posypania czekolada w wiórkach Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto
Z Kuchni Do KuchniKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie
bistro mamaPodwójnie czekoladowa tarta Odrywana drozdzowka cynamonowa murzynek Ciasteczka karnawaowe faworki faworki na piwie pą czusie bez drożdzy kasztanki małe paczusie Sałatki sałatka grecka po mojemu s ałata z grzankami i grillowanym-miesem sałata z truskawkami i kurczakiem Na ciepło schab w pomarańczach pizzerinki ze szparagami bruchetta ze swieżym oregano calzone Drinki i Napoje bezalkoholowe czekolada na gorąco
Słodkie Przyjemnościpolewą z czekolady i orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :) W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki(...)łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie; Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu
Proste Potrawystopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Poncz: 1/2 szklanki słodkiej herbaty, 2 łyżki soku(...)200g masła, 100g margaryny, 800ml mleka, 2 budynie waniliowe, szklanka cukru, 2 żółtka, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 100g białej czekolady, dżem z czarnej porzeczki. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się
Z miłości do słodkościpuszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mleko. Na sam koniec dodać ocet. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i w razie potrzeby ściąć wybrzuszenie tak, by biszkopt był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku(...)jogurtu naturalnego greckiego, 250g serka mascarpone, 300 ml śmietanki 36%, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 3 czubate łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki śmietany 18%. Śmietankę zmiksować na sztywno. Dodać serek mascarpone, jogurt, miód, cukier oraz pokruszoną chałwę. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Miksując, powoli wlewać
Z miłości do słodkościtemperaturze, czekolada byt się rozpuściła, więc pozostałam przy cukrze pudrze. Przepis na formę z kominem: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych 5 jajek 1 opakowanie ( 16 g cukru waniliowego) 1 niepełna szklanka cukru 250 g masła lub margaryny 250 ml mleka. Dodatkowo: tłuszcz do smarowania formy 2 łyżki bułki tartej(...)jednym jajku. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i na końcu mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieczekoladę, płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj. Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko rozgniataj. Piecz ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasteczka będzie czysty. Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie. Smacznego! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Cuksy, cuksy i tarta
Gotowanie to kochaniefilo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna(...)serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik
Kulinarne przygody Gatitytarty, ale gdzieś się zawieruszyła. Nawet nie miałam okazji nic w niej upiec. Jedynie mam kilka takich na kostki lodu czy czekoladki. Od firmy Tupperware otrzymałam do przetestowania foremkę z większymi prostokątami. Pierwsze co mi przyszło na myśl żeby w niej zrobić to domowe czekoladki z nadzieniem miętowym. A dlaczego? Bo będą duże :) A jak każdy wie czekolada
Magiczne Życie Martypołączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki musimy wmieszać bakalie, namoczone rodzynki i pozostały rum. Ciasto przekładamy do keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Cisto w keksówce wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i w tej temperaturze pieczemy przez 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni(...)pieczemy jeszcze przez około 35 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. Wystudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy posiekanymi kandyzowanymi owocami. POLEWA: 150 g białej czekolady 5 łyżek mleka duża garść posiekanych bakalii Wykonanie: Mleko zagotowujemy w rondelku, po zagotowaniu zestawiamy z gazu wrzucamy połamaną na kawałeczki białą czekoladę i energicznie mieszamy przez kilka minut
Blondynka Gotujesię po mnie nie spodziewał. Ot, jak łatwo zaskoczyć mężczyznę... Dziś jednak napiszę o czymś, co przygotowałam kilka dni wcześniej. Miałam akurat taką smętną resztkę rabarbaru - została po tarcie, pokrojona w jakieś dziwne kawałki; szczerze mówiąc, nie myślałam, że nada się do czegokolwiek... Aż przypomniałam sobie o ciasteczkach, które widziałam na blogu Domowe wypieki . Prześliczne, zgrabne maleństwa(...)mnie czas się wydłużył przez chłodzenie ciasta, ale dzięki temu o wiele łatwiej je formować. Moje ciasteczka nie są tak idealnie okrągłe, ale smakują obłędnie! Połączenie kruchego ciasta, czekolady i rabarbaru jest wspaniałe, w dodatku można je sobie wziąć w łapkę tuż przed wyjściem z domu i rozkoszować się smakiem w drodze do pracy. Jeśli więc macie jakieś smętne resztki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiałka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Dodać do piany. Krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić. Masa rabarbarowa: 1/2 kg rabarbaru, 2 galaretki agrestowe, 3/4 szklanki cukru. Rabarbar umyć i pokroić(...)dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić. Pianka: 1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa), 1 Śnieżka, 200 ml mleka, 50 g gorzkiej czekolady. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.Śnieżkę wymieszać z mlekiem, ubić na sztywno. Miksując na niskich obrotach wlewać powoli przestudzoną galaretkę. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki
Z miłości do słodkościJak mogłam nie upiec tego mazurka na święta? Nie mogłam. Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że znajdzie się na moim stole wielkanocnym. Zrobiłam go troszkę inaczej niż
Blondynka Gotujemanna 1,5 szklanki -cukier brązowy 1 szklanka -mąka tortowa TYP 405 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżeczka -laska wanilii ziarenka -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 1/2 kostki -truskawki, mam z tego roku swoje mrożone -drugi owoc wg uznania, ja używam borówek i malin świeżych; niepolskich niestety Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde(...)się składniki złączą dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i wszystkie w ostatnim etapie zagniatamy jak na kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii. Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę i nanosimy
BaRepas