Lato, lato, lato… i nagle strzał w twarz! Przyszła jesień, a razem z nią ziąb i mokre chodniki. W taką pogodę stawiam na obiad bezczelnie jedzony
Karo in the KitchenLeczo warzywne z mięsem to idealna propozycja na zdrowy i sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie: 60 minut Koszt: Tanie Trwa w pełni sezon na świeże warzywa, że grzech z tego nie korzystać. Ja mając targ warzywny pod nosem, jestem tam 2x w tygodniu po konkretne zakupy. Mój mężczyzna to czasami się ze mnie śmieje
zdrowo i aktywnieZarówno ja jak i moja rodzina bardzo lubimy kasze i bardzo często goszczą one w naszym menu. Kasza jęczmienna, gryczana, owsiana, bulgur, pęczak – przynajmniej dwa
Dorota SmakujeKoziołki z parówek to smak mojego dzieciństwa moje dzieci też je polubiły. Fajny pomysł zawsze w cenie, także weszły do naszego menu jako pomysł na szybki
Dorota Smakujeoknem słońce a co za tym idzie..upał..oj tak.. Nie chce się nic..a tym bardziej stać przy garach. Dlatego dzisiejszy pomysł na obiad jest idealny ;) Szybki w wykonaniu Łatwy Smaczny Tani ;) Wszystko przygotujemy w 1 naczyniu Zapraszam do odwiedzenia sklepu Skworcu https://www.skworcu.com.pl ,znajdziecie tam wszystkie przyprawy potrzebne.do tego Dania i nie.tylko ;) Będzie mi bardzo
Gotowanie PatkiNaleśniki to popisowe danie mojego męża, które przygotowuje co tydzień w sobotę – dzieci uwielbiają! Naleśniki to placki z ogromnym potencjałem, nadziewamy je farszami na słodko
Dorota SmakujeKiełbasa w sosie chrzanowym – pomysł na szybki i smaczny obiad. Bardzo prosty do przygotowania sos chrzanowy na ciepło na bazie beszamelu z białym, tartym chrzanem
Dorota SmakujeDużo pysznych warzyw – duży garnek pysznego curry. Rzodkiewka wiedzie tu prym, ale mamy też kalafior, marchewkę, cebulę, ziemniaki, pomidory. Pasta kokosowa, aromatyczna pasta curry, imbir, czosnek
Dorota SmakujeSkładniki: 4 ćwiartki z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki żółtej pasty curry 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól 4
Qchnia po prostuSkładniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (+ mąka na podsypanie stolnicy) 250 g wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy
Qchnia po prostuLubicie kluski śląskie? Moja rodzina przepada za ich smakiem a ja lubię je, za ich prostotę przygotowania, minimalizm składników i praktyczność – są świetnym sposobem na wykorzystanie
Dorota SmakujeK opytka to klasyczne dane kuchni polskiej – kluski przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem jajka i mąki. Kopytka zwykle podaje się okraszone smalcem ze skwarkami albo
Dorota SmakujeMakaron z semoliną we włoskim stylu wymaga sporo samozaparcia – nie zdziwię się, jeśli uronicie nad stolnicą łzę albo nawet kroplę potu (oby tylko jedną!). To ciasto
Karo in the KitchenZnowu muszę zrzucić parę deko… Ulubione spodnie nie wchodzą, a nie zawsze jest mi wygodnie w ultrakobiecych sukienkach. Święta, dużo pracy z początkiem nowego roku
Karo in the KitchenW sezonie grzybowym zawsze szykuję zupę ze świeżych grzybów. Poza sezonem – zupa grzybowa w naszym domu powstaje z grzybów mrożonych. Jak naszykować elegancką, aksamitną na podniebieniu
Karo in the KitchenPrzepyszna i bardzo prosta zimowa zupa. Zniewalający kolorem i konsystencją krem z pietruszki – bez śmietany i bez mąki, za to z mnóstwem zdrowego, skondensowanego smaku i
Karo in the KitchenZima u nas w domu ma swoje prawa: najlepsze obiady to te, które można zjeść tylko widelcem, siedząc na kanapie pod kocem. Rozgrzewający i sycący comfort
Karo in the KitchenPyszny obiad na szybko? U nas w domu pod tym względem NIC nie pobije makaronu. Dzisiaj mam dla Was lekki, ekspresowy i bardzo świeży sposób na
Karo in the KitchenMiały być rydze po katalońsku, ale po powrocie do domu okazało się, że nic z tego. Susza i niemożność przebrania rydzów na stoisku w hali targowej
Karo in the KitchenSkładniki: Kotlety: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia
Qchnia po prostuMiały być rydze po katalońsku, ale po powrocie do domu okazało się, że nic z tego. Susza i niemożność przebrania rydzów na stoisku w hali targowej
Karo in the KitchenPyszny obiad na szybko? U nas w domu pod tym względem NIC nie pobije makaronu. Dzisiaj mam dla Was lekki, ekspresowy i bardzo świeży sposób na
Karo in the KitchenSkładniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 1/2 brokuła 5 pomidorów 5 ziemniaków kości schabowe lub porcja rosołowa 2 marchewki kawałek pora 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka
czarrna od kuchniCzerwony jak cegła, rozgrzany jak piec – trzeba go jeść! To tyle parafrazując klasyka Ten kurczak kolor ma iście piekielny i w czasie marynowania, i po upieczeniu
Karo in the KitchenProsta, szybka i rustykalna do granic wytrawna tarta z nieśmiertelnym trio – pieczarkami, serem i cebulą. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie
Karo in the KitchenIndycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych
Karo in the KitchenCudowne jedzenie. Proste i niewyszukane składniki, minimum wysiłku a smak jest nie do podrobienia! Ten gulasz niewiele ma w sobie z polskiego kapuśniaku – jest tylko odrobinę
Karo in the KitchenMój facet jest absolutnym fanem wszystkiego dobrego zamkniętego w bułce. On to sobie może, ektomorfik… Zjada trzy i jeszcze bezczelnie zapyta o deser. Ja też jestem
Karo in the KitchenWszystkie składniki – dosłownie kilka – elegancko widoczne, jak na dłoni. Słodkość i charakterystyczny smak kurek podkreślony szalotką i ziołami. Piętnaście minut pracy i już można wbijać widelec
Karo in the KitchenSezonowy, pyszny i szybki obiad w 20 minut? Makaron! Tym razem z kurkami, tłustą śmietanką i odrobiną bekonu dla podkręcenia smaku, żeby nie było za słodko
Karo in the KitchenPstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu Szybki pomysł na obiad? Tak, to właśnie taki przepis jest ! Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu
Kuchnia na wzgórzuŚrodek lata, w domu 30’C i nie ma czym oddychać, a nam zachciało się zupy… Najlepiej szybkiej i lekkiej, takiej którą można zagryźć chlebem
Karo in the KitchenZ wierzchu odrobinę chrupkie, w środku miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach… Placki z jabłkami – niby proste, a jednak jak każdy przepis – można i
Karo in the KitchenSkładniki: 800 g zsiadłego mleka 500 g mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka sody 1/2 opakowania cukru waniliowego olej do smażenia Sposób
Qchnia po prostuNiejednokrotnie pisałam, że pomidory w puszce to żelazny punkt naszej spiżarni – zupa, sos, gulasz, włoska pasta – wszystko jedno – pomidory po prostu muszą być na półce! Ten
Karo in the KitchenOstatnio doszłam do wniosku że ci, którym kurczak się znudził, nie mają po prostu na niego pomysłu. Pieczony, duszony, grillowany czy gotowany – w naszym domu kurczak
Karo in the KitchenSzybkie i nie do popsucia – kopytka z kaszy jaglanej zawsze się udają! Te kopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają
Karo in the KitchenFasolka to świetne źródło białka i błonnika – w takim wydaniu to pyszna i lekka potrawa ze śródziemnomorskim sznytem. Możecie sami ugotować fasolkę albo jeszcze szybciej – wykorzystać
Karo in the Kitchengodziny dogladajac towarzystwa, sztuk 90, czuj ą c się jak pies niejako pasterski, czyli zabiegajac drogę zbł ą kanym owieczkom, a potem zostało sprz ą tanie. W domu byliśmy w okolicy 18.00... Na obiad dostał się nam sos z klopsikami i kasza kus-kus... A dzięki zamrażarce wszystko gotowe w 20 minut... Składniki: (spokojnie na 3 dzieci
Lejdi of the houseMakaron z sosem pomidorowym czyli szybki pomysł na lunch do pracy Lunch w pracy , to ta chwila kiedy masz moment dla siebie .. kiedy chcesz zjeść coś
Kuchnia na wzgórzuTa sałatka to chrupiąca i przepyszna feeria kolorów i smaków. Brokuł jedzony na surowo jest dużo delikatniejszy od swojego surowego brata, kalafiora – łatwo mu przez to
Karo in the KitchenDwa lata temu zamieściłam na blogu przepis na meksykańskie uliczne danie – elote . Kukurydzę najpierw pieczoną lub grillowaną, podawaną z masłem i czosnkowym majonezem, posypaną serem Cotija
Karo in the KitchenTa zupa to klasyczny przykład na to, że można cały – wartościowy, pyszny i sycący obiad – podać z jednego garnka. Gęsta od warzyw zupa pomidorowa we włoskim
Karo in the KitchenFrancuzi ukochali sobie drób ponad wszelkie inne mięsa – znajdziecie więcej przepisów na przyrządzenie kurczaka po francusku niż po chińsku, tego jestem pewna! Ten kurczak pieczony w
Karo in the KitchenWitam 😎 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na dodatek do obiadu. Wystarczą tylko 3 składniki ogólnie dostępne oraz tanie, aby stworzyć przepyszną kolorową surówkę, która z pewnością nawet małym niejadkom posmakuje 😏 Składniki: -1 kapusta pekińska -1 papryka (u mnie czerwona) -2 średnie marchewki -koperek -sos winegret (u mnie własnej roboty) Przygotowanie: 1. Kapustę pekińską siekamy drobno i wrzucamy
Zdrowie i pysznie na talerzuChińska kuchnia wydaje się prosta, ale wymaga koordynacji ruchów i mocno rozwiniętego zmysłu planowania. Mimo, że wszystko robi się szybko, najczęściej w woku – chińska kuchnia wcale
Karo in the KitchenNiewielu znam szczerze oddanych amatorów kalafiora. Trudno się dziwić – rzadko bywa smacznie podany, sam w sobie nie jest też zbyt wartościowy i najczęściej spełnia rolę dodatku
Karo in the KitchenObiad na środę, szybki, niedrogi i łatwy w przygotowaniu. Obiad dla całej rodziny. Gnocchi, ryba i surówka to standartowy obiad na środę w naszym domu. Ryba
codojedzeniaZupy z pieczonych warzyw nie mają na stole konkurencji. Pieczenie warzyw, zamiast ich gotowania w płynie, wyodrębnia, wyokrągla i kondensuje cały ich smak, przy okazji zachowując
Karo in the KitchenKurczaka w panierce lubi chyba każdy – to jedna z tych potraw, do których pasuje też każdy dowolny dodatek, każda surówka i każdy sos. Smakują zarówno w
Karo in the KitchenSkładniki: około 40 dag ogórków 20 dag śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki poszatkowanego koperku sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki myjemy, obieramy i
Qchnia po prostuSzybko i sezonowo. To prawdziwy comfort food – kremowe risotto robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Mocno serowe, delikatne, z wędzoną nutą bekonu i zieloną gwiazdą wiosenno
Karo in the KitchenSałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo – lunch do pracy Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo – lunch do pracy. Sałatka z tuńczykiem
Kuchnia na wzgórzuMimo ogromnego zbioru książek kucharskich niewiele mam takich, do których często wracam. Wyjątkiem jest ‘Mamushka’ Olii Herkules – lekka, rodzinna, ciepła, bez zadęcia i przepychu. Olia zebrała
Karo in the KitchenKażdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego. Najlepiej, by nie było w tym zbyt wiele kalorii, a jeśli są dodatkowe wartości zdrowotne, to już idealnie
MarcinChefNie zawsze mam ochotę stać w kuchni i robić kluski, kopytka czy gnocchi sama. Na ratunek przychodzą gotowe, które wcale nie biją po kubkach smakowych sztucznością
Karo in the KitchenGrochówka to chyba jedna z najprostszych i najbardziej znanych zup. Zupa z dzisiejszego przepisu nie jest ciężka, ale treściwa – mocno pachnąca wędzonką, ze świeżymi jarzynami i
Karo in the KitchenJesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta
Karo in the KitchenKilka przepisów na hummus na blogu już znajdziecie. Baba ghanoush to podobne smarowidło, tyle że powstaje nie z ciecierzycy, a z pysznych, opiekanych do miękkości bakłażanów
Karo in the KitchenSkładniki: ćwiartka z kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 0,5 selera 4 ziemniaki cebula 10 ogórków kiszonych 2 łyżki masła sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie 3
Qchnia po prostuMinimum składników – maksimum smaku. Ten czysty barszcz buraczany „robią” przyprawy. To moja sekretna kombinacja smaków i aromatów. Już pierwsze podniesienie pokrywki po zagotowaniu ściąga do kuchni
Karo in the KitchenUwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku
Karo in the KitchenSyta, kremowa, zawiesista i aromatyczna. Gęsta zupa – konsystencją plasuje się gdzieś na pograniczu zupy i treściwego gulaszu. Ze składników dostępnych bez problemu i przez cały rok
Karo in the KitchenPrzepis pochodzi z bloga Kultura kulinarna, u mnie w wersji uproszczonej, bo w warunkach grillowo-działkowych Składniki: 1/2 kg ziemniaków 1 puszka groszku 2 cebule sól
czarrna od kuchniPierogi w naszym domu jemy ze wszystkim – czasami to kombinacje znane, jak mięso z rosołu i kiszona kapusta. Klasyczne – jak pierogi ruskie, czy najszybsze – z truskawkami
Karo in the KitchenLetnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony
Karo in the KitchenFasolka w pomidorach to w żaden sposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki
Karo in the KitchenKołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam
Karo in the KitchenKurki to jedne z pierwszych grzybów które pojawiają się z początkiem lata. Świeże pierwsze grzyby, optymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta
Karo in the KitchenJemy ją w wielu postaciach – i na ciepło, i na zimno. Jako dodatek – surówkę, lub jako główne danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W
Karo in the KitchenNa stole melduje się dzisiaj makaron – pozdrawiają słoneczne Włochy. Minimalna ilość składników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w
Karo in the KitchenKotlety z jajek to danie łatwe, tanie i smaczne, które bardzo często przygotowuję na obiad. Takie kotlety idealnie smakują z dodatkiem startego sera, natki pietruszki, koperku czy szczypiorku. Polecam :) Składniki: * 15 ugotowanych na twardo jajek * 1 surowe jajko do środka * 3 łyżki bułki tartek do środka+ do panierki * garść startego na tarce o dużych oczkach sera * pół posiekanej natki pietruszki
Zrób to smacznieGołąbki to nie tylko nieśmiertelne mięso i ryż albo kasze, tym razem… Moje gołąbki są z najprostszych, wręcz ‘chłopskich’ składników. Pełne ziemniaków. I z twarogiem
Karo in the Kitchenniesamowicie sycące naleśniki z ruskim farszem – czyli z ziemniakami , serem , cebulką … Idealnie doprawione … błyskawicznie do zrobienia … bardzo sycące … no i tanie! Takie naleśniki są fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. imprezę! Można je złożyć w koperty albo zwinąć jak krokiety! Podane z ulubionym sosem czy też cebulką z całą pewnością zrobią furorę
Ostra na SłodkoCiepły dodatek do obiadu :) Składniki marchewka 4 szt brukselka 20-30 dkg masło 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżeczka cukier 1/2 łyżeczki przyprawa uniwersalna 2
czarrna od kuchniMasz 30 minut na zrobienie obiadu? Nic prostszego, pod warunkiem że zrobisz go po włosku. Z żelaznych zapasów domowej spiżarni – puszka pomidorów, puszka tuńczyka, kilka filecików
Karo in the KitchenFish and chips czyli angielski obiad u nas Fish and chips czyli ryba i ziemniaki – bardzo często spotkany obiad na Wyspach, dzisiaj u nas.
Kuchnia na wzgórzuMielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone
Karo in the KitchenMakaron w warzywnym sosie SKŁADNIKI: 200 g ulubionego makaronu 2 pomidory 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 1 łodyga selera naciowego 3-4 pieczarki 1 łyżka przecieru
czarrna od kuchniPaluszki rybne – czyli ryba na obiad ! Paluszki rybne czyli ryba na obiad. Paluszki rybne, kto z nas ich nie lubi .. ja nie lubię
Kuchnia na wzgórzuŻaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana
Karo in the KitchenWywodzi się z kuchni tunezyjskiej i ma wiele nazw -tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira. Jest to smaczne, proste i tanie danie, które możemy przygotować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Składniki: pomidory z puszki lub 3 świeże, 2 ząbki czosnku, 1 słodka papryka, ½ papryczki chili, 1 cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 – 4 jajka, sól, pieprz, kumin (ziarna
Nie tylko w kuchniJak ze zwykłego kurczaka zrobić wykwintne i bardzo efektowne danie? Żeby wydobyć z prostych składników jak najwięcej smaku, produkty z których gotujemy muszą być jak najwyższej
Karo in the KitchenWłosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego
Karo in the KitchenSosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On
Karo in the KitchenKalafiora najbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do
Karo in the KitchenZiemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi
Karo in the KitchenDziś, jak wspomniałam we wstępie, był bardzo prosty, tani i szybki, a na dodatek typowo polski obiad: młode ziemniaczki (w mundurkach) z masełkiem, jajko sadzone i mizeria
Codzienne GotowanieLeniwe kluski uwielbiam od pierwszego kęsa. Jeszcze na studiach, w ramach czwartkowych obiadów w mlecznym barze Jacek i Agatka, zawsze były częścią mojego zamówienia. Porcja klusek
Karo in the KitchenSkładniki: 1 por 1 słodko winne jabłko 3 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól Sposób wykonania: Umytego pora kroimy w małe paski i solimy
Qchnia po prostuKrokiety z farszem mięsnym Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy
Ogrodnik w podróżyZupa z maślaków Przetwory , suszenie , sosy , na koniec lub na początek , to zależy od kaprysu rodzinki , zawsze musi być zupa grzybowa . Tym razem jest to maślaczkowa
Ogrodnik w podróżySos tymiankowo-maślakowy W końcu wysypało grzybami i w naszych lasach . Póki co najobficiej wylazły moje ulubione maślaki . Zebraliśmy trzy wiaderka , więc przerób ruszył pełna para
Ogrodnik w podróżyA to feler… Nie – to seler! A tak w zasadzie to dwa selery. Jeden długi i zielony, drugi bardzo niepozorny, szary, nieforemny, nazywany często najbrzydszym warzywem
Karo in the KitchenAmelia uwielbiała tłuc cukrowe skorupki na crème caramel. Ja uwielbiam przebijać białko w jajku poszetowym tak, żeby dostać się do lśniącego, płynnego, bogatego żółtka. Kolejny sposób
Karo in the KitchenKolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować
Karo in the KitchenShakshuka (wymawiamy: szakszuka) to jednogarnkowa potrwa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „wielki bałagan”. To całe jajka kurze, ugotowane w pikantnym
Karo in the KitchenOd dziecka uwielbiałam wszystkie kwaśne zupy. Ogórkowa, szczawiowa, żur czy pomidorowa stały na stole w rodzinnym domu przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy wyleciałam z gniazda ‘na
Karo in the KitchenNa pewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej
Karo in the KitchenBazą tortilli hiszpańskiej są zawsze jaja i ziemniaki. A to, jak potraktujemy ziemniaki – czy je usmażymy, czy ugotujemy, czy pokroimy w plastry czy kostkę – i co
Karo in the KitchenNie pamiętam, żeby moja mama w podrobowych smakach wykraczała poza drobiowe serca i żołądki w galarecie, czy smażoną wątróbkę. Mogła to oczywiście robić przed moimi narodzinami
Życie zamknięte w smakuTo już taka tradycja na rodzinnym grillu, że na stole pojawiają się te ziemniaki. Kiedyś potrafiliśmy się kłócić z moim bratem o to, kto lubi je
Życie zamknięte w smakuKiedy okazało się, że moi rodzice mają podwyższony cholesterol, chciałam być dobrym dzieckiem i wyczarować coś supersmacznego i superzdrowego. Poczytałam trochę o właściwościach warzyw i wyodrębniłam
Życie zamknięte w smakuczas na kolejny stuletni przepis. Jeśli chodzi o poszukiwania kaszy krakowskiej – poległem. Znalazłem ją tylko w kilku sklepach internetowych i jak doliczyłem koszty przesyłki to uznałem, że taniej będzie kupić na obiad polędwicę wołową;) Kaszę krakowską zastąpiłem więc kaszą gryczaną nieprażoną. Tylko taką udało mi się znaleźć w tradycyjnym sklepie. Kotlety z kaszki w naleśnikach i tak wyszły wyborne. Szkodnikom
Gotuj z Misiempięknych liści. Postanowiłam wykorzystać te sezonowe warzywa do zrobienia pysznego dania z makaronem bucatini. Nie dość ze jest to danie pyszne, aromatyczne to jeszcze bardzo proste i tanie. Idealne zarówno na obiad jak i na letnia kolacje. Porcja na 3 osoby. Polecam. Przepis dodaje do akcji Malta Festival Poznań. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCynaderki (nerki) wieprzowe z cebulą to bardzo tani (3,5 zł/1 kg), zdrowy, smaczny i szybki w przygotowaniu posiłek. Przyznam szczerze, że długo się zbierałam by ich spróbować, ponieważ miałam traumę z obiadów w szkolnej stołówce. Potrzebowałam dużo czasu by się przełamać, ale na szczęście moje czytelniczki skutecznie mnie zmotywowały by spróbować też innych podrobów poza wątróbką. Efekt bardzo
Ola la LCHFNaszło mnie na coś "nowego" na obiad, postanowiłam więc wypróbować nowy przepis a mianowicie zupę krem z czerwonej soczewicy. Ale teraz kilka słów o
Tanio smacznie i prostoPyszna soczysta karkóweczka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Łatwa w wykonaniu, nawet dla początkujący. - ok. 1 kg karkówki - 0
Kuchcik gotujeostatnio zastanawiałam się co z tymi nieszczęsnymi pietruszkami zrobić, bo jakoś szkoda mi było wyrzucić, tym bardziej, że ekologiczne i wcale nie takie tanie. Nie miałam też zbyt dużo czasu na zrobienie obiadu i tak oto spontanicznie powstała ta zupa. Po prostu ugotowałam quinoe i zmiksowałam wszystkie składniki. Polecam ten przepis wszystkim zapracowanym ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy
Quinoa Raz!Gnocchi ze szpinakiem, czyli obiad zero waste Ten obiad powstał naprawdę z przeglądu lodówki i tego co z niej znalazłam. Gnocchi ze szpinakiem czyli obiad zero
Kuchnia na wzgórzutygodniu często robię szybkie obiady. Warto wykorzystać każdy składnik. Czasem możemy dzięki temu tanim kosztem przygotować naprawdę dobre i syte danie. Dziś prezentuję Wam przepis na kawałki kurczaka pieczone w ziołach i rosole. U mnie ostatnio były to podudzia, ale można również w ten sam sposób wykorzystać inne części kurczaka, na których gotujemy akurat rosół. Spróbujcie. Składniki: 4 podudzia(...)wierzch kurczaka jeszcze odrobiną oleju. Tak przygotowane kawałki kurczaka podajemy w towarzystwie pieczywa, ziemniaków, frytek lub innych dodatków. Choć zdjęcia tego nie oddają (szybko robione, bo wszyscy czekali na obiad) - kurczak jest naprawdę pyszny. Chrupiąca ziołowa skórka i miękkie, delikatne mięso. Smacznego
Słodkie okruszkiKURCZAK W SOSIE CEBULOWYM to bardzo proste danie z patelni. Danie szybkie, łatwe i tanie. Tak przygotowywała kurczaka moja mama, bardzo mi smakował, przygotowuję więc i ja. Taki obiad robi się w 45 minut. Wykorzystujemy prawdziwą cebulę, a nie zupę cebulową z torebki jak w sporej liczbie przepisów. Sos jest delikatnie cebulowy, ale wyrazisty i niezwykle smaczny. To jedno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) Pulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery. Wieprzowina
Kuchnia na wzgórzu