szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1512/2080)

Ciastka guziki 143

coś dla moich małych gości więc zrobiłam upatrzone na  blogu Doroty ciastka w kształcie guzików. Nie dość, że ładnie mi się upiekły, to jeszcze takie pyszne, że bardzo szybko zniknęły :-) Ja również zrobiłam ciastka w wersji jasnej i ciemnej. Z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk ciastek. Składniki na jasne ciastka: 225 g mąki pszennej 150 g miękkiego(...)żółtko szczypta soli     Dodatkowo będą nam potrzebne dwie szklanki o różnych średnicach i słomka do robienia dziurek. Sposób wykonania: Z podanych składników na jasne ciastka zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło. Oddzielnie zagnieść   ciasto na ciemne ciastka i tak samo schłodzić w lodówce

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka – słodki prezent 208

niepowtarzalne i robione od serca. Oczywiście przy ich przygotowaniu pomogły mi moje dzieci, które wykrawały    i lukrowały ciasteczka. Niektóre od razu zostały zjedzone, bo to co dobre szybko znika.  Składniki na ciastka: 250 g zimnej margaryny PALMA do pieczenia i smażenia, 450 g maki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru brązowego, szczypta cynamonu(...)pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto.  Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180 ° C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni

Moniki Smakołyki
Naleśniki z Białym Serem 223

Danie zasilające menu prawie wszystkich polskich domów. Naleśniki z serem to smak dzieciństwa - przynajmniej dla mnie.  Moja wersja jest jednak odrobinę delikatniejsza

Słodka Strona
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 162

Domowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukier różany 160

stanie zaraz obok fiołkowego pisałam o nim tu klik a w niedługim czasie również znajdzie się obok ich cukier lawendowy już zakwitła w ogrodzie. Robi się go bardzo szybko, kiedyś aromatyzowałam cukier w ten sposób, że przekładam na zmianę z kwiatami. Wedle mnie najlepszym sposobem jest roztarcie go z płatkami. Oprócz zapachu daję nam to wspaniały kolor. SKŁADNIKI: - płatki róży(...)intensywność zależy od nas ile płatków na daną partię sobie wrzucimy - tak utarty cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoika - cukier wykorzystuję do ciast i ciasteczek do posypania śmietany. Gdy będę potrzebowała go w postaci cukru pudru zmielę do w młynku. Uzyskam nową strukturę :) - jeżeli nie posiadamy moździerza wykorzystajmy do tego miskę i kulę

Basia w kuchni
BEZGLUTENOWY CHLEB RAZOWY 157

się w takiej sytuacji pojawia. Ale, ale, koniec nerwów, bo mamy na to radę! Przepyszny (i mówimy to z czystym sumieniem) chleb bezglutenowy, który powinien nosić z dumą nazwę "szybko znikający". Pojawiła się ostatnio prośba o przepis na chleb (swoją drogą bardzo nam miło, że się czytelnicy rozkręcają), więc... Czytelnik chce, Czytelnik ma! :) Temat bezglutenowego pieczywa rozpoczniemy od:  BEZGLUTENOWEGO(...)ziarna i co tylko dusza zapragnie! :) Z wody, drożdży i części mąki robimy zaczyn - pamiętając by dodać też cukier i sól. Gdy zaczyn urośnie, dorzucamy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Czekamy, aż urośnie. Znów delikatnie wyrabiamy i przekładamy do foremki natłuszczonej oliwą (można przełożyć do formy nie nasmarowanej, ale wysypanej mąką - tak jak przygotowujemy blaszkę do pizzy). Przykrywamy ściereczką

Wypisz Wymaluj
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 210

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, gdy po wetknięciu w nie palca, dołek pozostaje(w za mało wyrośniętym po chwili znika). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, lekko rozwałkować na grubość około 12 mm i wycinać kółka(np. szklanką), a w nich mniejsze kółeczka(np. małym kieliszkiem). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia(można przykryć(...)wymieszać. Wyrośnięte doughnut's smażyć na rozgrzanym do temp. około 175 stopni C oleju(ja piekłam na oleju koksowym), z obu stron, na złotobrązowy kolor. Smażą się dosyć szybko. Wyjmować na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. jeszcze gorące pączki maczać w lukrze(z jednej strony). Smacznego

Smaczne Zdrowe
TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 354

Potem przesianą herbatę Matcha. W tym momencie wyłączyłam mikser i do masy jajecznej przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem(...)sztywną pianę z połową cukru. Żółtka miksowałam z drugą połową cukru. Do białek dodałam żółtka z cukrem i zmiksowałam. Na końcu dodałam przesianą mąkę i kakao i wymieszałam łyżką,szybko i energicznie ruchami od dna, tak aby napowietrzyć masę. Na końcu cieniutkim strumieniem wlałam rozpuszczone i wystudzone masło, mieszając w tym czasie łyżką. Masę biszkoptową wylałam do tortownicy o średnicy

Blondynka Gotuje
Mini galette z truskawkami 146

letnia kobieta rozum mam dalej tej samej dziewczyny, którą byłam na studiach. Co prawda czasami poszczyka już tu i ówdzie, jak się zasiedzę to nie wstanę już tak szybko. Jak klęknę to czasami muszę się podeprzeć, żeby najpierw unieść tylną część ciała a później wyprostować resztę, ale ciągle lubię chodzić do New Yorkera i do Croppa. Mam czerwone trampki, spódnice(...)pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może! Składniki: na 6 średnich ciastek  ciasto: 300 g mąki owsianej lub pszennej 100 g mąki ryżowej 200 g masła 80 g brązowego cukru

bistro mama
Focaccia 140

Kolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka

Cooking Monster
Przepisy na tłusty czwartek 179

Tłusty czwartek w tym roku (2016) obchodzimy 4 lutego. Czyli dziś! Tłusty czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty . W ten dzień

Kuchnia Łukasza
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 204

Burger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie(...)niezbędny dodatek do każdej pasty. Bazylię lubimy natomiast zastępować dobrą, polską i pełną żelaza natką z pietruszki. Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Przepis na tagliatelle al ragu na blogu już w poniedziałek. Wtorek – 3xB: Sałatka

Niedzielny kucharz
Drożdżowe "wulkany" 81

żeby po wyrośnięciu nadal zachowały kształt i jak nadziać by nic nie wypłynęło...? Wydawać się mogło, że będzie pięknie, ale rzeczywistość zweryfikowała i ostudziła moje ambicje dość znacznie i ... szybko ;) Wystarczyło jakieś 8 minut w piekarniku by moim oczom ukazały się nie donaty, a bułki i to z wyciekającą lawą (czyt. dżemem) niemal z każdej jednej. Wyglądało to całkiem fajnie(...)być. Finalnie zmieniłam Wam trochę sposób przygotowania (ja sklejałam dwa krążki z dziurką w środku), ale przepis wrzucam, bo i tak poszedł już w świat na prośbę kilku instagramowiczów. Ciasto jest puszyste, fajnie zachowuje świeżość, więc prawda jest taka, że jeśli nie chcecie się bawić w wycinanie, sklejanie itp... to przygotujcie zwykłe krążki, nałóżcie na środek dżem, sklejcie, uformujcie

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z piwem 83

Pyszne i delikatne pączki z dodatkiem piwa zamiast spirytusu. Stary przepis z notesu mojej mamy. Pączki wychodzą puszyste, nie chłoną tłuszczu. Po prostu doskonałe :). Z tej proporcji ciasta wyszło mi 30 pączków które nadziałam nutellą i konfiturą z wiśni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mąki pszennej ja użyłam tortowej 6 żółtek 1 całe jajko 125 gram margaryny lub masła(...)przestygnięty tłuszcz. ciasto wyrabiamy kilka minut do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut (czasem krócej). gdy ciasto wyrośnie mieszamy lekko łyżką aby wypuścić nadmiar powietrza. do miseczki lub na talerz wsypujemy trochę mąki (pomoże nam formować pączki). Na mąkę wykładamy kopiatą łyżkę ciasta. Nakładamy łyżeczką

Blog kulinarny S9.PL
Piernik kasztelański ze śliwką 98

wykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei. Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla. Składniki: * 3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru * 1/2 kostki margaryny * 2 jajka * słoiczek dżemu – 250 ml * przyprawa do piernika(...)Dodałam pokrojone śliwki. Jak już wszystko ładnie się połączyło piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Czyż nie jest banalne? O to czasami chodzi, żeby było szybko i smacznie. Zrobienie tego piernika jest o połowę krótsze niż samo pieczenie. Smacznego! Lidka Artykuł Piernik kasztelański ze śliwką pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania