szynka - 15650 przepisów (strona:505/1044)

Gulasz z maślakami 150

minut jest prażnona dlatego czas jej gotowania jest taki krótki. Jeśli macie mało czasu na przygotowanie posiłku ta kasza sprawdzi się idealnie i obiadek będzie błyskawiczny. składniki: 450 g szynki wieprzowej 400 g mrożonych maślaków 1 litr wody sól z pieprzem Kamis 2 listki laurowe Kamis 1 łyżka natki pietruszki mąka ryżowa do zagęszczenia olej do smażenia Szynkę pokroić

Monia miesza i gotuje
Francuska plecionka 174

pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek )   Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty ser żółty Ketchup pikantny – ja użyłam pudliszki 5 plasterków szynki np. polędwica sopocka Przygotowanie: 1.        Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać po bokach paski długości około(...)szerokim pasie, czyli na środku smarujemy ciasto ketchupem. Posypujemy je przyprawa do pizzy. 3.        Na cieście wykładamy kukurydze, na to szynkę, a na końcu kładziemy pokrojoną mozzarelle, ewentualnie posypujemy serem żółtym. 4.        Paski na przemian sklejamy ze sobą, tworząc taką plecionkę, coś a’la warkocz

Fabryka pomysłów
Sałatka makaronowa z brokułem 345

lubicie ze sobą zabierać do pracy? Chętnie poznam Wasze pomysły. Składniki: ½ brokułu 1 duży pomidor 15dag sera żółtego 2 garście suchego makaronu , np. penne, świderki, kolanka Kilka plastrów szynki Puszka kukurydzy Sól Pieprz Oregano lub zioła włoskie Szczypta cukru 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł pokroić na różyczki, umyć, ugotować al dente(...)osolonej wodzie z odrobiną cukru. Do miski dodać pokrojoną w kostkę szynkę, ser żółty oraz dodać odcedzony makaron. Brokuł odcedzić, zahartować zimną wodą, pokroić w drobne kawałki, dodać do reszty składników wraz z odcedzoną kukurydzą. Pomidora sparzyć, obrać, pozbyć się nasienia. Pokroić w kostkę i przełożyć do pozostałych składników. Posolić, popieprzyć, doprawić ziołami, dodać majonez i wymieszać wszystko. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Jajko zapiekane w bułce 193

nauki.  Poza tym któż z nas nie ma ochoty zjeść czegoś ciepłego przed wyjściem na mróz :) Składniki na jedną porcję: 1 kajzerka 1 jajko 1-2 plasterki szynki Pół garści mrożonej papryki lub ½ świeżej 1 plaster sera żółtego Opcjonalnie szczypiorek Sól Pieprz Masło Opcjonalnie ulubione zioła Przygotowanie: Z bułki wyciąć miseczkę.  Na patelni roztopić masło. Podsmażyć pokrojoną(...)kostkę szynkę i paprykę. Przełożyć na dno bułki. Wbić jajko. Posypać solą, pieprzem i szczypiorkiem.  Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut. Pod koniec posypać startym serem żółtym. Piec do rozpuszczenia. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kolorowa sałatka z makaronem i szynką 399

Składniki: 250 g kolorowego makaronu ( u mnie rurki) 2 szt czerwonej papryki ( można użyć marynowaną) 6 szt ogórków kiszonych puszka kukurydzy 20 dag sera żółtego 20 dag szynki 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Wykonanie:  Makaron gotujemy al dente. Ser żółty,szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki

Czerwona Porzeczka
Szynka w zalewie 156

Przedstawiam pyszną, soczystą, rozpływającą się w ustach, aromatyczną szynkę.  Jeśli ktoś spróbuje  jej chociaż raz, od razu się zakocha !:) Przepis znaleziony na Wielkim Żarciu i trochę zmodyfikowany. Składniki: Mięso: 0,5kg szynki (ewentualnie karkówki) 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka słodka i ostra  odrobina oleju  Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczka musztardy sarepskiej

Czerwona Porzeczka
Wariacje na temat past kanapkowych 224

gram suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy), łyżka majonezu, łyżka jogurtu typu greckiego, mały ząbek czosnku, suszony tymianek (przyprawić można też np. suszoną bazylią), świeżo zmielony pieprz. Pasta jajeczna z szynką konserwową i czerwoną słodką papryką Składniki: 2 jaja (ugotowane na twardo) , 150 gram szynki konserwowej 1 słodka papryka (ja dałam praktycznie całą paprykę odmiany Palermo) łyżka majonezu, łyżka jogurtu typu

Delicious Titbits
Jajka zapiekane w pomidorach 164

wiosenna! Inspiracja pochodzi z bloga Cuda i Cudeńka . Składniki na 2 kokilki: 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 1 puszka krojonych pomidorów Suszona bazylia – do smaku Sól, pieprz 4 plasterki szynki 2 jajka 1 łyżka oleju Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekany na plasterki czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Dorzucamy pomidory(...)podsmażamy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos bazylią, solą i pieprzem i szczyptą cukru. Na dnie dwóch kokilek układamy po 2 plastry pokrojonej w kostkę szynki i wlewamy sos pomidorowy. Na wierz wbijamy po jednym jajku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 min. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Gulasz węgierski 16

gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki, papryki i pieczarek. Świetnie pasuje z duszonymi ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ogórkiem kiszonym albo surówką z kiszonej kapusty. Polecam!     Składniki: 1kg szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej 10dkg boczku wędzonego 1 cebula 20 dkg pieczarek 2 marchwie 1 czerwona papryka 2 szklanki bulionu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszony czosnek liść

Blog z Apetytem
Sałatka brokułowa z kukurydzą 29

sałatka brokułowa z szynką jest bardzo łatwa w wykonaniu, przepyszna i pięknie prezentuje się na stole. Zachwyci każde podniebienie! Artykuł Sałatka brokułowa z kukurydzą pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem wędzonym i szynką 66

Rogaliki z ciasta francuskiego z serem wędzonym i szynką to błyskawiczna przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak też podczas wszelkich imprez. Połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta francuskiego z charakterystycznym aromatem oraz smakiem wędzonego sera i ulubioną wędliną naprawdę Czytaj więcej

Di gotuje
Gulasz segedyński 40

jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Polecam!     Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i szynka) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 łyżka masła najlepiej klarowanego 600g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 2-3 szklanki bulionu lub rosołu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Blog z Apetytem