Fajne połączenie smaków, uwielbiam takie seromakowce. Jak ktoś lubi można jeszcze ciasto polać polewą czekoladowąSeromakowiec SKŁADNIKI:CIASTO1/2 szkl cukru pudru.1 żółtkomargaryna - 0,5 kostmąka - 1
Kuchnia Danusitarty możemy posypać cukrem pudrem. Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą Czas przygotowania: 45 minut Składniki na 6 mini-tart Składniki: 125 g serka mascarpone 1 duże jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka esencji 1,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 6 płatów ciasta francuskiego(...)ociepliło. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy serek mascarpone, jogurt, jajko, cukier puder i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Z kawałków ciasta formujemy tarty wywijając do góry brzeg ciasta, dół tarty nakłuwamy widelcem. Do każdej tarty wlewamy serową masę, na wierzchu układamy plasterki pomarańczy. Tarty pieczemy
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto, udekorowane kwiatuszkami z bitej śmietany i pomarańczowym kremem. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Krem jest tak pyszny, że ciężko jest się powstrzymać
Domowa cukiernia Ewywody - 50 g cukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka - 1 łyżka amaretto Dekoracja: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ciepłej wody - cukier dekoracyjny niebieski Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne
Kuchenne Wariacjepomarańczy;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki).Syrop pomarańczowy:1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;1/4 szklanki białego cukru;20 g margaryny;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy na babkę.Bułka tarta do obsypania formy na babkę.Sposób przygotowania:Mak zalać mlekiem(...)pieczenia.Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 50 minut.Babkę wystudzić i wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować syrop pomarańczowy. Do małego rondelka wlać 1/2 szklanki soku z pomarańczy, wsypać cukier
Gospodyni Miejskaciastka. Ciasto ma jedną wadę: zbyt szybko znika :) Składniki: 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Gold Pack , 2 łyżki masła, 2 łyżki esencji waniliowej klik , 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki oleju, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)upiekłam na patelni, którą mogłam wstawić do piekarnika. Jest to bardzo wygodne, ale jeśli nie macie takiej patelni, wykorzystajcie płaską, średniej wielkości blaszkę. Na patelni stopić masło, dodać skórkę pomarańczową i 1 łyżkę esencji waniliowej. Krótko, na średnim ogniu przesmażyć do odparowania płynów. Zdjąć z ognia. Rozłożyć równomiernie skórkę na powierzchni, jeśli pieczemy na patelni. W przypadku blaszki, skórkę przełożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanka startej, odciśniętej z soku marchewki Dodatkowo: biała polewa lub lukier skórka pomarańczowa ( u mnie marki Helio ) Wykonanie: Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. W drugim naczyniu zmiksować jajka, jogurt, śmietanę olej oraz tartą marchew. Do składników mokrych dodać składniki suche - wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć(...)każdej papilotki nakładać ciasto muffinkowe, do wysokości 3/4. Piec w 180 stopniach C przez 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić. Muffinki udekorować wedle uznania lukrem lub polewą i posypać skórką pomarańczową lub innymi bakaliami. Smacznego
kolorowotorcikowoWczoraj dostałam słoik słodziutkich poziomek, które postanowiłam wyeksponować w tarcie. W sam raz jako słodki prezent dla Taty :) Składniki:na ciasto- 2
Zainspirowana w kuchniłyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 2 łyżeczki Składniki na masę mak mielony, 200g cukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez
Gotowanie moimi oczamisoli dodatkowo po 3 łyżki: - siekanej gorzkiej czekolady - żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno w połowie ubijania dodając połowę cukru
kawawszklanceNie jestem amatorką pieczenia serników, ponieważ unikam ciast w których trzeba osobno ucierać żółtka i osobno ubijać białka :-P To takie nudne i pracochłonne! Ale za
Bon Appetit Małgorzatyzaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej smietany. Dodajemy rodzynki i skórke pomarańczową .Mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze na 15 minut, po czym pieczemy 35 min w 160 st. Gotową posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchniSernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć.Przepis(...)tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami
Kulinarne przygody Gatitydodałem dwa opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego oraz 150 gram śmietankowego masła. Pomarańczę dokładnie wyszorowałem i wyparzyłem jej skórkę, a następnie za otarłem z niej całą pomarańczową warstwę skórki. 3/4 otartej skórki dodałem do miski z mąką. Całość zmiksowałem na konsystencję przypominającą kruszonkę, po czym dodałem jedno jajko i całość miksowałem przy użyciu przystawki do wyrabiania ciasta na gładkie(...)wyjęte z lodówki ciasto z masą krówkową. Delikatnie przechylając formę do tarty rozlałem masę czekoladową po całej powierzchni ciasta. Następnie odstawiłem je do wystudzenia, a po ostygnięciu masy - do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie udekorowałem powierzchnię ciasta pozostałą częścią startej skórki pomarańczowej
Wyprawy kulinarnejeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodajemy mleko, masło i mąkę. Na koniec cukier waniliowy i aromat pomarańczowy. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równamy wierzch. Pieczemy w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka
Darcia w kuchnibędzie pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Następnie pomagając sobie obrusem zawijamy strudel w rogal. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy go masłem. Pieczemy
Kuchnia Pani Wiosnychorizo kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do farszu. Cały farsz nakładamy na podpieczony spód tarty. Na całość ścieramy czerwony ser cheddar. Bez problemu można dać zwykły cheddar, ale ten czerwony (z racji, że jest pomarańczowy) idealnie się komponuje z marchewką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturerano czasu na gotowanie, a równie mocno (jak ja) lubią pieczoną dynię - przygotujcie sobie dzień wcześniej całą blachę tego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów.Składniki:50 g płatków z amarantusa100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody
Food Square