kakaowym cieście budyniowym. Sernik zrobiłam tylko z 0,5kg sera, więc jest nieduży, ale tak smaczny, że już połowa zniknęła. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 3/4szkl. mąki tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szkl. cukru pudru 40g budyniu czekoladowego w proszku 1 łyżeczka kakao gorzkiego 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 70g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek do pieczenia, budyń czekoladowy w proszku i kakao. Dodałam zimne masło, żółtko i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam dość szybki jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Można też zagnieść ciasto dzień wcześniej. Małą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem
Waniliowe ImprowizacjeKruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 3/4 szkl. cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny Sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kremówki Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 200 g masła 300g cukru 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 50 ml kremówki 1½ budyń(...)rodzynki opcjonalnie Wykonanie blaszka 30x30 Cytrynę sparzona zetrzeć na tarce. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka ,kakao i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło ucierać przez 3-5 minut, i dodawać
w mojej kuchniciastek. I właśnie z tej książki pochodzi przepis na ciasteczka. W oryginale - "magiczne ciasteczka z dziurką" . Ciasteczka nie wymagają jednak magicznych umiejętności, co zdecydowanie ułatwia pracę. Polecam Wam przygotować ciasto, do wycinania zaś i posypywania ciastek, zaangażujcie swoje pociechy. Będzie to dla nich zarówno zabawa, jak i nauka i oczywiście miły sposób na spędzenie wspólnych chwil. Składniki(...)średnicy ) Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru ( resztę pozostawić do posypywania ciastek ). Z mąki, masła, jogurtu ( lub śmietany ) oraz żółtek zagnieść szybko gładkie ciasto. By ułątwić sobie pracę, można zrobić to w malakserze. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około
kolorowotorcikowopara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek cukru(...)pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem
Delicious Titbitskremami, z czekoladą czy orzechami. Długie jesienne wieczory to również świetna okazja do rodzinnego wypiekania ciasteczek. U nas właśnie w jeden z takich ponurych dni powstały orzeszki z ciasta kruchego budyniowego z nadzieniem z nutelli, ale takiej domowej czekoladowo - orzechowej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mielonych orzechów laskowych 1 budyń czekoladowy(...)laskowe, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder wsypałam do miski i wymieszałam. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wyjęłam i odrywając małe kawałki, formowałam z nich kulki mniej
Waniliowe Improwizacjedomowej roboty moreli w syropie, dlatego postanowiłam ich tutaj użyć i uważam, że swoim wyrazistym smakiem pasują do tego ciasta idealnie. To naprawdę bardzo smaczne, nie za słodkie ciasto, które szybko znika ;). Biszkopt makowy: 5 dużych jajek 180 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)waga samych owoców ) Nasączenie: 70 ml zalewy z moreli 70 ml likieru Amaretto pozostałego po odsączeniu rodzynek Ponadto: około 400 g moreli z syropu ( waga samych owoców ), na wierzch ciasta 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać
Opowieści z piekarnikawysoką warstwą jędrnych jabłek w cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką. Każda szarlotka najlepiej smakuje z szarą renetą, ale ja piekłam(...)składniki czyli mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. – Posiekać sypkie składniki z masłem, dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. – Podzielić na dwie części. 1/3 włożyć do foliowego woreczka i schować do zamrażalnika, a 2/3 ciasta rozwałkować i wykleić
To co kochamRolada truskawkowa to pyszne i delikatne ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i wszystkim smakuje. Przepis na słodką roladę stosuję od lat, mam go od swojej mamy, więc polecam(...)cukier i dalej ubijamy. Po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, równo je rozsmarowując. Pieczemy duży, płaski biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zawijamy z papierem w rulon. Pozostawiamy aż ostygnie. Bardzo
Kulinarne Fantazje MarioliMożemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem. Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody(...)proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i 2 łyżki lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, przekładamy do woreczków i chłodzimy w lodówce minimum godzinę (ciasto z powodzeniem możemy zarobić wieczorem i zostawić w lodówce). Spód tortownicy wykładamy papierem
mojewypiekiinietylkociemnej czekolady 160 ml śmietany kremówki ulubione dodatki Wykonanie: Mąkę przesiewamy mieszamy z cukrem i dodajemy zimne posiekane masło. Rozcieramy masło z mąką wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 1 cm . Wycinamy dowolny kształt i dekoracyjny według własnego upodobania obrzeże. Smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy
Malinowe Pocałunkimąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Polewa czekoladowa 1 jajko 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao Składniki na spód wyrobić szybko, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe, następnie ciastem wylepić blaszkę i wstawić do lodówki. Blacha musi mieć wysoki boki, gdyż ciasta sernikowego będzie bardzo dużo, a wymiary blachy
Jadło i czytadłoprzygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj i przykryte jest także pianą. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Składniki: 4 jajka 3 białka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka soku z cytryny(...)czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Pianę przekładam do masy z żółtek i dość szybko mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam
prawdziwe jedzeniedość słodkie ciacho. Z tym ostatnim nie zgadzali się pozostali domownicy, ale …. ja i tak wiem swoje;) Jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast, delikatnie zmniejszcie ilość cukru. Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g masła 150 g cukru pudru (proponuję minimalnie zmniejszyć ilość) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego (16g) 8 żółtek Beza: 8 białek(...)pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, zawijamy je w folię lub przekładamy do woreczków i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Dwie blaszki (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto kroimy
Smaki Na Talerzuorzechów na Święta, czas więc zacząć je wykorzystywać. Ciasteczka wyszły pyszne - odpowiednio chrupiące, mocno kawowe i trochę orzechowe. Coś wspaniałego! Jedyne, co zmieniłam, to sposób przygotowania. Zamiast ciasto wałkować i wykrawać z niego kółeczka, uformowałam kiełbaskę i pokroiłam ją w plasterki. Szybciej, czyściej i wygodniej. A to ważne, gdy w planie są jeszcze dwa inne rodzaje ciastek, bułeczki(...)łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i orzechami. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko i wlać kawę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kiełbaskę o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto odwinąć w formy, kroić na plasterki grubości około
Pożeraczka, czyli raz adobrzeselen oraz potas. Zalecana jest do przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej (12 porcji) Składniki: 1 duży(...)daktyle i miksuję na gładką masę. Dodaję jajko, cynamon oraz maślankę i wszystko dokładnie mieszam. Łączę mąkę z sodą i wsypuję powoli do masy bananowej, szybko mieszając. Ciasto przelewam do formy na muffinki, do środka wkładam pół kanki czekolady i wstawiam do piekarnika na 20 minut do 180 stopni. Gotowe. Miłego weekendu
Życie na widelcu