Ależ on pachnie pięknie, uwielbiam aromatyczne chleby. Ten pieczony w garnku żeliwnym jak w małym piecu chlebowym ma chrupiąca skórkę i pyszny miękisz. Polecam gorąco do
Moje Małe CzarowaniePomysł na szybki obiad? Na kolację? Proponuję danie z patelni. Zrobicie w mig. Do 10 minut. Składniki ulubiona mrożonka na warzyw na patelnię chipsy boczkowe classic oscypek wędzony sól do smaku olej kokosowy do smażenia, nie więcej niż 1 płaska łyżka kiszona kapusta z marchewką +jabłko+garść żurawiny+trochę oliwy z oliwek Do posiłku wykorzystałam chipsy. To w większości(...)zupełnie nowe produkty zapakowane w nowoczesne i wygodne opakowania – woreczki i kubki. Idealnie sprawdzą się w różnych, codziennych sytuacjach – jako drugie śniadanie w szkole lub pracy, na wycieczki, na spotkania towarzyskie, czy na wspólne kibicowanie przed telewizorem. Ja wykorzystałam je ,by ubogacić moje warzywne danie o mięsny ,chrupiący akcent! Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć warzywa
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry! Ależ pięknie za oknem, właśnie wróciłam z mroźnego spaceru z moim Narzeczonym, porobiliśmy trochę zdjęć, pochodziliśmy po lesie, teraz pijemy pyszną gorącą herbatę... To
TrufelkowoZostał wam barszcz po świętach, a uszek już nie ma? To idealna okazja, by wypróbować przepis na te pyszne paszteciki drożdżowe. W święta mieliśmy pod dostatkiem
WiszniówkaZaczynamy Nowy Rok śniadaniem ze słoika ;) Po epickim balu, przespaniu pierwszego stycznia, koniec z leniwieniem się. Owocowy zestaw z herbatnikami zadziałał na mnie lepiej niż kawa. Mogę bez problemu opuścić w końcu mój kokon z pościeli, by wziąć się za zapisywanie pomysłów i podsumowanie. Cieszę się przede wszystkim, że prowadzę blog prawie rok, a każdy nowy post daje(...)niesamowitą satysfakcję. Nie ominęły mnie dni, gdy wena znikała i miałam wrażenie, że to już koniec, nie mam pomysłów. Ale ten nastrój szybko przemijał. Kiedy przeglądam i zaczytuję się w postach moich ulubionych autorów – inspiracja sama przychodzi. W tym roku jednak bardzo bym chciała, by blog był bardziej urozmaicony relacjami z restauracji i fotografią portretową. Dlatego już ruszam poszukiwaniu
Pink Envelopepoczątek dnia to jedna z moich ulubionych pór w ciągu dnia. Uwielbiam poranki kiedy mam wolny dzień, wtedy mogę na spokojnie wylegiwać się w łóżku, przyrządzić pyszności na śniadanie. Zrobić coś smacznego coś innego, troszkę zgrzeszyć. I dziś Was namawiam na małe grzeszki. Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z dżemu żurawinowego, filiżanka kawy, dobra książka i nie wychodzę(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. roztrzep jajko w kubeczku do smarowania ciasteczek. Ciasto
SMYKWKUCHNIPogodę mamy w kratkę. Upały dokuczają, a za chwilę wiatr, chłodno i deszcze. Posiłki dostosowujemy do temperatury, mimo wahań temperatury żadnego smażonego, żadnych gęstych zup. W
Codzienna kuchnia niecodziennaZaczynamy Nowy Rok śniadaniem ze słoika ;) Po epickim balu, przespaniu pierwszego stycznia, koniec z leniwieniem się. Owocowy zestaw z herbatnikami zadziałał na mnie lepiej niż kawa. Mogę bez problemu opuścić w końcu mój kokon z pościeli, by wziąć się za zapisywanie pomysłów i podsumowanie. Cieszę się przede wszystkim, że prowadzę blog prawie rok, a każdy nowy post daje(...)niesamowitą satysfakcję. Nie ominęły mnie dni, gdy wena znikała i miałam wrażenie, że to już koniec, nie mam pomysłów. Ale ten nastrój szybko przemijał. Kiedy przeglądam i zaczytuję się w postach moich ulubionych autorów - inspiracja sama przychodzi. W tym roku jednak bardzo bym chciała, by blog był bardziej urozmaicony relacjami z restauracji i fotografią portretową. Dlatego już ruszam poszukiwaniu ciekawych
pink envelopeBardzo lubię serki wiejskie. Bogate w białko, ubogie w węglowodany. Oczywiście najbardziej lubię ten tradycyjny, lekko słony.Serek ma wielką zaletę, że można go spożywać na
Sajkofanka smakuWitamy w ten chłodny wieczór. Aż nie chce się wierzyć, że mniej więcej pół roku temu byłyśmy w trakcie pisania 7 postu, a dzisiaj
Symfonia SmakówMasą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to
Oryginalny smakrównież w tosterze, czy upiec je w piekarniku (ograniczamy wtedy kalorie). Takie grzanki z jajecznicą i szynką oraz szczypiorkiem powodują, że dzień rozpoczynamy pełni energii. W końcu przysłowie mówi śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, a kolacje oddaj wrogowi. Grzanki z jajecznicą i szynką są nie tylko pyszne, ale będą ozdobą porannego stołu: Składniki: 2 łyżeczki oleju 1 małą(...)szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy cebulę i szynkę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę, dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy grzanki na talerzu, obkładamy jajecznicą. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypujemy listkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyjdzie w praktyce, bo ta ostatnio zawodzi... Co ja to nie miałam... Choćby dziś, o przepraszam- wczoraj- miałam iść na wieczorny spacer. Dziecię nawet udało mi się uspać wyjątkowo szybko, bo o 20:45 już spało (co prawda jedno, ale zawsze to jakiś sukces!), myślami byłam już w drodze, a tu jeb! Zaczyna grzmieć i padać. Zostałam w domu(...)upiekę rankiem, a ja zabrałam się za obiecany wpis dla Was. No bo jak mi się spacer nie należy, to Wam przynajmniej należy się nowy przepis! Zwłaszcza na śniadanie! Nie będę ukrywać, że obwarzanki są pyszne, zwłaszcza jeszcze cieplutkie, kiedy skórka jest chrupiąca, ale też nie będę porównywać do tych tradycyjnych krakowskich. Wręcz nie mam śmiałości! Nie wiem czym
Kuchnia w czekoladziepłatków owsianych, amarantusa ekspandowanego, orzechów i nasion. Całość w wygodnej formie, delikatnie słodkich batonów do zabrania ze sobą, gdzie tylko dusza zapragnie. Doskonale sprawdzają się jako przekąska lub drugie śniadanie. Jeden taki batonik zawiera niecałe 180 kcal , a jest pełen wartości odżywczych, błonnika, powoli uwalnia energię, a tym samym syci na całkiem długo. Kocham bakalie, dlatego w mojej kuchni(...)jednym pojemniku została garść orzechów laskowych, w drugim kilka włoskich, jakieś migdały, resztka pistacji lub nasion słonecznika. To znak, że czas na batoniki musli. Przepis jest prosty i szybki. Cierpliwości wymaga jedynie studzenie, ponieważ jeżeli za szybko zabierzecie się za krojenie wszystko może się rozpaść. Przyznam, że zapach pieczonego miodu i orzechów wcale tego nie ułatwia. Jednak na końcu czeka
Fitsweet.me