czereśnie są obowiązkowe. Często pojawiają się thermomixowe specjały, bo część z nas jest szczęśliwymi posiadaczami (do dziś pamiętam te ziołowe chlebki Kasi K. ...). Oczywiście nie ma imprezy składkowej bez sałatek. I jeśli człowiek chce spróbować wszystkiego nawet po odrobinie, to po pół godzinie czuje, że ścianki żołądka ocierają mu się o pęcherzyki płucne. Ale je dalej, bo takie to wszystko(...)serka, kawałek łososia i dekorujemy listkiem krwiściągu i ogórecznikowym kwiatkiem. Oba zioła mają świeży ogórkowy smak i aromat- idealnie pasują do łososia i serka. Rozmarynowe szortbredy najlepiej zjeść dość szybko po przygotowaniu, bo delikatne kwiatki ogórecznika dość szybko więdną. Jeśli nie macie do nich dostępu to po pierwsze oczywiście polecam je zdobyć. Raz wysiany ogórecznik powinien wędrować po Waszym ogrodzie
les mirabellesMam dość już fety więc chciałam sprawdzić jak wyjdzie połączenie ostrej gorgonzoli i granatu z grillowanymi warzywami i nie zawiodłam się a fakt że warzywa były
Piekielna Kuchnia PatiCzasem po prostu ma się ochotę na coś niezdrowego. Moją słabością jest właśnie kuchnia chińska – szybkie i tanie danie na wynos od chińczyka i wio! Warto jednak zrobić sobie domowe danie ‘po chińsku’ – też pyszne, a na pewno zdrowsze! No bo w którym chińczyku używają do smażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym(...)dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariowaćKlasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niedziela to praktycznie jedyny dzień w tygodniu, kiedy możemy wszyscy zjeść obiad przy wspólnym stole. Staram się zawsze zrobić obiad, który wymaga trochę większego nakładu pracy
codojedzeniaW żłobku Asi na tablicy z jadłospisem jest kącik ciekawych przepisów, czyli karteczki ze sprawdzonymi daniami dla najmłodszych smakoszy. Świetna sprawa, bo to właśnie w
Kulinarne Inspiracjenaszej rodzinie na przykład, ten sekret jest znany od dobrych dwóch pokoleń… Zamiast jarzynówki – zapiekanka pasterska Sałatkę warto zjeść od czasu do czasu (idą święta – będzie sałatka), ale zazwyczaj warzywa z rosołu wykorzystujemy jednak w zupełnie inny sposób. Rosołu gotuje się u nas dużo, bo lubimy go zjeść na różne sposoby, zawsze mamy też w zamrażalniku zapas(...)leftovers i ekomoczne gotowanie! Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka – 5 sposobów Menu na tydzień: Zawsze jest pora na kalafiora Menu na tydzień: Fast and fryless czyli szybko i bez gotowania Menu na tydzień: Kurczak i jarmuż Smacznego! Artykuł Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzryżem lub frytkami oraz lekką sałatą, to świetny pomysł na obiad. Wybierając przyrządzenie fileta na grillu dobrze jest go zaserwować w towarzystwie również grillowanych warzyw, opcjonalnie również z sałatką. W naszym domu z powodu brzydkiej pogody, przygotowaliśmy piersi w domowym piekarniku. Ale zapewniamy, że kurczak z grilla jest równie wybitny. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku(...)blasze, którą podłożymy pod kurczaka. Mieszamy co jakiś czas, aby kapiący sos nadał smak również naszym łódeczkom. Możemy również zarówno w przypadku grilla jak i piekarnika, podać jako dodatek szybką sałatę. Główkę sałaty drzemy na niewielkie kawałki, Wkrajamy pomidora oraz cebulę, najlepiej czerwoną. Dodajemy ulubione oliwki, u nas faworytem do tego dania są zielone nadziane anchois. Doprawiamy sola, pieprzem, oliwą
Kuchnia od dwojgaJogurtowy kurczak pieczony z warzywami Marynowane w jogurcie i pieczone z warzywami soczyste udka z kurczaka. Pyszny i prosty obiad z piekarnika. Polecam! Składniki
Blog z ApetytemZ podróży zapamiętujemy najczęściej piękne krajobrazy i zabytki, długo również pozostają w naszej pamięci smaki potraw, które jedliśmy. W artykule "Smaki Japonii - foto skrót z podróży
Kuchcik gotujeChińszczyzna po raz kolejny. Wbrew pozorom to naprawdę bardzo szybkie danie, można powiedzieć, że w naszym domu spełnia funkcję fast fooda. Tym razem nie będzie to kurczak, ale wołowina. I uwierzcie, wołowina wcale nie musi być droga. Ma być chuda, ale nie musi to być ligawa z rasy limousine. U nas danie to powstało, ponieważ potrzebowaliśmy kawałka wołowiny(...)mąki do marynaty. Należy rozpuścić pół łyżeczki mąki ziemniaczanej w wodzie, zahartować przez dodanie do tego odrobiny sosu. Wlać do woka i wymieszać. Najlepiej smakuje z ryżem, opcjonalnie z sałatką. Smacznego
Kuchnia od dwojgaW wersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna
Karo in the Kitchenszukam... Wczoraj między kartkami, które jak mi się zadawało znam już na pamięć, znalazłam "nową" kartkę. Wyrwaną z kalendarza kartkę z 1950 roku i zapisanym na odwrocie przepisem na sałatkę. Pismo Karolki, lipiec 1950 - co wtedy robiła, jaki podała obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje: Zupę Julienne z gałkami parzonemi - Paszteciki(...)chrupiące - dzięki kawałkom ciasteczek i orzeszków z masła orzechowego. Nie są za słodkie, słoność masła nie dominuje, ale jest dobrym balansem dla dodatku mlecznej czekolady. Pyszne i zdecydowanie za szybko znikają z pudełka:) P.S. Dziękuję Monice za rozwiązanie zagadki prania blondyn , która pojawiła się w poprzednim poście. Dzięki niej wiem już, że blondyna, inaczej blonda, to jedwabna koronka, z ornamentem
KUCHARNIATym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smażone w głębokim tłuszczu kulki z ciecierzycy. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku. Zdrowe i bardzo aromatyczne. Łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepsze na ciepło zaraz po usmażeniu, dobrze smakują też po wystygnięciu, jako przekąska. Świetne na spotkania z przyjaciółmi. Przygotowujemy je zawsze z surowej ciecierzycy, którą wcześniej należy długo moczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu(...)przygotowane kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony. W połowie smażenia przewracamy na drugą stronę. Odsączamy na papierowym ręczniku, wykładamy na talerz. Podajemy z ulubioną sałatka, chlebkiem pita i sosem tahini. Można udekorować pestkami granatu i listkami kolendry
cool and minty