Kruche ciasto maliny w galaretce krem śmietanowy z mascarpone i lekka bezowa pianka To idealne połączenie któremu chyba nikt się nie oprze. Ciasto kruche 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej 100 gram masła 2 małe jajka M ( żółtka białka odkładamy na później 2 łyżki cukru pudru Krem 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % 130 gramów serka mascarpone 1 czubata(...)mogą być zamrożone) Mąkę przesiać na stolnice dodać dodać szczyptę soli, cukier, pokrojone na kawałki zimne masło siekamy nożem aby składniki się połączyły następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do tarty ( średnica 20 cm mierzone
Andzia Pichcipracy mi powiedzieli: "po co ciasto czekoladowe psuć cukinią, przecież w cale jej nie czuć ;-) Odpowiedź innych - jesz warzywa 😜 To ciasto jednak szybko zniknęło z talerza. Faktycznie puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe no ideał. I pięknie rośnie :) Wszystkim niezdecydowanym, którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Nikt się nie zorientuje, że pod tą czarną czekoladową maską kryje się taka tajemnica. Składniki(...)Thermomix cukinię pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować - czas 30 s/obr 5-6 dodać pozostałe składniki i wymieszać czas ok 60 s/obr 5-6 (po 30 s sprawdzić czy ciasta nie trzeba ściągnąć ze ścianek naczynia, tak żeby wszystko dobrze się wymieszało) tradycyjnie cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach masło zmiksować na puszystą masę stale miksując dodawać stopniowo olej
Gotowanie z pasjąUwielbiam to łatwe ciasto, bo szybko się robi i doskonale smakuje. Idealne do kawy, super w plener! Składniki -3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki naturalnego kakao 5 dużych i świeżych jaj 1 szklanka gazowanego napoju, może być dosłownie cokolwiek, moja babcia zawsze robiła na oranżadzie 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 1 szklanka oleju rzepakowego(...)wlej bardzo powoli napój gazowany. Miksuj aż uzyskasz fajna i gładką masę. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.Możesz dodać aromatu pomarańczowego.Zmiksuj na gładko.Podziel ciasto na dwie równe części.Do jednej wmieszaj 2 łyżki mąki a do drugiej kakao.Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Keksówkę wysmaruj masłem, posyp mąką. Do tak przygotowanej formy wlewaj na przemian
Z Kuchni Do KuchniCiasto bardzo szybkie w wykonaniu, zawsze się udaje a smak? Delikatny, nie za słodki, lekko wilgotny z nutą ananasa. Chociaż tak na prawdę można dodać do niego każdy owoc i za każdym razem smakuję równie obłędnie. Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka sok z połowy cytryny 1/2 kg mąki pszennej(...)innych owoców) W dużej misce mieszamy jajka,olej, jogurt, cukier,cukier wanilinowy, sok z cytryny i mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto będzie dość gęste, ale właśnie takie ma być, może też wyglądać na lekko zważone, ale nie należy się tym przejmować :) Blachę o wymiarach 22x33 cm wykładamy papierem do pieczenia ( może
Słodka Kraina WypiekówPyszne ciasto adwokat, szybkie do zrobienia, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia :) Składniki: 700 ml mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 6 łyżek cukru trzcinowego Symbio , 200 g masła, 100-150 ml likieru Adwokat, ok. 45 herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko (650 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem(...)ostudzenia, co jakiś czas mieszamy. Gdy budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie
Aga w kuchnijabłek cynamon- wedle uznania 1-2 łyżeczki Dekoracja: cukier puder do oprószenia opcjonalnie lody waniliowe Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito i dodać pozostałe składniki 2. Szybko zagnieść ciasto. 3. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na godzinę. 4. Jabłka usmażyć aż do odparowania wody, którą odrobinę podlać aby się nie przypaliły. Często mieszać. 5. Formę posmarować
KreatywnePinyfiguruje na bardzo poplamionej stronie zeszytu z przepisami- Pleśniak (Kuchnia) vel Skubaniec (bo tak go też nazywamy). I w moim nieskoordynowanym stanie duszy pomyślałam- to jest to! Niezawodne, pyszne ciasto, które zjem do zamyślonej kawy. A że nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, zrobiłam go z mirabelkowym akcentem. Moja mama robi pleśniak bardzo cieniutki, ja zrobiłam w mniejszej formie(...)śliwki smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek, porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy walce i chowamy do zamrażarki na około godzinę. Prostokątną formę wykładamy papierem
les mirabellesnastępnego dnia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie sprawdza się natomiast mielenie ich w blenderze. Dodać mąkę, sól i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka. Kopytka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 2 łyżki śmietany 18% 5 żółtek parę kropel zapachu migdałowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu Beza: 5 białek (jeśli mamy zamrożone białka możemy dodać jeszcze 3 aby beza(...)pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło i siekamy razem z mąką na jak najmniejsze kawałki. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz zapach migdałowy i zagniatamy szybko jednolite ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, cynamon oraz proszek budyniowy
Qchnia po prostupadło, skończyło się na tym, że mak przeciskałam w akcie desperacji, gdy już nawet chłodzenie blendera w lodówce nie pomagało przez praskę do czosnku. Składniki na 12 sztuk: ciasto: 600 g mąki pszennej 220 g masła koksowego w temperaturze pokojowej (im bardziej miękkie tym lepiej, ale nie płynne) 50 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju roślinnego 70 g cukru pół(...)miejsce, zawsze jest to u mnie wyłączony piekarnik, bo mam pewność że tam nie będzie przeciągów. Obudzone po około 20 minutach drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i dosyć szybko wyrobić ciasto. Będzie się trochę lepić, ale powstrzymaj się przed dodawaniem mąki, dasz radę Ciasto uformuj w miarę zgrabny prostokąt, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godzinę
greenscarfDrożdżówka jest mega pyszna - miękka, puszysta, wilgotna... i ten zapach... a jak efektownie wygląda na stole :). Do jej krojenia nóż nie będzie potrzebny, wystarczy odrywać kawałek po kawałku :) Uprzedzam - szybko znika :) Składniki: 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 jajka 50 g masła Do posmarowania: 70 g masła(...)międzyczasie nagrzać piekarnik do 180° C. tuż po upieczeniu 12. Na koniec ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać cukrem z cynamonem. 13. Piec ok. 30 - 35 min. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Wystudzić w formie. Źródło/ Inspiracja: domowe-wypieki.pl
Domowa Cookierenka AgiSkładniki: Na ciasto: 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody 250 g mąki pszennej+ do posypania blatu 125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy 1 żółtko szczypta soli Nadzienie: średniej wielkości cukinia mały pomidor 250 g brokułów 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżeczki suszonego oregano(...)minuty przed końcem pieczenia: biały sezam Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Na blat wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, dodajemy szczyptę soli, wlewamy żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto razem z masłem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz: cukinię oraz obraną cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, brokuły dzielimy
Moja smaczna kuchniasypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja i śmietanę, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić Schłodzenie przed pieczeniem - uformowane w walec i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej na 1 godz.) do lodówki; ewentualnie można skrócić ten czas pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy) A teraz przejdźmy do konkretów, czyli(...)nożem suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) z masłem na drobne kawałki. Dodać całe jajko i dodatkowe żółtko oraz pastę waniliową i kontynuować siekanie. Następnie szybko ugnieść ciasto rękoma. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować
Grunt to przepis!Ciasto robiłam w formie 24x24, więc wyszło bardzo wysokie. Można je również przygotować w nieco większej formie. Szczerze polecam!!! Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Jabłka: około(...)siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz aromat waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie straciło swojej kruchości. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część chowamy do lodówki, a mniejszą zamrażamy. Przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy i kroimy
Mania GotowaniaCiasto z kremem migdałowym otwiera na blogu sezon truskawkowy. Krem migdałowy przygotowywany jest jak krem patissiere, na bazie żółtek i mleka - pod koniec dodajemy do niego tylko zmielone migdały. Jest dość słodki, więc jeśli wolimy mniej słodkie kremy, można zmniejszyć ilość cukru - później można ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem gotowy krem. Do ciasta pasują wszelkie owoce jagodowe, wspaniale będą smakować tutaj(...)inne owoce sezonowe Przygotować spód: w misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w 180 C ok. 25 minut. Wystudzić. Przygotować krem: ubić cukier z żółtkami na kogel mogel, następnie dodać mąkę. Podgrzać mleko
Lekcje w kuchniCIASTO: mąka pszenna - 500 g woda ciepła- ok 250 ml olej - 2 łyżki sól- szczypta FARSZ: mięso wieprzowe ugotowane - 500 g cebula - 2 szt czosnek - 1 ząbek jajko 1 szt bułka mała - 1 szt mleko - 1 szkl majeranek - 1 łyżeczka sól pieprz cebule obrać, opłukać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać olej(...)dobrze razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut. mąkę przesiać przez sito na stolnice zrobić w środku dołek, wlać olej i ciepłą wodę szybko zarabiając ciasto, ugniatać tak , aż się stanie elastyczne nie nie będzie się kleić do rąk. ciasto podzielić na 4 części, jedną cześć zostawić, resztę przykryć ściereczką
Camilla w kuchninajbardziej udane połączenie. Ciasto należy do tych bardzo tradycyjnych, i nie jednemu jego smak skojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjny jabłecznik z budyniem Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru (można dodać więcej) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowy lub 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka(...)wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na około 40 minut. Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Prażyć w garnku przez około 10 minut. Dodać cukier, cynamon
Mania Gotowania