szynka - 15543 przepisów (strona:213/1037)

Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką 116

Ciasto francuskie – opakowanie ·          Szpinak mrożony - opakowanie ·          100 g szynki konserwowej ·          100 g sera fety ·          100 g twarogu ·          100 g sera(...)wstawiam na 8 minut do mikrofalówki. Zlewam wodę i wykładam na patelnię ). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i czosnkiem. Odparowujemy. Przygotowany szpinak odstawiamy do wystudzenia. Szynkę konserwową kroimy w paseczki. Fetę i twaróg kruszymy i łączymy ze sobą. Ser żółty ścieramy na tarce, rozdrabniamy ( ja użyłam mikserka ) Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Wykładamy ser żółty

Smaki Ewy
Sałatka warstwowa z brokułem + film 73

Dzięki poszczególnym warstwom, składniki nie łączą się ze sobą przypadkowo, ale tworzą niepowtarzalny smak. Polecam do wypróbowania przepisu.     składniki na 4-5 porcji 1 brokuł 300 g szynki konserwowej mały słoiczek marynowanych pieczarek kukurydza z puszki czerwona fasola z puszki 300 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach 4 jajka ugotowane na twardo i starte(...)następnie gotujemy na parze około 5-7 minut, po czym studzimy. Ugotowanego brokuła kroimy na mniejsze kawałki ale nie zbyt małe. Odsączone z zalewy pieczarki kroimy na mniejsze części. Szynkę kroimy w niewielką kostkę. Pokrojonego brokuła wrzucamy na dno szklanej miski. Na warstwie brokuła rozprowadzamy połowę sosu czosnkowego. Kolejną warstwą sałatki jest odsączona z zalewy kukurydza oraz czerwona fasola

Smakowite Dania
Gorące kanapki z piekarnika 43050

Żółty ser, jajka, korniszon i szynka, to składniki na pyszny farsz na nasze gorące kanapki z piekarnika. To bez wątpienia jedna z lepszych, klasycznych przekąsek na ciepło, jakie jedliśmy. Proste i bardzo ekonomiczne , ale jednocześnie wyjątkowo smaczne danie znalezione przez nas na internetach. Poza tym wszystko robi się bardzo szybko. Zanim ugotują się jajka, przygotujesz pozostałe składniki i nagrzejesz piekarnik(...)sprawdzonym składem i mamy nadzieję, że po wykonaniu posmakuje wszystkim bez wyjątku. GORĄCE KANAPKI Z PIEKARNIKA Składniki: chleb: 12 kromek jajka: 4 szt. ser żółty: 100 – 150 g szynka: 100 g korniszon: 3 szt. natka pietruszki lub koperek: 1 łyżka majonez: 1 łyżka sól i pieprz GORĄCE KANAPKI Z PIEKARNIKA Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Piekarnik rozgrzewamy

Kuchnia Na Wypasie
Jajka – 75 przepisów na dania z jajkami 89

ugotować jajka na twardo Jak gotować jajka by nie pękały Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Jajka sadzone na szpinaku Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Jajka z szynką Sałatka z kuskusem i omletem Jajka zapiekane Zielona pasta z awokado Jajka marmurkowe Pasta z jajek i makreli wędzonej Naleśniki z jajecznicą Omleciki owsiane – 3 składnikowe Mini omlety biszkoptowe Omlet(...)cukinią i białym serem Omlet z bobem Omlet z jarmużem Omlet z kaszą gryczaną, groszkiem i jarmużem Omlet z młodą kapustą Omlet z ogórkami małosolnymi Mini omlety pieczone z szynka i rukolą Omlet z kiełkami słonecznika Omlet z kalafiorem i kiełkami słonecznika Omlet z marynowanym imbirem i sezamem Omlet po japońsku z wasabi i marynowanym imbirem Mini omlety z piekarnika

Dorota Smakuje
Szynka z łopatki z suszonymi pomidorami 75

Szynka przygotowana w szynkowarze, z łopatki, z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego, otoczona delikatną galaretką. Idealna po schłodzeniu w lodówce, krojona na cienkie plasterki - jako wędlina na kanapki. Najważniejszą częścią przygotowań jest marynowanie mięsa w przyprawach - to wtedy właśnie nabiera ona swojego niepowtarzalnego aromatu. Polecam wszystkim fanom wędlin domowych :) Składniki: 80 dag chudszej łopatki tzw. "orzech(...)garnku zagotować wodę, wstawić szynkowar. Woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa! Parzyć 2 godziny w 80°C. Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody i całkowicie wystudzić w nim szynkę. Następnie zimny szynkowar wstawić jeszcze do lodówki na kilka godzin.  Teraz już można wyjąć szynkę z szynkowaru.  Wędlina smakuje wyśmienicie, nawet po kilku dniach od przygotowania. Źródło

Świat Domowej Kuchni
Delikatna mielonka z kurczaka i szynki 73

Delikatna wędlina przygotowana w domu zawsze będzie o wiele lepsza niż ta ze sklepu. Mielonka z kurczaka i szynki jest mięciutka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Polecam szczególnie z domowej roboty chlebem ;-) Przepis przygotowany w oparciu o domowy szynkowar. Składniki: 60 dag piersi z kurczaka, 30 dag szynki, 10 dag słoniny, 1 łyżeczka soli peklowej (z małą górką), biały pieprz(...)smaku, 1 łyżeczka żelatyny. Kurczaka, szynkę i słoninę zmielić maszynką do mielenia mięsa. W 30 - 40 ml wody rozpuścić sól peklową i dodać do mięsa. Doprawić białym pieprzem i wszystko bardzo dokładnie wymieszać przez minimum 10 minut, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie

Świat Domowej Kuchni
Pizzerinki z podwójnym serem. 110

ąki 220 g. wody 25 g.drożdży 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: 300 g. pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka plastrów szynki kilka plastrów salami 200 g. sera żółtego  keczup (użyłam swojego z cukinii) masło do smażenia sól, pieprz, oregano Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłej wody. Dodać cukier i wymieszać.  Odstawić(...)odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Cebula pokroić, podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek,  a następnie pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę podsmażyć i dodać  pokrojoną szynkę i salami. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.  Smażyć jeszcze kilka minut. Żeby woda odparowała. Ser zetrzeć na tarce.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką.  Rozwałkować

Agusiowe smakołyki
Zapiekanka makaronowa z szynką, papryką i serem. 131

Robi się je bardzo szybko, nie licząc czasu pieczenia i prosto z ogólnie dostępnych składników. Polecam :) Składniki ( dla 3-4 osób ) - 200 gram makaronu ( dałam świderki ) - 200 gram ulubionej szynki ( lub innej wędliny ) - 1 mniejsza czerwona papryka - 150 gram sera żółtego ( ja dziś pomieszałam mozzarellę z oscypkiem ) - 200 ml śmietanki 30% - 500 ml wody - 1 duże jajko - 0,5 łyżeczki(...)łyżeczki papryki mielonej ( może być ostra lub łagodna, ja daję pół na pół z chili ) - 0.5 łyżeczki czosnku mielonego - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Szynkę i paprykę kroję w kostkę, ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Przygotowuję sos: Śmietankę, wodę i surowe jajko dokładnie mieszam, dodaję wszystkie przyprawy. Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem. Wsypuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka Balanga 1452

przekąską. Bardzo smaczna, delikatna z dodatkiem majonezu. Niebywale prosta i szybka w wykonaniu, a rezultat zaskakuje smakiem. Koniecznie wypróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka balanga – składniki: 250 gram ulubionej szynki 250 gram tortellini 250 gram żółtego sera 1 puszka kukurydzy konserwowej majonez i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka balanga – sposób wykonania: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)Studzimy. Szynkę kroimy w niewielką kosteczkę. Kukurydzę należy odsączyć. Paprykę kroimy w kosteczkę. Szynkę i ser również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski dodajemy dużą łyżkę majonezu. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka Balanga pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Sałatka dla szwagra 1473

Kiedy posmakują, zmienią zdanie i pokochają tę sałatkę. Wypróbujcie sami. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka dla szwagra składniki: 1 mniejszy kalafior 250 gram żółtego sera 250 gram ulubionej szynki 1 pęczek szczypiorku pieprz do smaku 2 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka dla szwagra – sposób wykonania: Kalafior oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie. Należy pilnować, aby się zbytnio(...)rozgotował. Następnie żółty ser kroimy w kosteczkę. Szynkę również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i drobniutko siekamy. Pokrojony kalafior, szynkę i ser przekładamy do miski. Posypujemy pieprzem i dodajemy majonez. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Majonezu można dodać więcej wg. uznania, Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka dla szwagra pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
RYŻ Z WARZYWAMI 119

Składniki: 100 g ryżu (1 woreczek) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 0,5 puszki groszku konserwowego ok. 100 g szynki  pół pęczka rzodkiewki sól mielony czarny pieprz mielona słodka papryka ok. 4-5 łyżeczek majonezu 2 łyżeczki musztardy np. ostrej Sposób przygotowania: We wrzącej osolonej wodzie ugotować ryż według opisu na opakowaniu. ryż odsączyć i wystudzić. Jajka ugotować(...)twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie szynkę oraz ogórki konserwowe również pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski wsypać odparowany i wystudzony ryż. Następnie dodać szynkę, jajka, rzodkiewkę, ogórki konserwowe i groszek - wymieszać. Doprawić do smaku według uznania mielonym pieprzem i papryką słodką ewentualnie dosolić. Na koniec w kubeczku wymieszać majonez

Ciastka - domowe słodkości
Delikatna mielonka z kurczaka i szynki 154

piersi z kurczaka, 30 dag szynki, 10 dag słoniny, 1 łyżeczka soli peklowej (z małą górką), biały pieprz do smaku, 1 łyżeczka żelatyny. Delikatna wędlina przygotowana w domu zawsze będzie o wiele lepsza niż ta z sklepu. Mielonka z kurczaka i szynki jest mięciutka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Polecam szczególnie z domowej roboty chlebem ;-) Przepis przygotowany w oparciu(...)domowy szynkowar. Kurczaka, szynkę i słoninę zmielić maszynką do mielenia mięsa. W 30 - 40 ml wody rozpuścić sól peklową i dodać do mięsa. Doprawić białym pieprzem i wszystko bardzo dokładnie wymieszać przez minimum 10 minut, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć

Świat Domowej Kuchni
Sałatka "Smaki lata" 73

skromnym zdaniem jest kwintesencją lata zamkniętą na jednym talerzu. Bogata w składniki i witaminy :D Bazą jest mieszanka kaszy i soczewicy z dodatkiem słodkich grillowanych brzoskwiń, borówek, smażonych pomidorków, szynki długo dojrzewającej, chrupkiego pieczywa i słonych serowych kulek w towarzystwie sosu z kwaśnym octem balsamicznym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mnóstwo różnych składników, ale w rzeczywistości(...)garść rukoli 5)       kilka listków szczawiu sałatkowego 6)       2 brzoskwinie 7)       100 g szynki parmeńskiej 8)       100 g serka koziego kremowego 9)       100 g twarogu półtłustego 10)    szklanka borówek 11)    ok.10

Na kulinarnym poligonie
Śródziemnomorska kanapka 72

różnorodnych kanapek, a to do pracy, a to na drugie śniadanie, bo przecież trzeba coś zjeść. Kanapki są fajne, jeśli są różnorodne, a nie jeśli mają tylko cienki plasterek szynki pomiędzy dwiema kromkami chleba. Moje dziecko ostatnio odkryło, dzięki swojej babci, kanapki z masłem i solą. Rety!! ja go do ukończenia pierwszego roku bez soli karmiłam, sama też staram się(...)suszonych pomidorów 5)       10 czarnych oliwek 6)       ogórek 7)       8 plastrów szynki parmeńskiej 8)       kilka liści sałaty 9)       kilka listków świeżej bazylii 10)    oliwa z oliwek 11)    świeżo mielony czarny pieprz

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z roszponki z pomelo, szynką parmeńską i bakaliami 121

pełna różnych kolorów i smaków, to połączenie słodkiego i słonego przełamane kwaśnym octem balsamicznym, czyli wszystko, co lubię :) Gorąco zachęcam Was do jej wypróbowania. Sałatka z roszponki z pomelo, szynką parmeńską i bakaliami Składniki: Sałatka: 1)       100 g roszponki 2)       pomelo 3)       80 g szynki(...)pomarańczy, 2 łyżki musztardy, 80 ml oleju i 2-3 łyżki miodu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5.   Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki szynki parmeńskiej i kawałki pomelo. Na wierzch posypujemy miechunkę, suszoną żurawinę, orzechy i płatki migdałów. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem. Smacznego

Na kulinarnym poligonie