Parmeński filet z kurczaka 235Parmeński filet z kurczaka Parmeński , czyli otulony szyneczką , właśnie parmeńską " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max
Ogrodnik w podróży
Pudding chia z mlekiem kokosowym i sokiem z aronii 211Nasiona szałwii hiszpańskiej zachwycają mnie za każdym razem. Z czym bym ich nie wymieszała (koktajle, mleko i inne) zawsze wychodzi smaczne danie
Szybko Tanio Smacznie
Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku 352Na słodko, na kwaśno. W oleju, w occie, w kombinacji obu. Nigdy nie nudne – bo za każdym razem pełne nowych smaków, nowych przypraw i nowych dodatków
Karo in the Kitchen
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 300Nie zdążyłam z pasztetami na święta. Nawet nie tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby
Karo in the Kitchen
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 236Masło czy margaryna? Jeśli mam wybór, zawsze pada na masło. Gorzej, jeśli to poranek, pęd przed wyjściem, śniadanie w biegu – a masło wyjęte prosto z lodówki
Karo in the Kitchen
Pieczony ziemniak z puree z brokuła i pietruszki. 290Potrzeba matką wynalazku. Im zaś mniej czasu na rozmyślania, tym wynalazek może okazać się lepszy. Kiedy piekłem ziemniaki na poznańskie pyry z gzikiem, musiałem szybko wymyślić
zadanie-gotowanie
Ogórki kiszone na sucho – małosolne 236Ogórki na sucho – bez zalewy. Wygodnie – bo robimy na raz tylko tyle ogórków, na ile mamy ochotę i tyle, ile potrzebujemy. Do ich zrobienia nie potrzebujemy
Karo in the Kitchen
Zoodle alla Alfredo – makaron z cukinii w sosie light 297Lekkie, letnie, zielone i pyszne! Jedna porcja to około 400 kalorii – ta potrawa świetnie się sprawdzi gdy przycinacie w swojej diecie węglowodany. Klasyczny pszenny makaron z
Karo in the Kitchen
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 252Bardzo sezonowa potrawa – młode wiosenne śledzie, delikatna ale wyrazista słodko-kwaśna sałatka z nowych ziemniaków. Śledzie nie wymagają szczególnej troski i obróbki, są bardzo szybkie do
Karo in the Kitchen
Rzodkiewki na maśle, na ciepło 186Najczęściej jemy je na surowo – pochrupując same, na kanapce, w sałatce, drobno pokrojone w twarogu. Tymczasem po obróbce cieplnej zaskakują nowym smakiem – delikatnieją, stają się mniej
Karo in the Kitchen
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4170Ciasto z trzech składników. Sernik japoński w niczym nie przypomina klasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak
Karo in the Kitchen
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 261Kasza zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się
Karo in the Kitchen
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 282Chciałam zrobić coś na szybko i pobawić się jedzeniem. Znacie niemieckie currywurst? To, co powstało na moich talerzach było zainspirowane konceptem, ale nie wykonaniem i nie
Karo in the Kitchen
Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 303Burgery i Mac & Cheese to chyba dwa najbardziej rozpoznawalne specjały amerykańskiej kuchni. Oba wszechstronne, uniwersalne, do jedzenia w dowolny sposób, z ulubionymi dodatkami. Dzisiaj z
Karo in the Kitchen
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 280Nie jestem ortodoksem w kuchni. Nie ma jedynie słusznych przepisów i jedynie słusznych sposobów, zawsze można coś zamienić, dodać, udoskonalić, odświeżyć, zrobić po swojemu. Hummus ‘po
Karo in the Kitchen