Przepis z kuchni polskiej, moim dodatkiem jest tutaj natka pietruszki.Chora bym była jakbym czegoś nie dodała lub odjęła.Kopytka są szybką alternatywą na świetne danie, o ile masz już ugotowane kartofle np. z poprzedniego dnia, oczywiścieświeżo ugotowane są jeszcze lepsze. Na 1 kilogram ziemniaków potrzebujesz:- 300 - 350 g przesianej mąki- 1 jajko- pół łyżeczki soli- mały pęczek natki pietruszkiZiemniaki należy(...)dodając liście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól.Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze
Pasje Jolkicukru z wanilią (najlepiej jednak kilka nasionek z prawdziwej wanilii)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Mąkę i cukier należy przesiać, dodać pokrojone, ale dość chłodne masło i resztę składników. Szybko zagnieść nim masło zrobi się zbyt miękkie. Uformowanej kulki ciasta nie trzeba chłodzić. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (od spodu oraz boki).Wyłóż spód ciastem*. Możesz(...)chwili polewa jest gotowa :). Dla fanów sernika bez skórki z wierzchu polecam w połowie pieczenia nałożyć na wierzch folię aluminiową, jednak trzeba zrobić to bardzo ostrożnie, ale i szybko. Nie chcemy przecież żeby opadł :).Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego
Eat ShrimpsMiałam wrażenie, że przygotowałam za mało muffinek. Ostatnie godziny, minuty, sekundy. Przecież Marzenka na mnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie.Szybko, prosto i na temat.Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto mocno czekoladowe z malinamiMasa czekoladowa:4 szklanki mąki tortowej2 szklanki zwykłego, białego cukru2 szklanki mleka 2%95 g masła
Eat Shrimpskruche i suche. Można piec 2 godziny i uzyskać bezy ciągnące się w środku, czyli bezy "po mojemu", których jednak minusem jest to, że trzeba je w miarę szybko zjeść, gdyż mogą zrobić się zbyt miękkie.Porady:Do ubijania najlepsze są białka ze świeżych jajek, wyjęte z lodówki godzinę przed ubijaniem. Piana będzie łatwiej się ubijała oraz będzie bardziej(...)ziarenka laski z prawdziwej wanilii, zmieloną kawę, startą czekoladę lub odrobinkę kakao. Ewentualnie barwników w proszku (niezbyt zdrowa wersja, nie polecam)Bezy pieczemy zaraz po przygotowaniu masy, gdyż piana szybko się rozdziela i opada.Proporcje pieczenia bezy są zazwyczaj 1 białko na 50 g cukruJeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego
Eat ShrimpsRyckiego w plasterkach, otuli on nasze rureczki podczas zapiekania i nada łagodnego smaku ale z charakterem. Jeśli nie dawałeś Parmezanu czy Grana Padano ,to daj więcej Edama Ryckiego.Polej szybko beszamelem, lubi sobie zastygać z takim nieestetycznym kożuchem.Zamknij pokrywę i do piekarnika.Jedni zapiekają 30 minu inni nawet 40. Ja nie mam czasu, ja to widzę na oko. Albo trzymam(...)zapieczeniu, wyłącz peikarnik i zostaw jeszcze na 10 minut bez odkrywania ich, niech zacznie ładnie tężeć. To rodzaj dania , które musi sobie po prostu poleżeć i nie jest serowane szybko i na bardzo gorąco. Nadzienie szpinakowe potrafi poparzyć.Do naszych cannelloni pasuje idelanie białe wino Chardonnay lub Verdicchio dei colli di Jesi.Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimają wyjątkowy smak.Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)Bardzo polecam ten przepis!SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce)1 łyżka sody3 łyżki śmietany3 jajka1 łyżka octucukier puderWYKONANIE:Na początku należy zmielić biały(...)kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki).Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.Życzę smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościcukier, do smaku/KRUSZONKA- mąka kokosowa, pół szklanki- masło, pół kostki- cukier, pół szklankiWYKONANIE:/CIASTO:masło wrzucamy do dużego gara i kroimy na kostkę, dosypujemy pozostałe składniki(bez śmietany), szybko wyrabiamy i jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy(...)minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni./MASA SEROWA:- Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym. - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach. - Dodajemy proszek budyniowy.- Osobno blendujemy odcedzone wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego.- Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki).- Łączymy masy delikatnie
Wypisz Wymalujgrzybami "orzech" jest pasteryzowana, co tłumaczy jej miękkość i smak. Proces obróbki termicznej trwa więc znacznie krócej, po ugotowaniu danie jest bardzo smaczne i apetyczne, bardzo aromatyczne i szybko znika z gara, bo wszyscy sięgają po dokładkę. Teraz już wiem, że do świątecznej zupy kwas, wykorzystam Kapustę kwaszoną "orzech" i nie będę musiała rwać sobie włosów z głowy gdy domowa(...)panem boczkiem wylegują się w pysznym wywarze i czują się tam jak ryba w wodzie. Druga, równie smaczna strona medalu też zasługuje na nasze pochwały. Trzeba przyznać, że bardzo szybko widać było dno talerza. W sumie... dno garnka też ujrzałyśmy całkiem prędko, ale zdążyłyśmy kilka dni cieszyć się tym smakiem.Ps. Tak, na marginesie - wywar jest tak dobry, że Pani "starsza
Wypisz WymalujKażda zakręcona kobieta powinna mieć w swoim kulinarnym repertuarze coś szybkiego, co zachwyci zarówno oko jak i podniebienie (nawet to najbardziej wybredne). Idealnym rozwiązaniem dla takich Pań domu jest rolada! Grunt, to dobrze połączyć smaki, a chyba wszyscy się zgodzą, że szpinak i łosoś to para idealna?! Podajemy dziś więc przepis na roladę, która będzie idealna dla bezglutenowców, oraz(...)najlepszy był chyba jednak SEREK HOMOGENIZOWANY 0% NATURALNY Z FIRMY MAĆKOWY (Piątnica)./Całe wykonanie wyżej opisane/i podkolorowana wersja z papryczką:Powiemy Wam, że ta rolada ma jedną wadę - szybko się kończy! :) Powiedzcie co myślicie o tym daniu. Jadacie połączenie szpinaku i łososia?Znacie jakieś smaczne przepisy z ta parą w roli głównej?Komentujcie kochani! Jeśli masz ochotę
Wypisz Wymalujobie masy. Wymieszać ręką. Nakładać (na natłuszczony masłem papier do pieczenia) kupki - wielkość zależy od nas.PIECZENIE:15-20 minut (do zarumienienia) - temperatura 180 stopni, góra-dół termoobieg./Jeśli za szybko zaczną się rumienić - zmniejszamy temperaturę!ODSŁONA NR 2- KOKOSANKI WYCINANE - czyli... wersja chrupiąca.SKŁADNIKI:- kaszka ryżowa (opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą),- pół szklanki cukru(...)minut. 180 stopni, góra-dół, termoobieg.Jedne i drugie robi się bardzo szybciutko i przyjemnie. W zasadzie nie ma przy nich roboty. Mają jednak jeden, bardzo poważny minus - strasznie szybko... ZNIKAJĄ! :) Genialne są same w sobie, ale świetnie też smakują z malinową konfiturą domowej roboty. Najlepsze są na gorąco! Zresztą... jak zrobicie, to magiczny zapach i tak Was sprowokuje
Wypisz WymalujWARZYWA KARMELIZOWANE:- 2 marchewki,- papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone),- 3 łyżki masła,- 3 łyżki cukru trzcinowego,- sok z brzoskwiń,- 2 duże cebule,- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra.Działamy szybko - wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z bazylią i olejem, obtaczamy w tym dokładnie indyczka, przekładamy go do naczynia żaroodpornego i posypujemy pieprzem ziołowym. Dobrze jest zostawić go w tej mieszance(...)zachęcić! Ciekawi nas bardzo co myślicie o tym połączeniu. Przepis i zdjęcia zachęcają czy raczej stukacie się w czoło? ;)I znów powiemy - indora będzie dużo, naczynia żaroodpornego będzie dużo (szybko, łatwo, smacznie, a w życiu trzeba sobie ułatwiać) - kto ma na to ochotę, musi częściej zasiadać z nami do wirtualnego stołu. Kto mięsa nie jada, też jest zaproszony
Wypisz WymalujGdyby to, co "patrzy" teraz na Ciebie z miseczki i stara się Cię uwieść, miało się zareklamować, padłoby: "jestem szybka, łatwa, smaczna i chcesz mnie więcej". I teraz na wszelki wypadek rozjaśnimy, że miałaby tak wychwalić się sałatka śledziowa, w której m.in. wylądował ananas. Jako te dwie, co ją stworzyły (a więc znają ją lepiej niż ona sama siebie) czujemy(...)się w obowiązku wziąć pod lupę tą autoreklamę naszego dania. Z dumą (o ile można być dumnym, jeśli własne dzieło - prawie jak własne dziecko - mówi o sobie, że jest szybkie i łatwe) potwierdzamy wszystko. Robi się ją na prawdę szybciutko i nie ma w tym nic skomplikowanego, a efekt jest bardzo zadowalający. Wszyscy odchodzą od niej spełnieni, szczęśliwi
Wypisz Wymalujgenialnie. Trudno nam polecić najlepszą wersję, bo każda odmiana ma w naszym domu swoich "fanów". Choć... jak tak teraz myślimy, to trudno nam się zdecydować, ponieważ ona zawsze tak szybko znika...Tym smacznym, szybkim biletem do Włoch (ze śledziem w ręku) pozdrawiamy Cię i mamy nadzieję, że zostaniesz naszym stałym gościem. Obiecujemy Cię zaskakiwać i oczarowywać smakiem :)Aby być
Wypisz WymalujCóż jest w stanie lepiej umilić nasz sobotni poranek niż puszysty omlet, który, po całym tygodniu "w biegu", możemy w końcu zjeść na spokojnie? Oddajcie się
peanutbuttermonstersię w kuchni jest zadziwiający, a to za sprawą Garam Masala, niezwykłej mieszanki przypraw bardzo powszechnej w Indiach. Nie dziwię się, że hindusi tak chętnie jedzą to szybkie, uliczne jedzenie, jednak ilości przypraw, a zwłaszcza chilli, jakich używają są zdecydowanie zbyt duże. W mojej wersji jest ich znacznie mniej. Poza tym potrawa swoim wyglądem może(...)smażyć. Wbić jajka i delikatnie rozmieszać, ale tylko tak aby rozprowadzić żółtko. Posypać solą, chilli, kurkumą oraz garam masala i od razu położyć na jajka chleb lub przepołowione bułki. Szybko ponownie posypać wszystkimi przyprawami oraz skropić odrobiną oleju a następnie ugnieść całość za pomocą np. ubijaka do ziemniaków. Smażyć tak przez 1-2 minutę, przekręcić na drugą stronę i znowu
Złote przepisy