kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły! Polecam! Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na nadchodzące Święta! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 1,5 szkl * białko – 4 szt * masło – 80 g * mleko – 150 ml * cukier – 3/4 szkl(...)soli na sztywno. Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę! Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ). Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkołyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli Ponadto: 2 łyżki kakao 1 czerwony kisiel bez cukru 1/3 szklanki suchego maku 1/3 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła i całość miksować do połączenia się składników. Następnie(...)każdej z osobna dać odpowiedni dodatek w postaci: kokosu, kakaa, kisielu i czekolady, mieszać już łyżką. Blaszkę keksową o wymiarach (14 x 32), nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakaem, z kisielem i na koniec ciasto z makiem. Wziąć nóż i przekroić wzdłuż surowego ciasta, trzymając go pionowo. Piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję. Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki) 250 gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czubate łyżki cukru) Wykonanie: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Wiśnie odcedzamy a z soku, gotujemy budyń na soku z wiśni, jeśli płynu nie mamy 3/4l uzupełniamy mlekiem. Jeśli używamy budyń bez cukru, dodajemy cukier
Walijskie PichceniePlacki muszą być cienkie i chrupiące, takie uwielbiamy i takie zawsze przygotowuję. Od jakiegoś czasu zmieniłam tylko tarkę do ich tarcia, teraz przygotowuję je na dużych oczkach, takich do tarcia buraków. Zyskałam czas - przygotowuje się je błyskawicznie, dodatkowo smakują nam jeszcze bardziej niż te, które przygotowywałam dotychczas (choć i tamte są przepyszne), tak więc same plusy. Tym, którzy nie próbowali(...)trochę mniej. Składniki: - u mnie 1,150kg obranych ziemniaków - 100g mąki orkiszowej typ750 - 80g mąki ziemniaczanej - 2 jajka - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2 pełne łyżeczki ksylitolu lub cukru - olej kokosowy bezzapachowy do smażenia (lub olej) - ksylitol lub cukier do posypania Umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól, jajka, ksylitol, mąkę ziemniaczaną i część mąki orkiszowej. Całość dokładnie
Smaczne Zdrowetłuszczy (3%). Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika, a ponadto zawierają wiele witamin i minerałów. Mają też korzystny wpływ na proces trawienia oraz dają poczucie sytości. Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy olej na świecie, a spożywanie go – idąc za informacjami zamieszczanymi na internetowych portalach okołozdrowotnych – pozwala pozbyć się otyłości brzusznej, gdyż wykorzystywany jest do produkcji energii i nie odkłada(...)wystarczyć do osiągnięcia uczucia sytości. Po trzecie: jest prosty i szybki. Podobieństwo do popularnego „schabowego” widoczne jest na pierwszy rzut oka. W powyższym przepisie wykorzystujemy tylko inne mięso. I inną panierkę. I inny olej. Reszta jest identyczna. Po czwarte: jest przejrzysty. Zmielone płatki owsiane są o niebo bardziej naturalne niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które
Proste-przepisy.plmożecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej. Prosty przepis na podstawowe jasne ciasto wykonamy przy użyciu miski, szklanki i łyżeczki. Kilka składników, wymieszać, przelać do formy i piec zaledwie 20 min naprawdę wielka filozofia ;D Tu wyglądają jak Pieguski(...)gładką masę, dodajemy pokrojoną w kostkę (0,5 x 0,5 cm) czekoladę. Znów mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlewamy po 1,5 łyżki ciasta. Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a gdy wyjmiemy je z formy możemy ułożyć do góry
W kuchni bez szafekbanany. Miksujemy chwilę na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku i sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy i rodzynki (ewentualnie cynamon). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w 170 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem(...)wysokich obrotach. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy rodzynki. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy w 150 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem. - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/03/ciasto-bananowe-z-amarantusem-i.html#sthash.vDGN6CJQ.dpuf
bistro mamakokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy zalepić powstające dziury. Spód ponakłuwaj delikatnie widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz około(...)możesz przygotować na tydzień/dwa przed świętami i przechowywać je do tego czasu w lodówce. Pieczenie Na podpieczony spód wyłóż mincemeat i wyrównaj. Na górę rozłóż równomiernie orzechy pekan. Tartę wstaw z powrotem do nagrzanego do 180°C pieca na kolejny kwadrans . Przypieczony na brązowo spód będzie oznaczał, że czas ją wyciągnąć. Wystudź dobrze i krój na kawałki. * * Za piękną
Food Squarenajważniejszy jest farsz. Ja uważam, że i jedno i drugie jest ważne, gdyż obydwa elementy muszą wzajemnie się uzupełniać, by wyszło z tego coś dobrego. Tak samo jest z tartami, jeżeli spód jest kiepski, a wypełnienie świetne, to niestety spód przyćmiewa wypełnienie i rezultat jest mierny. Wracając do pierogów, żeby były one idealne, należy również zadbać o to, by ciasto(...)posypane słonecznikiem wegańskie pierogi z dyniowym farszem a'la ruskie. Z tych proporcji wyszło mi 76 pierogów. Składniki: - 300g mąki żytniej + do obsypywania - 200ml gorącej wody - 30g masła/oleju kokosowego - szczypta soli Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski i solimy. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dolewamy do miski z mąką, ciągle mieszając łyżką. Pobieżnie łączymy składniki i całość
Be Fit Be Strongciasto. Połowę bardzo dokładnie, drugą połowę mniej dokładnie zostawić ją jak do kruszonki 5. Połową ciasta dobrze wyrobionego wylepic dno blaszki uprzednio wysmarowanej masłem/margaryną i posypanej bułką tartą-bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pianka: 1. Białka ubić na sztywno. 2. Dodawać po łyżeczce cukier ciągle miksując, gdy pianka będzie gotowa gdy będzie miała perłowy połysk(...)element dodatkowej bieli na wierzchu. Cukier puder byłby dla mnie już za słodki, ciasto bowiem ma swoją słodycz od pianki i brzoskwiń. Można zamiast kleiku posypać całość np. wiórkami kokosowymi, bądź jeśli lubicie mocno słodkie casta cukrem pudrem. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinypiekarzy i wiele świetnych przepisów! Nie możemy się już doczekać pieczenia cudownie wyglądającego chlebka maślanego, chałki z marcepanem, sernika gryczanego czy cudnie wyglądający i brzmiący kokosowy "sernik" z mleczka kokosowego! Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Pierwszy z nich to dział poświęcony teorii - z niego dowiemy się mąkach i jej typach - czym różnią się od siebie i do czego najlepiej(...)otwiera przed nami przepisy na ciasta kruche i tarty. Jest tu wiele bardzo ciekawych i cudownie brzmiących przepisów - pełnoziarnista tarta z kremem i owocami, czekoladowa tarta na zimno z popcornem i słonym karmelem, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi czy kruche ciastka razowo-orzechowe przygotowane z połączenia mąki razowej i mąki z orzechów
Plate of Joynaprawdę tylko kilka prób, a w nocy śpię :-)) Po pierwsze nie jest słodka jak większość paleo pieczywa, po drugie smakuje podobnie jak bułka i pasuje do wędlin, a po trzecie jest chrupiąca i smakowita. Nie ma tutaj dużo mąki migdałowej, która znacznie podnosi koszty całego przedsięwzięcia. Jedynym składnikiem, który może sprawić Wam trudność jest mąka z maranty, którą można dostać(...)widziałem jak zakręciła się łezka w oku mojej drugiej troszkę lepszej połówki Gotowi na przepis? No to lecimy ( ilość na 5-6 bułek): Składniki: ⅔ kubka mleka (robiłem i z kokosowym i z migdałowym) 240 g mąki z tapioki 74 g mąki migdałowej 40 g mąki kokosowej 40 g mąki z maranty trzcinowatej (zastapiłem raz mąką z amaratusa i bułki były
PaleoLifePrzy niedzieli zapraszam was na pysznego murzynka z powidłami. Ciasto kusi wyglądem i zniewala smakiem. Zapraszam również na: - murzynka z pianką kokosową - murzynka z bananami i śmietaną Składniki : 125 gram masła 3 jaja 2 szklanki mąki pszennej typ 500 5 łyżek powideł śliwkowych 1 pełna szklanka ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 1 kopiasta łyżeczka sody(...)gładką masę. Nie zapominamy o powidłach. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą ( połowę ciasta). Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem podajemy do zjedzenia
Różowa kuchniaciasto będzie bardzo gęste) nadzienie serowe - ok. 200 g sera zmielonego jak na sernik - cukier waniliowy (15 g) - budyń waniliowy (40g) - tabliczka białej czekolady - jajko + ew. kilka łyżek wiórek kokosowych polewa - 100 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) - 2 łyżki miodu - łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia - łyżka mleka w proszku lub skrobi (jeśli polewa będzie zbyt rzadka(...)gęste, można dodać odrobinę mleka. Nadzienie serowe: Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), utrzeć razem z serem, cukrem, budyniem i jajkiem. Formę lekko natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć wszystkie boki ok. 1/3 ciasta. Wypełnić masą serową i pokryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w 170 stopniach. (!)Podczas pieczenia nie należy
Kuchnia Ellieszkl. mleka 1 budyń waniliowy w proszku na 3/4 l. mleka (użyłam Gellwe i był dobry) 1 budyń waniliowy w proszku na 0,5 l. mleka 3 łyżki wiórków kokosowych (nie są wyczuwalne, mają za zadanie zagęścić masę, można zastąpić ew. mąką) kilka kropli zapachu migdałowego Dodatkowo ok. 300 g truskawek, średniej wielkości, pokrojone na pół (ilość wg uznania) płatki(...)Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Pieczenie. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto zetrzeć na tarce (o ile się da) lub wyłożyć ręką na spód formy. Zapiec spód przez ok. 15 minut, w 190 o C . Następnie wyłożyć ciepły budyń, pokrojone
coolinarnastrefa.blogspot.com