Scroll down for recipe in English. Składniki: (forma o wym. około 18x25 cm.) Masa czekoladowa: 250 g. masła 3 łyżki gorzkiego kakao 120 g. cukru 1
Delicious Placejakie znamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 15 minut a jeśli się uwiniecie to nawet w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Zobacz przepis Sajgonki bez zawijania Wystarczy kwadrans, żeby przygotować to niezwykle smaczne i zdrowe danie. Sajgonki bez zawijania są tak proste(...)drobiowy sznycel podlany winnym sosem z dodatkiem kaparów. Miła i orzeźwiająca odmiana od wszystkich panierowanych kurczaków Zobacz przepis Podwójnie smażona polędwiczka w sosie musztardowyym Bardzo prosty sposób na szybkie danie z polędwiczki, które dzięki niecodziennej technice obróbki zyskuje zupełnie nowy smak. Dzięki temu przepisowi dowiecie się jak usmażyć polędwiczki żeby były obłędnie smaczne! Zobacz przepis Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną
Niedzielny kucharzSpaghetti z chorizo i krewetkami z dodatkiem szparagów to wyśmienite i bardzo aromatyczne danie. Idealne połączenie aromatycznego i pikantnego chorizo z delikatnym smakiem krewetek i zielonych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Co zrobić gdy mają wpaść niezapowiedziani goście, a w szafkach wieje pustką? Muffinki! Te są mega delikatne, jogurtowe, a dodatek świezych truskawek dodaje im świeżości i
Analiza SmakuTak wiem gorąco i jak wcześniej wszyscy narzekali, że zimny maj, tak teraz narzekamy zgodnym chórem, że gorący czerwiec. Owszem gorący, ale taki mamy klimat. Jedyne
Cynamonowe szczęścieręczną trzepaczką i nie ubijam jaj na sztywną pianę, chyba że robię omlet na słodko , wtedy piana z białek obowiązkowo musi być sztywna. Moje dziecko uwielbia parówki w cieście , dlatego wpadłam na pomysł, aby dzień rozpoczął z uśmiechem na twarzy. Czy tak się stało? Dowiecie się na koniec! :) Śniadanie dla dzieci powinno być urozmaicone, powinny znaleźć się w nim warzywa(...)lekko ubitych jaj łyżkę mąki, sól i pieprz i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Tak przygotowaną masę wlewamy ostrożnie na warzywa. Źródło ciepła powinno być duże, żeby jajka szybko się ścięły i nie wylały poza ramkę. W razie konieczności możecie pomóc sobie wykałaczkami, żeby spiąć ramkę. Kiedy jaja zetną się na tyle, że nie będą mogły się już rozlać
MamaOskarkaJak już pewnie wiecie fitness i sport to nieodłączny element naszego życia (w końcu te wszystkie słodkości jakoś trzeba spalić 😎 ). Dlatego wszelkie produkty wysokobiałkowe zwłaszcza gdy
Candy PandasDziś zapraszam Was na pyszne cynamonowe naleśniki z prażonymi jabłkami . Idealne na obiad lub wczesną kolację. Osobiście uwielbiam cynamonowe smaki i prażone jabłka. Po powrocie z
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na wspaniałe kokosowe ciasteczka z konfiturą malinową . Moje wspomnienie z dzieciństwa. Podobne ciasteczka piekła babcia mojej koleżanki. Uwielbiałam je W takie piękne majowe
Słodkie okruszkiTosty , grzanki i kanapki z grzybami to prawdziwy rarytas. Ostatnio delektuję się grzybami niemalże codziennie. Kurki wciąż można kupić lub uzbierać w lesie. Te złoto żółte
codojedzeniaTiramisu jest włoskim deserem. Przepis jaki znajduje się u mnie nie jest przepisem oryginalnym, lecz również jest bardzo smaczny. Jest to deser dla osób, które nie
W kuchni u Monikipierwsze lubimy dobrze i smacznie zjeść, i od czasu do czasu mamy po prostu ochotę na coś mało zdrowego i tradycyjnego (np. mielone z ziemniaczkami i buraczkami lub kawałek ciasta) :) Po drugie razem z Mężem i 4-letnią córeczką nie jesteśmy alergikami i nie mamy żadnych przeciwwskazań lekarskich (przynajmniej na razie) i nie musimy stosować żadnych wykluczających się diet (dieta(...)niedobory innych elementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać (bo jesteście weganami
Moja Delicjajuż kwiecień. Czas stanowczo za szybko leci. Pocieszeniem jest to, że przed nami kolejna, organizowana przez Amber , piekarnia tegoroczna - już kwietniowa. W tym miesiącu pieczemy piękne zielone bułki z dodatkiem szpinaku - propozycja Tosi z bloga Smakowity chleb . To jej autorski przepis na bułeczki. Można je upiec albo na zakwasie albo na drożdżach(...)podsypania 320 ml letniej wody 2 łyżeczki soli szpinak Do misy wsypujemy mąkę (450 g), dodajemy aktywny zakwas i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 3-4 minuty. Ciasto powinno być elastyczne i lepiące, ale nie lejące. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną z nich przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą
Stare GaryLekki, owocowy, smaczny:) Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 500 g sera śmietankowego (z wiaderka); 200 ml śmietanki 30%; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
In my kitchenprawie jak wiedeńskiej kawiarni. Coś szczególnego na Wielkanoc. Nie przepadam za biszkoptami, które sa dla mnie dość ...nudnym ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny, konkretny w smaku, pachnący orzechami i lekko czekoladowy przez dodatek kakao. Jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne, biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem lub lekką herbatą. A do budyniowej masy dodać dowolny aromat, jeśli lubicie(...)przesiać do utartej masy jajecznej, żeby nie powstały grudki. Dodać kakao i mielone orzechy. 3. Białko i 4 łyżki wody ubić na pianę. Ostrożnie dodać do ciasta. 4. Prostokątną foremkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na papier w formie i ostrożnie wyrównać powierzchnię. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez
dolcevitainmykitchenpozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana(...)zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej. Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić
Kulinarny S.O.S.pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana(...)zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej. Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić
Kulinarne S.O.S.pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana(...)zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej. Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić
Kulinarny S.O.S.pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana(...)zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej. Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić
Kulinarne S.O.S.Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasteczka dyniowe są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego pięknie pachną nutą korzenną i są miękkie idealne na jesienne dni, z podanej ilości wychodzi spora ilość (pojemnik jak na zdjęciu ) sztukowo trudno powiedzieć bo wszystko zależy od tego jakich foremek użyjecie. Ja tym razem postawiłam(...)szklanka puree z dyni ½ kostki masła/margaryny Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, przypraw, żółtek, puree z dyni oraz masła zagniatamy ciasto które lekko się klei cisto najlepiej podzielić na dwie części ,wyłożyć na blat wysypany mąką , wałkujemy a następnie wykrawamy dowolne kształty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy
Słodkie zapomnienieWyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i odchodziło od reki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych kawałków. Z każdego formujemy kulkę. Odstawiamy 15 minut przykryte wilgotną ściereczką. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy(...)tacy Charles Dickens czy Wilkie Collins. Co ciekawe do Chin czy na zachód Europy opium trafiło dzięki Arabom. W 1874 roku, w Niemczech po raz pierwszy wyodrębniono heroinę, która szybko zyskała sobie status nieuzależniającego substytutu morfiny co okazało się wielkim błędem. Dopiero na początku XX wieku Amerykanie odkryli, że syrop na kaszel (jednym z jego składników była heroina!!!) silnie uzależnia
Dzieje kuchennej Wiewiórytylko z kuchni francuskiej, ale też z angielskiej. I w ten oto sposób wśród świątecznych słodkości znalazł się któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny. Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut
Przysmaki KarolkiMięciutkie placuszki z mąki pszennej, idealne do zawijania w nie kawałków grillowanego mięsa lub warzyw. Łatwe do przygotowania, z kilku podstawowych składników, dostępnych w każdej domowej
cool and mintyPo bardzo przyjemnych doświadczeniach wiewiórką zwaną Hardkorowym Alvinem czułyśmy, że spotkanie z innym rudzielcem Basią będzie kontynuacją dobrej (pysznej) przygody! Wiecie, że kochamy masło orzechowe i
Candy PandasJuż bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisie naprawdę inaczej nie można napisać! Orzechowa tarta bez pieczenia, nadziana gęstym jogurtem i owocami to absolutna delicja, która cieszy i oko i podniebienie. Danie do zrobienia na szybko na śniadanie albo lekki deser. Tartę możecie też przygotować z wyprzedzeniem, bo w zamrażalniku może być przechowywana przez tydzień. Jedna ważna uwaga: kiedy na tartę wyłożycie jogurt to trzeba(...)mogą zostać nieco większe kawałki. Przełóż do foremki (koniecznie z wyciąganym dnem), rozprowadź równomiernie po dnie i bokach a następnie mocno dociskaj palcami, tak żeby orzechy utworzyły zwarte „ciasto”. Zadbaj o to, żeby masa orzechowa była dość gruba po bokach i dobrze ubita, bo inaczej będzie się łatwo kruszyła. Wstaw do zamrażalnika na 10 minut (możesz przechowywać zamrożoną tartę przez
Niedzielny kucharz