Z racji tego, że dwa dni temu obchodziłam urodziny – dałam się ponieść i nie pożałowałam sobie. Zrobiłam ciasto pełne kalorii i niesamowitego smaku! Nie ukrywam
Be Fit Be StrongPolecam to danie, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pure ziemniaczanym. Przygotowanie klopsów – do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować duże klopsy, w środek każdego włożyć jedną pieczarkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki, rozrzucić na dnie żaroodpornego naczynia. Na marchewkach
Kuchnia Pokoleńbarwę kopytkom. Z czym jeść kopytka szpinakowe ? Najlepiej smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko
kolorowotorcikowopapryka Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 ½ łyżka mąki ¾ szklanki mleka Przyprawy: gałka muszkatołowa Na sos pomidorowy: ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody Przyprawy: sól, bazylia, oregano, słodka papryka Ponadto: 30g tartego żółtego sera Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Podsmażamy na złoty kolor pod sam koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie
Kolizje SmakówNormalnie pycha! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 1 por 2 małe jabłka 100 ml soku jabłkowego 2 łyżki majeranku 1/2 bulionetki - esencji do duszenia warzyw 100 ml słodkiej śmietanki 2 łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól oliwa masło Wykonanie: Białą i jasnozieloną część pora pokroić na cienkie plasterki. Na grubej stalowej patelni lub blaszce do pieczenia
zadanie-gotowanieSkładniki: 5 udek kurczaka, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu pikantnego, bułka tarta, sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, świeża natka pietruszki. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u MonikiTartę uwielbiam zarówno na słodko, jak i słono. Szpinak przygotowany w ten sposób posmakuje nawet największym niejadkom :) Składniki na ciasto: 15 dag twarogu 15 dag masła 15 dag mąki 1 jajko Składniki na farsz: 40 dag liści szpinaku 3 łyżki masła 5 ząbków czosnku 3 papryki czerwone 250 ml śmietany 18% 5 jaj sól i pieprz do smaku Dodatkowe
Tradycyjna KuchniaPrzepyszne knedle z ciasta serowego z dodatkiem tartej dyni. Podane ze słodką śmietaną i cynamonem. Zapraszam... Składniki: 500 g białego sera (mielony lub w kostce) 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach lub zmiksowanej na puree dyni ok. 1,5 szklanki mąki szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju szczypta soli śliwki (ok 8-10, w zależności
Czerwień i błękitlipiec to: Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie
Cooking MonsterTartaletki z kremem mascarpone i świeżymi owocami Tarteletki to sprawdzony sposób na szybki i efektywny deser w sezonie. Kruche i delikatne ciasto, na nim porcja pysznego
Calzonella.comjeść nie będziesz. Raczej ;) Jak widać na zdjęciu, Zuzia się do nich dobrała, ledwo postawiłam na stole. :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 1 małe jajko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka mielona lub inne przyprawy olej do smażenia (dużo, przynajmniej 0,5 litra) Czytaj całość
Anioszek w kuchniłodygi selera naciowego 2 marchewki cebula czosnek oliwa ok pół łyżeczki kopru włoskiego Pulpety: 500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 gram tartego parmezanu lub pecorino ząbek czosnku sól do smaku pół łyżeczki papryczki chili ( u mnie w patkach) 1 filecik anchois drobno posiekany garść drobno posiekanej bazylii z pietruszką
AZgotuj!Na początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta
Be Fit Be StrongNormal 0 21 KOTLETY Z CIECIORKI 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g netto) 3 szalotki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól himalajska papryka słodka 4 łyżki bułki tartej 1 jajo kaszka kukurydziana do panierowania olej do smażenia Cieciorkę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy(...)gotowania). Szalotkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju - dorzucamy do cieciorki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Chwilę razem blendujemy. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko - mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy
peggiwkuchniochotę na takie mięso to zapraszam po przepis Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 mała główka kapusty pekińskiej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz natka pietruszki Do miski włożyć mięso, poszatkowaną drobno kapustę pekińską oraz pozostałe składniki. Wszystko wyrobić na gładką masę. Do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową
O kuchni z uczuciemSmaczne i szybkie do przygotowania kluski leniwe z białym serem i ziemniakami , uwielbiam polane masłem i bułką tartą w wersji na słodko . Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli mąka do podsypania olej Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę
Bajeczna Kuchniamakaronowych 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 500 g sosu pomidorowego tomatera 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 150 g mozzarella tarta 1 łyżeczka papryki słodkiej oregano tymianek ale-raj cukier sól pieprz kolorowy ale-raj 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem
Ala piecze i gotujefolię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3-4mm, wycinamy z niego koło. Na wałku przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (średnica 25-27cm). Wyklejamy
Karo in the Kitchenpietruszki Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą, a następnie nakładamy bryłkę mięsa mielonego, które wcześniej przyprawiliśmy ( u mnie to było 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, dupka startej cebuli oraz 2 łyżeczki majeranku roztartego w dłoniach ) zawijamy w rulon, ściśle owijając nicią. Postępujemy tak ze wszystkimi sznycelkami. Rozgrzewamy patelnie z oliwą, obsmażamy
Gotowanie...to proste !folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3-4mm, wycinamy z niego koło. Na wałku przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (średnica 25-27cm). Wyklejamy
Karo in the KitchenKultowe danie barów mlecznych i stołówek. Pewnie niejednemu kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Danie proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. klasycznie podaję je na słodko z masłem i tartą bułką - ale możliwych kombinacji jest wiele. Prezentowany przepis to klasyczne "barowe" leniwe. Składniki: Zmielony twaróg - 400 g. 4 jajka mąka - ok. 300 g tłuszcz (masło lub margaryna
Smaki Ewyfilo, wyłożyć farsz wiśniowy. Przykryć resztą ciasta filo, posmarować masłem/olejem, posypać migdałami. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Przepis brał udział w akcji Tarty wytrawne i na słodko
Corner With Recipesmałe marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej mały pęczek natki pietruszki sól pól łyżeczki zmielonej kolendry pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę przepłukać zimną wodą. Zalać około 2 szklankami wody i ugotować (rozgotować). Jeśli po ugotowaniu zostało dużo wody, należy soczewicę
na moim stole...Bardzo pyszne , rustykalne wręcz ciasto o lekko kwaskowatym smaku i pachnące karmelem ze "spalonego" cukru. Ciasto jest warte wykonania tym bardziej ze rabarbaru wszędzie
Moje Małe CzarowanieMarzenie o biscotti towarzyszy mi od miesiąca. Właściwie, to marzenie o Toscanii, Biscotti di Prato i deserowym Vin Santo. No ale cóż, mamy grudzień i święta
Spektrum SmakuTytuł dzisiejszego posta bardzo pompatyczny i jakże MODNY :D No cóż, może dzięki temu odwiedzą mnie miliony :) Ostatnio staram się zagospodarować 100% swojego czasu, wypełniając go
Spektrum SmakuMoja mama obchodzi dziś urodziny! :) Od poniedziałku robiłam jej małe niespodzianki i prezenty. Dzisiaj dostała piękny bukiet kwiatów i torcik śniadaniowy :) Ktoś ma ochotę spróbować? Składniki
Spektrum SmakuŁasuch to słowo które do mnie pasuje, potem muszę myśleć jak zrzucić parę kilogramów ale oprzeć się takiemu deserowi nie sposób. Pobiegam godzinę dłużej i spalę
Moje Małe CzarowanieMega czekoladowa tarta z bakaliami -mieszanką studencką firmy PIĄTNICA którą otrzymałam w ramach testowania, bez pieczenia, zachwyci amatorów mocnych czekoladowych smaków
Wanilia i KardamonSkładniki: 1 średni kalafior 5 łyżek mąki 2 łyżki sezamu 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Kalafiora ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzić na sitku, a następnie zblendować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być gęsta , ale też nie powinna
O kuchni z uczuciembiałej kiełbasy ok. 500 ml zakwasu na żurek 2-3 suszone grzybki 150 g wędzonki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka tartego chrzanu 1/2 szklanki słodkiej śmietany sól i pieprz /do smaku Wykonanie: -Namoczone /kilka godzin wcześniej /grzyby ugotować . -Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. -Warzywa zalać wodą
Zakamarki mojej kuchniBajeczna tarta :) Intensywnie cytrynowa, delikatnie słodka z pyszną, kruchą bezą na wierzchu. Prezentuje się fantastycznie, smakuje jeszcze lepiej. Całość jest orzeźwiająca, beza uzupełnia słodycz. Nas oczarowała :) Polecam! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła sok i skórka z 1 cytryny Masa cytrynowa: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru
Domowa cukiernia EwyUpieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych. Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez
Maminek kulinarnySkładniki: Spód: 0,5 kostki masła niesolonego 0,5 szkl cukru pudru szczypta soli 2 szkl mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżka zimnego mleka lub wody
Luźna Kuchniasię z nich puree z dodatkiem cebulki. Do przygotowania dania (dla 2 osób) potrzebujemy : Kotlet Schabowy 2 kawałki schabu 1 jajko bułka tarta mąka sól pieprz papryka słodka w proszku 2. Puree ziemniaczane 6 ziemniaków 1 cebula mleko sól jogurt naturalny (mały) oliwa 3. Mizeria(...)wymieszałem i gotowe. Czas na przygotowanie schaboszczaka , rozbijamy go na grubość 1 cm przez jednorazówkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką a następnie obtaczamy w mące potem w rozkłóconym jajku (które także przyprawiłem) a na samym końcu w bułce tartej. smażymy na złoty kolor na dużym gazie. Gotowe. Mizeria czyli coś co gości u mnie w domu bardzo często
Wspólne smakiSkładniki masa mięsna: 500 g mielonej wieprzowiny 1 całe jajko 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka majeranku 1 roztarty ząbek czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Sól pieprz do smaku Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Do posypania Starty żółty ser Ja zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki ścieram na tarce o grubych
O kuchni z uczuciemPrzepis na błyskawiczne tartaletki znalazłam w książce Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". Całym sekretem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25
W kuchni wieczoremSzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną
W kuchni wieczoremmięsem drobiowym! Składniki: 4 kotlety schabowe lub z piersi kurczaka/indyka sól, pieprz olej do smażenia jajko + mleko mąka Panierka (modyfikujemy wedle smaku): 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki szczypta chilli Sposób przygotowania: 1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety. 2. Mięso pieprzymy i solimy. 3. Składniki panierki
Kuchnia domowa Anijest mąka razowa, tym razem natomiast wysypałam natłuszczoną blachę kaszką manną. Efekt ciekawy, zwłaszcza wizualnie na skórce chleba. Jedno jest pewne - nigdy nie będę już używać bułki tartej, nawet przy pieczeniu słodkich ciast
Z butelką mleczka w tleużyłam sporej garści suszonych grzybów, 2 średnie cebule , 6 jajek , 4 łyżki masła , żółty ser , sól , pieprz - do smaku, 150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej, natka pietruszki , bułka tarta do wysypania formy. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennajajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz : 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie: Naleśniki : - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając. - dodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba
Kitchens Alphabetmodyfikując je w zależności od aktualnie dostępnych produktów oraz naszych potrzeb i upodobań. Niezmienne w nim jest to, że jest to potrawa wytrawna, zatem w odróżnieniu od tart, nie przyrządzimy jego słodkiej wersji. Składniki: Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie: bakłażan szynka cebula duża śmietana (ja użyłam śmietanę 18%, 400ml) 3 jajka przyprawy: majeranek, tymianek, oregano
Taste Of My Daywieprzowo-wołowe) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej lub otrębów żytnich 1 cebula (ja dałam szalotkę) świeża bazylia (u mnie około 5 listków drobno posiekanych) 1-2 pomidory liście sałaty musztarda ketchup sól pieprz, papryka ostra, papryka słodka, odrobina curry Przygotowanie: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, świeżą posiekaną drobno bazylię, sól, pieprz, paprykę(...)słodką oraz ostrą. Wszystko razem mieszamy. Formujemy kotlety płaskie. Smażymy po około 1-1,5 minuty z każdej ze stron a następnie wkładamy do piekarnika na jakieś 7-8 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Pod koniec wrzucamy przekrojone bułki na około 1 minuty żeby się nagrzały. Cebulę obieramy z łupinki, pomidor i sałatę myjemy. Następnie cebulę
Gotuj z Mąkąwyszła bardzo smaczna z chrupkim ciastem o smaku paprykowych krakersów, a to za sprawą dodatku słodkiej i ostrej papryki oraz soli :) Składniki na tartę o śred. 25 cm: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody sól, papryka słodka i ostra Nadzienie: 150 g świeżego jarmużu 1 łyżka soku z cytryny 1 mała pojedyncza pierś(...)cytryny a następnie osuszamy. 3. Jajko oraz białko roztrzepujemy ze śmietaną, serem żółtym oraz przyprawami na koniec dodajemy jarmuż pokrojony na drobno. 4. Foremkę na tartę smarujemy masłem/margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto i podpiekamy w piekarniku w 200 stop. przez około 10-15 minut. 5. Na lekko przestudzony spód wykładamy nadzienie
Gotowanie...to proste !kremem waniliowym i migdałami. Co mogę powiedzieć o tym wypieku? Niebo! Jednogłośnie nadany tytuł najlepszego wiosennego ciasta ever! Koniecznie wypróbujcie, tylko pamiętajcie, na jednym kawalku się nie skończy! Słodkiego dnia!" Składniki 250 g ciasta francuskiego Krem 6 żółtek 130 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 350 ml mleka + 2 łyżki mleka 24 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej(...)zbyt ciężko, możecie włożyć ciasto pomiędzy dwa pergaminy, powinno Wam to ułatwić rozwałkowanie ciasta. Ciasto przekładamy do blaszki na tartę, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200`C na około 7-10 minut. Po upieczeniu, spód do tarty odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i wsypujemy cukier waniliowy - gotujemy
Słodkie Przyjemnościsłodka, ale nie przesłodzona - nie martwcie się o to. Do kremu można dodać nieco soku z cytryny - zbalansuje słodycz, a przy okazji zapobiegnie ciemnieniu ciasta, co jest jego jedyną wadą. Cóż, banany mają to do siebie, że w kontakcie z powietrzem tracą swoją słoneczną barwę... Mimo tej drobnej niedogodności - polecam Wam ogromnie! To taka przyjemna odskocznia od klasyki. Tarta bananowa z bezą Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 170 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 80 g zimnego masła 1 jajko krem bananowy: 500 ml mleka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 żółtka 55 g zimnego masła 1 banan beza: 4 białka 170 g cukru dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrze