Kremowy sernik z brzoskwiniami na biszkopcie. Pyszne ciasto na deser, które łączy w sobie puszysty biszkopt i delikatny, wilgotny sernik. Czekoladowa polewa i brzoskwinie idealnie łączą
Kuchcik gotujeBeza to pyszny i dość łatwy do zrobienia deser. Latem beza z owocami i kremem stanowi świetny poczęstunek na każdym przyjęciu. Wykonanie idealnej bezy jest dość
Kuchcik gotujeTak naprawdę każda okazja do zrobienia tortu bezowego jest dobra, ale w moje urodziny musiałam wymyślić coś maksymalnie różowego. I tak oto powstało pyszne i kruche
RozdomowionaW moim domu sernik gości co roku, ale tym razem postawiłam na jego ciekawą odmianę z dodatkiem pierników na spodzie. Jest puszysty i miękki, a to
RozdomowionaTak naprawdę każda okazja do zrobienia tortu bezowego jest dobra, ale w moje urodziny musiałam wymyślić coś maksymalnie różowego. I tak oto powstało pyszne i kruche
RozdomowionaW moim domu sernik gości co roku, ale tym razem postawiłam na jego ciekawą odmianę z dodatkiem pierników na spodzie. Jest puszysty i miękki, a to
RozdomowionaŁatwe do przygotowania ciasto z truskawkami na pyszny deser od święta i nie tylko. Delikatny placek z aromatycznymi truskawkami i chrupiącą kokosową kruszonką. Proste przygotowanie i
Kuchcik gotujeLekki i puszysty jabłecznik, który zawsze się udaje. Ciasto olejowe przełożone musem jabłkowym i razem z jabłkami pieczone. Pyszne i proste w przygotowaniu. Nie wymaga wielkich
babka w formieDelikatny i pyszny sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia to idealny deser na święta. Sernik jest łatwy do przygotowania i na pewno wykona go nawet osoba niezbyt
Kuchcik gotujeBardzo aromatyczny i delikatny piernik świąteczny z mascarpone to idealny deser na każdą okazję. Smak piernika zdecydowanie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia i nie powinno
Kuchcik gotujeSernik na spodzie piernikowym jest łatwym do przygotowania i pysznym ciastem na świąteczny deser. Nie wymaga zagniatania ani wyrabiania ciasta na spód i kruszonkę. Dodatek przyprawy
Kuchcik gotujeSzarlotka ucierana to łatwe do zrobienia i pyszne ciasto, które jesienią smakuje najbardziej. Ciasto z jabłkami podane na deser na pewno zachwyci zarówno domowników, jak i
Kuchcik gotujePyszne ciasto miodowe z serem to idealny deser dla osób, które lubią smak miodu. Łatwe do wykonania, po upieczeniu niezbyt słodkie i przyjemnie wilgotne od sera
Kuchcik gotujeSernik z polewą czekoladową i daktylami to ciasto, którego smak długo się pamięta. Bardzo proste wykonanie, świetnie smakuje i nieźle wygląda. Sernik dobrze się kroi i
Kuchcik gotujeŁatwy do wykonania sernik królewski to pyszne ciasto odpowiednie do podania na każdą okazję. Świetnie się kroi, a do tego rewelacyjnie smakuje i dobrze wygląda. Uwielbiam
Kuchcik gotujePuszyste i przyjemnie wilgotne pyszne ciasto przekładane makiem. Prosty przepis na ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Uwielbiam ciasta z makiem i większość z
Kuchcik gotujeŚwięta zbliżają się dużymi krokami, wybrałam więc kilka przepisów na serniki bez pieczenia, które najczęściej były odwiedzane na blogu. Wiosenne nieco lżejsze ciasta w tym okresie
Kuchcik gotujePodstawowy przepis na kruszonkę nie jest skomplikowany i wymaga wykorzystania wyłącznie trzech składników. Nie zawsze jednak uzyskany efekt spełnia nasze oczekiwania – kruszonka może mieć nieodpowiednią konsystencję
Kuchcik gotujeCiasto z jabłkami bez pieczenia składa się z małej ilości składników i jest bardzo łatwe do wykonania. Pyszne ciasto na prosty deser z jabłkami i kremem
Kuchcik gotujeSzybkie w przygotowaniu i smaczne, danie Składniki: 70 dag pierś z kurczaka łyżka masła 40
RAROSSACiasto z czereśniami i mascarpone to pyszny i mało skomplikowany deser na lato. Delikatny kakaowy biszkopt przełożony galaretką z czereśniami, a z wierzchu krem z mascarpone
Kuchcik gotujeTarta bez pieczenia z borówkami to najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które warto przygotować latem na deser. Tarta składa się z kilku prostych składników, a smakuje wybornie
Kuchcik gotujeCiasto Cycki mulatki to niezbyt słodki, ale bardzo smaczny deser. Wykonanie jest dość łatwe i nie powinno sprawić trudności nawet dla osób początkujących. Ciasto dobrze się
Kuchcik gotujeSernik zebra to delikatne ciasto o wyraźnym smaku kakao i wanilii. Proste wykonanie i apetyczny wygląd na pewno zachęcają do wykonania. Jestem pewna, że sernik zebra
Kuchcik gotujePyszne i łatwe do przygotowania ciasto orzechowiec to deser, który świetnie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Ciasto tworzą niezbyt słodkie miodowe placki przełożone
Kuchcik gotujeCiasto mleczna kanapka to lekki, niezbyt słodki biszkopt czekoladowy przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto dobrze się kroi i wspaniale sprawdza się jako deser
Kuchcik gotujeKremowy sernik z frużeliną wiśniową to pyszne ciasto odpowiednie do podania na deser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt
Kuchcik gotujePyszny sernik z bezą kokosową jest kremowy, delikatny w smak i o zrównoważonej słodyczy. Sernik pięknie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje, więc domownicy i goście powinni
Kuchcik gotujePyszny i łatwy do przygotowania sernik kokosowy z ananasem bez pieczenia. Sernik jest przyjemnie wilgotny i niezbyt słodki, więc nawet osoby liczące kalorie śmiało mogą po
Kuchcik gotujePyszne i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe z serem to wspaniały deser, który powinien posmakować osobom lubiącym czekoladowe i serowe wypieki. Wilgotne i niezbyt słodkie ciasto
Kuchcik gotujePyszny niezbyt słodki torcik z kremem budyniowym to wspaniałe ciasto bez pieczenia na deser. Połączenie kremu z musem truskawkowym, bitą śmietaną, galaretką i owocami sprawia, że
Kuchcik gotujeW weekend przetestowałam kolejny przepis bezglutenowy. Jabłecznik na kruchym cieście z duuużą ilością jabłek. Wypiek wyszedł pulchny, lekki, słodki i pachnący cynamonem, jabłkami i brązowym cukrem
Ze smakiem bez glutenuUwielbiam krem karpatkowy.... Ale nie chciało mi się robić ciasta karpatkowego i dlatego powstała wersja na biszkopcie. Całkiem udana:-) Oczywiście bezglutenowa. Biszkopt bezglutenowy - składniki: 3
Ze smakiem bez glutenuWystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. Taki biszkopt dobrze
Kuchcik gotujetrochę przepisów, które robiłam jakiś czas temu opisałam, ale nie opublikowałam. Teraz wiem, że wielu z nich zbyt szybko nie powtórzę z racji zawartego w nich mleka. Jednym z nich jest przepis na dwukolorowy sernik. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka śmietany, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 1 kg mielonego
Państwo Wojtczuk gotująPrzygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek, który
babka w formieDzisiaj na śniadanie serwuję Tobie super szybki burger z batatów. Razem z jajkiem w koszulce zgrywają świetny duet. Śniadanie jest bardzo sycące i nie wymaga żadnego
Niezły MłynekSklepowe sucharki lubię, aczkolwiek ich poziom twardości doprowadza moje podniebienie do szału. Dlatego postanowiłam spróbować domowego sposobu, a rezultatem dzielę się z Wami poniżej :-) Sucharki kukurydziane
peggiwkuchniMazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą Forma o średnicy 28 cm Na ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g masła roślinnego
peggiwkuchniKręcone ciasto z rabarbarem Blacha 21 x 31 cm 1kg mąki pszennej 5 jaj 250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej) 1,5 szklanki brązowego cukru
peggiwkuchnipszennej 3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 120 g margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i odłożyć do zamrażalnika na ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy tortownicę ( u mnie o średnicy 25 cm) nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążniki ( specjalne kulki
Słodka Kraina WypiekówBłyskawiczne i przepyszne drożdżówki na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku
Smaczne ZdroweW ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to. Upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, tylko słyszałam od Cioci (mam taką jedną, która zawsze wysmyczy biszkopt
Szybko Tanio SmaczniePomysł na szybkie i pyszne śniadanie, dla tych któym znudziły się tradycyjne kanapki;) Składniki: 4 jajka, pół papryki, kilka plasterków wędliny, 1/4 cebuli, masło. 1. Na
Kuchnia Pełna PasjiDziś znów trochę słodkości na blogu, przepis na trójkąciki francuskie z wiśniami mamy.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNie wiem skąd zaczerpnięty jest ten przepis, ale gdy koleżanka zrobiła serniczek mascarpone z malinami stwierdziłam, że muszę go mieć! Ciasto jest przepyszne. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldGotowe ciasteczka w 30 min? Tak , myślę że można się w nich zakochać. Puszyste, przełamane słodką brzoskwinią, rozpływające się w ustach I najważniejsze robi się
Smaki Edytygenialną całość. Ciasto, które znika w zastraszającym tempie, ale o to przecież chodzi... :-) Zachwytów było co niemiara, tak więc pozostaje mi tylko gorąco polecić to ciacho i życzyć smacznego. Ciasto bez użycia piekarnika, tak więc dodatkowy plus dla tych, którzy nie lubią piec... Użyłam blaszki o wym.33x23cm Składniki: - 250g sucharów (u mnie bez cukru), można wykorzystać także bezglutenowe - 350g nutelli(...)najlepiej wstawić do lodówki. Zalewamy tężejącą (ale ciągle jeszcze płynną) galaretką. Można zalewać w kilku etapach, cienką warstwą. Zamrożone maliny powodują, iż galaretka szybko tężeje. Warunkiem jest dokładne, bez szparek wyłożenie masy śmietanowej. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Najlepiej do drugiego dnia. Smacznego
Smaczne Zdrowechleb na drożdżach suszonych najlepsze jest to, że za każdym razem może smakować troszkę inaczej. Jeśli lubicie chleb z kminkiem, dodajcie do ciasta pół łyżki kminku - chleb kminkowy jest przepyszny z wędliną, jajkami lub serem. Do ciasta na chleb pszenny możecie też dodać ulubione suszone zioła (np. włoskie lub prowansalskie), prażoną cebulkę albo garść ziaren - ogranicza Was tylko Wasza(...)koniec dodając olej - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie bardzo się kleić, można delikatnie podsypać mąką, ale lepiej wyrabiać ciasto dłońmi posmarowanymi olejem. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zazwyczaj robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Przełożyć
Lekcje w kuchniżółtkowej przesiewamy mąkę i kakao. Miksujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Ciasto będzie bardzo zbite na tę chwilę, jednak niczym się nie przejmujemy tylko odkładamy robota i przygotowujemy najlepiej drewnianą łyżkę lub pałkę aby wmieszać ubite wcześniej białka. Białka dodajemy partiami i delikatnie, a zarazem szybko łączymy z masą. Gdy wszystkie składniki będą połączone to przekładamy(...)temu, szybciej wystygnie i nie spiecze się stojąc w piekarniku (co dzieje się w przypadku, gdy zostawia się ciasta w piekarniku aby "doszły do siebie"). Biszkopt gotowy :) Po ostygnięciu dopiero odkrawamy brzegi i wyjmujemy z tortownicy. Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny :) Do tego bez proszku do pieczenia i zawsze wychodzi! Czego chcieć więcej
JedzeniomaniaBardzo słodziutkie i smaczne ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Dla prawdziwych łasuchów słodkości. Robi je się szybko a je ze smakiem. Ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki na blaszkę 25/30 cm 40 dag herbatników maślanych 1 puszka masy kajmakowej waniliowej lub toffi Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki(...)wyłożonej pergaminem ułożyć na dnie warstwę herbatników, rozsmarować kajmak, przykryć drugą warstwą herbatników, wyłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, na wierzchu rozsmarować krem śmietanowy, posypać startą czekoladą. Ciasto przykryć folią aluminiową włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego
Wanilia i KardamonKiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta Ciasto 4. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem. 5. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały
Gotowanie...to proste !zjeść. Jedynym wyjściem było umieszczenie ich w cieście. Upiekłam je więc z cukrem. Myślę sobie dalej, skoro śliwki takie kwaśne to beza do nich podpasuje jak ulał… idąc dalej tym tropem, jak robię bezę to zostają żółtka, a co z żółtek wychodzi najlepiej – ciasto kruche. Żeby było ciekawiej ciasto kruche zrobiłam w wersji czekoladowej, bo kto nie lubi(...)proszę bardzo tak oto powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość dopełniona bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie odpoczywało (nieupieczone oczywiście
moj przepis nadużych jaj (u mnie rozmiar L) Mąkę, kakao posiekać nożem z zimnym pokrojonym w kostkę masłem, dodać żółtka, cukier, szybko wyrobić. Można też wyrobić w malakserze (foodprocesorze) wówczas wrzucamy wszystkie składniki i siekamy nożami parędziesiąt sekund, tak aby ciasto zbiło się w jedną bryłę. Uformować kulę, spłaszczyć, włożyć do lodówki na minimum godzinę (to bardzo ważne). Po tym czasie ciasto
moj przepis naCiasto do tarty ( cornbread ) robi się w mgnieniu oka (wszystko trzeba wymieszać łyżką lub ręką i do piekarnika; tylko szybko – w przeciwnym razie będzie twarde i niesmaczne). Pracy jest trochę przy nadzieniu, ale efekt niesamowity! P.S. Zamiast aż 4 łyżeczek proszku do pieczenia wystarczy tylko ½ łyżeczki sody – ciasto wyrosło pięknie). Podkład musi być dość gruby (i taki jest), bo składników
Qlinarnie i Qlinarniewłaśnie babkę - w odpowiedniej, babkowej formie, koniecznie z lukrem. I kawą. Miałam tak ogromny apetyt na kawowe ciasto, że nie mogłam go niczym zwalczyć. Zresztą, wcale nie chciałam - kawowe słodycze bowiem cieszą się u nas dużym powodzeniem i znikają zawsze zadziwiająco szybko. Szukałam odpowiedniego przepisu, ale jakoś nic mnie do siebie nie przekonywało. Poza tym z lodówki zerkały na mnie(...)trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa, a do tego kwaskowate jeżyny, które ożywiają całość. Wierzch polałam lukrem kawowym - o ślicznym, kremowym kolorze, który świetnie smak kawy uwydatnił. Całość wyszła pyszna i zniknęła bardzo szybko. Szczególnie dobrze smakuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzetwarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć sera z wiaderka już zmielonego) 1 op. budyniu waniliowego (40 g) 1/2 szkl śmietany kremówki 36% Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto półkruche: Wszystkie składniki zagnieść w kulę, a następnie wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez(...)serową, również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienił należy przykryć go folią spożywczą i dalej piec. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie