Ostatnio bardzo często robię roladki. Sama nie wiem skąd się to wzięło;)) Wczoraj zaproponowałam Wam przepis na roladki z mięsa mielonego, zaś dzisiaj proponuję drobiowe. Nadziane szynką, sałatą i oliwkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Świadczy o tym fakt, że równie szybko znikają ze stołu:)) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 3 łyżki zielonych oliwek nadzianych papryką(...)liście sałaty, 6 plasterków szynki np. parmeńskiej, sól, pieprz, 2 łyżki soku z limonki, jajko, szklanka bułki tartej Wykonanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony skropić sokiem z limonki. Oliwki przepołowić. Na mięsie układać plaster szynki, następnie liść sałaty oraz oliwki. Zwijać
Z miłości do słodkościDzis ostatni dzien "Festiwalu dyni" . Swoje pierwsze dyniowanie postanowilam zakonczyc makaronem tagliatelle z dynia i szynka parmenska. Do tego dania zainspirowala mnie broszurka "Plats rapides", ktora ostatnio przegladalam. Robiac ten sos mialam nadzieje, ze skladniki beda do siebie dobrze pasowaly, bo w temacie dyniowych polaczen smakowych dopiero sie ucze. Przyznam, ze sie nie rozczarowalam, sos byl bardzo dobry, delikatny, wyczuwalo(...)smak szynki i galki muszkatalowej, co do uzytej przeze mnie dyni pizmowej doskonale pasowalo. skladniki: 500g miaszu z dyni 1 cebula 2 zabki czosnku 250ml bulionu drobiowego lub warzywnego 4-6 lyzek natki pietruszki 100g szynki parmenskiej 100ml creme fraiche 2 lyzki oliwy z oliwek sol, pieprz szczypta galki muszkatalowej makaron tagliatelle wykonanie: Na dwoch lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy
Przysmaki Karolkibyly utrzymane w polskim klimacie, by przypominaly mi o moim rodzinnym domu. Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka(...)takie jajka. skladniki: (celowo nie podaje ilosci, bo wszystko zalezy od tego ile takich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie: Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest
Przysmaki KarolkiKolejna propozycja na wielkanocny obiad, czyli szynka długopieczona w rękawie w marynacie musztardowej. Pyszna, krucha i pachnąca szynka, która może być zarówno na obiad jak i po wystygnięciu jako wędlina na kolacje. Taka szynka jest idealna zarówno na Wielkanoc jak i od święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na wyborną szynkę w miodzie, którą znalazłam w 2 numerze KUKBUK'a. Szynka jest aromatyczna i bardzo smaczna! Idealnie wkomponuje się na świątecznym wielkanocnym stole. Ja Wam ją gorąco polecam :-). Dodam, że to pierwsza tego typu szynka, którą samodzielnie upiekłam. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwspomnień. Przypomniał mi się pobyt w Bystrzycy Kłodzkiej na konkursie, godzinne oczekiwania na posiłek w jedynej przyzwoitej knajpie. Taaak, niezapomniane miejsca, ludzie i chwile. ZAPIEKANE KLUSECZKI Z SEREM I SZYNKĄ. (autorski; zainspirowany innym, podobnym daniem) kluski: 3 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny woda sól Wszystko dokładnie wymieszałam, dodałam tyle wody, by konsystencja była dosc luźna(...)oliwy. Kładłam łyżeczką deserową porcje ciasta na wrzątek, gotowałam do wypłynięcia. Odcedziłam, zalałam wodą zimną, odcedziłam i zostawiłam. sos: 5 kostek serka topionego szklanka pokrojonego szczypiorku łyżeczka masła 250g szynki Szynkę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na maśle. Dodałam serki, rozpuściłam. Dorzuciłam szczypior, wymieszałam. Dodałam odrobinę wody, by nie był sos zbyt gęsty. Zagotowałam, często mieszając. Kluski dokładnie wymieszałam z sosem
W kuchni Karmel-itkiochotę na pizzę, wiesz? Taką prawdziwą, domową. Z szynką, pieczarkami, ogromną ilością żółtego sera.. Ach! - W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię! - Ale o co chodzi? Postnie będzie od środy, tej Popielcowej. - Nie, nie ma mowy. W piątek mięsa nie ruszę. - To... może... zrób dwie? I tym oto sposobem poszłam na kompromis. Kochany miał nie-postną, z ogromną(...)ilością szynki. Po chłopsku. Ja natomiast postanowiłam troszkę pobawić się smakami. I wymyśliłam swoją, rybną - z tuńczykiem. CIASTO NA PIZZĘ (przepis podstawowy;) 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 6 łyżek oleju 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Mąkę z solą przesiałam do miski. Zrobiłam wgłębienie. Drożdże roztarłam z cukrem, rozpuściłam w ciepłej wodzie
W kuchni Karmel-itkigotujemy zdecydowanie dłużej, od 10-15 minut, zielone ok. 3-7 minut. SZPARAGI Z PROSCIUTTO ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. /autorski przepis;/ pęczek cieniutkich zielonych szparagów 200g szynki 150g żółtego sera w plastrach (u mnie cheddar) Szparagi ugotowałam według powyższych wskazówek. Wystudziłam nieco. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Owinęłam je w szynkę (miałam bardzo cieniutkie szparagi, stąd na każdy plaster przypadły(...)sztuki). Wstawiłam na 10-12 minut do rozgrzanego pieca, aby szynka się podpiekła. Następnie wyjęłam naczynie ze szparagami, przykryłam je plastrami sera i ponownie wstawiłam do piekarnika. Zapiekałam 10-12 minut, aż ser się pięknie stopił. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiusłyszałam o tortellini, zastanawiałam się co to jest, próbowałam gdzieś u znajomych, ale jakoś nie przypadło mi do gustu. Okazało się, że są różne rodzaje: z serem, z szynką, z grzybami, z mięsem mielonym... i nie każde mi smakuje. Próbowałam różnych, ale to tortellini z szynką podbiło moje serce i takie właśnie znalazło się w tej sałatce ;) Składniki: pół(...)opakowania tortellini z szynką (250g) 200g szynki 200g sera żółtego w kawałku czerwona papryka 6 ogórków kiszonych kukurydza szczypiorek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy sól Wykonanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szynkę kroimy w paseczki (jeżeli mamy w plasterkach) lub w kostkę (gdy mamy w kawałku). Ser, paprykę i ogórki
Czerwona PorzeczkaSzparagi przepisy: Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską Piersi kurczaka w kremowym
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 3/4 opakowania makaronu penne brokuł słoiczek suszonych pomidorów 300 g szynki w kawałku cebula łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy(...)wkładam całego brokuła na 5 minut (ciągle gotując), wyjmuję i odsączam. Dopiero jak wystygnie, kroję na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy na odrobinie masła lub oleju. Szynkę kroimy w grubszą kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż się zarumieni. Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie przygotowujemy sos: łyżkę masła roztapiamy i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy mlekiem
Czerwona Porzeczkapodstawa każdej tradycyjnej włoskiej pizzy. Możesz również wzbogacić smak parmezanem lub serem pecorino, które dodadzą wyrazistości. Jeśli szukasz mięsnych akcentów, włosi chętnie wybierają prosciutto crudo, prosciutto di Parma lub szynkę parmeńską. Warzywa również odgrywają ważną rolę – świeża bazylia, pomidorki koktajlowe, rukola czy cukinia będą nie tylko pięknie wyglądać, ale też nadadzą daniu lekkości. Włoskie produkty do pizzy , takie jak suszone(...)Włoski wieczór pełen smaków i aromatów Sylwester to doskonała okazja, aby wprowadzić włoski styl do swojej kuchni. Oryginalne włoskie produkty do pizzy, takie jak ser mozzarella, oliwa z oliwek, szynka parmeńska czy mąka do pizzy, pozwalają stworzyć wyjątkowe dania, które zachwycą Twoich gości. Dodaj do tego włoskie przystawki i aromatyczne sałatki, a stworzysz niezapomniany wieczór pełen smaków i aromatów Italii
Ugotowane pozamiataneKrokiety z chleba tostowego Przekąski z chleba tostowego na ciepło, zrobiły się modne. Dziś polecam krokieciki z chleba tostowego z serem i szynką. Zastanawiasz się co zrobić ze starego chleba tostowego? Takie krokiety tostowe to idealny ratunek dla starszego pieczywa. Chleb tostowy Biedronka czy inny market, ważne aby w dobrym składzie. Co zrobić z chleba tostowego na szybko? Ze starego(...)poskładać kanapki i pokroić na 2 lub 3 części. Jak zrobić ekspresowe krokieciki z chleba? Zapraszam na przepis 🙂 Krokieciki z chleba tostowego przepis chleb tostowy 10 kromek szynka 5 plastrów żółty ser 10 plasterków jajka 3 sztuki bułka tarta 1 szklanka sól i pieprz po 1/3 łyżeczki olej do smażenia Jak zrobić ekspresowe krokiety
Dieta moja pasjaSałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem i kukurydzą Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem Sałatka z selerem konserwowym, serem żółtym i ananasem Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ananasem Sałatka z jajkami, orzechami, szynką i ananasem Sałatka z jajkami, selerem
Kardamonovyskładniki – dowolna ilość: świeży ogórek pomidor ser żółty w plasterkach szynka w plasterkach ser typu camembert ser typu mozzarella winogron jasny i ciemny liście selera krakersiki precelki sól, pieprz, oliwa wykonanie: Na desce układamy naprzemiennie plastry pomidora i sera mozzarelli. Oprószamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Ser camembert kroimy w trójkąciki i przekładamy na deskę. Następnie dowolnie układamy plasterki(...)szynki, sera żółtego, ogórka. Dajemy krakersiki, precelki oraz winogron. Dekorujemy liśćmi selera
Domowy Smak Jedzenia