Każdy placek piekłam osobno. Kiedy wykrawałam krążki ciasta, zostały mi skrawki. Z tych skrawków zrobiłam dziewiąty krążek. Tortownicę włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam placek około 14 minut, aż się pięknie zarumienił. Placki wyjmowałam z tortownicy jeszcze gorące i przekładałam na tacę. Są bardzo kruche i trzeba to zrobić delikatnie i szybko. Potem jak wystygną bardzo łatwo się łamią. Czas(...)wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę włożyłam na godzinę do lodówki, żeby lekko stężała. Pierwszy wystudzony krążek ułożyłam na paterze. Posmarowałam go kremem. Położyłam drugi krążek i lekko docisnęłam. Ciasto popękało, bo jest bardzo kruche i twarde. Delikatnie rozmieściłam kawałki ciasta na swoim miejscu i rozsmarowałam kolejną porcję kremu i tak zrobiłam ze wszystkimi krążkami. Wierzch i boki tortu również
Kuchnia u KrysiKiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w przyozdobienie kiełbasek w oczka wykorzystując szprycę napełnioną majonezem. Takie kiełbaski mogą być również świetną propozycją na szybką przystawkę albo przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Sprawdźcie, a się przekonanie że będą smakować. Poniżej przedstawiam przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się nam przypalać w tłuszczu i tłuszcz szybko będzie trzeba wymienić. Drukuj Najlepsze faworki (chrust) – przepis mojej mamy Składniki 200 g mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 1,5 kostki smalcu 1/2 szkl oleju. cukier puder do posypania Wykonanie Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli nie będzie nam się dobrze kleiło
Mieszam w GarnkuWielkanoc już niebawem, więc dziś kolejna inspiracja, tym razem w postaci pysznego i kremowego sernika. U nas tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem jest to sernik cytrynowy na spodzie z herbatników. Ja osobiście lubię te spody, bo szybko się je robi, co zdecydowanie skraca czas pieczenia. Jak widzisz, sernik jest idealnie prosty i nie opadł
Kulinarne przygody Gatitywymieszaj dokładnie stopione masło z cukrem. Następnie dodaj wanilię i jajka. Wmieszaj mąkę, sól i sodę, a następnie (szybko i delikatnie) jogurt i banany. Piecz około 18-20 minut, do czasu, aż będą złotawe, sprężyste w dotyku i bez resztek surowego ciasta na wbitej wykałaczce. Najlepsze jedzone tego samego dnia
Lejdi of the houseciasto (ja robię to mikserem). Od razu wykładamy część ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na to potarkowane jabłka, jeśli są kwaśne to dosładzamy cukrem wg uznania i posypujemy cukrem waniliowym. Na wierzch resztę ciasta i pieczemy w 180°C 45min – 1 godz. to zależy od piekarnika. Ja piekę z termoobiegiem. Smacznego. Autor przepisu: Renata Mystkowska Artykuł Szybki
Wasze Przepisykilka świątecznych smakołyków bezglutenowych. Na blogu znajdziecie już przepis na pierniczki bezglutenowe , a w tym wpisie chcę Was obdarować przepisem na ciasto piernikowe – klasyczny kawał dobrego, wilgotnego, aromatycznego piernika, który można przełożyć powidłami śliwkowymi. Mój przepis na ciasto piernikowe bezglutenowe Piernik ten nie zawiera glutenu, laktozy ani jajek , więc jest bezpieczny dla osób, które mają nietolerancję pokarmową(...)uzyskania gładkiego ciasta. Ma końcu dorzucamy posiekane orzechy włoskie oraz żurawinę, mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w temp. 180 C stopni przez godzinę, do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą polewę. Odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone ciasto polewamy chłodną polewą. Szukasz prostych
WiszniówkaMój synek, to najchętniej wyjadałby plasterki od tak prosto z opakowania, a kabanosy… te to dopiero szybko znikają Zresztą spójrzcie sami jakie pyszności A to tylko niektóre produkty dostępne w ofercie Gotowi na pyszny przepis na pizzerinki? Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli pół łyżki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Słodkie okruszkiZapraszam na tartę z kurczakiem, jest szybka a ja uwielbiam tarty to zawsze przygotowuję z innym głównym składnikiem. Składniki: - jedna pierś z kurczaka - przyprawa do złocistego kurczaka Vegeta Natur - ciasto francuskie - 4 jajka - 4 łyżki śmietany 18% - 1/2 pęczka szczypiorku z cebulką - 200 g sera mozzarella - masło - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę
Kulinarne życieWszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem, bądź łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste. Nabierać małe porcje ciasta i posypanymi mąka rękami robić małe kuleczki-pączusie. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu (nie powinny się smażyć zbyt szybko, żeby dosmażyły się w środku). Usmażone pączki osączać na ręczniku papierowym, a następnie posypywać cukrem pudrem. Smacznego
Krylowa Kuchniajajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C pilnując, gdyż ciastka bardzo szybko mogą się przypiec. Polewa Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczam w kąpieli wodnej (w miseczce nad wrzącą wodą
Tajemnice SmakuKlasyczne świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z czekoladową nutą, polewą z białej czekolady i chrupiącymi bakaliami zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 6 jajek 1kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka 220g cukru 16g cukru wanilinowego 80g budyniu śmietankowego 3/4 szklanki oleju 200g mleka w proszku
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżek mąki. Wymieszać. Masę wyłożyć na blat posypany dwiema łyżkami mąki. Do masy dodać resztę mąki i szybko wyrobić. Podzielić na 4 części i każdą uformować w wałek o wysokości ok. 2-3 cm. W garnku zagotować wodę. Posolić. Wałki ciasta pokroić na kluski ostrym nożem co jakiś czas zanurzanym w mące. Kluski wrzucić na wrzątek (po wrzuceniu części ustawić
Weekendy w domu i ogrodzieMoja dzisiejsza propozycja to fajny pomysł na szybki obiad bądź ciepłą kolację. Wystarczy zrobić do tego "mumiowego kurczaka" sałatkę i posiłek gotowy. D zięki temu, że kurczak jest zawinięty w ciasto francuskie, inne węglowodanowe dodatki typu ryż, makaron czy ziemniaki nie są już potrzebne. Składniki: filet z kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego, 200 g pieczarek, duża cebula
Moja kraina smaków