tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:333/562)

Zapiekanka truskawkowa 169

XVIII wieku w czasie panowania Ludwika XIV. Ze krzyżowania dwóch gatunków poziomek - wirginijskich i olbrzymich chilijskich - powstała ona. Truskawka. Właśnie teraz jest najlepszy czas dla truskawek. Z dużych i słodkich owoców można wyczarować kulinarne cuda. Składniki Warstwa truskawkowa 700 g truskawek 50 g rabarbaru 1 łyżka ksylitolu Kruszonka 1 dojrzały banan 1 szklanka mąki pszennej razowej Jogurtowa polewa 1 jogurt(...)plastry. Wrzucamy do rondla, dodajemy odrobinę wody i dusimy kilka minut, aż rabarbar zamieni się w mus. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do formy na tartę, dodajemy rabarbar, ksylitol i mieszamy. Odstawiamy. Banana myjemy, obieramy ze skóry i wszystkich włókien. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę i zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią warstwę truskawkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

My Chcemy Jeść
Wegetariański placek po węgiersku. 176

jajo 5 pieczarek pieprz, sól, tymianek, bułka tara, ostra papryka Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, a na sam koniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy placki i podajemy z gulaszem. Placki smażcie jak Wam wygodnie, wcale nie musi(...)młoda cukinia 1/2 papryki czerwonej 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 passata  ok. 250 ml oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone

vegetanie
Pizza na cieście pszenno-żytnim z sosem śmietanowym, kurczakiem i słodką papryką 171

cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: mięso z udka kurczaka- ugotowane, bądź usmażone-wedle preferencji-pokrojone w paseczki 1 papryka słodka pokrojona w kosteczkę 150 g żółtego sera posiekana świeża natka pietruszki sos:  serek mascarpone do dekoracji: odrobina parmezanu Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić(...)czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos, ser tarty oraz składniki farszu.  Piec około

KreatywnePiny
Babka pomarańczowa 186

roku robić inną. Tutaj na blogu znajdziecie sporo przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki:    150g mąki pszennej,  120g mąki ziemniaczanej,  3/4 szklanki cukru pudru,  5 jajek,  200g masła lub margaryny,  pomarańcza,  2 łyżeczki(...)kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Inspiracja:  Wypieki z pasją

Z miłości do słodkości
Nadziewany Burek 180

spotykanego również pod nazwą burekas lub börek i jadanego na szeroko pojętych terenach byłego Imperium Osmańskiego. Jest ono najczęściej robione z ciasta filo lub yufka, w które zawija się słodkie lub wytrawne nadzienie. Panujący wciąż urodzaj cukiniowy i ciasto filo w lodówce spowodowały, że postanowiłam przyrządzić burki własnoręcznie. Było to moje pierwsze doświadczenie z ciastem filo, dlatego zawijanie nadzienia odbyło(...)cebuli albo szalotki ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa opakowanie ciasta filo  oliwa Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach i zostawiamy do odsączenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajmy cebulę, czosnek i dobrze odsączoną cukinię. Dosmaczamy pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.  Arkusze ciasta filo nacieramy tłuszczem (oliwą lub rozpuszczonym masłem) i układamy

les mirabelles
CYTRYNA 165

Smak i aromat cytryny jest jednym z moich ulubionych. Pierwsze wiosenne popołudnie pachniało cytryną, babką, słodkim lenistwem. Przepis na babkę pochodzi z mojego zeszytu z przepisami. SKŁADNIKI 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 200 g stopionego masła sok i skórka z 1 cytryny 1 opakowanie cukru waniliwego(...)rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać przestudzone roztopione masło, na koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Gotową masą przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Smacznego

KUCHARNIA
Babka pomarańczowa z makiem 229

Babka pomarańczowa z makiem... Lekko wilgotna, mocno  pomarańczowa. Z dodatkiem maku. Oblana słodkim syropem pomarańczowym. Oprószona startą skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 370 g mąki pszennej; 180 g miękkiej margaryny; 3 jaja; 1 szklanka białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/3 szklanki maku; 1/2 szklanki mleka; 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; Skórka otarta z 1 dużej(...)szklanki białego cukru; 20 g margaryny; Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy na babkę. Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem

Gospodyni Miejska
Pyszna crostata z dżemem i owocami 220

Szybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru...  Ciasto:   2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  250g masła,  szczypta(...)masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.  3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem.  Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek,  2 łyżki cukru,  słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury

Z miłości do słodkości
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 146

formie koncentratu, soku lub zasuszonych listków. Koncentrat stevii jest bardzo słodki, wystarczy kilka kropelek, żeby uzyskać efekt jak przy dwóch łyżeczkach cukru. Jeśli ktoś woli nasze rodzime roślinki, słodka jest lukrecja, używana przede wszystkim do wytwarzania żelków i ciągutek. Na koniec jeszcze syrop z agawy, środek słodzący pochodzący z Meksyku o bardzo przyjemnym smaku, mniej mdłym niż dwa pozostałe, nieco(...)używany jest najczęściej jako dodatek do deserów na zimno, na przykład włoskiej panny cotty czy lodów. Ciemny karmel natomiast jest idealny do deserów na ciepło, jak chociażby moja dzisiejsza Tarte tatin. Poza cukrem do przyrządzenia karmelu będziemy potrzebować także czystego garnuszka, przy czym odradzam aluminiowe, łatwiej w nich karmel przypalić z powodu szybszego osiągania wysokiej temperatury. Na początku dobrze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżówki maślankowe z jabłkami i orzechami - fit 190

Domowe drożdżówki są pyszne, mięciutkie, puszyste i o niebo zdrowsze od sklepowych zapychaczy. Drożdżowe bułeczki nie muszą być oblepione lukrem lub odsypane toną cukru. Wystarczy przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka chrzanowa sałatka z cieciorką i papryką 422

Lubicie sałatki? Ja uwielbiam. Dziś polecam Wam jedną z nich. Szybka chrzanowa sałatka z cieciorką i papryką , to idealna propozycja na zbliżające się święta i nie

Słodkie okruszki
KANAPECZKI Z SAŁATKĄ ŚLEDZIOWĄ – sylwestrowe przekąski! 179

Wielkimi krokami zbliża się Sylwester i szalony okres karnawału. A co za tym idzie będziecie królować na wszelkiego rodzaju imprezach, balach i domówkach. A impreza na

Ostra na Słodko
Salatka makaronowa z fasolka szparagowa i pomidorami suszonymi 214

To był kulinarnie bardzo inspirujący dzień.  Kolega przyniósł do pracy drugie śniadanie, którym mnie poczęstował. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać podobne składniki i przyrządzić

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffiny truskawkowe 114

Trzeci i ostatni - póki co - przepis na muffiny. Tym razem truskawkowe. Tak naprawdę nie jest to żaden nowy przepis, bo robi się je dokładnie tak samo

Marder&Marder Manufacture