Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioDomowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i
Kuchnia ŁukaszaJak weekend to i kolejne wspólne wypiekanie ...tym razem scones dyniowe wg przepisu Dorotki .Szczerze mówiąc pierwszy raz piekłam scones...moje nie są takie piękne i
Moje domowe kucharzenieTatusiowie lubią dobrości, prawda? Mój lubi. Tata Tosi trochę mniej, ale chętnie wcina na deser różne smakowite rzeczy, które piekę i smażę. Poniższych placków niestety nie
Przepysznik - BLW i nie tylkoJakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na czekoladowy jabłecznik z budyniem , a dziś przyszedł czas na waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis
Rozpustne gotowaniePrzepisów na guacamole w internecie jest cała masa. Każdy jest inny, każdy znajdzie swoich zwolenników. Dla mnie podstawą dobrego guacamole jest przede wszystkim dobre awokado. W
DefinicjaSmakuzupy, a w wersji najprostszej smakują dobrze po prostu posmarowane masłem i zjadane solo. Nam napełniły brzuszki w niedzielę na kolację, a później w poniedziałek zjedliśmy je w ramach śniadania, a resztę jako przekąskę w czasie jazdy. Tak naprawdę jedyną rzeczą, którą dokupiłam, żeby je zrobić, był boczek. Mąkę, cukier, sól i mleko ( szczególnie mleko) zawsze mamy(...)cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć. Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę. Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry moja propozycja na pierwszy dzień wiosny to lekka, kolorowa sałatka - taki nowoczesny sposób na podanie tradycyjnie wyrabianego sera. Wszyscy, którzy śledzą Cynamonowe na facebooku
Cynamonowe szczęścieSzynka, która zawsze się udaje. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu (oczywiście nie licząc czasu, kiedy leżakuje w lodówce). Pyszna i soczysta, wprost idealna, zdrowa wersja wędliny. Znika w mgnieniu oka ;) Do wykonania mojej domowej szynki wykorzystałam szynkowar wraz z przyprawami, który otrzymałam od firmy Tradismak . Jeśli i Wy macie ochotę na taką pyszną szyneczkę to zapraszam do zakupu zestawu(...)wody, wystudzić i zimny wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie można już wyjąć szynkę z szynkowara i można cieszyć się pyszną domową wędliną na śniadanie
Zrób to smaczniejedynie siemię+woda. Bo jak się okazuje, zwykła konfitura, sok lub mleko potrafią zmienić nieapetycznego gluta w naprawdę smakowity i pożywny napój. Siemię w wersji rozgrzewającej przygotowuje się bardzo szybko. Składniki: - 2 łyżki mielonego lnu - 100 ml mleka roślinnego - łyżeczka startego imbiru - szczypta cynamonu - łyżeczka miodu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)sojowe waniliowe), łyżeczkę startego imbiru, szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu. W sam raz, aby ciepło i z energią rozpoczynać jesienne deszczowe dni. Idealne, aby napełnić burczący brzuch przed śniadaniem
Smakuje zdrowoWeekendowe wypiekanie na śniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z serem i śliwkami. Kwintesencja końca lata... soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście drożdżowym, poprzeplatanym kremową masą serową. Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokaśny(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3mm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy (40 x 10 cm). Wzdłuż
Mia Cucina SofietaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i Qlinarnieciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam, bo to cholerstwo okazało się być tak dobre, że prawie(...)zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Idealne na śniadanie, z białym serem, masłem lub miodem. Smacznego! *szklanka o pojemności 250 ml. Post Chlebek bakaliowy pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchensurowym masłem, można mnie spokojnie i pewnie przekupić w (prawie) każdej kwestii. Kartoflanka, purée, pyzy, kopytka czy gnocchi, wszystko jedno, przyjmę każdą ilość. Rösti to dawne wieśniacze śniadanie rolników z kantonu Berno, a dzisiaj – narodowa potrawa Szwajcarów. Placek ziemniaczany wielkości średniej patelni na której jest smażony (18-20cm), gruby (2-2,5cm), przypieczony i rozkosznie złoty(...)masę dociskamy do patelni i wygładzamy. Smażymy 15-20 minut z jednej strony, aż ziemniaki zrobią się złote i chrupkie, zsuwamy placek na talerz, nakładamy na talerz patelnię i szybkim ruchem odwracamy talerz na drugą stronę (uwaga, gorące!). Smażymy na drugiej stronie kolejne 15-20 minut na małym ogniu i podajemy. Wersja placka z ziemniaków surowych jest najczęściej spotykaną
Karo in the KitchenZdrowe i pożywne pieczywko śniadaniowe :) Po dłuższej nieobecności, z chęcią powróciłam do kolektywnego wypiekania pieczywa w ramach Piekarni Amber . W jej lipcowej edycji mierzyliśmy się
Grunt to przepis!Przepisów na naleśniki bezglutenowe w sieci jest dużo. Jednak jak wszystkie tego typu potrawy zawierają one bardzo dużo węglowodanów. Naleśniki bez mąki do tej pory mi
Marta próbujeroku postanowiliśmy przygotować coś nowego, a zarazem starego, bo przepis pochodzi z dawnych dziecięcych lat. Szybkie paluszki serowe, bez zbędnego wygniatania ciasta, bez rośnięcia i formowania. Robi się je szybko i niezwykle łatwo, a smak jest po prostu wspaniały. SKŁADNIKI: (ok. 50 sztuk) 500 g twarogu * 500 g mąki 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki śmietany(...)nieco sklarował olej. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniki, zostawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą. Doskonałe do kawy lub na drugie śniadanie. Smacznego
Kuchnia od dwojgadzisiejszym wpisie będzie przepis na burka, którego nadziejemy cukinią i fetą a następnie upieczemy i zabierzemy ze sobą jako szybką przekąskę. Oczywiście podczas przygotowywania tej potrawy nie ucierpi żaden psiak;-) Burek bowiem to nie imię łaciatego kundelka, ale nazwa ciastka spotykanego również pod nazwą burekas lub börek i jadanego na szeroko pojętych terenach byłego Imperium Osmańskiego. Jest ono najczęściej robione(...)kwadracie układamy łyżkę nadzienia i składamy go na pół, żeby otrzymać trójkąt. Pieczemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ciasta. Burki są najsmaczniejsze na zimno- świetnie nadają się jako drugie śniadanie do pracy albo małe nomz na wypad za miasto. Na przykład taki w Niezwykle Ważnych Dorosłych Sprawach, który wyprowadził nas do Kobylej Góry. Kiedy już skończyliśmy z dorosłymi sprawami
les mirabellesciężko mi idzie... Minął miesiąc od ostatniego posta a mnie się wydaje, jakby to był tydzień-dwa...Chciałabym za jednym zamachem nadrobić wszystkie niezapisane myśli; wszystkie śniadania, obiady, desery i kolacje; cały miesiąc życia bez mięsa, sera i całej tej reszty ale oczywiście nie da się... Mam też dziś takie mało mobilizujące poczucie straconej misji, takie wrażenie, że właściwie(...)omijam stoiska mięsne i z nabiałem, wręcz przelatuję obok nich jak wicher, żeby nawet za dużo nie widzieć a już na pewno nic nie wąchać! To jest niesamowite, jak szybko i jak bardzo po ZMIANIE wyostrzają się węch i smak; co kiedyś pachniało smakowicie - dziś śmierdzi, co kiedyś smakowało - dziś nie chce przejść przez gardło... Z odrzuceniem mleka przyszło też
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdostarczać organizmowi witaminy w surowej, nieprzetworzonej postaci. Zalet picia zielonych koktajli jest bardzo wiele. Zobaczcie 5 powodów, dla których warto pić je codziennie jako posiłek np. na drugie śniadanie. Picie koktajli WSPOMAGA ODCHUDZANIE! To jest bardzo dobra informacja, koktajle zielone to źródło błonnika, który powoduje, że czujemy się syci. Koktajle to zdrowe kalorie, które możemy pić w każdej ilości(...)sezamu, sezonowych owoców to źródło składników, które odżywiają każdą naszą komórkę i dzięki temu czujemy się lepiej! Dodatkowo zmiany zauważymy na cerze, paznokciach, włosach. 5. Zielone koktajle przyrządza się SZYBKO i są PYSZNE! To ważne, że koktajl powstaje w kilka minut. Wrzucamy składniki do blendera i koktajl gotowy. Dodatkowo jeżeli nie lubisz jeść zieleniny, lub trudno nakłonić Ci dzieci
Apetyt na Zielone