Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato 241domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę
Ugotowane pozamiatane
Pełnoziarnista pizza - kozi ser/tymianek/mozzarella/szynka szwarcwaldzka/gruszka/miód 159Plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy w pół i układamy na serach. Skarmelizowaną wcześniej gruszkę (połowę porcji) układamy równomiernie na szynce. Podlewamy całość pozostałym na patelni miodem. Gotowe! :) Pieczenie: Temperatura - najwyższa możliwa, czyli ok. 250 ºC z z termoobiegiem i dolną grzałką Czas - ok. 7-10 minut To niezwykle ważne, by piekarnik był rozgrzany
Cooking Monster
Fit Pizza orkiszowa + KONKURS 194serem mozzarella. Następnie wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie na pizzę wyłożyć szynkę, pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojone pomidorki i piec jeszcze przez 3 – 5 minut. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Do miski przesiać mąkę i dodać resztę składników 3. Wymieszać
KuchniaWeDwoje.pl
PYZY Z MIĘSEM. KARTACZE. CEPELINY 238duże łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub więcej, gdy używamy mniej mączystych ziemniaków ( my dałyśmy 5 łyżek ) Farsz: - 1/2kg surowego mielonego mięsa (u mnie wieprzowe: szynka+łopatka) lub tyle samo mięsa gotowanego, lub pieczonego wcześniej zmielonego - 1 większa cebula (ja nie dodawałam) - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki majeranku - 1/2-3/4 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - szczypta chili - 2-3 łyżki
Smaczne Zdrowe
,,Pizza z leśnymi grzybami” 173każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, kładziemy grzyby, posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym
Podróż w kulinaria
Pizza z wędzonym twarogiem 258wysmarowanej okrągłej blaszce, na to kruszymy połowę sera twarogowego, układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę, rwiemy na mniejsze kawałki szynkę i posypujemy resztą twarogu. Posypujemy oregano i pieczemy 15 - 20 minut w 200 stopniach
Delusional Trine
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, pietruszką, cebulą i serem 291odrobinę solimy i pieprzymy z obu stron. Farsz wykładamy na filety z kurczaka dodajemy starkowany ser. Następnie zawijamy roladki i nakładamy na wierzch szynkę parmeńską. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut
Pan i Pani Smith w kuchni
Bułeczki z szynką i serem-zapiekane 979żółty dowolna wędlina, szynka, kiełbasa Bułeczki naciąć [ uważać, aby nie przeciąć do końca] wzdłuż i w poprzek-w kratkę.W miejsca nacięć powkładać pokrojoną szynkę i ser żółty.Wstawić do piekarnika i piec , aż skórka się zarumieni , a ser rozpuści.Dodatkowo można posypać ser na wierzchu bułeczek
Moje domowe kucharzenie
Sałatka z gęsią, malinami, ogórkiem i nutą mięty 267użyłam do sałatki, upiekłam w nocy bo wtedy włączony piekarnik tak bardzo nie dokucza. Możecie użyć też porwanego na kawałki pieczonego kurczaka albo plasterków pieczonego schabu. Ostatecznie zastąpić gęś wędliną, jakąś dobrą szynką i też będzie smacznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Aromatyczna szynka z nutą wędzonki 298taką mieszanką natrzeć kawałek szynki. Zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Szynkę obwiązać bawełnianą, grubą nicią nadając jej kształt. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez 1,5 godz. Przez pierwsze 15min w 200*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C. Pod koniec rozciąć rękaw
https:KKuchniaMniam
Roladki z szynki parmeńskiej, buraka i koziego sera podane z piwem Marcowym 215Wybrałam właśnie takie danie, ponieważ piwo Marcowe świetnie komponuje się z wędlinami i serami wędzonymi oraz dojrzewającymi. Całość przełamuje słodki smak pieczonego buraka, który idealnie wkomponował się w moje połączenie. Składniki (na 8-10 porcji): 10 plastrów szynki parmeńskiej garść rukoli 40 gram twardego sera koziego 1 średni burak marynata: sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka syropku(...)buraka. Odstawiamy na kilka minut. Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ser kozi kroimy w paski. Na desce kładziemy plaster szynki a na nim układamy (wzdłuż krótszego brzegu, od góry) kawałek sera, dwa lub trzy kawałki pieczonego buraka oraz kilka listków rukoli. Całość zawijamy w rulonik i odkładamy na talerz. Postępujemy tak samo z resztą składników. Tak przygotowaną
Mango Papaja
Pstrąg w szynce szwarcwaldzkiej z limonką i kolendrą 186solą i sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy Pijemy
Kalafior zapiekany z szynką i serem. Szybka zapiekanka kalafiorowa. 9652grubszych oczkach tarki. Lekko przestudzony kalafior układam ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym na każda różyczkę nakładam cieniutki plasterek masła,przyprawiam granulowanym czosnkiem, całość posypuje szynką, zieloną cebulką i grubszą warstwą startego sera. Piekę w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni z termoobiegiem ok. 10-15 minut aż ser się stopi i zarumieni. Podaję z jajkiem sadzonym i maślanką Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród
Prosta pizza domowa 304godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, zawijamy brzegi ciasta. Ciasto posmarowałam 2 łyżkami ajwaru (może być inny sos) obłożyłam plastrami szynki dojrzewającej, plastrami sera i pokrojonymi oliwkami. Pizzę pieczemy ok. 10-15 min. w 250 stopniach. Wyjmujemy, obkładamy świeżą bazylią, kroimy i zajadamy ze smakiem. The post Prosta pizza domowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z kurczaka, z sosem i pesto 145cytryny). Owijamy w folię i odkładamy na godzinkę. Obrane i umyte warzywa kroimy z paseczki. Warzywa kładziemy na początku mięska i zawijamy. Następnie roladkę owijamy szynką dojrzewającą. Całość zawijamy z sreberko jak cukierka :) Pieczemy 45 minut - 180 stopni - góra i dół Smacznego
ClauditteMissCooking
Na wielkanocnym stole 262Ciasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BITCiasto
Kuchnia domowa Ani
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 242może być przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa 3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Sałatka z rukoli z szynką parmeńską 352pomidorami, szynką parmeńską i parmezanem jest jedną z moich ulubionych sałat. Lubię ją porównywalnie do innej sałatki z rukolą, w wersji z pieczonym burakiem i serem feta . Składniki na 1 porcję : garść rukoli 20g długodojrzewającej szynki np. parmeńskiej 10g grubych wiórów parmezanu 2 niewielkie suszone pomidory w oleju 3-4 zielone oliwki (mogą być też czarne) 1/2 łyżeczki nasion
Dietolog
ROGALIKI Z WODY 201masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia. nadzienie z cebuli1-2 sztuki i szynki 4-5 plastrów , plus sos salsa.........Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty(...)Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku
w mojej kuchni
Szynka w przyprawach i cebuli pieczona w rękawie. 246szynki 2 cebule Wykonanie : Szynkę myjemy i osuszmy ręczniczkiem papierowym.Do miseczki wlewamy wodę, olej, dodajemy miód, vegetę, cynamon i mieszamy. Szynkę nacieramy przyprawami, imbirem i polewamy marynatą. Oprószamy solą i pieprzem.Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia, cebulę obieramy i kroimy w ósemki.Przekładamy do mięsa razem z gałązkami rozmarynu i tymianku, zawiązujemy dobrze końce worka i odkładamy(...)lodówki. Na drugi dzień mięso z rękawem przekładamy do blaszki lub brytfanki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 2 godzin co najmniej. Po włożeniu widelca mięso musi być miękkie. Powiem Wam że moja szynka poszła na kanapki, smakowała wybornie. Upieczoną szynkę najlepiej odstawić na co najmniej godzinę. Jeśli przeznaczycie ją na kanapki wtedy będzie się dobrze kroiła jeśli na obiad
Sama słodycz i szczypta chili
Szybka tarta ze szparagami, porami i serami 217ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie: Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić szynkę(...)całości główki szparagów. Wymieszać pory z szynką i szparagami. Wyłożyć na ciasto. W palcach porwać na kawałki liście mięty i posypać nimi tartę. Rozdrobnić gorgonzolę i układać na tarcie w miarę równomiernie. Całość posypać zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. A żeby nie zapomnieć, że mamy wiosnę, położyć jeszcze miękką część szparaga. Piec ok. 30 minut w temp
Weekendy w domu i ogrodzie
SMAŻONA SZYNKA WIEPRZOWA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SOSEM POMIDOROWYM 283CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na szynkę: 350 g szynki wieprzowej, 1/4 małej papryki czerwonej, sól, pieprz cayenne, curry, zioła toskańskie, 2 małe cebule, ząbek czosnku, olej. Składniki na ziemniaki pieczone: około 10 średnich ziemniaków, czosnek niedźwiedzi, sól, 7 łyżeczek oleju z dodatkiem czosnku i bazylii, zioła prowansalskie, papryka słodka(...)paprykę kroję w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekam. Szynkę wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażam na oleju do zarumienienia. Następnie dodaję paprykę. Smażę około 15-20 minut do miękkości mięsa, często mieszając. Ziemniaki kroję w kostkę, układam na brytfance, obsypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę około 20 minut w 240 stopniach. W trakcie pieczenia mieszam
JejKuchnia