Caprese - sałatka z pomidorów i sera mozzarella 244Włoska przekąska na upalne dni, to oczywiście cudowne caprese. Klasyczne połączenie sera mozzarella z pomidorami i świeżą bazylią, wspaniale orzeźwia i syci. Dodatek oliwy z oliwek
Kuchcik gotuje
Drobiowe szaszłyki z miodem i serem 343Sezon grillowy w pełni. Poza tradycyjną kiełbaską, warto od czasu do czasu przygotować również inne potrawy, które będą cieszyć nas i naszych bliskich w czasie spotkań
MarcinChef
Parmeński filet z kurczaka 228Parmeński filet z kurczaka Parmeński , czyli otulony szyneczką , właśnie parmeńską " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max
Ogrodnik w podróży
Pudding chia z mlekiem kokosowym i sokiem z aronii 203Nasiona szałwii hiszpańskiej zachwycają mnie za każdym razem. Z czym bym ich nie wymieszała (koktajle, mleko i inne) zawsze wychodzi smaczne danie
Szybko Tanio Smacznie
Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku 338Na słodko, na kwaśno. W oleju, w occie, w kombinacji obu. Nigdy nie nudne – bo za każdym razem pełne nowych smaków, nowych przypraw i nowych dodatków
Karo in the Kitchen
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 275Nie zdążyłam z pasztetami na święta. Nawet nie tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby
Karo in the Kitchen
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 215Masło czy margaryna? Jeśli mam wybór, zawsze pada na masło. Gorzej, jeśli to poranek, pęd przed wyjściem, śniadanie w biegu – a masło wyjęte prosto z lodówki
Karo in the Kitchen
Pieczony ziemniak z puree z brokuła i pietruszki. 282Potrzeba matką wynalazku. Im zaś mniej czasu na rozmyślania, tym wynalazek może okazać się lepszy. Kiedy piekłem ziemniaki na poznańskie pyry z gzikiem, musiałem szybko wymyślić
zadanie-gotowanie
Ogórki kiszone na sucho – małosolne 214Ogórki na sucho – bez zalewy. Wygodnie – bo robimy na raz tylko tyle ogórków, na ile mamy ochotę i tyle, ile potrzebujemy. Do ich zrobienia nie potrzebujemy
Karo in the Kitchen
Zoodle alla Alfredo – makaron z cukinii w sosie light 278Lekkie, letnie, zielone i pyszne! Jedna porcja to około 400 kalorii – ta potrawa świetnie się sprawdzi gdy przycinacie w swojej diecie węglowodany. Klasyczny pszenny makaron z
Karo in the Kitchen
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 242Bardzo sezonowa potrawa – młode wiosenne śledzie, delikatna ale wyrazista słodko-kwaśna sałatka z nowych ziemniaków. Śledzie nie wymagają szczególnej troski i obróbki, są bardzo szybkie do
Karo in the Kitchen
Rzodkiewki na maśle, na ciepło 179Najczęściej jemy je na surowo – pochrupując same, na kanapce, w sałatce, drobno pokrojone w twarogu. Tymczasem po obróbce cieplnej zaskakują nowym smakiem – delikatnieją, stają się mniej
Karo in the Kitchen
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4148Ciasto z trzech składników. Sernik japoński w niczym nie przypomina klasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak
Karo in the Kitchen
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 249Kasza zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się
Karo in the Kitchen
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 269Chciałam zrobić coś na szybko i pobawić się jedzeniem. Znacie niemieckie currywurst? To, co powstało na moich talerzach było zainspirowane konceptem, ale nie wykonaniem i nie
Karo in the Kitchen
Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 294Burgery i Mac & Cheese to chyba dwa najbardziej rozpoznawalne specjały amerykańskiej kuchni. Oba wszechstronne, uniwersalne, do jedzenia w dowolny sposób, z ulubionymi dodatkami. Dzisiaj z
Karo in the Kitchen
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 268Nie jestem ortodoksem w kuchni. Nie ma jedynie słusznych przepisów i jedynie słusznych sposobów, zawsze można coś zamienić, dodać, udoskonalić, odświeżyć, zrobić po swojemu. Hummus ‘po
Karo in the Kitchen
Gumidrink cherry coke. Drink z białą wódką, w postaci galaretki 257Myślimy – drink. Widzimy ładną szklankę i płyn. Słomkę, parasolkę, lód, kolorowe dodatki… A każdy płyn można zamienić w ciało prawie stałe –zrobić z niego galaretkę
Karo in the Kitchen
Lemoniada waniliowa. Drink z serkiem homogenizowanym, galaretką i białą wódką 260Serek waniliowy do drinka? O tak. Serek można jeść nie tylko łyżeczką i nie tylko z płatkami zbożowymi. W tym wydaniu i połączeniu – jest nie do
Karo in the Kitchen
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 262Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On
Karo in the Kitchen
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 225Pâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na
Karo in the Kitchen
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 238Te serowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią
Karo in the Kitchen
Podgrzybki duszone w śmietanie 216Poznajcie mój ulubiony – zaraz obok naleśników – sposób na podanie podgrzybków. To właśnie one, a nie prawdziwki, są dla mnie prawdziwym jesiennym przysmakiem. Zdecydowanie aromatyczne i mocne
Karo in the Kitchen
Jaglanka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie 221Owsianka jest pycha. Ale jeszcze lepsza jest jaglanka. Na śniadanie czy na deser, na kolację. Tą wersję szczególnie lubię późną jesienią i zimą, gdy siadamy uzbrojeni
Karo in the Kitchen
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 224Nie lubię barszczu z torebki. Ale taki, z koncentratu, ląduje na stole zawsze, gdy mam ochotę na barszcz z porcją białej fasoli lub gotowanych ziemniaków, a
Karo in the Kitchen
Piszinger, andrut, kajmak – wafle w 20 minut 397Pamiętacie te przekładane wafle? Kto u Was w domu robił najlepsze? Te z dzisiejszego przepisu to bardzo szybka wersja znanego smakołyku – tortu Pischinger. Mocno kakaowe, idealnie
Karo in the Kitchen
Jajka w kokilkach, zapiekane ze szpinakiem 258Ciepłe śniadanie, lunch albo kolacja w 25 minut. Jajecznicę robi się szybciej, ale zapiekane jajka… Są proste. Sycące. Ze szpinakiem i gałką muszkatołową nabierają nowego wymiaru
Karo in the Kitchen