Prostszego mazurka nie znajdziecie! Jedno co trzeba tu przygotować to kruche ciasto. Masa krówkowa jest z puszki, a dekoracja to po prostu włoskie orzechy i napis "Alleluja" wykonany z lukru. Słodki, kaloryczny....jak mazurek! Przy okazji chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Przede wszystkim zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka i mokrego dyngusa! Odpocznijmy(...)plasterki i ułożyć wokół wgłębienia. Do środka umieścić żółtka. Przesiany cukier puder (60 g) rozsypać na krawędzi mąki. Wszystko dobrze posiekać nożem, po czym za pomocą dłoni szybko zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Od razu rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (ciasto nie będzie się kleić) na grubość ok. 3 mm i wymiary większe niż blaszka 24x24 cm. Ciasto
Nastoletnie Wypiekanieciasteczka są bardzo wyraźne w smaku i przyjemnie chrupiące. Swój smak zawdzięczają nie tylko pysznemu kremowi ale także bardzo delikatnemu i kruchemu ciastu z dodatkiem gotowanych żółtek z przepisu Siostry Anastazji. Są dość kaloryczne ale tak smaczne, że tym nikt się nie przejmuje i ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują na 2-3 dzień ale trzeba je porządnie schować(...)proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować krem: masło utrzeć na puch najpierw samo a potem dodawać po trochę chałwy, na końcu wódkę. Orzechy posiekać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabuchtach z jego dodatkiem i kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 400 g mąki pszennej (ja zmieszałam tortową(...)pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, margarynę i kroimy wszystko, aż otrzymamy coś na kształt kruszonki. Teraz dodajemy żółtka, chwilę wyrabiamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy rabarbar w około 2 centymetrowe kawałki. Przygotowujemy blaszkę
Rozpustne gotowanieroku:) Nie mogłam jej przetłumaczyć, że to nie jest ciasto na pierniki a tylko na sernik z jabłkami. Była bardzo zawiedziona. Za to sernik z jabłkami wyszedł przepyszny. Ciasto bardzo cynamonowe, lekko kwaskowe, wilgotne, wprost idealne do kawy w jesienny, zimny i deszczowy dzień. Kawa i kawałkiem takiego ciacha rozgrzeje nasze dusze i ciała:) Składniki: kruchy cynamonowy spód(...)budyniu waniliowego bez cukru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon przesiać. Wymieszać. Dodać sól, margarynę i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić na godzinę do lodówki. Po tym czasie tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć 3/4 ciasta z lodówki
na moim stole...Dzisiaj na blogu swoje pięć minut dostaje tarta, która jest idealnym połączeniem kruchego ciasta, kremowego, domowego budyniu, soczystych, aromatycznych brzoskwiń i orzeźwiającej mięty. Jednym słowem… iście letnie smaki, kuszące słonecznym wyglądem. Zróbcie, a na pewno zachwyci każdego i stanie się Waszym słodkim hitem tego lata. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód: 2 szklanki (280 g) mąki(...)również np. koszyczek malin) cukier puder listki mięty Przygotowanie: Spód: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między
Fitsweet.metakiej temperatury jaka jest w przepisie, nie niższej. I ostatnia bonusowa rada dla estetów. Do pieczenia tart dobrze jest używać formy z wyjmowanym dnem , ułatwia to krojenie i wyjmowanie ciasta. Przy użyciu zwykłej formy pierwszy kawałek zazwyczaj się rozpada. Powodzenia Składniki (forma o średnicy 26 cm): Kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki (210 g) mąki pszennej 130 g zimnego masła(...)zmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować między
Fitsweet.metakiej temperatury jaka jest w przepisie, nie niższej. I ostatnia bonusowa rada dla estetów. Do pieczenia tart dobrze jest używać formy z wyjmowanym dnem , ułatwia to krojenie i wyjmowanie ciasta. Przy użyciu zwykłej formy pierwszy kawałek zazwyczaj się rozpada. Powodzenia Składniki (forma o średnicy 26 cm): Kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki (210 g) mąki pszennej 130 g zimnego masła(...)zmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować między
Fitsweet.meochotę na sernik i makowca zarazem? 😁 Dzisiaj zachęcam do upieczenia seromakowca na kruchym cieście. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale w każdym kolejnym dniu - o wiele lepiej smakuje. Spód możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki na formę 20 x 40 cm: kruchy spód 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła (150 g) 1 żółtko + 1 całe jajko(...)smaku śmietankowym do dekoracji cukrowe gwiazdki Na samym początku przygotować spód : mąkę posiekać z masłem. Następnie wbić jajko, dodać żółtko, śmietanę, wsypać proszek do pieczenia i cukier. Szybko wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie przełożyć rozwałkowane ciasto. Całość nakłuć widelcem i piec 10 minut w 200ºC. W międzyczasie przygotować masę makową : mak przesypać do rondelka, zalać wodą
Ugotowaćmnie winogronowy do dekoracji: płatki migdałów lukier inne dodatki Wykonanie: WERSJA 1 Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować
kolorowotorcikowoDzisiaj na blogu swoje pięć minut dostaje tarta, która jest idealnym połączeniem kruchego ciasta, kremowego, domowego budyniu, soczystych, aromatycznych brzoskwiń i orzeźwiającej mięty. Jednym słowem… iście letnie smaki, kuszące słonecznym wyglądem. Zróbcie, a na pewno zachwyci każdego i stanie się Waszym słodkim hitem tego lata. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód (wszystkie składniki zimne, z lodówki): 2 szklanki(...)również np. koszyczek malin) cukier puder listki mięty Przygotowanie: Spód: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między
Fitsweet.mejuż wiele razy wspominałam, że serniki są moimi ulubionymi ciastami. Łatwe, szybkie i proste! Odkryłam coś innego, specjalnego... Sernik na zimno w biszkopcie! Rewelacja! Składniki: Biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki karobu lub kakao (można ominąć) Masa serowa 500g twarogu półtłustego np. klinek 1 galaretka np. pomarańczowa 1 szklanka(...)szklance wody rozpuszczamy galaretkę, studzimy. Ostudzoną i lekką stężającą się galaretkę delikatnie miksujemy z twarogiem. Biszkopt przekrajmy na pół i nakładamy gotową masę serową. Delikatnie nakładamy wierz biszkoptu. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Smacznego
Truskawkowa FiestaKilka lat temu pisałam, że mazurki poznałam dopiero po przeprowadzeniu się z domu rodzinnego na Mazowsze. Nigdy wcześniej ani nie widziałam, ani nie jadłam tych ciast. Choć nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami, do których należą typowe mazurki, to raz w roku nabieram na nie ochotę. Po ponad miesięcznym niejedzeniu słodyczy i rezygnacji z cukru, w Wielkanoc chętnie sięgam(...)łyżka zimnej wody Wymieszać ze sobą suche składniki. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do suchych składników. Lekko wyrobić, rozdrabniając kawałki masła. Do masy dodać jajko i szybko wyrobić ciasto. W razie konieczności dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto uformować w dysk i położyć na blacie posypanym mąką. Ciasto rozwałkować w okrągły placek o grubości 1 cm. Na środku ciasta
Weekendy w domu i ogrodzieTrudno mi było oprzeć się zaproszeniu Joasi na wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę . Tym razem temat wypieku przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa i zapach z najlepszej cukierni. Rurki z bitą śmietaną. Przepis pochodzi z bloga Joasi Różowa Kuchnia , z moimi zmianami i uwagami. Składniki: - 500g mąki tortowej (typ 450) - 227g mocno schłodzonego masła (nie używam margaryny) - 250ml(...)zrobić foremki. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier – mieszamy. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach, do mąki ścieramy zimne masło – rozcieramy palcami. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka strunowego lub owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ja polecam ciasto przygotować dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc w lodówce
mojewypiekiinietylkoświęta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta(...)proszku wiórki kokosowe do dekoracji Obie mąki, cukier, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojona na kawałki margarynę i rozcieramy razem. Dodajemy białka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę
Czary - gary w kuchnijedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie dni. Czytałam kiedyś, że dobry deser powinien zawierać różne smaki, a także łączyć różne struktury i konsystencje. Ta tarta ma to wszystko. Połączenie kruchego spodu, soczystego nadzienia, puszystej śmietany i chrupiących orzechów przenosi(...)opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim, formę do tarty (20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do lodówki na 10 minut. Spód ciasta ponakłuwać
Kulinarne Inspiracjeciasteczek rozłożyłam sobie na 3 dni. Wpierw upiekłam same ciasteczka, drugiego dnia przygotowałam budyń i złożyłam grzybki, a trzeciego dnia oblałam je polewą. Pracy dużo, ale…. było warto! Ciasto: 600 g mąki pszennej 400 g masła 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 żółtek 150 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 1 łyżka suchego maku(...)tarce lub pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Siekamy nożem. Żółtka łączymy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy do mąki z margaryną, zagniatamy dość szybko gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy porcjami na lekko podsypanym mąką blacie. Za pomocą foremki do babeczek i szklanki (o odrobinie większej średnicy od foremki
Smaki Na Talerzusoczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kosteczkę masło. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy żółtka, rum (nie aromat!!!) i dalej siekamy nożem, aż jajka połączą się z resztą składników. Teraz szybko zagniatamy ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki
Rozpustne gotowanie