staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać
wyzwania kuchennezawiera tłuszczu zwierzęcego, ani konserwantów. Jest przede wszystkim bardzo smaczna. Tak bułkę jak małe kanapki wzbogaciłam dodatkowo sałatą lodową, rzodkiewką, bazylią, ogórkiem gruntowym, suszonymi pomidorami, grzybkami marynowanymi. Mogę zagwarantować ,że szynka wehetariańska może być z powodzeniem jedzona przez mięsożerców dbających o linię, czy wystraszonych swoim poziomem cholesterolu. Jest to kanapka dietetyczna ale i bardzo smaczna. Spróbójcie, zobaczycie
Z Kuchni Do Kuchnisami przygotować pyszne wędliny domowe., Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu: Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam pikantny schab gotowany, gdyż wykorzystałam całą masę pikantnych dodatków, papryczki i pikantną musztardę. Schab gotowany jest soczysty, ale jednocześnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej! Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego ½ bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów 8-10 sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej(...)ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10 minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora, pokrojone w paski pomidory suszone, przecier oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Gotujemy wodę w dużym garnku. Wrzucamy makaron do wrzątku, zmniejszamy ogień i gotujemy około
Mania Gotowaniasię przyda każdemu. Szybka w wykonaniu, smaczna i chleba do niej nie trzeba! Składniki -mix sałat gotowych i umytych kolorowych -pomidorki koktajlowe -listki bazylii -szynka drobiowa u mnie moja własna z szynkowara -marynowane pieczarki -suszone pomidory -czarnuszka -natka pietruszki i listki bazylii -ulubiony ser twardy pokrojony w kosteczkę lub ser typu feta -glassa sojowa Wyłóż sałatę na talerze. Dodaj(...)szynkę pokrojona w kosteczkę. I pozostale składniki , tak jak lubisz i w ilości jaką zjesz. Można posolić, ale nie jest to konieczne. Całośc posyp czarnuszką. Ma niesamowity smak. Majonezem dekoracyjnym zrób cieniutkie zygzaczki. Na koniec dodaj glassę sojową- fantastyczny zamiennik octu balsamicznego, który spływa. Glassą sojową można robić wzorki...i nacieszyć również oko. Całość dosmaczyć bazylią i natką pietruszki. Gwarantuję
Z Kuchni Do KuchniDodaliśmy trochę ciepłej wody i bardzo dokładnie i długo wyrabialiśmy. To bardzo ważne – im dłużej będziemy wyrabiać kiełbasę tym będzie bardziej delikatna i soczysta. Następnie kilka godzin wędzenia, suszenia i następnego dnia mogliśmy cieszyć się wspaniałym smakiem. My najbardziej lubimy kiełbasy prosto z parzenia – gorące i soczyste. Troszeczkę trudniej się kroi (zdjęcie powyżej) niż zimna „zawiązana(...)ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 płaska łyżka stołowa (8 – 10 gram) peklosoli lub solanki do szynek
OstryKęsDodaliśmy trochę ciepłej wody i bardzo dokładnie i długo wyrabialiśmy. To bardzo ważne – im dłużej będziemy wyrabiać kiełbasę tym będzie bardziej delikatna i soczysta. Następnie kilka godzin wędzenia, suszenia i następnego dnia mogliśmy cieszyć się wspaniałym smakiem. My najbardziej lubimy kiełbasy prosto z parzenia – gorące i soczyste. Troszeczkę trudniej się kroi (zdjęcie powyżej) niż zimna „zawiązana(...)ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 płaska łyżka stołowa (8 – 10 gram) peklosoli lub solanki do szynek
OstryKęsnajprostszej wersji można skomponować niewielkim wysiłkiem w domu, z tego, co akurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas(...)fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć wykałaczką. Równie dobrze smakuje z łososiem. Również suszona
Kulinarny karnet Christopheracebula 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno(...)poziom wody sięgał 5 cm nad fasolą. Fasolę doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedzamy fasolę i starannie opłukujemy ją. Marchew, seler naciowy, szynkę, paprykę, cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę ustawionym na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy pod przykryciem do momentu zeszklenia, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy czosnek
Blondynka GotujeBoże Narodzenie lub Nowy Rok. Do kapustki dodałam ugotowane mięsko oraz kiełbaskę a także suszone grzybki.składniki:2,5 kg kiszonej kapusty2 garście suszonych grzybów700 g wieprzowiny (może być łopatka,szynka)6 listków laurowychpo kilka ziarenek jałowca i angielskiego zielawodasól3 łyżki majeranku500 g cienkiej kiełbasy2 cebule3 łyżki mąki pszennejolej do smażeniaGrzyby namczyć wcześniej w letniej wodzie. Łopatkę przełożyć(...)miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru do wystudzenia, wywar odstawić bo będzie potrzebny. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jak jest bardzo kwaśna. Przełożyć do garnka. Namoczone wcześniej suszone grzyby osączyć i pokroić na małe kawałki . Dodać do kapusty, dodać też przyprawy:ziarenka jałowca i angielskiego ziela oraz pozostałe listki laurowe. Kapustę zalać wywarem w którym ugotowało się
Monia miesza i gotujesuszona chilli,1/2 litra żurek wodę zagotować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i zmiksowaną włoszczyzną dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, strąk suszonej całej papryki chilli - gotować do miękkości ziemniaków kupiłam kiełbasę z 80% szynki - na smalcu usmażyć pokrojone w kostkę 1 długie pęto kiełbasy z cebulą czosnkiem drobno pokrojonym i usmażone dodać do zupy drugie pęto kiełbasy
W Mojej Kuchni Lubiędniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion(...)truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón
Chilli Czosnek i Oliwaczosnkuprzyprawy do gotowania szynek: 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka tymianku kilka ziaren jałowca kilka papryczek chili Jalapeno czosnek Szynki myjemy, przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody wymieszanej z solą peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku, obciążamy talerzykiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTestując i udoskonalając kolejną sałatkę, tym razem specjalnie dla mojego Męża powstała sałatka z tortellini...Jak się okazało całkiem smaczna, szczególnie dla amatorów makaronu ;)Po zrobieniu
Lawendowe Niebowycinam foremką w kształcie kwiatka i nadziewam pysznościami. Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego i tez jest świetne) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 20 g szynki parmeńskiej 2 jajka 70 ml śmietany 30% 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku ok 30 g startego sera cheddar Kupujcie produkty
Niezły Młynekświeżych drożdży- 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej- 460ml ciepłej wody (nie gorącej)- 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju)Dodatkowo:- świeże lub suszone oregano- tarta mozarella do posypania- ulubione dodatki: szynka, pieczarki, salami, papryka, ser pleśniowy itp.Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.W dużej misie umieścić
Smaczne Zdrowepogoda za oknem iście wiosenna! Inspiracja pochodzi z bloga Cuda i Cudeńka. Składniki na 2 kokilki: 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 1 puszka krojonych pomidorów Suszona bazylia – do smaku Sól, pieprz 4 plasterki szynki 2 jajka 1 łyżka oleju Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekany na plasterki czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę ciągle mieszając, aby się
Fabryka pomysłów