Świąteczny piernik z marcepanem 259szklanka) mleka 2 jajka 300 g mąki pszennej Przełożenie: kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowa Polewa: ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36% 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewamy na malutkim ogniu(...)energicznie mieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko makę. Uważamy na grudki. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą foremki (12x25cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika. Pieczemy przez około 45 - 50 minut, do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym ostudzeniu piernik
Mia Cucina Sofieta
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 225wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe galette . Lubię te mini formy. Kruszę ciasteczka waniliowe, nakładam na nie soczyste truskawki i posypuję szczyptą soli morskiej. To moje kolejne drobinki. Lubię niespodzianki. Lubię, gdy marzenia zmieniają się w szczęśliwą rzeczywistość. Jak marzenie o Manufakturze Czekolady , jakie mieli kiedyś jej Właściciele. Tabliczka czekolady, jaką
KUCHARNIA
Pszenno - owsiany czekoladowy placek z czereśniami 210Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do utartej masy cały czas miksując. Cały czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko. Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wypłoszyć na blasze i wyrównać . Całość
Na słodko lub wytrawnie
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 464czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 1,5 łyżki przyprawy do pierników nadzienie : 2 słoiczki (w sumie ok. 500g) domowego dżemu wiśniowego (klik;) 2 galaretki wiśniowe polewa: tabliczka gorzkiej czekolady deserowej 3 łyżki mleka posiekane orzechy do dekoracji piernik: Ucieram miękkie masło z cukrem. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Miód lekko podgrzewam, wlewam do masy i mieszam. Suche składniki(...)sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę przekładam do dużej formy keksowej 11 x 23 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-60 min w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmuję piernik, studzę
W kuchni Karmel-itki
"CZEKOLADA" CARLA BARDI - recenzja książki 190swojej mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę. Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie. Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką(...)miło zaskoczy, są takie perełki jak przepis na Creme brulee, Tiramisu czy Tort Dobosa. Książka daje niesamowite źródło inspiracji w gotowaniu, serwowaniu potraw jak i ich fotografowaniu. Każdemu miłośnikowi czekolady szczerze polecam. Biorę udział w akcji i zachęcam też innych
SMYKWKUCHNI
Niedzielna szarlotka 264cukier, proszek do pieczenia i kakao z czekoladą. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy i formujemy wałek, który dzielimy na dwie części: większa 2/3 i mniejsza 1/3 całego ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 min. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Większy kawałek ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy
Miksturownik
Snickers - ciasto (prawie) bez pieczenia :) 1929połową masy krówkowej. Dodajemy roztopioną białą czekoladę i znów miksujemy. Dwa batony siekamy na kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na wystudzony spód. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc. Chwilę przed podaniem ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy. Wykładamy na tartę wyjętą z lodówki. Ostatniego batona siekamy(...)poprzednie) i posypujemy nim górę tarty. Pozostałą część masy krówkowej ogrzewamy przez chwilę aby masa była płynna, i rozlewamy na wierzchu ciasta. Nie cierpię fixów itp do śmietany, więc skazana byłam na to, że śmietana może nie być jak z obrazka i spłynąć, jeśli zależy Wam na efekcie wizualnym możecie dodać zagęstnik
Z butelką mleczka w tle
Za pięć minut dwunasta 224chwilą znalezienia nowego przepisu. Cóż, tarta pozostała jednak w innej konwencji. Tę trochę sobie wykombinowałam, nie wiem czy nie przekombinowałam? Okaże się za pięć minut dwunasta... Szczęśliwego Nowego Roku!!! 3/4 szklankia mąki 1 szklanka wiórek kokosowych (plus do posypania) 3/4 szklanki cukru 100g miękkiego masła 3-4 łyżki nutelli (lub rozpuszczona czekolada) budyń śmietankowy 2 łyżki śmietany czekolada
bastalena
Przepisy na ciasta z truskawkami 423Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami Ciasto Leśne smaki Serniczki z truskawkami Wyznanie miłosne Drożdżowe z czekoladą i owocami Tort Pavlova Tartaletki z truskawkami i mascarpone Miętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami(...)Mini serniczki z truskawkami Truskawkowe ciasto mamy Ciasto z masą truskawkową Sernikobrownies z musem z truskawek Tarta z truskawkami Drożdżowe rogaliki z truskawkami Dymek z pianą i truskawkami Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Z miłości do słodkości
Snickers Brownie jak z Coffee Heaven 540kontrolą. Roztopić czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem, następnie wymieszać z ostudzoną masą. Na koniec delikatnie połączyć wszystko z mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki
Mania Gotowania
Czekoladowa babka z malinami 193przerywając ucierania. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie lekko wystudzona dodawać stopniowo do ucieranej masy nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i dodać wraz z proszkiem do pieczenia do utartej masy. Dodać kakao i mleko a następnie bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować formę na babkę. Wysmarować dokładnie tłuszczem i podsypać bułką tartą. Gotowe ciasto wlać do formy
Na słodko lub wytrawnie
Babka trójkolorowa 177margaryną i wysypać bułka tartą. Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia. Babki dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą... Babka najlepsza jest
Mix smaku
Babeczki hamburgery 295przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. W międzyczasie formę na muffinki wykładamy kawałkami aluminiowej folii lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Można wykorzystać także papierowe
Ciastkozercy
Dyniowe rogaliki drożdżowe 222Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą… które odkryłam
UgotujmyTo.pl
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 276szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 0,5 kostki margaryny 2 jajka 3 łyżki mleka (lub wody) świeże lub mrożone borówki 1 tabliczka mlecznej czekolady składniki na krem z twarożka: ( zobacz link tutaj ) Margarynę topimy na małym ogniu z połową ilości cukru, mlekiem i kakao, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć, ale nie można ich zagotować(...)proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę i za pomocą drucianej trzepaczki delikatnie łączymy z masą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając
Ciastkozercy