jednak telepatia istnieje. Opowiem od początku :) Zaprosiłam na wieczorne winko trzy moje bardzo dobre znajome. Babski wieczór bez ciasta jest w moim domu "grzechem", więc postanowiłam upiec zebrę. Bo szybko i smaczne. W międzyczasie zaczęłam rozmawiać z moją mamą na skype. Ku mojemu zdziwieniu mama radosnym głosem oznajmiła, że właśnie skończyła piec...zebrę :D. Także specjalnie
Przepisy AleksandryWersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól
Smaczne Zdrowewłasnymi, domowej roboty, podobnymi do oreo. Ja wykorzystałam do ich zrobienia ten przepis i się super udały, chociaż nie były idealnie okrągłe. Ale ciasto wyszło genialne. Deser zrobiony dla gości zniknął w tempie tak szybkim ze nie udało mi się zrobić zdjecia w przekroju. Polecam... mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNadchodzi tłusty czwartek , to nie można sobie odmówić zrobienia , tego co lubię :) faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :) Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :) Przepis z gotujmy.pl
Słodkości i nie tylkoogrodu, sadzenie kwiatów i krzewów to moje zajęcie :) mam tyle zaległych przepisów i nie wiem kiedy się za nie zabiorę. To ciasto chciałam Wam polecić bo naprawdę warto je upiec :)jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a szybko znika z talerzyków :) Biszkopt kakaowo-kawowy do tego pianka z kremówki, serka mascarpone i czekolady, śliwki, myy pyszotka. Zapraszam(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej i wodę. Mąkę, kakao,kawę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę przekładamy do szklanej miseczki i stawiamy na garnku z gorącą wodą, co jakiś czas mieszamy
Sama słodycz i szczypta chilijabłecznikiem w roli głównej, który piekła zawsze moja babcia. Który kojarzy mi się z jesiennymi, sobotnimi popołudniami w ogrodzie, gdzie zawsze zbieraliśmy jabłka. Ciasto jest bardzo proste - poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony cukiernik. I szybkie wykonaniu. Zostawiam Was zatem z moim ostatnim jesiennym akcentem a ja wracam do pracy nad drugim numerem "Życia ze smakiem". Tak, tak, już niebawem(...)dodajemy po jajku a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę startą z cytryny i mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Na grzbiecie każdej połówki jabłka robimy pionowej nacięcia. Jabłka układamy na cieście
My simple kitchenMuffinki przeważnie goszczą u nas w połowie tygodnia, gdy po niedzielnym cieście nie ma już śladu, a do weekendu jeszcze daleko. Ogromnym ich atutem jest to, że są mało absorbujące czasowo i pyszne. Dziś jedne z ulubionych moich córek, bananowo-orzechowe z karmelową nutą za sprawą dodania brązowego cukru. Cudownie aromatyczne, miękkie i idelanie wilgotne... Boskie! Muffinki bananowo-orzechowe Składniki(...)jajko z oliwą, jogurtem i bananami. Wlewamy suche do mokrych, na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy(zostawiamy 2 łyżki orzechów i cukru do posypania). Szybko mieszamy, aby się składniki połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do wysokosci ¾ formy. Pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku, do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce
Mia Cucina Sofietamyślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny. Migdałowe ciasto z figami na maślance Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 ml maślanki 3 jajka 125 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie, a potem to już z górki trzydziestka na karku. Coś w tym jest, czas między 18tką, a oczkiem zleciał tak szybko, że prawie nie wiem kiedy! :) Nie będę się rozpisywać, bo czas organizować imprezkę dla rodzinki. Kolejne ciasto trzeba zrobić, a to coś na obiadek przyszykować. Kończąc, chciałabym podziękować słoneczku, które dla mnie dziś pięknie świeci! Skoro urodzinki
Be Fit Be Strongpokrojone na mniejsze kawałki owoce, lekko wciskając je w masę. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką wiśniową. Uwagi: Przygotowanie ciasta zaczęłam od zrobienia galaretek. Naczynie z żółtą galaretką włożyłam do zlewu wypełnionego zimną wodą, by szybciej stężała, drugą zostawiłam w temp. pokojowej. W międzyczasie szybko upiekłam biszkopt (pilnowałam, by galaretka nie stężała zbyt szybko). Gdy biszkopt się piekł przygotowałam pozostałe galaretki. Galaretka(...)żółta zaczęła tężeć w momencie, gdy biszkopt lekko już się przestudził. Szybko ubiłam więc śmietanę i dodałam do niej galaretkę o kisielowatej konsystencji (galaretka nie może stężeć całkowicie). Następnie przygotowałam bakalie (posiekałam orzechy i migdały, zalałam wrzątkiem rodzynki) i pokroiłam brzoskwinie. Jak widzicie przy dobrej organizacji pracy ciasto nie jest wcale tak czasochłonne jak mogłoby się wydawać. Masę piankową
Smaki Na TalerzuMuffiny to deser/ciastko, które zawsze się sprawdzi - szybkie do zrobienia i kilka minut pieczenia. Zawsze się udają i każdy je lubi, przynajmniej w moim domu. Dodatkowo ich atutem jest, że można je zabrać w każde miejsce - do szkoły, pracy, na wycieczkę, spacer czy plac zabaw. Te zostały wzbogacone o kilka cennych witamin, jest skarbnicą antyoksydantów, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ja tym razem piekłam w dużych kartonowych foremkach do muffinek. Wyszło mi 8 sztuk z taj proporcji ciasta. Nakładamy ciasta około 1/2 wysokości foremki, na wierzch wkładamy po około 10 owoców jagody kamczackiej, dokładamy po 1-2 łyżki ciasta. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Życie zaczyna się w kuchniZapiekanka naleśnikowa czyli jak nie marnować jedzenia – danie w duchu zero waste. Zostało mi kilka naleśników, lekko już przywiędłych, mało elastycznych, zapiekłam je w jogurcie
Dorota Smakujejednak bardzo lekkie w smaku. Idealne na kolację lub jako przekąska na wszelkiego rodzaju garden party i wiosenne pikniki. Do tego szybkie i proste w przygotowaniu. Ja uwielbiam takie kolorowe dania, a Wy? :) 6-7 sztuk ciasto: 100 g mąki tortowej 50 g masła 120 ml soku ze szpinaku i bazylii (do wyciśnięcia tej ilości soku użyłam spory pęczek świeżego
Mienta blogMalutkie ciasteczka kokosowe w wersji wegańskiej , które zrobicie szybko i bez większego wysiłku. To ciasteczka dla miłośników kokosa Składniki na 35 ciasteczek: 1 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej) 1 ½ łyżki mielonego lnu 6 łyżek gorącej wody 1 łyżka cukru pudru 120 g KASI dla wegan 2 garście wiórków kokosowych Do gorącej wody dodaję len i dokładnie mieszam. Wszystkie składniki, razem(...)wymieszanym lnem z wodą, umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 7 mm i wykrawam dowolne kształty. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 12-15 minut, aż zaczną się leciutko rumienić. Kiedy ciastka ostygną, przygotowuję lukier (1 łyżka ciepłej wody na 2 pełne łyżki cukru pudru
Słodki sentymentpowinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 10 lub 12 części i rolujemy z nich wałeczki na długość około 20 cm *** *** Każdy wałek zawiązujemy na supełek *** *** Następnie pozostałe końce podwijamy, jeden pod spód(...)TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Bułki czosnkowo-ziołowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem