Domowy budyń czekoladowy z owocami to wspomnienie dzieciństwa gdzie rodzice bądź dziadkowie przygotowywali budyń. Dziś też możesz go sobie przygotować nie z saszetki lecz taki domowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na naleśnik pieczony w piekarniku tzw. Dutch baby. Ci co są ze mną na Instagramie, dobrze wiedzą, że robię go dość często na śniadanie. Uwielbiam to proste danie, fajne jest w nim to, że mogę go przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami. Zawsze się udaje, a samo przygotowanie zajmuję bardo mało czasu(...)wymieszaj trzepaczką. Piekarnik ustaw na 220 stopni C i wstaw do niego żeliwną patelnie, aby się mocno nagrzała, u mnie to zajmuje 12 -18 minut. Gdy patelnia będzie gorąca, szybkim ruchem (oczywiście w rękawicy) wyjmij patelnię, dodaj łyżeczkę oleju bądź masła na patelnię, i wylej ciasto na naleśnik. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Naleśnik bardzo spektakularnie urośnie
SMYKWKUCHNIWspaniałe śniadanie! Wystarczy chwilę pokrzątąć się w kuchni a śniadanie na ciepło gotowe. Miałam lekkie obawy przed mąką jaglaną, ale jak spróbowałam placuszków, przestałam. Podawaj placuszki ze śmietanką, owocami, dżemem, ulubioną konfiturą, zajadaj z dodatkiem suszonych owoców, pestkami dyni, orzechami, posypane cukrem pudrem, lub.. po prostu jedz same i rozkoszuj się ich delikatnym smakiem. O! Uwaga(...)też bez dodatku tłuszczu usmażyć na patelni do naleśników Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki, świetnie sprawdza się ręczna trzepaczka, ciasto ma być bez grudek - łatwe? Łatwe i szybkie! Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, czekamy aż jedna strona dobrze się usmaży, a brzegi będą rumiane i suche, wtedy delikatnie przekręcamy na drugi bok, odsączamy
Zasmakuj KuchniMój trening? Często dostaje o to pytania i od razu chce zaznaczyć, że to nie jest typowy miesiąc. Dlaczego? Każdy jest inny. Wszystko zależy od mojego
fitolarun.blogspot.comKolejny tydzień minął mi w błyskawicznym tempie, po poniedziałku wszystko idzie już z górki ;) Oczywiście nie obyło się bez wpadek w pracy i poza nią. Mimo
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość... nawet i w żałobie. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wprawdzie dla mnie są w tym roku zupełnie zbędnym elementem kalendarza i skoro nie ma już z
Kuchnia po mojemuJedzenie nasion daje siłę, kocham kasze pod każdą postacią, nie ma chyba rodzaju, który mi nie odpowiada. Jadam kaszę na śniadanie, obiad i kolację, doskonale łączy się ze świeżymi i suszonymi owocami czy orzechami, wychodzi z niej ciekawe kaszotto, nadaje się na farsz do pierogów czy warzyw, jest bardzo uniwersalna i smakuje wszystkim. Gdyby inspiracji z kaszą w roli(...)chochelce, kiedy kasza wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję, wciąż mieszamy 2. Cebulę i czosnek siekamy i lekko podsmażamy na oliwie, grzyby oczyszczamy na sucho, jeśli są bardzo zabrudzone szybko je płuczemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do podsmażonej cebuli, rumienimy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem 3. Łączymy kaszę z grzybami i trzymamy w cieple 4. W szerokim rondlu
Słodki KompromisOstatnio miałam przyjemność spróbować śniadań dostarczanych przez śniadaniowy catering on-line AleDobre.menu. W moim zestawie śniadaniowym znalazły się: AVOCADO TARGET GROUP - w której znajdziemy: bułkę razowa, jajko, awokado, marynowane chilli, kiełki brokułu, sos majonezowo-koperkowo-cytrynowy. Wartość odżywcza takiej kanapki to 262 kcal. WOŁOWINA ON INVESTMENTS - flagowa propozycja - kanapka z pastrami i serem cheddar w picie z chleba(...)każdej kanapki mogę śmiało wyłonić zwycięzcę - kanapkę z burakiem! Słodycz gotowanego buraka idealnie współgra z lekko słonym serem, a do tego pyszne i wilgotne pieczywo :) Zdecydowanie kanapka znika za szybko z talerza. Wszystkie kanapki s ą świeże i bardzo smaczne, a w dodatku zawierają wartościowe składniki (awokado, jajka, tofu). Nie brakuje w nich też warzyw, co jest dużym plusem! Dodatkowo
Kuchnia Bon AppetitWiele osób po wakacyjnych grillach, wyjazdach, lodach, piwie itp. jesienią zaczyna diety i odchudzanie. Pewnie dlatego coraz częściej otrzymuję od Was pytania o możliwość zastępowania posiłków
Ola la LCHFNie wiem jak u Was, ale w mojej kuchni mieszkają skrzaty. Ciągle coś mi chowają, brudzą, psocą i ciągle coś wyjadają. Wystarczy, że
Rozpustne gotowanieZielone koktajle robią w ostatnim czasie zawrotną karierę i nic w tym dziwnego. Dostarczają bowiem wielu potrzebnych witamin i minerałów, pomagają w zachowaniu promiennej cery i
peanutbuttermonsterSałatka Orzo – z makaronem, szynką i warzywami Smaczna i kolorowa sałatka, która idealnie sprawdzi się zarówno na kolację jak i jako drugie śniadanie w pracy albo dodatek do grilla. Polecam! Składniki: 200g makaronu orzo (makaron w kształcie ryżu) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 długi ogórek pęczek szczypiorku(...)czasu podania sałatkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka Orzo
Blog z Apetytemśniadaniowa. Na drugi dzień pyszna w formie tostów, niekoniecznie z truskawkami (choć myślę, że też byłoby w porządku). Jestem z niej bardzo zadowolona - może upieczecie taką na leniwe, długoweekendowe śniadanie...? Co do śmiesznej powierzchni chałki - sól na drugi dzień jakby wtapia się w ciasto, tworząc takie właśnie zabawne bąbelki. Nie miałam czasu sfotografować chałki w dzień pieczenia, więc wygląda(...)mleka z wodą, sól i jajko, zagnieść. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałeczek, grubszy po środku i zwężający się na końcach. Zapleść chałkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie chrupać?;) Na pewno tak. Osobiście bardzo lubię gdy w daniu coś mi chrupie: skórka świeżo wypieczonego pieczywa, chrupiąca panierka z kukurydzianych płatków czy podprażone ziarna
Smaki Na TalerzuLubicie chrupać?;) Na pewno tak. Osobiście bardzo lubię gdy w daniu coś mi chrupie: skórka świeżo wypieczonego pieczywa, chrupiąca panierka z kukurydzianych płatków czy podprażone ziarna
Smaki Na TalerzuGrzanki to zawsze dobry pomysł na przekąskę, a składniki mogą być naprawdę dowolne. Ja w tych z przepisu poniżej użyłam... zupełnie nie tego co planowałam :D
Kolorowy PrzepisownikW moim życiu ostatnio trochę mniej czasu wolnego i mam niewielkie zaległości we wrzucaniu najnowszych przepisów, ale nie martwcie się! Na szczęście zawsze znajdę czas, aby
Gar ZdrowiaZieleń… to kolor, z którym obecnie najbardziej tęsknię. Dlatego na moim parapecie zawsze musi być świeża, piękna zielona mięta, w kuchni zielone gruszki, warzywa…
Słodkie okruszki