pieczenia. Odstawiamy aby ponownie się napuszyło.Po tym czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki.Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami. Posypujemy nią bułeczki.Brzegi bułek smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Pieczemy 15-20 min.Smacznego
charlotte gotujepewno nic nam nie wycieka. Jeśli jest wszystko ok, to rozpoczynamy naszą produkcję, a i należy pamiętać żeby słoik był troszkę większy, aby masło miało trochę luzu :)Słoik potrząsamy szybkimi ruchami w górę i w dół, najlepiej tak aby śmietanka odbijała się od zakrętki, a następnie od dna. I tutaj ostrzegam że należy uzbroić się w cierpliwość i najlepiej zebrać
charlotte gotujeblaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na ok 20 - 30 min, a następnie pieczemy ok 30 - 40 min (w zależności od piekarnika) w 180st. C. Jeżeli zbyt szybko zacznie nam się rumienić, to warto przykryć ją folią aluminiową żeby nam się nie spaliła :) Studzimy na kratce.Kroiłam ją kiedy była jeszcze ciepła, dlatego wydaje się taka mokra
charlotte gotujeprzepis niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)Składniki : 50g drożdży4 szkl mąki1 szkl śmietany 18%200 g masła2 żółtka1 czubata łyżka cukru pudruszczypta
charlotte gotujeKolejna propozycja letniego ciasta. Bardzo szybkie do zrobienia, ze świetnym efektem. A pro po owoców to już można zaszaleć :) Ja wykorzystałam dostępne dla siebie owoce (zebrane z ogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI:BEZA:6 białek250 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyWYPEŁNIENIE
Serce zamknięte w formie pysznościposmarować masłem i posypać mąką. Przesiać obie mąki. Oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić dodając sól, cukier (nie naraz). Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet - szybko wymieszać i połączyć z ubitymi białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut.Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia.Przygotowanie ponczu - do gorącej wody
Serce zamknięte w formie pysznościmniejszej.Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i wszystko mieszamy, masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni
Serce zamknięte w formie pysznościmniejszej.Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, wszystko razem mieszamy. Masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni
Serce zamknięte w formie pysznościtego dania potrzebowałam pomocy. Jak wiemy gotowanie nawet najprostszych potraw z bliską osobą jest cudowne :) Dlatego dziękuję D :*Pomysł na takie zestawienie był bardzo prosty, "zrobić do jedzenia coś szybkiego, pysznego i na ograniczoną liczbę palników (2)". My zrobiliśmy wersję dla osób, które lubią ostre smaki, jednak polecam wersję troszkę bardziej łagodną i taką Wam zaproponuje :) SKŁADNIKI:podwójna pierś
Serce zamknięte w formie pysznościprawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki.Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają galaretkę i nie czuć smaku mrożonych owoców).Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia
Serce zamknięte w formie pysznościPomysł na smaczną, szybką kolacje? My wpadliśmy na pomysł zrobienia pizzy :)To był bardzo udany pomysł, ciasto, najprostsze ze wszystkich. Podstawowe składniki, więc nic trudnego :)Ale nie ukrywam, że następnym razem chciałabym wypróbować inny przepis na ciasto, może jakiś propozycje od Was na sprawdzone ciasto? :)Nasze ciasto wyszło cieniutkie i bardzo chrupiące :)Forma: 40x30 cm.(D:**) Dziękuje!ZAPRASZAM NA PROFIL
Serce zamknięte w formie pysznościtakże po koraliki, perełki czy śnieżynki z opłatka (takie jak te) dostępne w wielu sklepach spożywczych i marketach. Przydatna w wykonaniu dekoracji jest również masa cukrowa. Wystarczy trochę wyobraźni, szybki przegląd kuchennych półek i do dzieła!Poniżej znajdziecie babeczki udekorowane lukrem i śnieżynkami wyciętymi z masy cukrowej.Śnieżne dekoracjeSmacznego!ciastkożercy
CiastkozercyTruskawkowe serduszka Jeśli nie macie czasu na przygotowanie cukrowych dekoracji (nawet tych prostych) mam dziś dla Was szybką, efektowną i smaczną alternatywę. Mimo, że kalendarzowo mamy środek zimy gdzie nie gdzie można kupić świeże truskawki (te, które widzicie na zdjęciu znalazłam wczoraj zupełnie przez przypadek w Lidlu – 3,50 zł za małe pudełko). Zazwyczaj niezależnie od pory roku truskawki
Ciastkozercymój absolutny debiut. Zanim się na niego zdecydowałam przejrzałam mnóstwo przepisów na stronach internetowych, w książkach i na małych skrawkach papieru, serwetkach i wycinkach z gazet (te przedyktowane na szybko przez babcie, ciocie i koleżanki) i muszę przyznać, że był dla mnie sporym zaskoczeniem - nie tylko udał się świetnie, ale był równie prosty jak obiecywały prawie wszystkie przepisy. Co więcej
Ciastkozercykotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 szklanki mleka0,5 szklanki puree z dyni25 g drożdży50 g masła1
Ciastkozercy