Galaretki z szynką i oliwkami
Galaretki z szynką i oliwkami
Galareta drobiowa przywołuje na myśl różne skojarzenia - dla jednych to tradycyjna przekąska, która często gości na świątecznych stołach, innym przywodzi na myśl czasy PRL-u. A jednak mięsna galareta ma znacznie dłuższą historię, znaleźć ją też możemy pod różnymi nazwami - w Wielkopolsce będzie to galart, na Kujawach i Pomorzu zylc, na wschodzie studzienina, a na dawnej Wileńszczyźnie kwaszenina. Galarety mięsne znane są w kuchni polskiej od bardzo dawna. Ponoć podano ją na uczcie weselnej króla Zygmunta I Star... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka
Autor
Nesta
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
szynka, galaretka, ryby, przekąski, wieprzowina, ryba, świąteczne, szynka gotowana
Inne przepisy z Z notatnika dietetyka
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję