jest świetną szybszą alternatywą. Ciasto wychodzi delikatne i lekko chrupiące. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki i elastyczny spód to rozwałkujcie ciasto na nieco grubszy placek. Składniki na ciasto wystarczy szybko zagnieść, rozwałkować, położyć wybrane dodatki i upiec. Ekspresowo mamy gotową fajną przekąskę, która dzięki dodatkom możemy dowolnie modyfikować. U mnie tym razem jedno z moich ulubionych połączeń - gruszka(...)mąki gryczanej 50 g mąki kukurydzianej 50 g kefiru Pół opakowania suchych drożdży (ok 4g) Ciepła woda Sól Camembert Gruszka Burak Czerwony pieprz, orzechy włoskie Składniki na ciasto połączyć i zagnieść na elastyczne, zwarte ciasto Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek (polecam zrobić to przez warstwę papieru dzięki czemu unikniecie przyklejania się ciasta do wałka) Na rozwałkowane
HealthyCreationsmogła się doczekać kiedy wypróbujemy nowe foremki (mamy ich już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część(...)żółtko 2-3 łyżki płynnego miodu 120 g cukru pudru opakowanie przyprawy korzennej (nie do piernika, bo ta ma kakao) Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby się nie stopiło i wzorki nie rozmazały się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;) Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta 350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)smaku dekoracja Polewa i dekoracja biała Helio Przygotowanie: Kruche foremki Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 30 minut. Pozostałe masło roztop, posmaruj foremki przy pomocy pędzla, posyp mąką, nadmiar mąki wysyp z foremek. Ciasto rozwałkuj na płat
SzczyptaSmaQśliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto
Niezły Młyneklodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta. Przykryć nim dżem. Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka. Udekorować lekko podprażonymi migdałami. Biały(...)łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki. Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki. Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód
Kulinarny karnet Christopherabaaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można się nimi także podzielić(...)300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione, połączone ciasto podzielić na 2 części. Z I części : uformować wałeczki o śr.ok.4,5cm i zawinąć
Smaczne ZdroweLubisz kruche ciasteczka? A próbowałaś/eś już tych anyżowych? Z ciastem doskonale się pracuje, nadają się do lukrowania i smakują wspaniale. Ja zwykle zaopatruję się w mielony anyż (przed Świętami dostępny jest w Lidlu), ale można również zmielić samemu gwiazdki anyżu. 360 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 140 g cukru pudru 2,5 łyżeczki(...)jajko Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, ekstrakt wanilinowy, skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Na końcu dodajemy jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzuzmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica : wymiary średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz Składniki: 1 kostka schłodzonego masła 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. zmielonych migdałów(...)konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzeć z cukrem , wsypać mąkę , kakao , cynamon, goździki i cukier z wanilią. Dodać alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ja w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkować 2/3 ciasta , wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Resztę ciasta
Różne smaki w kuchniblaszkę o wym. 25x40 cm Ciasto kruche na spód : 2 szklanki mąki 20 dkg masła 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu(...)spód - Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier oraz żółtka, wszystko razem posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto uformuj w wałek, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia
Przepisy i porady kulinarneśmietanki 30% 1 szczypta soli 20 g masła Polewa: 100 g konfitury pomarańczowej 100 g czekolady mlecznej 100 g masła Dekoracje: 60 g orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych orzechów ocierając je palcami. Masło, cukier(...)Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Osobno wymieszać mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sól i kakao. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać utarte masło ze suchymi składnikami, następnie szybko zagnieść ciasto, rozklepać je by było płaskie a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować
Mama Gotujekwaśnej śmietany 1 torebka budyniu waniliowego 4 jajka około 0,5 kg śliwek Wykonanie: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Śliwki wypestkować. Mleko skondensowane połączyć ze śmietaną, jajami i proszkiem budyniowym. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować
kolorowotorcikowozmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica : wymiary średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz Składniki: 1 kostka schłodzonego masła 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. zmielonych migdałów(...)konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieśc ciasto. Uformowac kulę, zawinąc ja w folię spożywczą , włozyc do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowac 2/3 ciasta , wyłożyc nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Reszte ciasta
Słodkości i nie tylkowiejskiego 6 jajek 1,5 szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier wanilinowy cytrynowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny palma dodatkowo słoiczek dżemu wiśniowego domowego Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków dobrze ugniatamy aż ser będzie gładki(...)rozpuści i ser stanie się puszystą masą. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę z cytryny. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy serowej, dokładne mieszamy. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy o wym ok 33x23 dno należy wyłożyć papierem. Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzchu robimy kleksy z dżemu wiśniowego
Gotowanie jest łatweSłonecznikowiec to ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym (lub masą krówkową) i udekorowane prażonym słonecznikiem. Ciasto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Rewelacyjne w smaku :) Polecam! P.S. Jeżeli użyjecie mleka skondensowanego to do pokrojenia ciasta będziecie potrzebować bardzo ostrego noża, ponieważ wierzch słonecznikowca będzie dosyć twardy. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 40 cm: biszkopt(...)koniec wlać 150 g mleka skondensowanego*. Wierzch ciasta polać pozostałym mlekiem i od razu rozsmarować warstwą słonecznikową. Należy robić to szybko, bo masa błyskawicznie zastyga. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki. Podawać po mocnym schłodzeniu. *Uwaga: mleko skondensowane możecie zamienić na masę krówkową. Nie ma potrzeby podsmażania go z ziarnami słonecznika. Wystarczy ciepłą
Ugotowaćcytryny barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka, cukier oraz wanilię. Szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm (fot.1) , w razie konieczności, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto się
Świat Ciasta