tarta pomarańczowa - 547 przepisów (strona:3/37)

Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 164

poprawi nastrój oraz nawilży skórę i doda jej blasku. Pomarańczowe płatki można dodawać do sałatek i deserów, wykorzystać do dekoracji potraw lub jako barwnik spożywczy. Tarta z morelami pięknie się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i c ukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym

SzczyptaSmaQ
Kotlety rybne 133

ryby (miruna) 1 cebula 3 łyzki bułki tartej 1 jajko sól pieprz ziołowy pieprz pomarańczowy natka pietruszki 1 łyżeczka tymianku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rybę rozmrozić, wypłukać w wodzie i osączyć na cedzaku. Zemleć w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą jajko i przyprawy do smaku. Uformować 6- 7 kotletów opanierować

Gotowanie jest łatwe
Kalafior po Mojemu 171

dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. W czasie gdy kalafior się gotuje, na rozgrzaną suchą patelnię wysypujemy bułkę tartą i rumienimy ją na pomarańczowo. Ugotowany kalafior odcedzamy, rozkładamy na talerze, po wierzchu posypujemy zrumienioną bułką tartą i polewamy rozpuszczonym masłem. Na koniec delikatnie posypujemy solą. My uwielbiamy

Blondynka Gotuje
Tort ananasowy z kremem straciatella 325

miękkiej margaryny lub masła ananas z puszki pokrojony w kosteczkę tarta gorzka czekolada Dodatkowo: galaretka zrobiona wg przepisu na opakowaniu (smak dowolny - u mnie pomarańczowy) plastry ananasa z puszki tarta gorzka czekolada do dekoracji Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt, białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dobrze ubić, następnie stopniowo dodawać żółtka, cały

Kuchnia domowa Ani
Ciasto orzechowe 122

dobra praca mózgu) Składniki na ciasto: 175g masła 30g cukru trzcinowego 100g cukru białego 4 jajka 150g orzechów włoskich (mielonych) 160g bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego szczypta soli Składniki na dekorację: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji połówki orzechów włoskich do dekoracji - ok. 20 sztuk Wykonanie ciasta: Masło roztopić(...)odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec odrobinę soli. W dużej misce wymieszać suche składniki: cukier (dwa rodzaje), zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Dodać wystudzone masło i miksować dodając po jednym żółtku. Na końcu wlać ekstrakt pomarańczowy. Do ciasta dodawać powoli pianę ubitą z białek. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie

Mania Wypiekania
Makowiec 151

białek Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy skórka pomarańczowa  Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy żółtka oraz śmietanę(...)wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę oraz sok z cytryny, dodajemy cukier puder, ucieramy na gładką jednolitą masę. Gotowym lukrem smarujemy makowce, posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 171

orzechów Każdy placek pieczemy oddzielnie w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 dowolna galaretka (u mnie pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta: Placek orzechowy- masa

psgotujemy
Ciasto kruche jabłkowo -śliwkowe 172

łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dkg masła,  3 żółtka, jedno jajko 1 szklanka cukru pudru plus  1 łyżeczka soli. 2 duże łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej słoik powideł śliwkowych słoik dżemu jabłkowego WYKONANIE:  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jaja cukier, sól i zagniatamy ciasto. Do każdego dżemu dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Kakao z pomarańczową nutą 114

śmietany. A co jak już grzeszyć to grzeszyć! Składniki : * litr mleka * 3 łyżki dobrego kakao * 5 łyżeczek brązowego cukru * skórka otarta z jednej pomarańczy * bita śmietana, tarta gorzka czekolada lub skórka pomarańczowa Przygotowanie : Mleko wymieszać z kakao, zagotować i dodać skórkę pomarańczową. Posłodzić. Odstawić na 5 minut, przecedzić. Rozlać do szklanek, udekorować bitą śmietaną. Kakao podawać mocno ciepłe

Magiczne Życie Marty
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 160

porcji): 6 małych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi,  12 szt. physalis, 1 łyżeczka(...)syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą

Moniki Smakołyki
Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami 118

się w internecie na mini tarty z gruszkami. Gdy je zobaczyłam od razu pomyślałam o moich gruszkach. Troszkę pozmieniałam, żeby się komponowało z pomarańczową nutą owoców i tym sposobem wyszły fantastyczne tarty, które co tu mówić zniknęły w mgnieniu oka. Zrobiłam dwie wersje. W pierwszej dałam całe połówki gruszek i polałam po upieczeniu roztopioną deserową czekoladą

Wiem co jem
Sernik wiedeński puszysty 167

pominęłam gdyż jestem uczulona na cytrusy) ·          Tłuszcz do smarowania tortownicy ·          2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Pod koniec ucierania nie przerywając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do utartej(...)budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik jest

Na słodko lub wytrawnie
Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy 140

Doskonale chłoną wszelkie aromaty, np skórkę pomarańczową. Idealnie komponują się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze. Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję ! Składniki: Kruchy kakaowy spód:   120 g masła   5 łyżek cukru     1 1/4 szklanki mąki pszennej(...)składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez

kolorowotorcikowo
Tarta pomarańczowa z Sunquick 157

sobie jego smak przypomnieć. Ale teraz to i mango i inne egzotyczne smaki. Mnie wpadło do głowy, żeby ten koncentrat użyć do kremu. I jest przepyszny. Pomarańczowy, ma śliczny pastelowy kolor. Moja rada: tartę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż na początku ciasto jest twarde. Pod wpływem wilgoci z kremu nawilgnie i będzie ja można jeść. Ciasto kruche szklanka mąki(...)Sunquick 3 łyżki cukru pudru trzcinowego pół opakowania śmietanki 36% Wyjmij serek z opakowania dodaj koncentrat pomarańczowy, cukier i mieszając dodawaj śmietanki tyle aby zrobił się krem, który potem włożysz w rękaw cukierniczy. U mnie wyszło ok 50% opakowania. Napełnij rękaw i dekoruj tartę. Wierzch udekorowałam wstążeczkami z pomarańczy

AZgotuj!