tarta ser - 1005 przepisów (strona:47/67)

Dziwne? Ale zjadliwe #1 Ślimak, ślimak pokaż rogi... 193

białego sera na pierogi, ale mam białą kiełbasę i nie zawaham się jej użyć. Nie zawaham się także wpisem tym zainaugurować cyklu "Dziwne? Ale zjadliwe". No właśnie, dziwne połączenie? Na pierwszy rzut oka może i tak. Ale gwarantuję, że zjadliwe. I nawet chce się dokładkę. Początkowo miała być pizza, ale nie chciało mi się zagniatać ciasta. Więc poszłam na skróty(...)podsmażyć. Gotowe ciasto wyłożyłam w naczyniu do tart. Podpieklam przez 20min. Następnie spód wysmarowałam sosem, rozłożyłam kiełbasę i cebulę. W centrum posadziłam jajko. Całość polałam resztą sosu, oprószyłam oregano. Zapiekłam w 170st. przez 15-20min. Oczywiście najlepiej smakuje z chrzanem! No i kubkiem żurku... Taka tarta, tudzież pizza, może doskonale sprawdzić się na wielkanocnym

bastalena
Brokułowe drzewka w ogródku babci 155

Jeśli tęsknicie za Latem, to zapraszam do ogrodu babci. Piękne brokułowi drzewa, na pewno skuszą każdego niejadka. Wszystko jest kolorowe, pełne radości, a przede wszystkim smaczne

Moniki Smakołyki
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 202

Lubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać(...)wycinać kółka. Farsz:  100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica ,  100g podgrzybków lub pieczarek,  cebula,  jajko,  sól, pieprz,  łyżka sosu sojowego,  2 łyżki bułki tartej,  olej do smażenia. Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć

Z miłości do słodkości
Serowa tarta z malinami 161

Kruche czekoladowe ciasto, masa serowo-śmietanowa i mnóstwo malin... Moja rodzinka bardzo lubi takie kruche ciasta z serem i dużą ilością świeżych owoców, dlatego często je robię;) Ale żeby nie było nudno, to zawsze staram się je zrobić nieco inaczej.    Ciasto: 200 g maślanych herbatników, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła lub margaryny.     Czekoladę połamać(...)kawałki i wraz z margaryną stopić. Herbatniki pokruszyć za pomocą blendera na pył. Dokładnie wymieszać ze stopioną czekoladą. Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o śr. 21 cm. Schłodzić.     Nadzienie: 500 g półtłustego twarogu, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g cukru pudru, cukier waniliowy, łyżeczka esencji waniliowej.     Twaróg zmielić, utrzeć

Z miłości do słodkości
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 185

lubię zwyczajnych kotletów mielonych, już od jakiegoś czasu (czyli od kiedy mam coś w kuchni do powiedzenia), dodaję do nich ogórka kiszonego, ser lub pieczarki. Tym razem jednak przepis, który przetestowałam wczoraj, zakochałam się w nim jak tylko go zobaczyłam. I powiem, że mi takie połączenie smakuje bardzo, bo kotlety wyszły delikatne. [przepis z dodatku do "Poradnika Domowego": obiad(...)pół godziny] Składniki (ja robiłam z podwójnej porcji) : 30 dag mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego mała cukinia (ok. 20 dag) pęczek szczypiorku 3-4 łyżki bułki tartej jajko zioła prowansalskie pieprz sól Wykonanie: 1. Cukinię umyć, obciąć końce i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Dodać do mięsa razem z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem

Pasja Smaku
Krokiety ze szpinakiem i serem Ricotta 177

szpinakiem a drugi zabek z cebula  Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu szpinak  Potem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta  Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem  Nalesniki 0,5 l mleka  500 g maki  2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja(...)koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki na cala patelnie  Placki osmarzamy z dwoch stron  Krokiety farsz  nalesniki bulka tarta 1 jajko Na nalesniki nakladamy farsz  Zawijamy nalesniki obtaczamy w jajku a potem w bulce tartej  Podsmarzamy na patelni  Gotowe krokiety podajemy do jedzenia

Klaudynkowa kuchnia
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 333

Quiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany

Oryginalny smak
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 760

mąki pełnoziarnistej (oryginalnie tortowej) 100g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli Z podanych składników wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę do pieczenia tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 150st. 5-6 plastrów boczku 1 średnia cebula (dodałam od siebie) 1 szklanka startego parmezanu (dodałam(...)śmietana) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, prażona cebulka (dodałam od siebie) Boczek pokroiłam w kostkę, lekko podsmażyłam. Cebulę pokroiłam w krążki. Na wstępnie podpieczone ciasto wyłożyłam boczek, surowe krążki cebuli. Ser zmiksowałam z jajkami, jogurtem i gałką muszkatołową ( masę rozrzedziłam 2 łyżkami mleka ). Masą serowo- jajeczną zalałam ciasto. Finalnie oprószyłam tymiankiem i prażoną cebulką. Całość zapiekłam kolejne 20-25min. Quiche

bastalena
Spaghetti carbonara 209

planów na dzisiejszy obiad, to zapraszam do wypróbowania.   Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 200 ml śmietanki kremówki 100 g wędzonego boczku 3 żółtka 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 ząbek czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko, na suchej patelni(...)wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli tłuszczu jest za mało, można dolać ok. łyżki oliwy). Żółtka delikatnie ubić ze śmietanką i serem, dodać usmażony boczek, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na patelnię, wymieszać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając

Obiad za dychę
Grecka musaka 366

łyżeczki cukru sól zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy:  50 g masła  2 płaskie łyżki mąki  300 ml mleka  sól  szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE: *Bakłażany:  Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry. Posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek ( 2 łyżki oliwy). Usmażone układać na ręcznikach papierowych, aby oddały tłuszcz który pochłonęły(...)smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia. *Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą z oliwek. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą

kulinarnyJa
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 360

okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Wymieniać można by jeszcze długo ale nie mamy całego dnia. Kaszubska drożdżówka - jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku(...)Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocna Grucholec - baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi i brukwi Kwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką

Czarnawisienka
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 176

filo (u mnie po 4 arkusze na spód i na wierzch). W kilku przepisach spotkałam się z wkładaniem ciasta także w środek nadzienia, co jak przypuszczam, stabilizuje strukturę gotowej tarty, dlatego również zdecydowałam się na zastosowanie tego triku. Resumując, jakkolwiek skomplikowanie może to brzmi, chodzi o przełożenie ciasta nadzieniem. Jeżeli czujecie się niepewnie, potraktujcie ozdobniki jako opcjonalne(...)dowolnej zieleniny, u mnie pęczek botwinki i ok. 250 g szczawiu, świetnie nada się szpinak 4 cebulki dymki po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 200-400 g sera, wedle gustu, ja dałam kostkę fety (200 g) i uzupełniłam startym parmezanem ok. 3 łyżki kaszki manny/semoliny sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta filo (ok. 10 arkuszy) olej lub oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierożki z serem ricotta 216

Delikatne, malutkie pierożki z serkiem ricotta i borówką amerykańską. Osobiście uważam, że jagody byłyby lepsze, jednak w lodówce miałam tylko borówki :)  Składniki na około 70

Zabawa smakiem
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 216

sztuk 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki wody gazowanej 2 jajka Szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 500g pieczarek 20 dag startego sera żółtego Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Bułka tarta 1-2 jajka Sól pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na naleśniki - za pomocą trzepaczki mieszamy w misce wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Małą chochelką(...)złoty kolor. Pieczarki kroimy   w półtalarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości. Studzimy. Dodajemy starty ser żółty i całość mieszamy. Farsz nakładamy na naleśnik. Zwijamy. Obtaczamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów