 cebula 1/2 cukinii sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 2 łyżki masła 1 łyżeczka bułki tartej Dodatki : bułka tarta do panierowania ( 1 część ) płatki kukurydziane do panierowania ( 3 części ) 3 jajka olej rzepakowy do smażenia mąka do obtaczania Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipojedyncze filety z kurczaka ( duże ) sól do smaku pieprz do smaku Panierka : 125 g mini krakersów 60 g paluszków chlebowych z czosnkiem 5 łyżek tartej bułki Dodatkowo : 3 jajka 1 szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety umyć i dowolnie pokroić na kotlety. Posolić i popieprzyć. Krakersy i paluszki chlebowe zmiksować w rozdrabniaczu i przesypać do miski(...)talerz. Dodać bułkę tartą i wymieszać panierkę. Jajka rozbełtać z solą. Na patelni rozgrzać olej, kotlety panierować w panierce, następnie w jajku a na koniec znowu w panierce. Smażyć na złoty kolor z obu stron i podawać z dowolnymi dodatkami
Ewa w kuchniSkładniki na trzy porcje. Składniki: 500 g mielonej piersi z kurczaka 1 żółtko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Dodatkowo: 3 łyżki siekanej natki pietruszki Przepis: Mielone mięso łączymy z namoczoną bułką, żółtkiem, miękkim masłem, solą oraz pieprzem. Całość
Emcia Pichciskładniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 5-6 pomidorków suszonych z zalewy 1/2 kulki mozzarelli zioła włoskie sól olej do smażenia 1 jajko do panierowania bułka tarta Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i ziołami włoskimi. Mozzarellę pokroić na małe kawałki, pomidory suszone na pół. W mięso zawinąć
Monia miesza i gotujeserem feta Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka ok 300-400 g 100 g szpinaku 60 g sera feta 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 g) 3-4 łyżki oleju rzepakowego (30-40 g) sól i pieprz jajko mąka i bułka tarta do panierowania Wykonanie: Ze szpinaku usuwamy ogonki (jeśli wykorzystujemy szpinak baby(...)ogniu przez około 4-5 minut, często mieszając, następnie wkruszamy fetę i kontynuujemy smażenie przez około 1 minutę, aż ser ładnie się rozpuści. Odstawiamy nadzienie do wystudzenia. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Każdą pierś kroimy wzdłuż na 2 kawałki o mniej więcej jednakowej grubości. Pojedyncze kawałki mięsa umieszczamy w woreczku foliowym i rozbijamy tłuczkiem
KulinarneImpresje.plSkładniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 112 g), - ząbek czosnku, - mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml), - marchew (ok. 105 g), - małe jabłko(...)patelni. 5. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka. 6. Marchew i jabłko obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, i doprawiamy sokiem z cytryny 7. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem surówki. 8. Całość posypujemy koperkiem. Burgery z kurczaka i cukinii są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), - β -karoten (pochodzący z cukinii), który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach