szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:92/235)

Dyniowe gofry z chipsem z szynki parmeńskiej! 226

porzeczki Łowicz, z dużą ilością świeżej szałwii i chipsem z szynki parmeńskiej.  Hmmmm... Było przepysznie! Dżem dobry, pobudka! Kto by nie chciał wstać rano na takie śniadanie?!  ;-) SKŁADNIKI: NA GOFRY: - 1/2 szklanki puree z piecznej dyni - świeże chili - 1/2 szklanki mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - sól - 2 jaja - olej rzepakowy do smarowania tortownicy W/w składniki

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, pieczarkami i papryką. 114

Takie dania uwielbiam! robi się je ekspresowo! kilka chwil roboty, trochę pieczenia i gotowe. To takie danie na dzięń kiedy gotowanie schodzi na dalszy plan ;-) Polecam!       Składniki; ok. 1 kg ziemniaków ok 50 dag szynki 2 cebule 1 papryka 20 dag pieczarek sól, pieprz, tymianek 2 łyżki ketchupu 15 dag sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka(...)Mięso posypujemy przyprawami i smarujemy po wierzchu ketchupem. Zalewamy śmietaną i  przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około 1 godz.i pieczemy w temp. 180C. Kilka minut przed koncem posypujemy serem żółtym. Zapiekamy do rozpuszczenia. Przed podaniem posypać natką pietruszki.          Smacznego!   Inspiracja

Radość kipiąca uśmiechem.
Schab pieczony w ketchupie – przepis na obiad 190

sposób można przygotować również inne mięso, nie tylko schab. Równie dobrze sprawdzi się karkówka, szynka czy łopatka. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Polecam pyszną Surówk ę z kapusty Coleslaw , świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Gorąco polecam, schab pieczony w ketchupie jest naprawdę bardzo pyszny i idealny kiedy nie mamy zbyt wiele czasu

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety z chleba tostowego z parówką 419

Karnawałowo sylwestrowe przekąski sprawdzają się przez cały rok na różnych imprezach. Ja proponuję zrobić krokiety z chleba tostowego z parówką z szynki i mozzarellą. Można je

Ala piecze i gotuje
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 131

inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Drób może być gotowany, pieczony, smażony, duszony, grillowany, wędzony… i nie tylko. Wspaniałe są domowe wędliny przygotowane właśnie na bazie tego mięsa. Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety(...)czerwonego (całe ziarna) - 1 łyżeczka słodkiej papryki - szczypta chilli - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka cukru pudru - kilka suszonych pomidorów - 100ml zimnej wody Dodatkowo: - folia spożywcza - 1 worek do pieczenia indyka (jest duży) - siatka masarska Umyte, osuszone, pozbawione ścięgien (udka) i tłuszczu mięso kroimy. Filety w kostkę (ok. 2,5 x 2,5 cm), a udka drobniej. Dodajemy pozostałe składniki

mojewypiekiinietylko
Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną 190

/uploads\/2017\/12\/pasztet.jpg","recipeIngredient":["0,7 kg mi\u0119sa wo\u0142owego\r","0,5 kg piersi z kurczaka\r","0,7 kg kark\u00f3wki\r","0,5 kg szynki wieprzowej\r","0,3 kg podgardla lub boczku\r","0,25 kg w\u0105tr\u00f3bek drobiowych\r","3 \u0142y\u017cki suszonej \u017curawiny\r","4 jajka\r","2 kajzerki(...)u0142o\u017cy\u0107 mi\u0119so do keks\u00f3wek.\r","Piec w 180 stopniach ok 1h - a\u017c g\u00f3ra si\u0119 zrumieni."]} Drukuj Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną Składniki 0,7 kg mięsa wołowego 0,5 kg piersi z kurczaka 0,7 kg karkówki 0,5 kg szynki wieprzowej 0,3 kg podgardla lub boczku 0,25 kg wątróbek

Mieszam w Garnku
Kotlety z szynki i otrębami owsianymi 149

Składniki: 40 dkg mielonej szynki 10 dkg otrąb owsianych 1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę 1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę 1 ząbek czosnku roztartego 2 łyżeczki dowolnych suszonych ziół 2 łyżki ketchupu 1 jajo roztrzepane łyżeczka posiekanej pietruszki pieprz świeżo zmielony sól do smaku tłuszcz do smażenia kotletów 10 dużych pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów(...)łyżki śmietany 30% Wykonanie: Mięso mielone, otręby owsiane wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz pieczemy z obu stron na wolnym ogniu żeby się nie przypaliły. Podlewamy wodą, wkładamy pieczarki dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu przewracamy delikatnie łyżką aby kotlety oraz pieczarki dokładnie się

kgwjanczewo
Jajka zapiekane w chlebie tostowym 125

jajka (najlepiej małe, rozmiar S) 1-2 plasterki szynki (dowolnej) 2 łyżeczki startego parmezanu (opcjonalnie; można tez użyć ulubionego sera żółtego) sól pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki lub szczypiorku (oczywiście można dać więcej) ok. 3-4 łyżki masła (+ odrobina do posmarowania gniazd formy do muffinów) Wykonanie: Przygotowujemy formę do pieczenia muffinów: 3 gniazda (lub więcej, jeśli chcemy zrobić więcej porcji(...)cienka warstewka. Następnie w każde gniazdo formy wkładamy kromkę chleba i dociskamy delikatnie do dna i brzegów, aby dobrze się dopasowały. W zagłębienia wkładamy po kilka kawałków pokrojonej drobno szynki oraz wbijamy po 1 jajku (jeśli akurat nie mamy małych jajek wówczas dobrze jest odlać nadmiar białka z każdego jajka), posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną startego parmezanu

MyCookBook.pl
Pieczona perliczka z jabłkami i ziemniakami 167

ciemne należy odpowiednio je przygotować aby nie przesuszyć bo wówczas jest niesmaczne. Ja dziś upiekłam ptaka zwijając go w szynkę parmeńską, z jabłkami i ziemniaczkami. Rezultat jest taki że obiad zniknął bardzo szybko z talerzy, polecam gorąco. Perlica pieczona z jabłkami, podana z ziemniaczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 162

Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy

Między kuchnią a pokojem
KREMOWY SEREK Z ROSZPONKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I CAYENNE, do chleba 133

doprawiamy do smaku.  Propozycja podania: -serek podajemy na świeżym pieczywie z plasterkami pomidora i świeżymi ziołami -do pieczonych ziemniaków -do potraw z grilla -serkiem smarujemy placki tortilli -jako przystawka na przyjęcie - porcje serka układamy na plastrach szynki i zawijamy w ruloniki, przewiązujemy źdźbłem szczypiorku i układamy na półmisku udekorowanym zieleniną  Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 210

części *** *** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia

Blog z Apetytem
Roladki z chleba tostowego 286

ilością, bo podczas zwijania nadmiar nam wypłynie i tak. Na każdej kromce układamy po plasterku sera, paseczku papryki (opcjonalnie szynki) i zwijamy roladkę. Przygotowaną roladkę owijamy plastrami boczku i spinamy wykałaczką. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (do momentu aż boczek zrobi się przyjemnie chrupiący

Smaki Na Talerzu
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem 304

opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki, a na nie plastry sera. Zwinąć w roladę. Pokroić w plastry ok. 2 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ślimaczki. Każdego ślimaczka posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C ( grzałka góra-dół) i pieczemy

magiczna kuchnia Kasi
Rolada z indyka ze szpinakiem 121

duży prostokąt, mniej więcej takiego rozmiaru jak płat mięsa przed zrolowaniem. Na brzegu ułożyć roladę mięsną i owinąć ją ścisło szynką. Roladę ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posmarować odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piec w tej temperaturze 30 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać kolejne 30 minut. W połowie pieczenia

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto na pizze - przepis II 151

pożądanej wielkości :) Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, u mnie były to na jednej połowie pieczarki, następnie starty ser, szynka, kukurydza i ponownie ser i na wierzchu zioła prowansalskie.  Tak przygotowaną pizzę wkładamy nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut, pilnując by mocno się nie spiekła :) Smacznego

Gotuj z Mąką
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z serem Korycińskim. 148

drobno blendujemy ale nie na ciapkę.Ciasto francuskie smarujemy ketchupem i oprószamy bazylią, następnie rozprowadzamy szynkę a na szynkę ser. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy na 3 cm lub grubsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje paszteciki piekły się w temperaturze 190 stopi około 16 minut muszą być dobrze rumiane i wypieczone. Paszteciki podałam z czystym barszczem

Sama słodycz i szczypta chili
ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ 763

Wzdłuż dłuższego boku układać plastry sera jeden przy drugim, na to posmarować cienko ketchup. Następnie układać jedno obok drugiego plastry szynki. Ciasto zwijać w rulon . Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić blachę z roladkami do nagrzanego piekarnika i piec ok. 17-20 minut

Zrób to smacznie
Roladki z indyka nadziewane suszonymi pomidorami i serem typu feta 218

paski, mieszamy z petidą. Na każdej roladce rozsmarowujemy przygotowany farsz, zwijamy filet tworząc roladkę i okrywamy go dwoma plasterkami szynki wędzonej. Dla pewności roladki obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladki układamy w naczyniu, wlewamy 150ml wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60minut

Gotowanie i blogowanie
PIZZA Z PIECZARKAMI 155

Nakłuwaj widelcem cały placek. Placek posmaruj sosem pomidorowym do pizzy - przepis na stronie niniejszego bloga. Następnie nałóż np. kilka plastrów szynki, duszone pieczarki, krążki cebuli . Obsyp całą pizzę startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Piec około 25 minut.  Podawać z sosem do pizzy pomidorowym i czosnkowym.  Przepisy na oba sosy znajdziesz na moim

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 259

wtedy, gdy używam metalowego do mniejszych porcji) smarujemy trzema łyżkami oleju (musi być go dużo). Kiełbaski owijamy w boczek lub szynkę (u mnie szwarcwaldzka) i układamy w naczyniu. Pomiędzy kiełbaski układamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać – otwieramy piekarnik zalewamy rozgrzane kiełbaski przygotowanym wcześniej ciastem

Poezja smaku
Figi zapiekane z gorgonzolą 106

połówka orzecha włoskiego Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca. Figę obwinąć szynką, spiąć wykałaczką. Do środka włożyć ser, polać octem i posypać pokrojonym orzechem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13 minut. zastawa

królestwo garów
Filet z kurczaka zapiekany z mozzarellą 254

szynki lub boczku ser mozzarella kilka pomidorków koktajlowych sól pieprz bazylia i ulubione zioła Na posmarowanej tłuszczem formie układamy plasterki szynki, na nich przyprawiony filet z kurczaka. Pokrojoną w plasterki mozzarellę układamy na kurczaku. Posypujemy bazylią i układamy pomidorki. Pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Tarta z brokułami, szynką i serami 296

upieczony spód studzimy. Brokuły gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce, mieszamy z jajkiem, jogurtem greckim, pociętą na paski szynką, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany sos jogurtowy wlewamy na upieczony spód, układamy brokuły, pomidorki koktajlowe i kawałki mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszonymi borowikami i zawinięta w szynkę parmeńską. 175

wsadzamy na minimum 60 minut do lodówki, aby przyprawy "przenikły" do mięsa. Po wyjęciu z folii polędwiczkę zawijamy w szynkę parmeńską, wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę z borowików i nakrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka nakłuć. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie odkrywamy mięso i trzymamy jeszcze 2-3 minuty

Symfonia smakowa
,,Tarta z różyczkami’’ 132

gdyż prezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 2 marchewki Kilka plastrów szynki 40 dkg serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię i marchewki

Podróż w kulinaria
Sałatka z pieczonym kurczakiem, makaronem i szparagami 163

makaronem, szparagami i nie tylko. Składniki: Makaron w kształcie ryżu ok. ½ opakowania Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( często wykorzystuję pieczonego kurczaka, który pozostał ) 3 ogórki korniszony 3 kawałki papryki konserwowej Kukurydza z puszki Szparagi ze słoika Kilka plasterków szynki wędzonej na zimno Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzony i hartujemy zimna

Smaki Ewy
Pieczony ananas z mięsem 188

bardzo widowiskowe danie a smakuje wybornie. Cały przepis to właściwie ananas świeży, szynka długodojrzewajaca oraz mięso mielone. To danie bardzo proste i bardzo smakowite, zachęcam do wypróbowania. Danie wymyślił sobie Przemek. Pieczony ananas z mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Na piknik - tartaletki z warzywami 158

ricotty oraz dowolnie wybrane przez nas warzywa - u nas kilka szparagów, trochę zielonego groszku, ćwiartki pomidorków koktajlowych, pokrojone kawałki dojrzewającej szynki i świeże zioła. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta. Z ciasta możemy zrobić różne kształty - tartaletki uzyskamy wycinając najpierw kwadrat ciasta

Plate of Joy
Zawijane pizzerinki 616

Smarujemy je koncentratem, sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser. Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki. Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się do nich od spodu.  Pizzerinki powinny pozostać

WeAreCrazy
Najprostsza i najlepsza pizza z grilla 182

godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze 220 ° C. Przed podaniem pizzę udekorować rukolą. Do przygotowania najlepszej pizzy z grilla polecamy używać

naRuszcie
Roladki schabowe w sosie serkowo-koperkowym 448

kiełbasce ) sól, pieprz 1 pęczek koperku Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w roladki z szynką i serem. 2. Zawinięte roladki przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 min. 3. W garnku zagotować mleko, dodać serki i mieszać do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą

A Ty Smakuj Mnie
Pasztet domowy 159

posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną.  Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet?   Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam

Na słodko lub wytrawnie
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1455

mięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory. Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze

Taste Of My Day