tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:62/227)

Szarlotka – najłatwiejszy przepis 949

warstwę jabłkową: około 1,5 kg jabłek* około 1,5 łyżki płynnego miodu lub 2 łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie możecie dodać więcej lub całkowicie pominąć) 2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) *Uwaga! Mus jabłkowy zazwyczaj wychodzi o wiele ciemniejszy. Ja miałam tym razem jakąś inną odmianę jabłek i mus wyszedł wyjątkowo jasny(...)pokrojone na kawałki masło i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce na dużych oczkach. Jabłka można też pokroić w kosteczkę. Dodajemy do nich cukier lub miód, mieszamy. Na tym etapie można też dodać

Słodkie okruszki
Surówka z marchewki i jabłka 110

jabłka świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielu dań obiadowych. Chrupiąca, lekko słodka i bardzo prosta w przygotowaniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 duże marchewki 1 jabłko 5-6 łyżek śmietany 12% ( można zastąpić jogurtem naturalnym) 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: marchewki i jabłka obieramy i trzemy na tarce

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto budyniowo-jabłkowy duet 113

swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8 dużych jabłek 3 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 400 gram herbatników 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki cukru cukier wanilinowy 125 gram margaryny tabliczka czekolady lub dowolna polewa czekoladowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, następnie zagotowujemy

Blog kulinarny S9.PL
Makowiec japoński 116

bakaliami (jeżeli masa jest bez bakali to wtedy według uznania dodatki) - 9 łyżek kaszy manny - 5 jajek - 400 g jabłek - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Masę makową mieszamy z kaszą manną. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i łączymy z masą makową. Oddzielamy żółtka od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową

Kulinarne życie
Surówka z kapustą pekińską i surowym brokułem 85

surowego brokuła – u mnie około 1/2 brokuła 1 marchewka 1 jabłko 1 mały ząbek czosnku 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Kapustę pekińską drobno kroimy. Różyczki brokuła (bez łodyżek) drobno siekamy. Obrane jabłko i marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Składniki łączymy ze sobą w misce

Smaki Na Talerzu
Prosta surówka z kapusty pekińskiej 142

łyżki majonezu świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku szczypta słodkiej czerwonej papryki do smaku Przygotowanie: Surówkę warto przygotować wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć. Kapustę szatkujemy. Jabłko obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy posiekany por, startą na małych oczkach marchewkę, majonez, jogurt i doprawiamy całość przyprawami. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Smacznego

Słodkie okruszki
Buraki pieczone 83

głęboki kolor. Tak upieczone są podstawą do wielu dań w kuchni. Pieczone buraki podaję posiekane w słupki czy talarki do obiadu, wykorzystuję jako bazę do buraczków tartych z dodatkiem jabłka i przypraw (na ciepło lub zimno), przygotowuję z nich pyszne i delikatne zupy, barszcze, zupy typu krem. Polecam także przepis na zupę krem z buraków , z dodatkiem innych

Zasmakuj Kuchni
SURÓWKA Z MARCHEWKI Z CHRZANEM 100

Surówka z marchewki z chrzanem fot. Moja Książka Kucharska Pyszna surówka z marchewki z tartym chrzanem i jabłkiem.      Prosty przepis na szybką i pyszną surówkę z marchewki do obiadu z dodatkiem jabłka i chrzanu, doprawiona sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Surówka z marchewki nabierze wyjątkowego smaku z dodatkiem ananasa, selera lub pora, a nawet

Moja Książka Kucharska
Surówka z pora 116

majonezu sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier puder do smaku Przygotowanie: Pora myję, kroję wzdłuż na pół i siekam w drobne talarki, układam do szklanej większej miski. Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do pora, mieszam. Dodaję majonez i przyprawiam do smaku. Odstawiam do przegryzienia składników, podaję jako dodatek do obiadu

Zasmakuj Kuchni
Surówka z pora 90

sól Przygotowanie: Pory przekrawamy w poprzek na pół, po czym kroimy w plastry ok 3mm. Tak pokrojone pory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po czym dokładnie odcedzamy. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Dodajemy do porów razem ze śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Post Surówka z pora pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Chrupiące kopytka z papryką 297

bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam!   Składniki

Zasmakuj Kuchni
Chrupiące kopytka z papryką 365

bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY Z CIECIERZYCY 122

partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekładam na druga stronę. Kotleciki odsączam na papierze. 4. Podaję z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty lub tartej marchewki z jabłkiem i imbirem. W przepisie dodałam łyżeczkę sody oczyszczonej -  soda powoduje, że kotlety nie ciągną tyle tłuszczu i są lżejsze, obowiązkowa nie jest :) jak kto woli :) SMACZNEGO!!! Ciecierzyca

Mała w garnku miesza
Jadłospis #2 - 1200 kcal 798

tarta marchew z jabłkiem                                                                                       Składniki: - 170 g słodkiego jabłka - 110 g marchwi Wykonanie

Atlas Smaków
Piernik 165

łyżeczki cynamonu, - opakowanie przyprawy piernikowej (ok. 40 g), na polewę: - ¼ tabliczki czekolady (ok. 25 g), - łyżka mleka (ok. 20 ml) Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 2. Mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową, pokrojoną czekoladą i sodą. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem miodu. Do piany stopniowo dodajemy żółtka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach