tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:70/227)

Skoro wszyscy mają dynię, mam i ja :) ciasto z dynią i z fantazją 197

uzyskamy taką konsystencję. Ważne, żeby masa była gładka i jedwabista. Gęste ciasto wlewamy do foremki. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej obrane cząstki jabłek. Wierzch ciasta posypujemy cukrem brązowym, świeżo tartą gałką muszkatołową i cynamonem, a na cząstce jabłka układamy po jednym goździku. Wstawiamy do pieca na godzinę. Ciasto rośnie ale próba na patyczek

ladykitchen
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries 184

lodówki na 30 minut. Wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło, cynamon, brązowy cukier, podgrzej i wymieszaj. Dodaj jabłka, żurawinę i smaż przez 12 minut, aż większość soku odparuje. Wymieszaj 2 – 3 łyżki soku z patelni ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do jabłek i wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia(...)wymiarach 23 x 33 cm lub tortownicę o średnicy około 25 cm. Wyłóż połowę schłodzonego kruchego ciasta na spód, ugniatając je palcami, posyp 2 łyżkami bułki tartej i wyłóż na to jabłka. Ubij białka na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru i wyłóż ją na przygotowane jabłka. Na wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta kruchego

karmelowy
Szarlotka z rosą 3472

nagrzanego piekarnika i piekę w 150 stopniach z termoobiegiem ok. 15 minut.  Mus : Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, lub kroję w plasterki. Przesmażam na głębokiej patelni z odrobiną wody, w razie potrzeby dosładzam do smaku.  Przesmażone jabłka, lub gotowy, domowy mus jabłkowy , wykładam od razu na upieczone ciasto. Beza: białka ubijam z cukrem(...)przechowuję w chłodnym miejscu.  Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na ciasta z jabłkami  ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam : Ciasto na kefirze z jabłkami i cynamonem klik   Szarlotka królewska z bitą śmietaną i tartą czekoladą klik  Dwukolorowe ciasto z jabłkami klik Rolada biszkoptowa z jabłkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Babka jabłkowo - orzechowa 142

cytryny. Do ciasta wsypać 3/4 pokrojonych jabłek i 3/4 orzechów.  Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch rozłożyć resztę jabłek i posypać pozostałymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 45 minut

My simple kitchen
Szarlotka z sadu pod lasem 182

ciasto było elastyczne. Wstawić do lodówki na 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć trochę soku - ja odcisnęłam ok szklanki. Chodzi o to, aby sok nie rozmiękczył za bardzo kruchego ciasta. Do startych jabłek dodać cukier, cynamon - według upodobania i tartą bułkę. Ciasto przekroić na pół i cienko rozwałkować - wykroić prostokąty wielkości formy(...)piecznia. Pierwszy placek ciasta wyłożyć na blachę, następnie wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim prostokątem ciasta i ponakłuwać gęsto widelcem, aby para wodna mogła uciec podczas pieczenia. Piec ciasto 45-55 minut w temp. 170 stopni. Ciasto powinno się lekko zezłocić a jabłka po brzegach przypiec. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, wstawić do lodówki, albo jakiegoś chłodnego miejsca

Kulinarne Inspiracje
Tarta na zabicie nudy 176

Zabraklo mi kartonow, nagle i dosc niespodziwanie zostalam dzis bez zajecia. Pakowanie musi poczekac wiec do jutra.Tymczasem ja zaczelam sie wyraznie nudzic. Przejrzalam juz internetowe oferty

Przysmaki Karolki
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem 111

jabłka z koperkiem “. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi tartami. Składniki surówki z kopru włoskiego: (2-3 porcje) 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) 1 kalarepka 1 duże zielone jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz(...)sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną soku z cytryny. Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu) , kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych (do tart, dań z mięsem lub z rybami) . Czytaj więcej: Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem The post Surówka

Moja Delicja
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem 157

z koperkiem”. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi tartami. Składniki surówki z kopru włoskiego: (2-3 porcje) 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) 1 kalarepka 1 duże zielone jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz(...)sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną soku z cytryny. Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu) , kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych (do tart, dań z mięsem lub z rybami) . The post Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem appeared first on Moja

Moja Delicja
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem 183

z koperkiem”. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi tartami. Składniki surówki z kopru włoskiego: (2-3 porcje) 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) 1 kalarepka 1 duże zielone jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz(...)sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną soku z cytryny. Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu) , kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych (do tart, dań z mięsem lub z rybami) . The post Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem appeared first on Moja

Moja Delicja
UCIERANA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK pieczona na patelni WMF Nordicprofi 114

piec postanowiłam wykorzystać ja do zrobienia w piekarniku przepysznego, jesienno-zimowego ciacha z jabłkami i cynamonem . Lekkie i puszyste! Świetne do popołudniowej kawi! Koniecznie spróbujcie! Ps. patelnia szybko się nagrzewa i trzyma ciepło – szarlotkę można podać na gorąco prosto z patelni! Świetny pomysł! SKŁADNIKI: * jabłko – 4 szt * masło min. 82% – 200 g * mąka pszenna(...)przerywając miksowania dodajemy pokrojone miękkie masło. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksujemy na gładką masę. Przelewamy do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą patelni WMF Nordicprofi. Jabłka przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne. Nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Układamy na cieście, posypujemy migdałami. Pieczemy 50-60 minut w 170C ( do suchego patyczka ). Zajadamy na ciepło

Ostra na Słodko
Szarlotka krucho-drożdżowa 177

się szarlotka... Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżki smalcu (można użyć oleju kokosowego) kostka masła 1/4 kostki drożdży 2 łyżki letniej wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1-1,5kg jabłek smażonych Przygotowanie:      Drożdże plus cukier rozpuszczamy w wodzie. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy smalec i masło (o temperaturze pokojowej) i za pomocą noża "kroimy" składniki, następnie(...)dodać trochę kwaśnej śmietany (musi być gładkie i plastyczne). Gotowe dzielimy na dwie części, 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy dno brytfanki (brytfankę smarujemy i obsypujemy lekko bułką tartą), na ciasto kładziemy jabłka. Pozostałą część 1/3 rozwałkowujemy i tniemy na paseczki, z których układamy na wierzchu jabłek kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
JABŁECZK IDEALNY 80kcal 206

JUŻ GĘSTNIEĆ CAŁKIEM POWAŻNIE DODASZ JĄ DO JABŁEK. WERSJA SZYBKA: 1) Galaretkę robimy wg instrukcji na opakowaniu, ale ZALEWAMY JĄ 300ml wody! (nie 500ml)   WYKONANIE JABŁKA: 1) Obieramy. 2) Trzemy na tarce. 3) Przyprawiamy cynamonem. 4) ODSTAWIAMY ją w sitku, by sok spłynął. WYKONANIE CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do 180* 1) Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. 2) Oddzielamy(...)szczyptą sody oczyszczonej. 5) Białka i masę ostrożnie ale dokładnie mieszamy. 6) Wkładamy do piekarnika na 35-45 minut. ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA! KOŃCZYMY: 1) STĘŻAŁĄ GALARETKĘ MIESZAMY Z JABŁKAMI I WYLEWAMY NA OSTUDZONE FASOLOWE CIASTO. 2) WKŁADAMY DO LODÓWKI NA OK 2 GODZINY CAŁE CIASTO Z MOJĄ GALARETKĄ: 808 kcal B46 W115 T4 CAŁE CIASTO Z GOTOWĄ GALARETKĄ

fitolarun.blogspot.com
Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami 170

sposób uzyskałam mąkę owsianą. W spiżarni mam zawsze antonówki ( jak je przygotować ? przepis znajdziecie tutaj -   kliknij ), W identyczny sposób możecie też przygotować inne odmiany jabłek przeznaczonych do zrobienia jabłecznika. Będą pyszne i aromatyczne! Powiem Wam, że ta szarlotka wyszła przepyszna, zniknęła cała w dosłownie chwilę, kiedy była jeszcze ciepła. Następnym razem na pewno przygotuję ją z podwójnej(...)ciasta do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż leciutko się zarumieni, trwa to około 20 minut. Podpieczone ciasto posypujemy tartą bułką, i wykładamy jabłka ze słoika, posypujemy orzechami i cynamonem. Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy specjalnego

Kulinarne przygody Gatity