uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Ciemne ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego i odcięłam końcówkę robiąc bardzo mały otworek. Ciasto jest dość lejące więc trzeba zrobić małą dziurkę, żeby ciasto zbyt szybko nie leciało. Na patelni rozgrzałam ok. 0,5 łyżeczki oleju i nalałam porcję ciasta jasnego rozprowadzając je po całej patelni jak przy zwykłych naleśnikach. Następnie dość szybko wycisnęłam z rękawa
Waniliowe Improwizacjesłonecznych dni! Niby ładna pogoda sprawia, że nie chce się pichcić w kuchni, lecz dzisiaj u mnie było odwrotnie. Zachciało mi się jakiegoś ciasta z jabłkami i ... na szybko zrobiłam kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Składniki na ciasto: 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia (250g) 400g mąki zwykłej 150g cukru Beza(...)kokosowe i delikatnie wymieszaj. Wstaw całość do gorącego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 45 minut. Zajrzyj również tu: 1. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2. Szybkie i łatwe ciasto z majonezem 3. Gniazdka/Hiszpańskie pączki Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie
My World by Dagmara Rekmiejsca. Po dodaniu do niej proszku do pieczenia możecie być pewni, że podczas pieczenia gofrów proszek pokaże moc swoich spulchniających właściwości. Przy lekkiej mące działa dużo wydajniej – ciasto robimy szybko, nie leży długo, pieczemy gofry od razu – mąka nie uwadnia się do końca. To po prostu musi chrupać! Proszek do pieczenia to nic innego jak mieszanka wodorowęglanu sodu i winianu(...)Pieczemy gofry od razu! Pęcherzyki powietrza które zamknęliśmy w ubitej z białek pianie nie trwają wiecznie. PIECZENIE GOFRÓW Rozgrzewam patelnię z dwóch stron tuż przed dodaniem do ciasta białek – patelnia grzeje się szybko i równomiernie. Wlewam do niej ¼ ciasta – tak żeby ciasto równo pokryło dolne kratki gofrownicy i zakryło dwumilimetrową warstwą górę perforacji – i zamykam patelnię. Piekę gofry na niskim
Karo in the KitchenWielu z Was na pewno szuka przepisów na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta. Dlatego mam dziś dla Was coś szybkiego, łatwego i do tego niezwykle smacznego! Ucierane ciasto z dodatkiem aromatycznej wanilii oraz skórki z cytryny i wilgotnych, słodkich śliwek. Jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut;) Ostrzegam, że ciasto znika w równie błyskawicznym tempie! Składniki: 250g(...)przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Na wierzchu ułożyć przepołowione, pozbawione pestek śliwki. Piec około 50 minut w temp. 180st. Więcej przepisów na szybkie i smaczne ciasta znajdziecie na stronie Przepisy od MojeCiasto.pl Ja na pewno wypróbuję przepis na Murzynka ze śliwkami
Z miłości do słodkościwieku, w Wielkiej Brytanii na skutek racjonowania żywności w czasie II Wojny Światowej. Fala emigracji przeniosła ten popularny deser na teren USA. Jako niezwykle smaczne i tanie ciasto stało się szybko ulubionym deserem anglosaskim a organizacja Food Network uznała ten deser za jedno z pięciu najpopularniejszych ciast. W każdym kraju, w jakim to ciasto się wypieka przepisy się nieco różnią
Jacob TastesMaślane ciasto ze śliwkami – proste i pyszne! Łatwe, szybkie i przepyszne maślane ciasto ze śliwkami. Przepis na ten fenomenalny placek pochodzi z bloga Passionfruit. Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 200g masła (z czego 50g użyjemy do kruszonki) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego ok. 0,5 kg śliwek
Blog z Apetytemkuchenny. Dodać cukier i sodę - wymieszać. Dodać zimne masło i wszystko razem nożem posiekać. Jajko roztrzepać ze śmietaną i miodem, dodać do reszty składników. Wszystko razem zagnieść szybko na gładkie ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy (blacie kuchennym) delikatnie podsypanej mąką. Wykroić lub uformować dowolny kształt, a następnie(...)cukru drobnego Diamant 200 g mąki pszennej szczypta soli Mąkę przesiać, dodać cukier puder i sól. Wymieszać. Dodać masło i ostrym nożem posiekać wszystko razem. Na końcu szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Po wyjęciu z lodówki, na podsypanej lekko mąką stolnicy rozwałkowywać na dowolna grubość. Przy grubości około
Codzienna kuchnia niecodziennaszybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one. Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado(...)Muscovado 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej cukier puder Wykonanie: Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić
Kulinarne przygody Gatitypyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po leżakować najlepiej 2- 3 dni wtedy blaty cudnie nasiąkną pyszna masą. Fakt , że z ciastem należy pracować dość szybko ,bo zimne bardzo trudno rozwałkować ale znalazłam na to sposób podgrzewając każdą część przed wałkowaniem kilka sekund w mikrofalówce. Składniki na ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 600 gramów mąki(...)dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemnieje. Stopniowo dodawać do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagnieść razem do połączenia się
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaminut w ciepłe miejsce. Kruszonka 50g zimnego masła 50g mąki krupczatki 50g cukru trzcinowego 50g płatków migdałowych Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać migdały, szybko zagnieść. Odłożyć do lodówki. Ciasto przygotowany zaczyn 500g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 70g masła 1 jajo 1kg śliwek Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Mąkę przesiać i wymieszać(...)rozpuścić w nim masło. Do mąki z masłem dodać pozostałe składniki. Wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć uderzając i jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście poukładać połówki śliwek (skórką do dołu). Odstawić na 20 minut. Na ciasto rozkruszyć kruszonkę. Piec w 180C przez 50 minut. Smacznego
Pełny talerzkremówki 150 g gorzkiej czekolady 80% Dodatkowo: bakalie na wierzch mazurka (u mnie: suszone śliwki, suszone morele, migdały w płatkach, orzechy włoskie i wiórki kokosowe) Ciasto kruche: Podane składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części(...)Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Z mniejszej części ciasta uformować rulon i obłożyć nim boki ciasta, tworząc ramkę. Za pomocą widelca można utworzyć szybki i łatwy wzorek. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wystudzić. Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać
My simple kitchenNiezawodny, sprawdzony i szybki przepis na wytrawne ciasto. Idealne do tart czy małych babeczek. Zawsze robię podwójną porcję (z kostki masła) i mrożę połowę ciasta, przydaje się w sytuacjach kryzysowych(...)Składniki 200g mąki pszennej (używam z Młyn Kopytowa) 100g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce około godziny. Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy
Gotowanie i blogowanietych mniej zdrowych i bardziej kalorycznych pojawia sie chrupiace mlode marchewki, ogorek czy w koncu soczyste pomidory. Czekam na nie z utesknieniem, a poki co zadowalam sie ulubionym ciastem francuskim. Szybkie "kanapki" z ciasta francuskiego i parowek skladniki: opakowanie ciasta francuskiego pol czerwonej papryki kilka oliwek 6 parowek cienkich 100g tartej goudy kilka galazek tymianku opcjonalnie ketchup wykonanie: Papryke myjemy
Przysmaki KarolkiWaniliowa babka łyżką mieszana Lubicie babki? Ja uwielbiam. Tak pyszne i zarazem tak proste w przygotowaniu. Dziś mam dla was przepis na szybką waniliową babkę. Do przygotowania ciasta wystarczy wam łyżka i kilka podstawowych składników. Babka z tego przepisu jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Możecie śmiało wzbogacić ją o dodatek ulubionych bakalii (mała garść) czy czekolady. Waniliowa babka(...)dość gęstej masy. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch. U mnie doskonale sprawdzają się jednorazowe foremki na babkę i pasztet Idealne do szybkich wypieków czy domowych pasztetów. W takiej foremce można też śmiało zabrać ze sobą ciasto w gości. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około
Słodkie okruszkiSzybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto z rabarbarem. Lekkie i przyjemne w smaku. Owoce nie opadają. Ciasto może być świetną bazą pod różne owoce, truskawki, śliwki, jabłka. Oprószone cukrem pudrem smakuje znakomicie i nie wiadomo kiedy znika cała blaszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 500 gram rabarbaru 4 jajka 100 gram masła/margaryny 1 szklanka cukru ( składniki odmierzane szklanką
Blog kulinarny S9.PL