Dziś u nas na śniadanie twarożek w wersji na słodko, zdrowo, miodowo, smacznie na kanapce. Taki twaróg z dodatkiem banana i cynamonu traktuję jako zdrowy deser. Zapraszam na porcję nabiału w wersji na słodko nie tylko śniadaniowo. Składniki: 250 g półtłustego twarogu garść suszonej żurawiny, opcja: suszone rodzynki, posiekane śliwki, jagody goi łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżki miodu lub wg smaku opcjonalnie: rozgnieciony mały banan i szczypta cynamonu Przygotowanie: W misce ugniatam widelcem twarożek, dodaję resztę składników i mieszam. Gotowym twarożkiem smarujemy kanapki. Szybka pasta z twarogu na słodko gotowa
Zasmakuj KuchniDzisiaj proponujemy alternatywę dla żurawiny, która w połączeniu z camembertem stanowią klasyczny duet. Zamiast żurawiny postanowiliśmy wykorzystać owoc granatu, który również charakteryzuje się
Kuchnia od dwojgalodówki (lub odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce). Następnego ranka wyjąć ciasto z lodówki, odstawić na około 45 minut, aż nabierze temperatury pokojowej. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki spłaszczyć i naciąć każdą 8 razy do samej blachy, nie przecinając środka(...)orzecha. Piec w 190 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą ładnego, złoto-brązowego koloru. Ostudzić na kratce. Smacznego! A może podacie takie swoim bliskim na wyjątkowe, halloweenowe śniadanie...? Jestem pewna, że wzbudzą powszechny zachwyt
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę(...)miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków
Bulliomleku! To jest to, czego ( o dziwo) było mi trzeba. Dla urozmaicenia wspomnienia nudnego smaku z dzieciństwa dodałam karmelizowane banany i zimowy akcent w postaci cynamonu. Byłam zdumiona dobrocią śniadania! :) Gorąco polecam miseczkę błonnika, białka i potasu! Może na zdjęciach nie prezentuje się jakoś wybitnie, ale jest naprawdę pyszna! Mleczna owsianka z cynamonowymi bananami w karmelu na 1 miseczkę(...)Sposób przyrządzenia: 1. Płatki owsiane ugotuj na mleku. 2. Wsyp cukier na suchą patelnię i poczekaj, aż zacznie się rozpuszczać. 3. Kiedy cukier zacznie powoli wrzeć dodaj masło i szybko wymieszaj całość. 4. Do karmelu dodaj pokrojonego w plastry banana i cynamon- wymieszaj delikatnie, aby każdy kawałeczek banana został oblany karmelem. 5. Gorące banany wykładaj na gorącą owsiankę. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię z rozkoszy. O torcie jednak będzie innym razem, bo to straszliwie długi przepis, a ja zupełnie nie jestem w nastroju do wklepywania go w komputer. Będzie więc prosto, szybko i śniadaniowo - choć na deser też taką granolę można zjeść. Przepis znalazłam u Patrycji , i kusił mnie już dawna. W końcu zabrałam się do rzeczy - przygotowanie granoli to bowiem raptem(...)przyznam się Wam w tajemnicy, że dla C. niewiele zostało... Jeśli lubicie marcepan i rodzynki, to jestem pewna, że ta granola stanie się jednym z Waszych ulubionych śniadań. Granola z rodzynkami w rumie i marcepanem Składniki: (na 2 l słoik) 400 g płatków owsianych 100 g słupków migdałowych 75 g pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę(...)miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków
BullioUwielbiam zbierać grzyby :) Jeść je też lubię :) Nienawidzę natomiast ich obierania, szczególnie jesienią, gdy są wilgotne od porannej rosy, a w domu podczas oczyszczania lepią się
Weekendy w domu i ogrodzieSer to mojego Męża ulubiony dodatek do naleśników. Ja zjem, nawet lubię, ale wolę z dżemem :) W lodówce stało akurat pół wiaderka sera (nie zużyłam całego
Kolorowy PrzepisownikMoje przeczucie mnie nie zawiodło - zakochałam się w nich od pierwszego gryza! Niesamowicie delikatne i pachnące, idealne do słodkich dodatków (choć pysznie smakują też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki) 1 jajko 1/2 szkl mleka paczka budyniu (40g) - smak dowolny 1 łyżka mąki(...)rzadkie ale takie ma być:) 2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko się przypiekają) z obu stron. Uwaga: po przewróceniu na drugą stronę naleśnik może się troszkę odkształcać (brzegi podnoszą się do góry) - można go przyklepać lub po prostu zdjąć
Kto ugości moich gości?Dzień dobry! Kawa do łóżka, a może naturalne dopalacze do pracy? Przyprawy wzbogacają nasze dania o nowy smak, aromat i cenne dla naszego organizmu składniki
SzczyptaSmaQGdy dostałam 3 litry jagód od Mamy Dominika wiedziałam, że powstanie z nimi jakieś drożdżowe ciacho, a ponieważ jeszcze czuję klimat festiwalu kokosa, to postanowiłam dodać
Cooking MonsterPlanowanie - Zaplanuj to. Pomyśl nad swoimi posiłkami dzień wcześniej. Jak będzie wyglądał Twój dzień, czy będziesz w stanie zjeść w domu. Jeśli wychodzisz z domu w porze drugiego śniadania zabierz ze sobą jakiś owoc, jogurt, porcję orzechów... 4. Przygotuj swoje posiłki Przygotowuj swoje posiłki; sam/a robisz wiesz co jesz. Jeśli masz intensywne dni/ wypełnione na maksa, przygotowuj(...)takie przygotowywanie posiłków zajmie Ci nie więcej niż 1 h. Sama nie powiem, lubię gotować ale nie znaczy to, że przesiaduje w kuchni długo :D jestem zwolenniczką szybkich potrwa. 15 min "pyk - myk" i obiad gotowy. 30-60 min zajmuje mi przygotowywanie posiłków na następny dzień. Chyba, że są to naprawdę czasochłonne "fit" potrawy, to nieco dłużej
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasposzła Zielona Szakszuka ze Szpinakiem - usmażyłam ja ekspresowo, dzięki równomiernemu rozłożeniu ciepła. Dodatkowo dzięki mega szczelnej pokrywie jajka ścięły się doskonale, tak jak lubię pół twardo - pół miękko i śniadanie miałam gotowe w dosłownie kilka minut. Także daniem w słodkim wydaniu przetestowałam Patelnie WOLL Szafir... Genialne Tosty z chałki idealnie się zrumieniły(...)frittaty było doskonale upieczone, a ser na wierzchu świetnie się zrumienił. Wszystkie trzy przepisy oczywiście pojawią się wkrótce na Blogu 😃 PODSUMOWANIE Zalety: możliwość beztłuszczowego smażenia nieprzywierająca powłoka szybki czas nagrzewania ta sama temperatura we wszystkich miejscach patelni wysoka odporność na zarysowania wysoki brzeg patelni - zapobiegający rozlaniu zawartości błyskawiczne czyszczenie możliwość użycia
Słodko-Słony Świat IlonyCzy karnawałowe i tłustoczwartkowe łasuchowanie macie już za sobą? Jeżeli tak to mam nadzieję, że znajdziecie jeszcze w przepełnionych brzuszkach miejsce na bezwątpienia tłuste, chrupiące z
Fitsweet.meJednym z fenomenów Internetu są krótkie filmiki z przepisami typu Tasty recipes albo ChefClub. Zwykle widać jest tylko rączki osoby, która gotuje. Brak znajomości języka nie
Ugotowane pozamiatanePierwszy raz robiłam takie kotleciki z twarogu i bardzo żałuję, że dopiero teraz je odkryłam. Wcześniej smażyłam nieco podobne placki, ale na słodko ( Serniczki z patelni
BullioKolejny sałatkowy eksperyment uważam za udany. Wiem wiem, czytając składniki pewnie się zastanawiacie jak może być do smaczne... a jednak. Najlepszym sposobem na wyrobienie sobie opinii
IMPRESJA SMAKUOd dawna chciałam zrobić granolę, nie wiem właściwie dlaczego zrobiłam ją dopiero teraz ;) Idealnie smakuje z jogurtem naturalnym albo samodzielnie, do poskubania. Przepis prosty, dla każdego
Corner With Recipes