szynka - 15650 przepisów (strona:40/1044)

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 202

ekspertami sokołowskiej Akademii Smaku. Po wykładach zabraliśmy się do pracy. Poniżej przedstawiam pyszności, które przygotowaliśmy w formie całodniowego jadłospisu: CAŁODNIOWY ZBILANSOWANY JADŁOSPIS DZIEŃ 1 Śniadanie Jajecznica ze szczypiorkiem z szynką pieczoną Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego Składniki: 2 jajka szczypiorek 10 g 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 2 plastry szynki pieczonej Naturrino masło 10 g sól, świeżo mielony pieprz(...)patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni do lekko złocistej barwy. Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe. II śniadanie Jogurt naturalny 150 ml + dwie łyżki płatków musli Obiad Pierogi

karmelowy
Przystawka – jajka z szynką 236

Pyszna i bardzo szybka przystawka - jajka z szynką, z całą pewnością urozmaici nasze potrawy na każdym stole. Goście będą zachwyceni, jeśli będą mogli skosztować czegoś innego aniżeli zwykłych jajek z majonezem. Jajka z szynką to przystawka nie tylko na Wielkanocny stół, ale na każde przyjęcie, na każdą uroczystość. Jajka z szynką - składniki: 8-10 jajek 350g szynki 2 łyżki szczypiorku(...)łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu 4 łyżki majonezu kiełki np. rzodkiewki sól pieprz Jajka z szynką - przepis: Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na pół, wydrążamy żółtka, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy (za wyjątkiem kiełek) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka nadziewamy przygotowanym farszem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 355

Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie(...)sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę wydobywając jej głębie, a jednocześnie jest nienachalny i nie przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera

Pociąg Do Kuchni
Szynka duszona w sosie cebulowym 174

Szynka duszona w sosie własnym z dodatkiem cebuli podana z kaszą gryczaną i surówką z buraczków to pomysł na perfekcyjny obiad :) Mięso przygotowane w poniższy sposób dosłownie rozpływa się w ustach, ponieważ jest idealnie miękkie i soczyste. Taką szynkę możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Najważniejsze jest to, że trzeba ją dusić tak długo, aż mięso będzie(...)rozpadać się pod wpływem nacisku widelca.  Składniki: 1 kg szynki wieprzowej (bez skóry) 3 szklanki wody 2-3 cebule sól, pieprz ostra papryka 2-3 liście laurowe olej Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Następnie do garnka wlać olej

Ugotować
Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie 136

Tegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki(...)kolor daje sól peklowa. Ja dodatkowo dałam jeszcze trochę zwykłej soli. Przepis znalazłam w  Wesołej kuchni - u Myszy75 i od razu mi się spodobał. Szynka wyszła naprawdę pyszna - szczególnie w towarzystwie chleba na zakwasie i mojego ulubionego chrzanu. Na pewno powtórzę przepis. Może na Boże Narodzenie? :) Poczyniłam kilka zmian i tak podaję przepis, a po oryginał zapraszam do autorki

Posadzone i zjedzone
Szynka pieczona 138

kładniki : 1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki) 1 łyżeczka soli 30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki kefiru z dobroczynnymi bakteriami 1 łyżeczka cukru trzcinowego płaska łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego 2 ziarna ziela angielskiego szczypta tymianku 5 ziaren jałowca(...)szczypta papryki czerwonej, słodkiej olej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebula Przygotowanie:  Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem) Przygotować marynatę z kefiru, połowy soli, musztardy, octu, oleju, cukru, posiekanego jałowca, listków tymianku, ziół prowansalskich, zmielonej szczypty pieprzu z zielem angielskim. Dokładnie

Proste Potrawy
Szynka peklowana 188

jakiegoś czasu staram się nie kupować wędlin na kanapki, ale robię je sama. Głównie są to pasztety , pieczenie czy wędliny. Dzisiaj  pokażę Wam sposób na szynkę peklowaną. Jest soczysta, smaczna i bez zbędnych dodatków ulepszających. Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale zapewniam Was, że warto. Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna(...)idealna na kanapki (przepis) Składniki 1 kg szynki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Zalewa: 2 litry zimnej  wody 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 4 płaskie łyżki soli peklowej (na każdy litr wody 2 płaskie łyżki soli peklowej) 4 ziarenka ziela angielskiego Szynkę związać sznurkiem, ale ja tego nie zrobiłam

O kuchni z uczuciem
Warstwowa sałatka z szynką i ananasem 2636

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warstwowa sałatka z szynką i ananasem wpadła mi w oko już jakiś czas temu, gdy przeglądałam bloga Bernadetty . Koniecznie musicie ją wypróbować, bo sałatka ta jest przepyszna :) Na pewno będzie hitem na nie jednej imprezie :) Warstwowa sałatka z szynką i ananasem – Składniki: 6 jajek 1 słoiczek selera konserwowego (150g po odsączeniu) 300g szynki konserwowej kawałek białej(...)puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 265 g sera żółtego 3 pełne łyżki majonezu 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego 7 łyżeczek syropu z ananasa sól, pieprz Warstwowa sałatka z szynką i ananasem – Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa odsączyć

Kulinarne Przeboje
Szynka 146

Świąteczna szynka Zawsze robię szynkę,baleron i polędwicę sama. A Święta to szczególny czas i na stole powinno być nie tylko ładnie ale i zdrowo. Niestety ostatnie wiadomości ,płynące z naszych kochanych mediów ,utwierdziły mnie w przekonaniu , że trochę poświęcenia opłaca się żeby wiedzieć co się(...)Składniki 2 kl szynki  3 ząbki czosnku 2 łyżki soli 1/4 łyżeczki saletry ( zamiast saletry może być sól peklowa  1 łyżeczka) 1 łyżeczka pieprzu listek laurowy 1/2 litra wody przegotowanej Akcesoria strzykawka siatka do wędlin lub folia spożywcza Wykonanie Krok 1 . Do zagotowanej wody wsypać sól, saletrę lub sól peklową,pieprz,listek laurowy , roztarty czosnek, wymieszać. Krok

Eli Gotowanie
Pieczona szynka 167

spożywania mięs kanapkowych ze sklepów. Im więcej jem tych przygotowanych w domu, tym bardziej zadziwiają mnie różnice smakowe w zestawieniu z tymi sklepowymi. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o konsystencję. Tę szynkę zjeść można na ciepło z brązowym sosem pieczeniowym lub na zimno, do kanapek właśnie :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PIECZONA SZYNKA Składniki: - około 1 kilograma szynki (najlepiej - kulka) - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 4 łyżki tymianku - 2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu - 4-5 ząbków czosnku - kilka plastrów wędzonej szynki

Życie zamknięte w smaku
Domowa szynka pieczona 121

Przegotowaną wodę ostudzić i posolić (ze 2 płaskie łyżki tak mniej więcej). Dodać czosnek (może być po prostu zmiażdżony bokiem noża), ziele angielskie, listek laurowy i zanurzyć w tym szynkę na dwa dni. Dwa razy dziennie należy szynkę trochę pougniatać żeby przeszła solanką. Po dwóch dniach szynkę dobrze wysuszyć, wytrzeć ręcznikiem. Ważne jest żeby naprawdę dokładnie szynkę wytrzeć i wysuszyć(...)żeby nam się potem piekła, a nie gotowała w swoich sokach. Wsadzić do naczynia żaroodpornego i piec godzinę na każdy kilogram szynki w temperaturze 190 stopni. Moja szynka ważyła dokładnie kilogram więc właśnie przez godzinę ją piekłem. Pod koniec pieczenia można przełożyć na najwyższy poziom piekarnika żeby szynka się ładnie przyrumieniła. Wyszła naprawdę pyszna :) Ja swoją szynkę namaczałem, a potem

Marder&Marder Manufacture
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka 274

Kolejna propozycja domowej wędliny, szynka peklowana, pieczona z sosem chrzanowym , w aromatycznych przyprawach.  Coś wspaniałego, mój mężuś powiedział że coraz lepsze robię te szyneczki.  Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało:)  Jeśli macie dojście do kupna szynki od hodowcy, to będziecie mieli najwspanialszą wędlinkę na święta, jeśli nie macie takich możliwości, to możecie dostać szynkę w dobrej cenie(...)tutaj KLIK    Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka Półtora kilowa szynka Do peklowania  woda , jakieś 1,5 do 2 l  2 łyżki soli peklowej  3 -4 ząbki czosnku  5 kulek ziela angielskiego  4listki laurowe  Do pieczenia  Majeranek  Papryka słodka  Suszona natka pietruszki  Rozmaryn  Pieprz czarny mielony  Tymianek

Takie tam pichcenie
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 349

przygotowania. W zasadzie samo się robi :) Uwielbiam takie obiady – mało roboty, wielkie WOW! Jedynie co może nam zająć większą chwilkę, to owinięcie kawałków kurczaka w suszone plastry szynki i zawiązanie sznurkiem :) Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku wymaga kilku składników, ale na prawdę warto się w nie zaopatrzyć. Wino Porto (używam bardzo dobrego Porto Tawny, kupionego za mniej niż 20zł(...)jest winem wzmacnianym, a to oznacza, że podobnie jak sherry lub Noilly Prat może być przechowywane w spiżarni po otwarciu. Szynka Presunto to długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki

Moja Delicja
Domowa szynka gotowana 211

Robiłam tę szynkę pierwszy raz, ale zaufałam pani z mięsnego :) To od niej dostałam przepis. Było warto poświęcić te 13 zł za kilo szynki :) Tym bardziej, że mamy prawdziwą szynkę nienafaszerowaną nie-wiadomo-czym... PYCHOTA! A z chrzanem - nie do opisania :) Najwięcej czasu zajmuje marynowanie bo 4 dni. Składniki: ok. 1 kg szynki sól pieprz ziołowy 2 listki laurowe(...)małym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie Szynkę gotujemy ok. 1,5 godziny, w zależności od tego, jak młode jest mięso. Czasem wystarczy godzina, u mnie to były 2 godziny, bo bardzo zależało mi na tym, aby mięso

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka pekolwana- pieczona 123

Zapraszam dzisiaj na szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam. Szynka pachnie goździkami, ziołami, czosnkiem. WYKONANIE: 2 kg szynki w kawałku  ok. 4 łyżki soli do peklowania 5 ząbków czosnku 5-6 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu 4 listki laurowe łyżka goździków kilka ziaren jałowca 2 litry(...)wody WYKONANIE Szynkę dokładnie myjemy.  Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki oprócz soli peklowanej i czosnku, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5-8 min. Kiedy zalewa będzie już letnia, dodajemy sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Studzimy marynatę i dodajemy do niej szynkę. Wyciskamy ząbki czosnku. Mięso odstawić w zimne miejsce na ok, 4-5 dni. codziennie obracać. Po zapeklowaniu szynkę wyjąć

W kuchennym oknie Ewy