Pyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 dag ziaren sezamowych 5 dag pestek dyni 2 białka jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziarenka sezamowe i pestki dyni zmielić. Następnie ubić białka na sztywno. Połączyć ubite białka ze zmielonymi ziarnami(...)pieprzem do smaku. Mięso opłukać, natrzeć pieprzem i solą i oprószyć dokładnie mąką. Mięso ułożyć na blasze wyłożoną folią aluminiową na wierzch mięsa nałożyć masę z ziaren i piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Po upieczeniu pokroić mięso na grubsze plastry
Tradycyjna KuchniaDzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim Akacjowym blogu i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam zajrzenie(...)również przepięknie zdjęcia z całego świata. Terrina z golonki Składniki:1 duża surowa golonka (1,5 kg)włoszczyzna2 cebule3 liście laurowe1 łyżka suszonego tymianku100 g szynki konserwowej125 g masła1 łyżka francuskiej musztardy2 łyżki posiekanej natki pietruszkisólpieprz Wykonanie:Golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną włoszczyznę, tymianek i liść laurowy. Gotujemy do miękkości golonki
Kulinarne przygody GatityCzas pieczenia :około 30-35 minut Składniki 3 łyżki oleju lub masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekane 1/4 szklanki mąki ryżowej 3 szklanki bulionu mięsnego 2 szklanki mleka 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę 25-30 deko szynki
w mojej kuchnismak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie(...)równomiernie). Teraz na tuszce u kładamy farsz i rolujemy ( tak jak robimy to z roladą), a następnie zawijamy w folię do pieczenia i obwiązujemy nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach. Zwiniętą galantynę kładziemy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni piekąc przez 90 minut. Następnie
Miód i pieprzgałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku pomidor plastry szynki wędzonej Zielone szparagi myjemy i odłamujemy ich twarde końcówki. W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz dodajemy tarty ser. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyjmujemy z arkusza, formujemy na papierze do pieczenia tartę o kwadratowym kształcie, formujemy wokół(...)nakłuwamy widelcem, Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-jajeczną, a następnie układamy zielone szparagi, tworząc szachownicę. W każdą kratkę wkładamy zwinięty plasterek szynki, na środku tworzymy jakby rozetkę z pomidora, gdzieniegdzie układamy paski pomidora. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut do zrumienienia spodu, powierzchnia ma pozostać jasna, tylko ścięta. Jeżeli tarta za bardzo będzie się rumienić można przykryć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBłyskawiczna, bardzo puszysta i chyba najlepsza pizza z dotychczas pieczonych, tak orzekła większość domowników. Tym razem pszenna, no ale cóż nie jadamy pszenicy na co dzień, a raz kiedyś nie zaszkodzi. Wszak dieta musi być urozmaicona... Z podanych składników wychodzi ok.4-5 sztuk. Super frajda dla dzieci, które same komponują swoją pizzę ;-) Składniki: - 500g mąki pszennej tortowej typ450 - ok.110g mąki(...)podwojenia objętości), u mnie trwa to max.30 minut. Wyrośnięte ciasto zbijamy, odrywamy kawałki ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość. Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (szynka, salami, sery, pieczarki, itp) . Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdroweTydzień temu wróciłam z Włoch, bardzo mi smakowała tam pizza pieczona w specjalnych piecach. Oczywiście nie mam takiego, ale w piekarniku też wyszła pyszna. Przepis jest właśnie z stamtąd. Wykonanie w thermomix niżej. Przygotowanie sosu – możecie posmarować ciasto własnym sosem pomidorowym lub zrobić jak ja. Na głęboką patelnię wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosneku(...)zmiksować 5 sek, obroty 6 nałożyć koszyk do gotowania na parze, gotować verona 20 minut, obroty 2 reszta jak wyżej Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i piec pizzę 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, rozłożyć plasterki szynki i rukolę. na koniec obsypać parmezanem pociętym w cienkie płatki. Smacznego, polecam
Kuchnia Pokoleńpizzę z TEGO PRZEPISU sos beszamel z TEGO PRZEPISU 250 g mozzarelli 125 g żółtego sera (u mnie gouda) pęczek cienkich, zielonych szparagów (około 20) 10 plasterków dojrzewającej szynki oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od zrobienia ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem beszamel. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag(...)ciasto nie wchłonie sosu) i sosem beszamel. Placek posypujemy obficie startym żółtym serem i startą mozzarellą. Układamy na nim przekrojone na pół plasterki szynki i szparagi. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła. Najlepszymi dodatkami są oczywiście ketchup, dip czosnkowy i oliwa z oliwek. Smacznego Artykuł Pizza
PatiGotujepuszki 10 plasterków szynki Szklanka przecieru pomidorowego Pieprz, sól Oregano, bazylia Zioła prowansalskie 100g sera żółtego Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Studzimy, a następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placki w kształcie(...)szynkę na mniejsze części, a pieczarki w plasterki. Każdą, podpieczoną pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem i układamy pieczarki, paprykę, szynkę i kukurydzę. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220 stopni. Pizzerinki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, uważając, żeby wierzch się nie przypalił. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę poczekać ze zdjęciem pizzerinek z blachy
Czerwona PorzeczkaKamis Z powyższych składników otrzymamy dużą pizzę, na blachę podstawową (tą największą, na której kładziemy blaszki z ciastem). Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw włoskich Kamis 40 g sera twardego, najlepiej Parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych(...)pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut
Kocham Czekoladęnajlepiej całą noc przed przygotowaniem). Majonez połączony ze startym serem tworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam! Schab pod pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g(...)dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Majonez mieszamy z serem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy łyżkę warzyw. Na warzywach rozsmarowujemy majonez z serem. Mięso pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, wierzchnia warstwa powinna się ładnie zrumienić. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnipołożyć na zapieczone ciasto. Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać zioła, żółty ser, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Masą polać warzywa i piec około 40 min w temp 180 stopni. Artykuł Tarta z cukinią i szynką pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniasosu pomidorowego. Posypujemy tartą mozzarellą i rozkładamy pozostałe dodatki – u mnie to pokrojona w piórka cebula, pokrojona na paseczki papryka, szynka pokrojona na szerokie paski, plastry salami, pokrojone na plastry surowe pieczarki, garść kukurydzy oraz plastry mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy drugą pizzę. Uwagi: Z podanych proporcji przygotowałam(...)zbyt wielu składników (tzn różnorodność owszem, byle nie za dużo ilościowo poszczególnego składnika – czyli kilka pieczarek, zamiast kilkudziesięciu; garść lub dwie kukurydzy, zamiast całej puszki; trochę szynki itd.) Źródło
Smaki Na Talerzustopni. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek na odrobinie oliwy. Dodać przecier, jogurt i przyprawy. Posmarować placek tortilli. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę oraz szynkę długo dojrzewającą. Posypać kukurydzą. Ułożyć na papierze i piec 10 minut. Gotową posypać świeżą rukolą. Nie potrzeba ketchupu ani żadnych innych dodatków. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze bez rukoli
Karola gotujegładkiej pasty. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw
Szalona Kuchnia Ewelinygładkiej pasty. Następnie dodać pozostały zielony groszek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Polędwiczki nafaszerować groszkowym farszem, a następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrami szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 4. Gotowe polędwiczki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw. Wiosna już
Szalona Kuchnia Ewelinyspokojnie może konkurować z tą pieczoną. Moi synowie oszaleli na punkcie tej pizzy na cienkim, chrupiącym spodzie. Wypróbujcie i Wy. Składniki: ciasto: 150 g mąki 80 ml wody 2 łyżki oleju sól, szczypta łyżka czubata ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego 5 plastrów szynki 1,5 szklanki tartej mozzarelli rukola pomidorki
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 20 dkg mąki pszennej 25 dkg cukinii 1 jogurt naturalny 1/3 szklanki oleju 2 jajka 10 dkg szynki 5 dkg żółtego sera 3 łyżki ketchupu z piekła rodem Kotlin … Czytaj dalej Babeczki cukiniowe
czarrna od kuchniSkładniki: 1 brokuł 2 pomidory pół ogórka 20 dag szynki 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz
Olga Piecze i Gotujerozbiłam tłuczkiem, posmarowałam serkiem śmietankowym , położyłam na nieco poszatkowane ostre papryczki, pierś przełożyłam na dwa, ułożone obok siebie plastry szynki, zwinęłam wszystko razem serkiem do środka. Przebiłam wykałaczkami. Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut w piekarniku. Można podawać z Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz Sałatka grecka Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDzisiaj mam dla was włoskie pierożki sofficini z szynką i żółtym serem. Są to pierogi przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na
Ala piecze i gotujeTerrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę
Smak mojej kuchniłyżką oliwy z oliwek. Następnie nałożyć na ciasto sos i poukładać ulubione dodatki np. chorizo, pieczarki. Następnie ułożyć na cieście mozarellę i posypać oregano. Piec siedem i pół minuty. W przypadku pizzy z szynką prosciutto – szynkę układamy dopiero na upieczonej pizzy. Smacznego
Kuchnia Bon Appetitdrugiej szynkę, mieszamy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę przykryć folią aluminiową, posmarować oliwą, masę łososiową wypełnić część bułek, pozostałą część masą z szynką, bułki ułożyć na blaszce, włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec około 20 min.( do zrumienienia bułek), przed podaniem przykryć odciętą częścią bułki
Kuchnia Beatyzezłocić na krawędziach i być miękka na wbitym widelcu. Tak naszykowaną kapustę można zjeść nawet samą, z jogurtowym sosem. Ale świetnie pasuje podana do pieczonej lub smażonej wieprzowiny – my zjedliśmy ją z grillowaną szynką. SKŁADNIKI 1 mała młoda kapusta, o dosyć zwartych liściach 3-4 ząbki czosnku (naprawdę, nie ma tu co oszczędzać!) 5 łyżek oliwy z oliwek sól
Karo in the KitchenCałość posypujemy drobniej posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawiamy do nagrzanego na 195 stopni C (grzanie góra/dół) piekarnika na ok. 15-20 minut (uważamy, aby szynka nam się nie przypaliła, w razie konieczności podczas pieczenia obrócić szparagi na drugą stronę). Po wyjęciu możemy (wersja opcjonalna) dodać na wierzch kawałki gorgonzoli (ja dodałam, ale mimo uwielbienia gorgonzola tu nie podkręca smaku
gutfutmąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypać tartą bułką, na dnie i bokach poukładać plastry szynki wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra/dół, pod koniec można przykryc folią, aby wierzch się mocno nie spiekł, kroić lekko przestudzone podgrzybki
W Mojej Kuchni LubięDoprawiamy solą i pieprzem. Kotlety z kurczaka rozbijamy i nakładamy na nie dość dużą porcję nadzienia. Zawijamy w roladę. Każdą roladę zawijamy w dwa plastry szynki i owijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki pieczemy 30 minut w temperaturze 180’C. Odwijamy z folii i podajemy. Dzięki zapakowaniu mięso jest bardzo soczyste, a ser nie wypływa ze środka
KasiaiKrzysiu.plnią mięso. Wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie szynkę przekładamy do rękawa bądź związujemy sznurkiem (my związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie prawdopodobnie wystarczy 1 godzina. Smacznego! Madzia My użyliśmy sznurka dostępnego
Marder&Marder Manufacturewystudzoną zasmażkę i pianę ubitą z 2 białek. Pozostałe 2 żółtka i pianę ubitą z 2 białek, namoczoną bułkę dodać do masy z szynki i lekko wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę groszkową, następnie masę szynkową. Górę nakryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut
Tradycyjna Kuchniadrobną kostkę, dodać żurawinę, drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu i wszystko wymieszać z oliwą. Gotowym farszem nadziać przepiórki, owinąć je plastrami szynki i obwiązać sznurkiem, by nie spadły w trakcie pieczenia. Piec 35 minut w przykrytym naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotować purée: zamrożony groszek zalać niewielką ilością wody, doprowadzić
W SMAKjeśli sos będzie zbyt rzadki) 1/2 pęczka świeżego koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy
Szefowa kuchniBrukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut
Jadło i czytadłowypełniony serem, a sosu będzie można dodać więcej, bo się nie rozleje. Następnie całą powierzchnię ciasta smarujemy zmiksowanymi pomidorami. Posypujemy pozostałym startym serem, dodajemy szynkę, kapary, oliwki i przekrojone na pół pomidorki. Pizzę pieczemy ok. 20- 25 min w temp 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy świeże oregano i rukolę. Rada: Pozostałe pomidory w puszce można wykorzystać
Moniki Smakołykiwarzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięparówek.Składniki:25 dag mąki pszennej15 dag twarogu półtłustego8 parówek z szynki (93% mięsa)1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka soli4 łyżki mleka4 łyżki olejuSposób przyrządzenia:Do miski wrzucamy twaróg, jajko, olej, mleko i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczką soli. Ucieramy mikserem dopóki pojawią się "grudki", a następnie wyciągamy
upichcicostry lub łagodny)8 plasterków szynki ( dobrej)10 dag sera typy cheddar WYKONANIENa płat ciasta rozsmarowujemy ketchup i ścieramy ser.Układamy kawałki szynki na całości..Zwijamy i kroimy w cienkie oczka. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 200 stopniSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyrukoli, ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy
Kulinarne przygody Gatitypolać śmietaną wymieszaną z żółtkiem i wegetą.Na wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką], posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej
Moje domowe kucharzeniePomidorki przekroić na połówki. Szynkę pokroić w paseczki. Jajka połączyć ze śmietaną, koperkiem i pieprzem.Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem formę. Ułożyć ugotowanego kalafiora, szynkę i pomidorki koktajlowe. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180 st.C
Pasja Smaku