tanie - 6000 przepisów (strona:217/400)

Czy opłaca się piec własny chleb? 107

zatem kształtowała w granicach ok. 5,20zł.  W tym miejscu ktoś powie: czyli się nie opłaca. Jednak trzeba pamiętać, że podałam szacunkowe koszty składników, także jeśli zakupimy produkty taniej automatycznie otrzymamy tańszy chleb. Myślę też, że ciężko ocenić wartość chleba bez chemii. Ja jestem w stanie zapłacić nawet 2 razy więcej za chleb, byleby tylko wiedzieć

Mania Wypiekania
Ketchup paprykowy. 179

Dostałam tanią paprykę czerwoną i kupiłam sporą jej ilość. Co roku robię z niej pastę paprykową, marynuję w zalewie octowej. Obowiązkowo kilka razy muszę ugotować z niej zupę krem :). W tym roku zrobiłam dodatkowo ketchup paprykowy. Ketchup smakuje świetnie. Można nim posmarować kanapki z kiełbasą, dodać go do marynaty lub posmarować spód pizzy. Polecam!   KETCHUP PAPRYKOWY

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ekologiczne produkty Symbio. 146

skórką, lepkie w środku i okropnie słodkie. Śliwki - słodkie, pachnące, soczyste i miękkie, innymi słowy idealne! Nie raz kupując śliwki w supermarkecie, trafiałam na tłuste z wierzchu (dodatkowo natłuszczane tanim olejem), a w środku suche i gąbczaste egzemplarze, z którymi ciężko było cokolwiek zrobić, bo były po prostu niezjadliwe. Morele i figi - jak wiadomo - nie są tak soczyste jak śliwki

Poranek na słodko
Kilka słów o gofrownicy Dezal 301.6 PROFI + przepis na gofry kokosowe. 179

kruche. Zresztą gofrownica samodzielnie tę temperaturę reguluje. Koszt urządzenia jest co prawda większy niż standardowych gofrownic, ale według mnie lepiej zainwestować w porządny sprzęt, niż co rusz wymieniać jedną tanią gofrownicę na drugą... prawdopodobnie trując się chemikaliami stosowanymi w chińskich produktach. Osobiście miałam do tej pory dwie takie po 100 - 150 zł. W jednej podczas otwierania oderwała się forma

Poranek na słodko
Domowy Gravlax - Delikates z łososia 173

danie na świąteczny stół, które po woli się zbliżają. Zdrowo, ekskluzywnie i elegancko. Już od dawna stosuję zasadę, że lepiej zjeść mniej, ale drożej i z wyższej pułki, niż tanio lub pospolicie - byle dużo. SKŁADNIKI: 1 filet z łososia ze skórą oskrobaną z łusek (ok. 1 kg) skórka otarta z 2-3 cytryn sól morska (ok. 130-140 g) brązowy

Sztuka gotowania w/g Samiry
WOLL Szafir Lite - patelnia idealna? 171

niej szybko i równomiernie, bez przywierania i z minimalną ilością tłuszczu, a do tego łatwo się ją myje.  Nie pozostało mi nic innego jak tylko wyrzucić moją starą tanią patelnię, bo różnica jest niesamowita. Dystrybutor prosił mnie o szczerą opinię i napisał, że krytyki się nie boi, ale tutaj nie ma czego krytykować :) Jedyny minus jaki mogą znaleźć niektórzy

Cynamonowe szczęście
Przyprawa cajun 91

m.in. mięs i ich substytutów. Jako, że nie jestem wielkim fanem kupowania gotowych mieszanek przypraw w sklepach, bo są drogie, albo zawierają ogromne ilości soli, która jest i tak tania, więc czuję się robiony w balona… Często również gotowe mieszanki przypraw są po prostu niesmaczne, dlatego zachęcam Was do zrobienia własnych mieszanek. Oczywiście na blogu w najbliższym czasie pojawi

Blendman
Rozgrzewająca potrawka z indyka 135

pora roku mogła by trwać i trwać... Niestety, nadeszło gorsze oblicze jesieni. Deszcz,wiatr i zimno, brr...okropność! Dlatego w takie dni proponuję Wam rozgrzewającą potrawkę na obiad. Szybka, tania i bardzo smaczna, a co ważne szybka w przygotowaniu. A więc, do dzieła :) Składniki: -4 kawałki mięsa z udźca indyka ( może być również  z udek kurczaka ) -4 średnie ziemniaki

Kulinarne przemyslenia
Pesto bazyliowe 126

cucina povera czyli kuchnia biedaków  oznacza styl gotowania według którego powstała większość klasyków kuchni włoskiej. Pierwotnie gotowali tak z konieczności ubodzy Włosi, aby skutecznie zapełnić żołądki potrawami z tanich, dostępnych, sezonowych produktów. Dzisiaj ten styl gotowania zrobił oszałamiającą karierę i stał się inspiracją dla kucharzy, którzy gotują proste, autentyczne dania z najlepszych składników, których smak jest radością samą

Smakowity Blog Kulinarny
Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażana 161

serbskiej. Mus paprykowo-bakłażanowy jest pyszny, bardzo aromatyczny, lekko ostry o bogatym smaku.  Najlepszy oczywiście ten samodzielnie przygotowany w domu. Sklepowe mają często w składzie dodatek marchewki - jako tani wypełniacz, a smak ajwaru - jego szczególną nutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny ajwar przygotowują Serbowie bez jego dodatku. Ma różnorodne zastosowanie w kuchni, uszlachetnia smak i zapach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hodowla kiełków 161

polecam do kiełkowania również nasion przeznaczonych do spożycia np. słonecznika, fasolki mung, soji itp. Z mojego doświadczenia wynika, że duży procent takich nasion nie wykiełkuje. Hodowla kiełków jest bardzo tania, w zależności od gatunku roślin z 1 g suchych nasion na kiełki otrzymujemy od 10 do 14 g kiełków. Kiełki rzodkiewki i lucerny po 5 dniach kiełkowania

Codziennik Kuchenny
KURZE ŻOŁĄDKI W SOSIE KOPERKOWYM 186

Bardzo fajne danie z popularnego,taniego produktu czyli-dziś w roli głównej "Podroby".   1 kg.drobiowych żołądków 1 marchewka pół pęczka  koperku 1 cebula 1/2 szkl.bulionu drobiowego 4 łyżki smietanki kremówki 30 % po 1 łyżce mąki i masła sol pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żołądki czyścimy.Zalewamy je wodą,gotujemy 10 min.Odcedzamy.Zalewamy znów świeżą wodą,solimy.Gotujemy 1.5 godz.Warzywa obieramy.Marchewkę ścieramy,a cebulę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Knedle szpinakowe 137

Knedle to prosta, tania i smaczna potrawa, która sprawdzi się na słodko (np. z truskawkami, śliwkami, rabarbarem itp.), ale również na słono. Dziś wersja bez cukru, ale za to z zielonym szpinakiem. Pycha! Składniki: 25 dag czerstwej bułki 8 dag mąki 10 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 15 dag żółtego sera sól i pieprz do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? 171

chleb z piekarni. Bo w tej bardzo prostej potrawie niczego nie da się ukryć. Brzmi jak banał, ale zastanówcie się, czy chcielibyście zjeść bruschettę zrobioną z chleba tostowego, polanego tanią oliwą lub olejem i zwieńczonego sałatką z plastikowych, bezsmakowych pomidorów? ;) We Włoszech bruschettę al pomodoro robi się z lokalnego, rustykalnego chleba. W Toskanii jest to pane toscano (lub pane sciocco

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanki z pieczarkami 137

Prosto, tanio i pysznie... czyli chrupiące zapiekanki z pieczarkami  Dzisiaj naszła mnie ochota na chrupiące zapiekanki, pomimo, że w domu składników było mało - wystarczyło by zjeść smakowity podwieczorek.  Przepis: Składniki na 6 zapiekanek około 20 cm.   2 bagietki pszenne  400 g pieczarek  300 g startego żółtego sera puszka kukurydzy  pikantny sos pomidorowy lub pikantny

Mój pomysł na