Rześkie powietrze, opadające liście i lekki deszczyk, ciepły wiatr. W domu gorąca kawa, gorące ciasto i dobre towarzystwo. Nie mogło zabraknąć więc ciasta To jest odwrócone ciasto z kiwi, bez miksera, bez jajek , szybkie, banalne w przygotowaniu, takie do kawy na dziś w sam raz;) To kolejna propozycja na weekend lub smaczne ciasto w ciągu tygodnia. Do odwróconego ciasta nadają
Zasmakuj KuchniUwielbiam aromat i smak ciast z przyprawami korzennymi. Dziś zapraszam Was na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami. Taka szybsza wersja a la piernika. Ciasto jest pyszne, przygotowuje się je naprawdę szybko i to bez użycia miksera. Do tego ten zapach podczas pieczenia… aż chce się jeść. Przepis na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami polecam Wam na co dzień
Słodkie okruszkiSzybkie śniadanko, w szczególności popularne wśród dzieci, czyli parówki w cieście francuskie w kształcie „zębatki” jak twierdzą chłopcy lub „kwiatuszka” według dziewczynek. Jaki by to kształt nie był, warto przygotować takie śniadanko. Składniki : płat ciasta francuskiego 6 cienkich parówek jajko Przepis: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy
tyfranboxProsty i szybki przepis na przepyszne ciasto jagodowe. W przepisie użyłam maślanki, wcześniej testowałam jogurt naturalny, który również doskonale się sprawdza. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne po prostu pyszne. Składniki: 250 g mąki 60 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego 200 g jagód Przygotowanie(...)pieczenia, sodę oczyszczoną. Suche składniki stopniowo przekładam do mokrych i dokładnie łączę. Na koniec wsypuję jagody i delikatnie mieszam. Ciasto wkładam do piekarnika na około 50 minut. Artykuł SZYBKI PRZEPIS NA CIASTO JAGODOWE pochodzi z serwisu Kukułeczki
KukuleczkiProsty i szybki przepis na przepyszne ciasto jagodowe. W przepisie użyłam maślanki, wcześniej testowałam jogurt naturalny, który również doskonale się sprawdza. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne po prostu pyszne. Składniki: 250 g mąki 60 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego 200 g jagód Przygotowanie(...)pieczenia, sodę oczyszczoną. Suche składniki stopniowo przekładam do mokrych i dokładnie łączę. Na koniec wsypuję jagody i delikatnie mieszam. Ciasto wkładam do piekarnika na około 50 minut. Artykuł SZYBKI PRZEPIS NA CIASTO JAGODOWE pochodzi z serwisu Kukułeczki
KukuleczkiNajlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale gdy goni nas czas trzeba się troszkę wspomóc :) Makowiec wykonany jest na cieście ucieranym, zapraszam do wypróbowania... Czas pieczenia: około 60 min Temperatura
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukier - ok. 1/3 szklanki mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżeczka Wykonanie: Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce(...)cukier - ok. 1/3 szklanki mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżeczka Wykonanie: Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce
Pogotujmy.plskórka otarta z 1 cytryny, 1 – 1,5 łyżki mielonego cynamonu, cukier puder do posypania upieczonego ciasta Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Farsz: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych(...)sokiem z cytryny, skórką cytrynową i cynamonem. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i skarmelizować go uważając aby go nie przypalić, wrzucić jabłka i szybko zamieszać. Gotować około 5 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie nierówne części – tak mniej więcej 3/5 i 2/5. Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie formy
królestwo garówSzybka do zrobienia i smaczna babka,mięciutka, wilgotna i na drugi dzień taka sama..polecam..ja do babki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki Szymanowskiej
Moje domowe kucharzeniepieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 jajko do smarowania ciasta, 1 słoiczek konfitury z płatków róż, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Wysmarować tortownicę tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi. Dno tortownicy i boki wylepić ciastem ( 1/3 ciasta odłożyć), nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika
Tradycyjna Kuchniastudzą zarabiamy ciasto na spód szarlotki. Zimne masło kroimy w kosteczkę, następnie mieszamy z mąką i szybko siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i na końcu żółtka. Wszystko szybko zarabiamy i odstawiamy ciasto do lodówki na min. 30 minut. Takie ciasto można spokojnie zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gotowe, schłodzone ciasto rozkładamy równomiernie(...)podpieka ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Na końcu ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. Tuż przed wyłożeniem jabłek na podpieczony spód mieszamy je z ubitą pianą. Szybko zarabiamy drugie ciasto kruche - w misce mieszamy miękkie masło, z mąką, cukrem pudrem i płatkami owsianymi. Najlepsze jabłka na szarlotkę, czyli wszystko co chcesz wiedzieć o jabłkach do pieczenia
Gotujemy i jemystudzą zarabiamy ciasto na spód szarlotki. Zimne masło kroimy w kosteczkę, następnie mieszamy z mąką i szybko siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i na końcu żółtka. Wszystko szybko zarabiamy i odstawiamy ciasto do lodówki na min. 30 minut. Takie ciasto można spokojnie zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gotowe, schłodzone ciasto rozkładamy równomiernie(...)podpieka ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Na końcu ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. Tuż przed wyłożeniem jabłek na podpieczony spód mieszamy je z ubitą pianą. Szybko zarabiamy drugie ciasto kruche - w misce mieszamy miękkie masło, z mąką, cukrem pudrem i płatkami owsianymi. Na podpieczony spód wykładamy jabłka z pianą, które przykrywamy drugą warstwą ciasta. To ciasto
KorniszonkiSzybki i nieskomplikowany przepis na rogale drożdżowe, który znam jeszcze w czasów dzieciństwa. W zasadzie to były chyba pierwsze rogaliki, które upiekłam gdy zaczynałam eksperymentować w kuchni. Nigdy jeszcze mnie zawiódł ten przepis i zazwyczaj piekę te rogaliki z podwójnej porcji. Najbardziej lubię, kiedy rogaliki są niewielkie (trzeba podzielić ciasto na więcej części) ale nie zawsze mam tyle czasu
Pieguskowa Kuchniakosteczki 50g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiewamy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy dobrze schłodzone masło i siekamy ciasto nożem. Potem dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto do formy na tartę wyłożonej folią aluminiową, dociskamy boki(...)dopiekamy do zarumienienia. Upieczone ciasto studzimy. Składniki na masę: 300 g śmietanki 30% 200 g serka mascarpone biała czekolada - 100 g maliny - ok. 400 g Wykonanie masy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy dobrze schodzoną śmietankę, do powstania bitej śmietany. Następnie do przygotowanej bitej śmietany dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz serek mascarpone i szybko łączymy wszystko, aby powstała jednolita masa
psgotujemySzybko, szybko coraz szybciej. Czas ucieka mi przez palce, żyję w nieustannym poczuciu rzeczy niedokończonych, do załatwienia od zaraz, a najlepiej na wczoraj. Z wielkim trudem przychodzi mi łączenie dotychczasowych obowiązków z nowymi, oraz z przerażaniem i ekscytacją patrzę na nadchodzący sezon gastronomiczny. Ponieważ czas ostatnio nie jest moim sprzymierzeńcem, dania i ciasta ekspresowe wiodą prym w kuchni,, niestety
Słodki Kompromis