przystosowana jest do wysokich temperatur do 250 stopni, to poszła na 200. Na początku spękałam i pod drożdżówki podłożyłam papier do pieczenia, co się potem okazało całkiem niepotrzebnie, bo ciasto samo wyskoczyło z patelni (możecie to zobaczyć w tym filmiku). Powiem Wam, że tak mi się spodobało pieczenie, że potem poleciały skrzydełka, tu piekłam już z pokrywką, a nóż(...)Podjarana byłam na maxa :) Tu sprawdziłam coś jeszcze, bo w pierwszej kolejności usmażyłam paprykę z bazylią, którą podałam do steka, czas naglił, więc po wyłożeniu papryki na talerz musiałam szybko usmażyć stek, więc wyrzuciłam paprykę na talerz, gorącą patelnię przetarłam ręcznikiem papierowym, potem olej i mięso. Normalnie Chwilo trwaj! Ale tu nie za długo, by nie przesmażyć mięsa, dziecko
Blondynka GotujeDeser z cyklu "na szybko". Przygotowałam go na obiad z rodziną mojego męża. Wyszło pyszne, słodkie ciacho, przełamane słodyczą krakersów. Mniam! Pomyśleć, że napoleonki nie jadłam całe wieki! Składniki: (na blaszkę 20x20cm) 1 1/2 klasycznego opakowania krakersów 1 litr mleka 6 żółtek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 500g miękkiego masła(...)powstania gęstego kremu. Krem wyłożyć na krakersy, przykryć ich drugą warstwą - solą do kremu. Na wierzchu rozsmarować kajmak, a na kajmaku ułożyć kolejną warstwę krakersów. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki, najlepiej na całą
Cakes By Kejtłososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło mi obgotowywanie płatów lasagne, a reszta nie więcej jak 15 minut. Łososiowa lasagna tak efektownie się prezentuje, że z całym spokojem można podać(...)lekko odciskamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy. Płaty łososia kroimy na kawałeczki. W osobnej miseczce rozdrabniamy oba serki, dodajemy tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza. Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach. Gotujemy
Mia Cucina SofietaNa blogu pojawiło się już sporo pomysłów na wykorzystanie płatków owsianych, które uwielbiam, tym razem ponownie używam ich do zrobienia ciasteczek - bananowych. :) W domu zawsze muszę
Cooking MonsterWaniliowe kluski leniwe smażone na oleju kokosowym z karmelizowaną w miodzie gruszką i cynamonem (Duża jednoosobowa porcja) Kluski, bądź też pierogi leniwe w kształcie kulek. Naprawdę
Moja MichaUgotowałam za dużo ryżu, w dodatku wyszedł jakiś taki kleisty... No cóż, zdarza się. Szkoda mi go było wyrzucić więc pomyślałam o przepisie na placuszki, który
Kto ugości moich gości?Puszyste placki bananowe, czyli najlepszy przepis na szybkie i smaczne wykorzystanie dojrzałych bananów. Przez słodycz dojrzałych bananów możemy nie dodawać do nich cukru, a także smażyć bez oleju. W ten sposób uzyskamy nieco odchudzoną wersję. Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam i apeluję, nie wyrzucajcie dojrzałych bananów, zróbcie z nich placki! 😉 Przepis na puszyste placki bananowe Składniki 2 średnie dojrzałe banany(...)wersji bez oleju i cukru. Przygotowanie Banany obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Następnie wbijamy do nich jajka , dodajemy mąkę i proszek do pieczenia . Można również opcjonalnie dosłodzić ciasto cukrem i dodać cynamon . Następnie całość ugniatamy lub blendujemy. Na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez) nakładamy porcjami ciasto i smażymy na średnim ogniu do momentu lekkiego ścięcia ciasta . Następnie
WegePrzepisczosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** Składniki na ciasto dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia *** *** Naleśnika przewracamy na drugą stronę i również smażymy do zrumienienia *** *** Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę(...)piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy na ciepło posypane świeżymi lub suszonymi ziołami i polane sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytempizzę na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami ROLLSY Z SZYNKĄ I SEREM Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji : 1-2 porcje Składniki: – 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – 2 łyżki majonezu(...)razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Tak przygotowane tortille wstaw na 10-15 minut do zamrażarki. Tak Całość musi się szybko schłodzić aby łatwiej się ją kroiło. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st C a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój
nietylkopasta.plKupując cukinię, warto wybierać okazy nie dłuższe niż 30 cm o błyszczącej nieuszkodzonej i pozbawionej plam skórce. Mamy dla Was dzisiaj placuszki z cukinii z ziołami i serem feta. Szybki i łatwy sposób na letni obiad! Placuszki z cukinii z ziołami i serem feta z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego Składniki: Placuszki: 700-750 g startej na tarce żółtej(...)czasie bardzo dokładnie odciskamy z wody. Następnie przekładamy do miski, dodajemy posiekane: cebulki, czosnek, pietruszkę, miętę, suszoną paprykę, mąkę, jajka, pokruszony ser feta, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto (placuszki mają być nieduże i nie bardzo grube). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem posypanym
Moja Mama Gotujekolejne pyszne śniadanie. Dziś dzielę się z Wami przepisem na puszyste racuszki przełożone dżemem. Jak zawsze jest pysznie i szybko, w końcu na śniadanie takie właśnie przepisy sprawdzają się najlepiej. Prawda? Moje racuszki przygotowałam bez drożdży (szybsza wersja), przełożyłam pysznym dżemem ananas z marakują, który dodał im delikatnej słodyczy. Nic tylko jeść Spróbujcie. Miłego dnia Składniki: (na około 10 sztuk(...)placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się na boki (dopiec). Propozycja podania: Placuszki układamy na talerzyku jeden na drugim – każdy smarujemy cienką warstwą dżemu, układamy kolejny itd. Ostatni najpierw oprószamy cukrem pudrem, a potem dajemy
Słodkie okruszkiSmaczne i bardzo szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka w tempurze. Tempura to mieszanka mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej(...)tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki. Proszek tempury rozrobić z bardzo zimną wodą na ciasto nieco gęstsze od ciasta na naleśniki. U mnie proporcje były mniej więcej na 5 łyżek proszku 6 łyżek wody, ale to może być inaczej w zależności, jaką posiadacie tempurę. Proponuję
Kuchcik gotujeSmaczne i bardzo szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka w tempurze. Tempura to mieszanka mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej(...)tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki. Proszek tempury rozrobić z bardzo zimną wodą na ciasto nieco gęstsze od ciasta na naleśniki. U mnie proporcje były mniej więcej na 5 łyżek proszku 6 łyżek wody, ale to może być inaczej w zależności, jaką posiadacie tempurę. Proponuję
Kuchcik gotujeMamo upieczemy babeccki?” Moja córeczka kocha piec ze mną babeczki. Dziś wspólnie przygotowałyśmy 12 babeczek z masą krówkową (kajmakową) w tęczowych papilotkach. Takie małe, szybkie słodkości są idealne na długi weekend i osłodę trudnych chwil (zepsute auto podczas wycieczki). Nasze babeczki oprószyłam jedynie cukrem pudrem. Uroku dodały im przepiękne, tęczowe papilotki od PapilArt – polecam. Takie babeczki nie tylko(...)suchymi składnikami przelewamy mokre. Całość mieszamy do połączenia składników. Tak, aby masa była napowietrzona (bąbelki). Formę na muffinki wykładamy kolorowymi papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy krókowej, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około
Słodkie okruszki