szynka wędzona - 2265 przepisów (strona:130/151)

Polędwiczka wieprzowa po węgiersku 139

Polędwica po węgiersku – wędlina na kanapki Domowa wędlina bez konieczności wędzenia. Bardzo prosty i sprawdzony przepis na różową i soczystą polędwiczkę na kanapki. Polecam!     Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 50 g soli peklowej 4 ząbki czosnku 3 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka cukru sznurek do związania około 2 litry wody – z kranu(...)pozostawiamy w nim mięso jeszcze przez 30 minut . Wystudzone polędwiczki przekładamy do lodówki i już po kilku godzinach są dobre do spożycia *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY

Blog z Apetytem
Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką 133

botwinką, która sprawdzi się nie tylko od Święta, ale również na obiad lub na zimno na kanapki. Zróbcie koniecznie! Składniki: 1200 g schabu bez kości 100 g surowego wędzonego boczku (cieniutkie plasterki) 1 mały pęczek botwinki (lub 1/2 dużego) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżka majeranku sól pieprz Dodatkowo: olej do wysmarowania(...)ieczony schab z morelami i śliwkami → Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem → Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata → Zrazy wołowe → Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym

Oryginalny smak
Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką 159

botwinką, która sprawdzi się nie tylko od Święta, ale również na obiad lub na zimno na kanapki. Zróbcie koniecznie! Składniki: 1200 g schabu bez kości 100 g surowego wędzonego boczku (cieniutkie plasterki) 1 mały pęczek botwinki (lub 1/2 dużego) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżka majeranku sól pieprz Dodatkowo: olej do wysmarowania(...)ieczony schab z morelami i śliwkami → Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem → Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata → Zrazy wołowe → Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym

Oryginalny smak
Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem 1442

ślimaczków. Można je zajadać od tak po prostu lub z ulubionym sosem, np. czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem – Składniki: ok. 200g boczku wędzonego 1 bardzo duża cebula – ok. 220g ok. 250g sera mozzarella 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 375g 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego(...)pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego! :) Zobacz również przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem oraz przekąski na imprezę , a także przekąski na Sylwestra , sałatki na Sylwestra oraz sałatki na imprezę . Przepis na pyszny sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy z ziołami (adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Jajka sadzone z boczkiem 203

Jajka sadzone z boczkiem to niepełna wersja typowego angielskiego śniadania. Z całą pewnością ten posiłek doda Wam energii na resztę dnia. Zobaczcie zatem jakich składników potrzebujcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad 95

kapuście: 600 g ziemniaków 200 g marchewki 400 g kapusty włoskiej (około pół główki, ja dałam sparzone liście, które zostały mi po robieniu gołąbków) 2 cebule 250 g boczku wędzonego szklanka mleka łyżka mąki pszennej łyżka masła sól, pieprz   Przygotowanie Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy kapustę włoską i parzymy(...)Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad   Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem Prosta zapiekanka z ziemniaków Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem Artykuł Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z boczkiem, kurkami i serem gorgonzola 278

Składniki: 300 g makaronu (u mnie penne pełnoziarniste Lubella); 3 cebule szalotki; 125g wędzonego boczku; 100 g sera gorgonzola; 100 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 %( tzw. kremówki); Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kurki umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć i pokroić. Cebulki szalotki(...)mnie obeszło się bez dodatku wody. Sos należy przygotowywać równocześnie z gotowaniem makaronu. Ser gorgonzola można zastąpić innym gatunkiem sera z niebieską pleśnią np. rokpolem czy lazurem, boczek - szynką, a szalotki - zwykłą cebulą. Sos można doprawić do smaku dodatkowo startą gałką muszkatałową i/lub sokiem z cytryny. Sos należy dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
swojska kiełbasa z własnej wędzarenki 184

kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej(...)stopni, nie zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy

Miód i pieprz
Sałatka z makaronem błyskawicznym 241

Znane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak dobrać przekąski do gatunku wina? Najlepsze propozycje 71

oliwki, orzechy włoskie, klasyczne bagietki, czy też winogrona. Dobrym wyborem będą także szlachetne i intensywne gatunki serów, w tym m.in.: parmezan, grana padano, pecorino, cheddar, radamer, czy różnego rodzaju wędzone sery. Przygotowanie deski serów to sprawdzony wybór na wieczór z czerwonym winem. W przypadku czerwonych win półsłodkich i słodkich z powodzeniem można wybrać różnego rodzaju desery. Pasują do nich m.in(...)uroczystym przyjęciu. Wino lubi przekąski, a przekąski lubią wino. Nie można z tym polemizować. Sprawdzone rozwiązanie to przede wszystkim różnego rodzaju bagietki, grissini z dodatkiem sera i szynki dojrzewającej, tartaletki, tortille, roladki, przekąski z ciasta francuskiego, a także deski serów i wędlin. Ciekawym wyborem pozostają paluchy z ciasta francuskiego z domowym pesto, czy też ciasteczka z pomidorami i mozzarellą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
36 pysznych dań z pomidorami 169

mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Frittata z pomidorami i ziołami Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli(...)pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Pomidorowa sałatka z młodą kapustą Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Chrupiące tosty z wędzonym serem, paprykowym salami, pomidorem i czarnymi oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 164

różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze z wody, oleju, miodu i przyprawy grilowej oraz szaszłyki z wątróbki – wątróbki były owinięte w boczek a do tego jabłka i cebulka(...)skrupulatnie notowali wszystkie przepisy Panowie przygotowują kolejne pyszności na grilla – tym razem z nutą słodyczy. Jedna ekipa przygotowuje pokrojone gruszki, które zostały posypane gałką muszkatołową i zawinięte w szynkę parmeńską, a druga szaszłyki hawajskie z indyka, ananasa i mango posypane gotowymi przyprawami, które tego wieczora miały – jak się nie mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem

Kuchenne Wariacje
Sałatka z porem i groszkiem 895

Poniżej znajdziecie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na smaczną sałatkę z pora i groszku . Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu i całą pewnością będzie wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka w słoiku do pracy 197

już chyba nikogo nie dziwią. Jeszcze niedawno można było zobaczyć, jak na przerwie ktoś wyciąga owiniętą w folię kanapkę, pieczołowicie ją rozpakowuje i wgryza się w przekrojoną i przełożoną szynką i serem bułkę. Znacie to, prawda? Mnie zwykłe kanapki jakoś specjalnie nie kręciły i na pewno nie przekładałam je żółtym serem (nie lubię jego zapachu po kilku godzinach leżakowania(...)inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki dyni. W najbliższym czasie postaram się pokazać jeszcze kilka smakowitych pomysłów na sałatkę w słoiku. A u Was co dziś

Obiad gotowy
kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 222

kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć(...)stopni, nie zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania