szybkie - 4648 przepisów (strona:195/310)

Malinowe płatki ryżowe 233

Nigdy nie wychodzę z domu bez śniadania, dla mnie to podstawa. Najlepiej, żeby było szybkie, pożywne i smaczne. Takie są między innymi płatki ryżowe. Ja jednak aby trochę urozmaicić ich smak dodaje różne inne składniki takie jak np. budyń malinowy. Tak naprawdę można użyć dowolnego budyniu. SKŁADNIKI 350 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu malinowego 1 łyżeczka cukru

Złote przepisy
Łosoś wędzony jedzie do pracy 400

Prosta, szybka a zarazem zdrowa sałatka którą możesz użyć do obiadu lub zabrać na drugie śniadanie do pracy a zapach wędzonego łososia zaciekawi ... oj ... zaciekawi.Składniki : 250 gr łososia wędzonego sałatkowego 200 gr ulubionego makaronu pół czerwonej papryki 1 średni ogórek zielony 1 cebula czerwona szczypiorek 3-4 liście sałaty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie :Makaron gotuję al dente, cedzę

Mechanik w kuchni
Bryłki ziemniaczane. 179

Często zostają nam ugotowane ziemniaki i wtedy nie wyrzucamy ich,a wykorzystujemy na kolację lub na następny obiad. Proponuję bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu bryłki (kulki) ziemniaczane. Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały. 4 ziemniaki ugotowane 50g boczku 1 cebula sól Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree. Drobno pokrojony boczek usmażyć

Kulinarny karnet Christophera
Clafoutis ze szparagami. 246

stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku. Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera. Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie. Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową. Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z marcepanem i grapefruitem. 181

ciasta.Kruchy spód.235g mąki pszennej50 g mąki krupczatki85g cukru pudru125g masła1 jajko4 łyżki soku z grapefruitaWarstwa marcepanowa.300g marcepana do ciasta1 jajko2 białkaSpód.Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min.Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem. Ciasto studzimy  i przygotowujemy

Kulinarny karnet Christophera
Jesienne ciasto owocowe. 213

Ciasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej  tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami

Kulinarny karnet Christophera
Kurdish omelette - omlet kurdyjski. 190

kiedy przepis na ten omlet znalazłem w jednym z portali, a jeszcze większe, że to ja sam podałem go już w 2004. Najwyższy czas go przypomnieć. Robi się go szybko, no i wegetarianie się ucieszą. Składniki na 2 osoby. 2 cebula 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt. ogórek świeży 0,5 szt.  młoda cukinia 2 małe pomidory

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka ryżowa z cytrusami. 307

łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru pudru Sól, pieprz Wykonanie. W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części wody. Wsypać sól i szybko doprowadzić do wrzenia ,następnie trzymać garnek z ryżem na małym ogniu, bez pokrywki. Trzeba pilnować ,aby woda ciągle „mrugała”. Po 18-20 minutach ryż odcedzić i gorący wsypać znowu do garnka

Kulinarny karnet Christophera
Pieczony ziemniak z czerwoną czubrycą i sosem żurawinowym. 170

czubrycą. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa zielone szparagi. Całość  polać sosem żurawinowym, udekorować kiełkami rzodkiewki i zielonymi oliwkami. Sos żurawinowy szybki - wszystkie składniki wymieszać blenderem

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe kanapki. 198

odetchnąć od sera. Chrupiącą bułkę smarujemy smalczykiem roślinnym z ziołami ogrodowymi , posypujemy świeżym szczypiorkiem i akcentujemy kiszonym ogórkiem oraz czerwonym pieprzem. Zapas energii do lunchu  zapewniony. Do pracy ,szybki sandwich. Między dwiema kromkami chleba, posmarowanymi smalczykiem roślinnym ,układamy plastry wędzonej szynki ,liście sałaty lodowej i oliwki przekrojone wzdłuż . Taki sandwich to moje ulubione smaki. Dobre smarowidło ,mięsko i sałata

Kulinarny karnet Christophera
Zupka "Zielono mi". 201

Szybka smaczna zupa, do ugotowania w sytuacji podbramkowej. Składniki. 1 l bulionu warzywnego 1 puszka groszku 1 cebulka 3 plasterki imbiru sól, pieprz 250g Sacchettini z serem Ricotta i szpinakiem Wykonanie. Groszek razem z zalewą  i zeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi

Kulinarny karnet Christophera
Wiosenne ziemniaczki. 170

smaki lata. Stąd taki lekki obiadek, bo o linię trzeba zadbać, a ponieważ Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim zdrowym składem ,sprzyjającym diecie,a zarazem doskonałym smakiem, wykorzystałem ją jako szybką okrasę do ziemniaczków. Pięknie stopiła się na gorących ziemniaczkach ,nadając im błysku oraz ziołowego smaku i aromatu , prawdziwa wiosenna frajda . Składniki: 3 średnie ziemniaki 3 cieniutkie marchewki, najlepiej młode

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiąca szarlotka w filiżance. 236

resztą składników około10min. W dosyć obszernych filiżankach, bulionówkach układać warstwami kruszonkę i jabłka. Jeżeli komuś tych słodkości jest mało ,to doda sobie gałkę lodów, ubitą śmietanę itp. Polecam ten szybki ,smaczny deser

Kulinarny karnet Christophera
Makaron w cytrynie i śmietanie. 211

Pasta in lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .   Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle 3 cytryny 80ml śmietanki słodkiej 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka sezamu czarnego Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 256

czasów dawnej szlachty, która wydawała często przyjęcia. Ponieważ goście zjeżdżali z różnych, dalekich stron ,a nie było TGV ani samolotów, była potrzeba przyrządzania potraw trwałych, które nie psują się szybko. Stoły uginały się pod potrawami wędzonymi, peklowanymi, marynowanymi czy suszonymi.Śledzie dominowały pod różnymi postaciami. Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania