Morele i brzoskwinie to zdecydowanie jedne z moich najbardziej ulubionych owoców w sezonie letnim! Nie mogło zabraknąć ich w ukochanym cieście – ucieranym na maślance. Ciacho
Ostra na SłodkoZapraszam na smaczne paszteciki upieczone z warzyw oraz mięsa z rosołu. W ten sposób nie marnujemy żywności i mamy świetne smarowidło do kanapek. Można również upiec
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzez tyle lat, od czasu, gdy przepis na nadzienie mincemeat pojawił się na blogu ( klik ), nic z jego dodatkiem nie robiłam. W tym roku przypomniałam sobie
Słodkie inspiracjemojprzepisna.pl | Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Genialne w swojej prostocie, pyszne, kruchutkie, bez dodatkowego cukru, bez jajek, bez laktozy i białek mleka krowiego. Wszystkie składniki są
moj przepis namojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla
moj przepis namojprzepisna.pl | Szarlotka z żurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowy batonik Mars Próbowałam, próbowałam i za trzecim razem mi w końcu wyszło. Chciałam opracować przepis na batonik podobny do Marsa, tylko oczywiście nie tak
moj przepis namojprzepisna.pl | Metrowiec Metrowiec to ciasto z mojego dzieciństwa. Pamiętam czasy, kiedy całą rodziną szło się na imieniny do znajomych. U jednej ze znajomych zawsze były pierogi
moj przepis namojprzepisna.pl | Biszkopciki dla dzieci Dziś przepis na biszkopciki, mało słodkie, mięciutkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. Idealne dla dzieci na deserek, można je też wykorzystać
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z
moj przepis nazrobi się rumiana i szklista do marchewki dodaj posiekane orzechy, cebulę, ser żółty, przyprawy, 2 rozmącone jajka i bułkę tartą całość dokładnie wymieszaj - najlepiej w robocie kuchennym jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj troszkę więcej bułki tartej - nie przesadź, bo podczas smażenia bułka wciągnie całą wilgoć i kotlety mogą wyjść za suche i popękać usmaż na próbę(...)rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej rozgrzej na patelni olej i smaż kotleciki z obu stron na rumiany kolor po usmażeniu przełóż kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby wciągnął nadmiar tłuszczu Zmiksowana ugotowana marchewka. Marchew z orzechami włoskimi, cebulą i przyprawami. Składniki w dużej misce po dodaniu bułki tartej, sera żółtego i rozmąconych jajek.. Gotowa
Szybko Szybkowarkomponuje się z tym słodkim dodatkiem. Kotleciki pyszne na ciepło jak i na zimno. składniki: 1 nieduży udziec z indyka, mój po oddzieleniu kości miał ok 1 kg 1 bułka kajzera namocznona w mleku 1 jajko sól,pieprz 1 łyżka majeranku suszone śliwki kalifornijskie, po ok 2-3 sztuki na jednego kotleta bułka tarta olej do smażenia Udziec
Monia miesza i gotujepaprykę ostrą podmieńcie na słodką. Polecam! Ps. A jeśli przerażają Was kalorie zawarte w panierce to zerknijcie na Fit polędwiczki z kurczaka - klik . 400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki ostrej Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta + 3/4 łyżeczki papryki ostrej
Di gotujecukru (jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj 190g cukru) - 200 ml oleju rzepakowego - 250 ml mleka - 350 g mąki pszennej typ 450 lub 500 - 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1/4 łyżeczki imbiru (nie więcej!) - 1/2 szklanki posiekanych bardzo drobno orzechów laskowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 7 średnich gruszek - konferencja - łyżka bułki tartej i łyżka oleju do wysmarowania formy(...)skórki i ułóż na blaszce ogonkami do góry. Ja nie usuwam gniazd nasiennych, po prostu jedząc ciasto zostawiam je na talerzyku -proste! Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Odstaw. Przygotuj dwie miski, do jednej wybij żółtka, do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę robotem. Do miski z żółtkami, dodaj olej rzepakowy, mleko, przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
SMYKWKUCHNIrodzynkami, chrupiącymi migdałami, posypana słodkim pudrem to moja wersja tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinen Gugelhupf. Składniki: 6 jajek 200g masła extra 1 szklanka cukru 350g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 18% 50ml alkoholu np. rumu 100g rodzynek 100g płatków migdałowych masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy cukier
Szalona Kuchnia Ewelinymasłem i posypujemy bułką tartą. Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję ciasta i rękami robimy kulkę, którą następnie spłaszczamy i kładziemy na brytfankę. Ciastka pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni (długość pieczenia zależy od grubości ciastek i jak nam piecze piekarnik). Smacznego :) P.S. Jeśli ktoś preferuje ciastka bardziej słodkie to trzeba dodać więcej
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŹródło przepisu: "Słodki Świat Kasi" Składniki: 5 jajek 250 g mąki 120 g cukru ( w oryginale było 180 g) 200 g masła 100 g kruchych krówek (tzw. "ciągutki" się nie nadają) 1/2 szklanki ajerkoniaku łyżeczka proszku do pieczenia na wierzch: 2 łyżki kajmaku łyżka startych orzechów włoskich dodatkowo: masło i bułka tarta do foremki Jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapyszną zebrę , przełożoną bitą śmietaną , oraz polewą czekoladową , schłodzone jest przepyszne , doskonale sprawdza się dla łasuchów , a i dla tych co od czasu do czasu lubią zjeść coś słodkiego na ząb , mam nadzieje że to ciasto także znajdzie swoich fanów . Składniki 2 szklanki mąki ( typ 405 ) 4 jajka szklanka cukru 1 budyń cukier waniliowy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 300 ml śmietany 30 % olejek śmietankowy 4 łyżki cukru pudru łyżka bułki tartej łyżkę masła Wykonanie Do miski oddzielam białka od żółtek , z białek ucieram puszystą piane , do żółtek dodaję cukier , oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie
Mój Smakkurczaka w sosie słodko-kwaśnym: jedna podwójna pierś z kurczaka pół puszki ananasów i cały sok mała puszka kukurydzy pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej dwie łyżki łagodnego keczupu dwa ząbki czosnku dwie łyżki sosu sojowego dwie łyżki sosu balsamicznego (lub jedna łyżka octu balsamicznego i łyżka cukru) łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mama z miastaBabka ze słodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka nie jest wilgotna i bardzo smaczna. 125 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukier puder 250 g batata 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 3 jajka 50 ml wody Batata obieram(...)odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 170-180 stopni na 50 minut.Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem
wesoła kuchniadelikatne - podane ze słodkim ziemniakiem stanowią idealną całość. Zdrowe i dietetyczne danie, które można przygotować na kolejne dni. Składniki na 4 porcje (8 kotletów): 1/2 kalafiora 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 kostka bulionowa (drobiowa) 1 mała cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa - szczypta olej kokosowy do smażenia bułka tarta 3 bataty tymianek oliwa
Alutka-Gotuje