Galaretki z szynką i oliwkami

Galaretki z szynką i oliwkami

Galaretki z szynką i oliwkami

Galareta drobiowa przywołuje na myśl różne skojarzenia - dla jednych to tradycyjna przekąska, która często gości na świątecznych stołach, innym przywodzi na myśl czasy PRL-u. A jednak mięsna galareta ma znacznie dłuższą historię, znaleźć ją też możemy pod różnymi nazwami - w Wielkopolsce będzie to galart, na Kujawach i Pomorzu zylc, na wschodzie studzienina, a na dawnej Wileńszczyźnie kwaszenina. Galarety mięsne znane są w kuchni polskiej od bardzo dawna. Ponoć podano ją na uczcie weselnej króla Zygmunta I Star... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję